Nadal i Djokovič se mohou stát nejstaršími šampiony Roland Garros aneb French Open optikou rekordů

30. 5. 2022, 17:00
Téma 54
Sbírku 13 titulů z French Open, která je už tak dost možná nedostižná, může Rafael Nadal ještě rozšířit. Triumfem č. 14 by zároveň dosáhl na další rekord, stal by se historicky nejstarším šampionem Roland Garros. Totéž platí i o Novaku Djokovičovi. Oba by co do věku překonali primát, který od června 1972 drží Španěl Andrés Gimeno. Tehdy mu bylo přesně 34 let a 301 dnů, “Djoker” by jej překonal o dva a půl měsíce, “Rafa” dokonce o více než rok. Web TenisPortál.cz se při té příležitosti podíval na francouzský grandslam optikou dalších NEJ.
Profily hráčů
N. Djokovič a R. Nadal

NEJzvláštnější antuka
Povrch na kurtech Roland Garros vlastně není v pravém slova smyslu antukový. Na turnajovém webu stojí, že se skládá z kamenného podloží a vrstev štěrku (nejméně 30 cm), slínku (cca 7 cm), což je materiál vznikající při výrobě cementu, a bílého vápence (cca 7 cm). Až nahoře se nachází tenká, jen dvoumilimetrová vrstva drcených cihel dodávající typický sytě oranžový tón.

"Antuka v Paříži je jiná než jinde, taková trochu mouka, poprašek," líčila pro web Českého rozhlasu loňská šampionka Barbora Krejčíková. Vítěz smíšené čtyřhry z roku 1991 Cyril Suk pak pro TenisPortál.cz popsal tamní povrch takto: "Vlastně je to tvrdý beton a na něm jen poprašek antuky. Oproti té, na kterou jsme zvyklí z našich podmínek, míče rychleji létají a více odskakují." Zástupci Roland Garros uvádějí, že na přípravu jednoho kurtu se použije v průměru 1,1 tuny drcených cihel.


NEJstarší vítěz/ka
Když Djokovič v loňském finále Roland Garros po famózním obratu zdolal Stefanose Tsitsipase 6-7(6) 2-6 6-3 6-2 a 6-4, bylo mu 34 let a 22 dnů. Letos by bělehradský rodák triumfoval ve věku 35 let a 14 dnů stal by se rekordmanem. Nadal, který se s ním utká už v úterním čtvrtfinále, by laťku pro své následovníky posunul ještě výš. Už v sobotu 3. června totiž oslaví 36. narozeniny.

Co se ženské dvouhry na French Open týče, nejstarší vítězkou je Serena Williamsová, která v roce 2015 převzala pohár Suzanne Lenglenové ve věku 33 let a 258 dnů. A vůbec nejstarším zdejším šampionem, tedy šampionkou, je dodnes Američanka Elizabeth Ryanová. Ta v roce 1934, tedy v době, kdy ještě turnaj pod tehdejším názvem French Championships nebyl otevřen profesionálům, ovládla s Francouzkou Simone Mathieuovou čtyřhru ve věku 42 let a 88 dnů.


NEJmladší vítěz/ka
Na opačném pólu mužského singlu najdeme Michaela Changa, kterému bylo v době jeho triumfu v roce 1989 17 let, 3 měsíce a 20 dnů. Za sebou měl působivou pouť turnajem, během něhož zdolal mimo jiné Peta Samprase či tehdejší jedničku Ivana Lendla, ve finále pak přetlačil Stefana Edberga 6-1 3-6 4-6 6-4 6-2. Chang se tehdy stal i nejmladším mužským šampionem v rámci všech grandslamů, což platí dodnes. Kupodivu však šlo o jeho jediný titul na turnajích velké čtyřky.

Absolutní rekordmankou bez rozdílu pohlaví je Monika Selešová. Když ve finále French Open 1990 zdolala tehdejší hráčku č. 1 Steffi Grafovou 7-6(8) 6-4, bylo jí pouhých 16 let a 190 dnů. To z ní učinilo nejmladšího šampiona dvouhry napříč grandslamy. Tento rekord ještě posunula a dosud drží Martina Hingisová. Rodačce z Košic bylo 26. ledna 1997, když ovládla Australian Open, 16 let a 117 dnů.


NEJvíc titulů
Král antuky, fenomén French Open. Těžko říct, zda se najde někdo, kdo by byl schopen zopakovat či dokonce překonat Nadalovu dominanci na Roland Garros: Neprohrál tu ani jedno ze 13 finále, do nichž se dostal. Čtyřikrát, v letech 2008, 2010, 2017 a 2020 navíc prošel turnajem bez ztráty jediného setu a před pěti lety prohrál během celého šampionátu pouhých 35 gamů.

Pokud jde o ženskou dvouhru, rekord French Open drží Chris Evertová. Rodačka z Floridy byla ve své době na antuce podobně dominantní jako později Nadal, sedm ze svých 18 grandslamů získala právě v Paříži (1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985 a 1986). Je to o to obdivuhodnější počin, vezmeme-li v potaz, že ročníků 1976, 1977 a 1978 se neúčastnila. Drtivou většinu tohoto období přitom Evertová byla světovou jedničkou.


NEJdelší zápas
Tenisový maraton roztažený do dvou dnů. To byl 24. a 25. května 2004 duel prvního kola dvouhry, v němž Francouz Fabrice Santoro po šesti hodinách a 33 minutách porazil krajana Arnauda Clémenta. Santoro vyhrál první dva sety 6-4 a 6-3, další dvě sady ale získal Clément 7-6(5) a 6-3. V pátém setu podával za stavu 5-4 na vítězství, jenže Santoro mečbol odvrátil a srovnal na 5-5. V tu chvíli byl zápas přerušen kvůli tmě a pokračoval až druhý den.

“Vzal jsem si jen litr vody, čekal jsem, že budeme hrát tak patnáct minut,” vyprávěl pak Santoro. Mýlil se. S Clémentem se přetahovali ještě dvě hodiny, pátý set nakonec trval bez osmi minut tři hodiny. Šťastnější byl Santoro, který jej vyhrál 16-14. Šest let šlo o nejdelší grandslamové utkání vůbec, v roce 2010 ho překonal wimbledonský duel Mahuta s Isnerem. Americký dlouhán triumfoval po 11 hodinách a pěti minutách 6-4 3-6 6-7(7) 7-6(3) 70-68.


NEJdelší tiebreak
Předloni se do dějin French Open zapsal třetí set zápasu třetího kola mužské dvouhry, Ital Lorenzo Sonego a Američan Taylor Fritz v něm totiž předvedli nejdelší tiebreak. Zkrácená hra v jejich podání trvala jako mnohdy celý set, přes půl hodiny. Oba hráči během ní měli několik příležitostí ji ukončit, Fritz si vypracoval hned šest setbolů. Ty ale Sonego odvrátil a  sám si vytvořil stejný počet mečbolů. Ve vítězství však přetavil až ten sedmý za stavu 18-17, celkově zvítězil 7-6(5) 6-3 7-6(17).

Co se nejdelšího ženského tiebreaků týče, najdeme českou stopu. Denisa Allertová (dnes Šátralová) se v prvním utkání úvodního kola French Open 2015 přetahovala o první set s Britkou Johannou Kontaovou, odvrátila v něm osm setbolů a nakonec ho získala pro sebe v poměru 19-17. Utkání vyhrála 7-6(17) 4-6 6-2, ve druhém kole ale nestačila na Bulharku Cvetanu Pironkovovou.


NEJúspěšnější Češi
Před Barborou Krejčíkovou dokráčely do finále dvouhry v historii samostatné republiky dvě její krajanky. Markéta Vondroušová v roce 2019 podlehla Ashleigh Bartyové 1-6 3-6 a Lucie Šafářová o čtyři roky dříve Sereně Williamsové 3-6 7-6(2) 2-6. Nepočítáme-li dva tituly Martiny Navrátilové, která jich dosáhla v barvách USA, týkalo se finále už jen dvou Češek. Renátu Tomanovou v roce 1976 porazila Britka Sue Barkerová, Hana Mandlíková v roce 1981 porazila Němku Sylvii Hanikovou a získala jeden ze svých čtyř grandslamových titulů.

U mužů sahají úspěchy až do dob Československa. Ivan Lendl ještě předtím, než získal americké občanství, French Open třikrát ovládl (1984, 1986 a 1987) a dvakrát postoupil do finále (1981 a 1985). Dvakrát po sobě v Paříži triumfoval Jan Kodeš (1970 a 1971). Ve čtyřhře mají z čistě českých dvojic tituly Krejčíková s Kateřinou Siniakovou (2018 a 2021), Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou (2011) a Helena Suková s Janou Novotnou (1990). A Pavel Složil s Tomášem Šmídem padli v roce 1984 až ve finále.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

54
Přidat komentář
Marduch
Nějaký funkční stream z RG? smile
Reagovat
Nola
http://fs.freestreams-live1.com/tennis-live-stream5/
Reagovat
Krisboy
https://www.jokerlivestream.art/joker-tennis-live-streaming-67.html

Řetězov s Kájou tam běželi bez problémů. Akorát kvalita obrazu je asi 50p smile
Reagovat
Ondra979
no zajimave info v vedlejsim vlaknu - Nadal chtel presunout zapas na odpoledne, ale nekona se..pro me je to dalsi signal, ze si uz tolik neveri a bude to pro nej zitra hodne obtizny test proti velehladovemu DJokerovi..a spis to neda..bylo by to pro me teda prekvapeni, ale porad je to tenis
Reagovat
Ereinion
Jo viděl jsem Nadala na tiskovce říkat na rovinu, že night sessions na RG se mu prostě nelíbí...kurzy tomu taky odpovídají, ale stejně ho odepisovat nebudu, když si vzpomenu na finále RG 2020, kdy v hale a v chladnu rozdrtil Djokoviče...podobnej výkon asi bude potřebovat i zítra, Nole vypadá že má zatím ze všech nejlepší formu
Reagovat
Ondra979
j nelze se mu divit, ze se mu to nepaci ale neda se svitit..Nole ma formu a pujde si pro to, je urcite pripraven a chce se trochu pomstit i za AO, proto mu verim..
Reagovat
turista
Rafa Nadal není spokojený s night session. Se 13 tituly tady a s 91 celkově ale má zaručenou a nezpochybnitelnou tenisovou nesmrtelnost i kdyby tady už pohár nevyhrál. Má tzv.splněno.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Joker už má taky splněnosmile Ostatní taky chtějí vyhrávat GSsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Požadavek Rafa mít mohl, ale pak negativní rozhodnutí nějak komentovat není moc vhodné (jeho rozlišovací schopnosti v tomto směru s přibývajícím časem jaksi mizí). Mohl by si také uvědomit, že kdyby hrál pokaždé, kdy chce on, tak by mu třeba přišla zatleskat maximálně mateřská školka a TV práva by skoro nikdo nekoupil.
To je prostě ono, Rafa je už přetažený, už si myslí, že hraje pro sebe, ale tak to není, hrál a hraje hlavně pro diváky, protože jinak by nevydělal ani cent. A pravda je taková, že ten večerní čas vyhovuje nejlépe divákům na všech kontinentech.
Jsem zvědav, co zítra stáří pánové předvedousmile
Reagovat
Ondra979
smile
Reagovat
Ereinion
no na druhou stranu ten začátek v 9 večer je fakt pozdě, ten zápas může klidně trvat 4-5 hodin a skončit někdy ve 2 ráno, to pro evropského fanouška (kterej by na FO měl být hlavní) už je dost mimo
Reagovat
paddy
To bys musel znát pozadí
21h má důvod a prachy jsou určitě ten hlavní smile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejideálnější čas na reklamysmile
Reagovat
Ereinion
jo bude to tak, asi tak vyrejžujou víc z amerického publika, jen to asi není úplně ideální pro ty tenisty končit hluboko po půlnoci...ale prachy jsou důležitější, to je jasný smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevím, ale řekl bych, že se pořadatelé určitě snažili o co nejdřívejší začátek. Ano zápas může skončit i ve 2h ráno, ale na druhou stranu jsou turnaje, kde i holky začínaly až po půlnoci.
Je to i motivace pro aktéry, oba známé protahováním zápasů, aby dění na kurtu urychlilismile
Reagovat
paddy
Tyto věci logicky zkouší všichni, vč. naší Krejčíkové, která jednou nemohla pochopit, že musí hrát dva zápasy denně, když hrála i debl
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A nehrála nakonec tři?smile
Reagovat
paddy
Ne, jen se psalo, že něco jako, že hrála 4 zápasy během 24h, což jsou dva zápasy dva dny za sebou

Lidi sní dva obědy během 24h smile
Reagovat
Tennisfan77
Nadal s věkem ze svých úspěchů už pomalu zešílel, on by byl nejradši, aby mu všichni všude nadržovali, ale jen jemu, nikomu jinému.

V Austrálii říká, že hráč nemůže být více než turnaj, v Paříži by rád přehodil zápas, protože mu večer nevoní.
Reagovat
Krisboy
Hlavně začínají s věkem z jeho úspěchů šílet jeho hejtři, je zábavné to tady pozorovat. smile
Reagovat
Skeec
smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Tennisfan77
Já mu přeji jen to nejlepší, mám pohled na jeho úspěchy zcela jasný, několikrát jsem ho tady napsal. smile
Reagovat
mats23
smile
Reagovat
Frantz
Hlavně bacha, ať tě zase neodvezou...
Reagovat
Patik
keby tak mal hrať s Djokovičom nightsession v Austrálii tak asi sa doslova rozplače.
Reagovat
paddy
po devastující prohře na RG a neúčasti ve Wimbledonu se stane světovou jedničkou
ať žije ATP! smile smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=EMu8SZKMuvg
Reagovat
SwissMaestro
Ať žije Wimbledon, který chtěl potrestat rusáky, ale vlastně jim pomohl :-) Skvělá zpráva!
Reagovat
Carmelo
Nepomůže Nadalovi.
Reagovat
Rafaeoli25
Trapný smile
Reagovat
mahycek
Čilič hrál neuvěřitelně. Doslova roztrhal Medvěda
na kusy.
Reagovat
Ondra979
zajimave, pritom antuka neni povrch, ktera je zrovna stavena na cilicovu hru..no ale MEdvedev zklamal, uz se od nej ceka vic i tady a ne, ze dostane nalozeno zrovna od Cilice..timhle si kazi reputaci trochu
Reagovat
brixner
No, jen aby to Medvěd nevymet ve Wimblusmile
A reputace bude zpátkysmile
Reagovat
Ondra979
hehe..to teda..snese se na kurt jako superman, vezme si pohar a zase odleti pryc
Reagovat
brixner
Nejdřív muší ve finále zmrskat J1rkusmilesmile
Reagovat
paddy
nevšiml jsem si, že by Medvěd na antuce zářil smile
od r. 2017 17-21 smile
Reagovat
Ondra979
to ne, ale uz se od nej ceka aspon to QF..takhle se nechat vyprasit od hardare/travare cilice za zenitem, to neni dobre..ale jeho boj jen to tak vidim
Reagovat
woody
Kde je Kozoroh? Článek jako dělanej pro něj smile
Reagovat
Marduch
Když vyhraje ještě aspon jeden GS turnaj, bude zpět v plné silesmile
Reagovat
Marduch
Když vyhraje Nole:-)
Reagovat
Ereinion
ještě Forehand tu chybí smile
Reagovat
brixner
Světová dvojka taky ňák zmizlasmile
Reagovat
Frantz
ten jak to tak vypadá, že už nežije.. smile
Reagovat
brixner
No, snad jo, ale daleko...smile
Reagovat
Carmelo
Kamilos, a Forehanda největší odpad diskuzí. Snad dostane permu i ten druhej klaun.
Reagovat
brixner
A mě bylo furt divný, že se tu vlákna zkrátily...smile
Reagovat
paddy
mohlo by se zveřejňovat už vpředvečer, např. 22:00h
(pokud bývá hotové, jinak ok)

večer se dá ještě něco prodiskutovat, ráno a hlavně přes den je to pro některé pasé
Reagovat
Rafaeoli25
Hm, jenže on dost možná vyhraje Alcaraz, takže tohle se přepisovat zdaleka nemusí..
Reagovat
turista
Je to možný, že to celý tady vyhraje Alcaraz. Tenis i hlavu na to má.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak zatím nemá no.
Reagovat
Patik
Človek si pozerá dnešné a zajtrajšie zápasy kurzy a H2H a vidí tie vzájomne zápasy typu 1-0 2-1 a potom 30-28.... Hmm such a majestic story..
Reagovat
Tennisfan77
Mimo antuku 30:3
Reagovat
woody
Jasnej Kamilos to mi neříkej že ne smile
Reagovat
Frantz
Jasně že to je on - vrátil se z odmašťovny a nemá koule se přiznat smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist