Nadal se odhlásil i z Miami. Záda šetří na oblíbenou antuku

16. 3. 2021, 19:52
Aktuality 127
Rafael Nadal nebude startovat na turnaji série Masters 1000 v Miami, který se hraje na Floridě od 24. března. Čtyřiatřicetiletý Španěl chce před antukovou sezonou doléčit bolavá záda, kvůli nimž se po Australian Open odhlásil také z Rotterdamu a Dubaje.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal začal mít problémy se zablokovanými zády začátkem února v Austrálii krátce před svým vstupem do sezony. Vůbec se nepředstavil na ATP Cupu, na následném Australian Open navzdory přetrvávajícím bolestem postoupil do čtvrtfinále, v němž po pětisetové bitvě vypadl s Řekem Stefanosem Tsitsipasem.

A záda trápí 34letého Španěla i po měsíci klidu. Připravila ho o start už na dalších třech turnajích: začátkem března se nezúčastnil plánované akce v Rotterdamu, tento týden neobhajuje titul v Acapulku a zároveň odmítl divokou kartu do Dubaje, a dnes poslal omluvenku také pořadatelům podniku Masters 1000 do Miami.

"Jsem smutný, že v Miami nebudu hrát. Ve městě, které tolik miluju. Potřebuju se zcela uzdravit a připravit se na antukovou část sezony v Evropě," napsal Nadal na sociální sítě.

Miami Open je jedním z turnajů, které Nadal nikdy nevyhrál, i když na něm byl mezi lety 2005 a 2017 pětkrát ve finále. Od té doby na Floridě nehrál.

Nadal se zřejmě rozhodl letos neodletět do Spojených států i s ohledem na odložené Masters 1000 v Indian Wells a svou původně plánovou neúčast v mexickém Acapulku. Do Miami by tak cestoval na 'otočku' kvůli jedné akci. 

Dvacetinásobný grandslamový šampion se místo toho bude raději připravovat na své oblíbené turnaje na evropských antukách. Vrátit by se mohl v týdnu od 11. dubna na Monte Carlo Masters, jež v minulosti ovládl už jedenáctkrát. Týden předtím by se teoreticky mohl zúčastnit domácího podniku ATP 250 v Marbelle.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

127
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Nola
smile pozeram, ze som zasiala semienko a to vyklicilo v celom velku kvetinku smile
Reagovat
Krisboy
tady je zas nablito. Nevím, jestli je Nadal komplexní hráč, ale rozhodně jeho fanoušci jsou nejzakomplexovanější snad ze všech smile
Reagovat
Amputace
Pořád lepší zakomplexovaní fanoušci, než ti hloupí, kteří jsou schopni plodit perly typu, že Nadal není všestranný hráč, ale pouze antukář. To je asi tak podobné, jako tvrdit, že Djokovič není dobrý antukář.
Reagovat
Krisboy
Nevím, pro mě jste všichni stejní de bilové a ze všech mám prdel smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ta ani neregistrujem :)
Reagovat
Amputace
Ano, pouze ty jsi nad věcí. smile Už tě vidím, jak by ses proti nějaké podobné kravině neozval, kdyby šlo o Djokoviče. Tyhle ty rádoby nadhledáře mám nejradši - zvlášť na diskuzním fóru.
Reagovat
Krisboy
Vidím, že jsem se v tobě nemýlil smilesmile
Reagovat
Amputace
Co je špatného fakticky diskutovat o něčem, s čím nesouhlasím? Opravdu mě to zajímá. Klidně mě urážej, žíly mi to netrhá, ale rád bych znal alespoň ten důvod.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger Federer announced he won?t play in Rolex Monte-Carlo Masters either!
Reagovat
turista
Je víc než jasné, že ani Federer ani Nadal už nebudou usilovat o zisk Golden Masters. Takže Djokovič už má jasné 2 věci na které jeho největší soupeři nedosáhnou: Golden Masters a celkový počet týdnů na pozici No1.
Reagovat
smazaný uživatel
skoda, myslel som ze to este skusi
nadal ma ten goldenmasters predsalen realnejsi lebo šanghaj, halu bercy(ak sa nemylim tie dva mu chybaju) moze este uhrat + ten turnaj majstrov
Reagovat
turista
Nadalovi chybí právě Miami, Šanghaj a Paříž Bercy. To už neuhraje a ani mu o to asi nejde. Federer nemá Řím a Monte Carlo a už mu o to taky nejde.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozdiel je ten, ze Nadal o tieto rekordy zaujem nemá. Celkom pochopitelne, su totálne podriadené počtu GS.
Reagovat
Nola
nedivim sa mu, FO mu svedci najviac, ako som este nedavno pisala, on je schopny ho vyhrat aj o 10 rokov ako WC

ked sa, ale budeme bavit o vsestrannom hracovi, Rafa to nebude, Fedex a Novak ano
Reagovat
Amputace
Hráč, který ve 24 letech získal kariérní GS přes své největší rivaly není všestranný. A je to tady znovu.
Reagovat
Nola
nikdy si nedovolim spochybnit jeho karierny GS v mladom veku, to bol pocin, ktory asi nikto nezopakuje smile

ale ja som narazala na nieco uplne ine.... komplexnost je cinnost, kde dokazes vyhravat na kazdom povrchu, za akyhkolvek podmienok, pod holym nebom, v hale, na akomkolvek povrchu, stale sa tu riesia GS, ale vyhrat TM, kde startuju najlepsi hraci, na konci sezony, kde su vsetci zdevastovani a unaveni.... dominatni hraci sezon to dokazali, to dokazali - Fedex a Novak.... takto si predstavujem dominanciu, ty pod tym pojmom vidim iba karierny GS
Reagovat
Amputace
Aha. Takže jedno vyhrané finále TM je pro tebe měřítkem všestrannosti (resp. kdyby ho Nadal vyhrál, byl by podle tebe všestranný, ale takto není)? V tom případě mají Federer s Djokovičem štěstí jako blázen, že to jedno RG, samozřejmě s vyhnutím se Nadalovi, nějak uklohnili...

Jako říct o hráči, který vyhrál mimo antuku 4x US Open, 2x Wimbledon (který navíc 2x zkompletoval s nejvíce protichůdných GS, tedy RG) a 1x AO, k tomu hrál nespočet dalších GS finále, vyhrál 1O hardových Masters, OH na hardu + hodně dalších menších turnajů, to chce opravdu koule, které však, předpokládám, nemáš.

K té tvojí první větě - zkus si, prosím tě, uvědomit, že kariérní GS by těžko mohl získat nevšestranný hráč. To je prakticky vzato oxymóron. V historii tenisu to není nic běžného a ostatně mnoha velkým tenistům k oné úplné všestrannosti krůček chyběl.

Nadal je samozřejmě bez těch nejmenších pochybností zcela komplexní tenista, což jasně dokazují jeho výsledky i hra, která na jeho soupeře v jeho nejlepších tenisových letech platila na všech površích. My se můžeme tak maximálně dohadovat, kdo z těch tří je komplexnější, ale na férovku prohlásit, že Nadal není všestranný hráč, je opravdu úlet, který osobně řadím k těm největším, které jsem tady doposud četl, a to mi věř, že konkurence je značná.
Reagovat
Nola
ved o nic nejde, ci? ja o voze, ty o koze.... nikoho nebude casom zaujimat, akym sposobom ziskal Fedex a Novak RG /Novak Rafu dokazal aj porazit na FO/, dejiny si pamataju vitazov, cesta k titulu nikoho nebude po rokoch zaujimat, to je cele, neprezivaj to tak :D Fedex a Novak su hracmi jednej dekady, Rafa bude mat najviac GS, kazdy bude mat nieco, co ten druhy nema, spokojny?smile
Reagovat
Amputace
Není to žádné já o koze, ty o voze. Napsala jsi, že Nadal není všestranný hráč, já ti to vyvracím.
Reagovat
Nola
nie je, ale nebudem bojovat s presilou :D
Reagovat
sojka1
to nema smysl, Nadal je proste komplexni hrac, ale kazi mu to ta antuka, na ktere je nejkomplexnejsi... :-))
Reagovat
Nola
ved o nic nejde, tvarme sa, ze Wiki ma spatne data :D
Reagovat
Amputace
Tobě píše Wiki něco jiného než 7 mimo antukových GS a 10 hardových Masters?
Reagovat
Nola
wiki mi pise o dekade dominantych hracov, tot vsjo, v com je problem? uznat to, alebo o tom pochybovat? vraj, moze kazdy editovat tieto data, tak do toho....
Reagovat
Amputace
Jsi si vědoma, že z mé strany se argumentace celou dobu vztahuje k této větě: "ked sa, ale budeme bavit o vsestrannom hracovi, Rafa to nebude, Fedex a Novak ano" ?

Pokud ti Wiki říká, že Nadal získával své úspěchy jen na antuce a mimo antuku nepatří ani mezi top10 open éry, a že je tudíž jednostranně zaměřený antukář, vyzkoušej raději jiný zdroj.
Reagovat
Amputace
Jj, kdyby měl 1 RG, byl by paradoxně vnímán jako daleko komplexnější hráč, než je vnímán nyní, přitom skutečnost by byla taková, že mimo tu komplexnost napříč povrchy by byl jen méně dominantní na svém top povrchu. Ale já chápu, že některým zkrátka není dáno pochopit, že dominance na nějakém povrchu se nevylučuje s komplexností (či všestranností, chceš-li) na těch dalších.

O komplexnosti Djokoviče a Federera nikdo nepochybuje, ačkoli jejich výsledky na antuce jsou oproti Nadalovi naprosto nicotné. Na druhé straně Nadalův hard či tráva chtějí pořád všichni srovnávat s Djokovičem a Federerem. Je to jednoduché - Nadal na té antuce převyšuje všechny ostatní, výsledky a úspěchy všech ostatních tenistů, nikdo nedosáhl v tenise ničeho suverénnějšího než Nadal na antuce, čímž jsou pochopitelně jeho výsledky mimo antuku značně zastíněny. To ale neznamená, že ty výsledky nemá a že není kvalitní i mimo antuku. Je to pouze takový statistický optický klam :)
Reagovat
sojka1
a z ceho usuzujes, ze mi nebylo dano pochopit, vzdyt ja to mam shrnute ve dvou radcich... ;-)
Reagovat
Amputace
Myslel jsem Nolu, ne tebe.. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Vytesať do kameňa.
Reagovat
Amputace
Ovšem argumenty pro to žádné nemáš.
Reagovat
smazaný uživatel
Hej, Nole je hracom jednej dekády asi takým sposobom, ze vyhral o 1-2GS viac ako v tej dekáde Nadal :)

A v prvej dekáde vobec neexistoval, zatial co Nadal ziskal dalsich xy Grandslamov a spolu s Federerom vytvorili tenis do podoby, v ktorej ho dnes mozes sledovat.

Djokovic a Federer su len clenmi dvoch najvacsich historickych rivalit, rivalit s jednym spolocnym menovatelom, Nadalom.
Reagovat
turista
No ale v souhrnném počtu titulů od 1.1.2011 je to Djokovič vs. Nadal 64:43 ve prospěch Djokoviče zatímco do 31.12.2010 je to 18:43 v neprospěch Djokoviče.
Reagovat
turista
Z toho vyplývá, že Novak Djokovič a Rafa Nadal jsou oba stejně dobří tenisté. Jednou je lepší Novak jindy Rafa.
Reagovat
smazaný uživatel
Dimitrov, Zverev, Tsitsipas su ako vitazi TM uplne dominantni hráči, klobuk dole za postreh :)

Dufam, ze uz tam nic dalsie nemas Nolka.
Reagovat
Nola
ved to, ze hraci Next gen, a trebars aj Grigor maju TM smile

Fedex ich ma 6, Novak 5....v case, ked dominovali okruhu...
Reagovat
smazaný uživatel
Na kazdom povrchu za akychkolvek podmienok.

No vidis, tak hned v prvom bode si Novaka mozes skrtnut, kedze na RG s Nadalom vo forme rozhodne nie je schopny vyhrat :)

Nadal naopak nema problem vyhravat GS cez Djokovica a Federera na harde a trave.

Co tam mas dalej Nolka?
Reagovat
lars
Jenze Nadal nema TM a ani masters v Bercy
Reagovat
Nola
M1000 nikoho nezaujimaju, ani TM.... koho zaujima, ze na M1000 stretnes skor hraca T10 ako na GS? a koho zaujima, ze musis porazit celu spicku na TM? nikoho.....
Reagovat
smazaný uživatel
Turnaje sa delia na Grandslamové a všetky ostatné.

Rod Laver
Reagovat
paddy
20 > 20

Forehand
Reagovat
smazaný uživatel
20/60 je vzdy viac ako 20/80..

LO-GI-KA
Reagovat
paddy
kolik Rafa získá GS z příštích 20 GS?

když žádný, pak bude mít taky 20/80 nebo 21-22/80, což je těsný rozdíl

Fed je o 5 let a 20 GS starší a na stará kolena začal Rafu porážet, 7-1 H2H od r. 2015

tvou terminologií jednooký král ve stařeckých letech drtí GOATa v nejlepších letech smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
No nedrti.

Plati, ze konecne ho zacal porazat na svojich naj turnajoch a Nadalovych najhorsich turnajoch. Predtým ho Rafa porazal vsade. To je po 10 rokoch progres.
Reagovat
peRFect
Typické, už podmnožinkuješ. Opět. Takže kdyby Rafa i Roger skončili na 20ti GS, tak budeš chodit pro Bratislavské obdobě Staromáku s transparentem, že Rafa to uhrál z menšího počtu GS a má lepší h2h. Což jsou samozřejmě naprosto nepodstatné informace (jako tituly z M100 a TM). nebo?
Reagovat
lars
Rod Laver hral profesionalne ve "stredoveku tenisu" a nevyhral TM :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vidis, to s TM som o nom nevedel.

Mozno preto, lebo TM nikoho nezaujima a vzdy sa riesia len GS.

GOAT rozhodne nemoze byt bez tohto rekordu.
Reagovat
peRFect
...Nadal naopak nema problem vyhravat GS cez Djokovica a Federera na harde a trave... to tě rozmrazili po 12ti letech nebo co?
Reagovat
Patik
:DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Nerozumies tomu správne.

Nadal samozrejme vyhrával so vsetkými vsade cast svojej kariery.

Federer nevyhraval so vsetkými vsade ani na trave, kedykolvek.

Čo je viac?
Reagovat
peRFect
Promiň, ale rozumím tomu naprosto správně. Říká se tomu příčestí minulé, takže pokud píšu v minulém čase, má to svoje náležitosti. Fakt, že se snažíš z toho vymluvit už tě neomlouvá. Ano, v dodatku máš pravdu - ne úplnou, ale většinově ano. V tvrzení, na které jsem reagoval jsi ovšem absolutně mimo. Škoda, že to překlápíš, jakože já jsem blb a nechápu a neumíš si přiznat, že jsi se blbě vyjádřil (opět). Trochu narcisismus.
Reagovat
peRFect
Nadal je na tour nějakých 16-17 let z čehož cca 7 let Federera na hardu ani na trávě neporazil. Konkrétně jednou na antuce. To je necelá polovina jeho kariéry. Promiň, mám rád fakta, ne domněnky, podmnožinky, dedukce.
Reagovat
smazaný uživatel
Nerozumies. Pretoze bez ohladu na presny datum, v kontexte karier a celkoveho statusu plati:

Nadal si vsetko mimo antuku uhral cez rivalov, jak na trave, tak na harde.

Federer si nevedel uhrat cez rivalov ani to svoje, ani na trave.

Takze vycitat Nadalovi ze nevyhra vsade a furt je nezmysel, ved to by ziadne diskusie ani neboli a bolo by vsetko jasné.
Reagovat
Amputace
A kolikrát z těch sedmi let se na hardu či trávě třeba vůbec nepotkali (takže Nadal ani neměl možnost ho porazit), potažmo tam odehráli třeba jen jediný zápas (2015 například)? Jediný rok, ve kterém Federer Nadala zdominoval na hardu, byl 2017 - to spolu odehráli 4 zápasy a všechny mimo Nadalův dominantní povrch, protože Federera v té době antuka nepotřebovala. Za posledních sedm let se ti dva potkali na hardu či trávě pouze 2015, 2017 a 2019. Navíc to jsou případy, kdy už oba překročili svůj zenit. V tom samém období Nadal porazil Federera pouze jednou na antuce, pravda, protože ji Federer buď vynechává, nebo je na ní podstatně horší než Nadal na hardu a vůbec se k němu tím pádem nedostává. Napsat, že Nadal sedm let neporazil Federera na hardu je hodně polovičaté a zavádějící. To je podobné, jako kdybych napsal, že za 16 let Nadalovy kariéry ho Federer dokázal pouze ve dvou letech porazit na antuce... Realita je však taková, že z těch 16ti let se třeba v pěti letech vůbec na antuce nepotkali. Ano, také mám rád fakta.
Reagovat
dappe
Je celkem zajímavé se na jednu stranu ohánět komplexností a při jakékoli debatě o hardu kontrovat Nadalovou antukou, případně ji vždy alespoň zmiňovat. :)

V posledních letech se sice na dominantním povrchu Nadala nepotkávali, ale to samé platí i z pohledu Federera. Hard je přeci naprosto neutrální půda, zvlášť pokud vycházíme z toho, že je Nadal podobně komplexní.
Reagovat
Amputace
Však ano. Na hardu to mají úplně vyrovnané - a to i se započítám haly (9:9). Ovšem s tím rozdílem, že většina těch nejdůležitějších zápasů (tedy na GS) šla za Nadalem.

A to nemělo být ohánění se antukou, ale poukázání na to, že napsat - 7 let Nadal Federera na hardu neporazil - je zkreslující (reálně s ním na tom hardu prohrál ve dvou ročnících). Federerovi fanoušci Nadala přece také nepředhazují, že ho 11 let neporazil na antuce (když se za těch 11 let potkali asi jen ve třech ročnících a jinak spolu na antuce vůbec nehráli).
Reagovat
dappe
Zkreslující to je určitě. Na druhou stranu je faktem, že Nadal na těchto površích s těmi úplně nejlepšími od dosažení nějakých 28 let nevyhrává vůbec (prohrál snad všechny takové zápasy proti Djo/Fed). Takže je otázka, co by s tím více vzájemných zápasů v těchto letech udělalo.
Reagovat
peRFect
Však můžeš napsat, že se nepotkali. To není moje věc, ani chyba jednoho z nich. Je od tebe, ale i (a zejména) Forehanda až patologické, jak si v případě potřeby vyzobáváte určité časové úseky a když se to nehodí, tak celé kariéry? Já teda vůbec nerozporuju komplexnost Nadala, nerozporuji ani, že si vše uhrál mimo jiné přes své největší rivaly, ale v tom případě jedním dechem dodávám, že nelze přehlédnout, že je tu někdo, kdo 11 let držel tenisový rekord a nyní se o něj dělí. Ano, je možné, že o něj přijde, ale ještě nepřišel. A ten dotyčný si to taky uhrál přes své rivaly. Dokonce rivaly dvou až tří generací.
Reagovat
Amputace
No ale když ty napíšeš, že ho sedm let neporazil, tak to samozřejmě vyznívá, že s ním sedm let prohrával, což prostě není pravda (on ho neporazil 2 sezóny, jinak se nepotkali). A skutečně nemám tušení, o jakém vyzobávání časových úseků mluvíš. Nejsem-li k tomu tlačen protistranou (viz Patik níže), vždycky v rámci podobných posuzování a poměřování komplexnosti, rivality atd. vycházím z celých kariér. Proč by koneckonců mělo být v mém zájmu cokoli jiného, jde-li o konfrontaci s Federerem? To FFF mají naopak tendenci řešit posledních pár let (kdy se Federerovi proti Nadalovi výjimečně zadařilo), ve kterých už je za zenitem hrající Nadal pochopitelně orientovaný primárně na antuku (a i přesto dále vyhrává i mimo ni). Vždyť ostatně ty sám tady vypichuješ jakýchsi sedm let. Proč? Že Nadal Federera neporazil sedm let na hardu? Ok, neporazil, ovšem do té doby ho na hardu porazil 9x, z toho 3x na AO. Pak s ním prohrál jednou v Basileji a 4x na hardu v jednom roce, to je vlastně celé. Naopak Nadal Federera na hardu (a samozřejmě antuce) porážel pravidelně celou kariéru, bez ohledu na to, v jaké byl ten či ten formě - prostě pravidelně. Nevidím důvod, proč se tomu bránit, když je to prostě pravda. H2H bude (pokud se něco výrazně nezmění) vždy na Rafově straně. Mnoho jiných faktorů bude zase na straně Rogera.

Jaké rivaly 2-3 generací máš na mysli? Agassiho, Roddicka a pak Nadala s Djokovičem? Vždyť Federer si přes ty dva neuhrál skoro nic. To přece vůbec nemůžeš srovnávat s Nadalem, který má 2/3 titulů přes jednoho z těch dvou. Federer má naopak 2/3 titulů přes rivalitu s Roddickem a spol., a pouze 1/3 přes Djokoviče s Nadalem (a to do toho počítám třeba 2006 - kdy hrál 19ti letý antukář Nadal finále Wimbledonu). Konkurence do roku 2010 a od roku 2010 výš je naprosto nesrovnatelná. O to už se vážně nechci znovu donekonečna přít, to musí být snad jasné úplně každému.
Reagovat
peRFect
A to že je Nadal za zenitem řekl kdo?To je tvůj odborný úsudek na základě nějakých studií a publikací?Nenech se vysmát.K ostatnímu platí,co jsem uvedl výše.
Reagovat
Amputace
Takže k tomu, že údajně vytahuji jen určité časové úseky, když to přitom děláš ty sám, nenapíšeš nic? Ok.

A ne, jsou to jen stovky odsledovaných zápasů, ze kterých jde snadno vidět, že Nadal po krizi 2015-16 už pak nikdy nebyl především rychlostně a psychicky tím stejným Nadalem, jako před ní.
Reagovat
smazaný uživatel
7GS mimo RG - nevsestranny
9GS mimo AO - Najkomplexnejsi na svete

Čo tam mas dalej Nolka?
Reagovat
Marduch
Nole 50%, Rafa 35%, buďme přece objektivni;)
Reagovat
smazaný uživatel
Na objektivitu potrebuješ objektivny výpočet :)

Či Nadalova schopnost vyhravat naprieč vsetkymi povrchmi klesa kazdym dalsim vyhranym RG, tebe to dava logiku?
Reagovat
paddy
čísla hovoří jasně, největší nerovnováha je u Nadala

u Djo se čísla mohou lehce pohnout, až bude mít 20 GS, tak bychom je srovnávali nejférověji. Ignoruji drobné odchylky, pokud absence nejsou rozděleny rovnoměrně.

Fed 6-1-8-5 12/20 60%
Nad 1-13-2-4 7/20 35% -> silná koncentrace u RG
Djo 9-1-5-3 9/18 50%

tituly mimo jeho nejlepší GS
Fed 12 bez W
Nad 7 bez RG
Djo 9 bez AO

tituly mimo jeho nejlepší a nejhorší GS
Fed 11
Nad 6
Djo 8

absolutní odchylka od průměru na 1 GS, tzn. 5 resp. Djo 4,5
0 = absolutní rovnováha (při 5-5-5-5)
30 = absolutní nerovnováha (při 0-0-0-20)
čím vyšší číslo, tím větší nerovnováha a naopak

Fed 1-4-3-0 = 8
Nad 4-8-3-1 = 16
Djo 4,5-3,5-0,5-1,5 = 10
Reagovat
Amputace
Viz druhý odstavec. Je dost zavádějící provádět takové výpočty, dokud nemá Djokovič 20 GS. Za stávající situace je z hlediska těchto statistik pro Nadala vlastně nevýhodné, že má 13 a ne 11 RG. A to, jak jistě uznáš, je blbost.
Reagovat
smazaný uživatel
Paddy je stary Rafov hejter, neuzna.
Reagovat
Patik
Keď hodnotíš hráča tak ho predsa nebudeš hodnotiť podľa jeho naj a bez jeho naj a s jeho naj a blbosti..hoď si na stôl kalendár ATP turnajov aspoň tie najväčšie a odškrtávaj si turnaj po turnaji celú big3 kde kto štartoval a kde to kto aj vyhral od začiatku až po koniec sezóny...po celú kariéru..uvidíš jasne kto je ako komplexný ani nie že komplexný..komplexný je každý druhý hráč na okruhu..uvidíš kto je ako úspešný na každom povrchu..
Reagovat
Amputace
Pak by vyšel jako nejkomplexnější Djokovič. Ale ten má zase nejméně GS z těch tří. Pokud to Djokovič dotáhne na 20 a Nadal s Federerem už nic nepřidají, bude to, myslím si, jasné.
Reagovat
Patik
hej Djokovič celkom jasne a za ním hneď Federer..Nadal posledný..
Reagovat
smazaný uživatel
Rodzi v tejto sutazi ani nefiguruje, ved od oboch dostal 20x nalozene na majoroch, nema s nimi nikde vyhodu, ani na trave.
Reagovat
Amputace
Za momentálního stavu určitě ne. V případě rovné dvacítky GS u všech tří, za mě 1. Djokovič; 2. Nadal; 3. Federer.
Reagovat
Patik
Ešte takto najprv..komplexnosť to je nič premňa..komplexný je premňa každý kto vie vyhrať zápas na každom povrchu..alebo titul na každom povrchu..to môže byť vkľude aj taký Zverev alebo Thiem..hardy hala antuka vyhrali asi všade sú obaja komplexnými hráčmi..aj Nadal je komplexným hráčom alebo aspoň bol komplexným prečo nie veď vyhral všetky GS...

ale nemôžeš ho predsa porovnávať s jeho rivalmi ktorí sú na úplne inej úrovni..to že vie niekde vyhrať neznamená ešte že je tam na rovnakej úrovni ako jeho rivali čo tam vyhrali viacnásobne..navyše niektoré turnaje vyhral naposledy tak desať rokov dozadu..jednoducho to že je konkurencieschopný alebo favorit na každom povrchu znamená pre vás rovnako všestranný ako jeho rivali..čo je blbosť..vy ste zaspatý tak v roku 2010..
Reagovat
smazaný uživatel
To, ze niekto vyhra viacnasobne predsa neznamena, ze je komplexnejsi ako ten, ktory tam vyhral menej násobne, ale zoci voci seberovnym.

To, ze faktor konkurencie rozhoduje je zrejme pri pohlade na vysledky Federera, ktory svoju komplexnost nikdy nevedel dokazat v priamom suboji.
Reagovat
Amputace
To ale také vy. Ten komplexní Federer, který je schopen vyhrávat všude, vyhrál poslední turnaj na antuce v roce 2009 (to neměl ještě ani třicet let). Ale už jsem pochopil, že pokud se bavíme o komplexnosti big3, vládne tendence antuku vůbec nepočítat.

A měl jsem za to, že pokud se řeší komplexnost big3, je třeba brát v potaz celé jejich kariéry, ne jen poslední roky, nebo jak se to zrovna hodí.

Mnohokrát jsem tady psal, že Nadal po třicítce ve srovnání s Djokovičem a Federerem ztrácí (dalo se to koneckonců vzhledem k jeho celokariérním problémům očekávat, navíc jeho hra byla z těch tří nejvíce postavena na rychlosti, která spolu s věkem samozřejmě nejvýrazněji odchází). Naopak do třicítky proti těm dvěma Nadal v komplexnosti nic neztrácel - jako první dosáhl kariérního GS, dokázal opakovaně porazit Federera i Djokoviče na mimoantukových GS a vyhrával pravidelně turnaje i mimo antuku (zajímavost: mezi lety 2005 až 2010 vyhrál v každém roce minimálně jeden větší turnaj na hardu - GS nebo Masters -; hardový titul mu chybí pouze z let 2011, 12, 14, 15 a 16, tedy v pěti sezónách za celou kariéru nevyhrál nic většího na hardu, jinak vždy).

Ty prostě napíšeš větu "navyše niektoré turnaje vyhral naposledy tak desať rokov dozadu" jako by se to Djokoviče s Federerem vůbec netýkalo - jako by ti dva byli tak komplexní a vyhrávali všude pořád. Jen namátkou - kdy vyhrál naposledy Federer takové US Open? Letos to bude 13 let. Kdy vyhrál naposledy TM, kde před tím 5x triumfoval? Letos to bude 10 let. Kdy vyhrál naposledy Montreal? 13 let. A o antuce vůbec nemusíme mluvit.
Reagovat
Amputace
Jen aby bylo jasno. Já proti Federerovi ani Djokovičovi nic nemám, naopak, čím více se blíží konec jejich kariéry, tím víc mám tak nějak rád všechny tři :) Byť zůstávám samozřejmě fanouškem Rafy. Často si poslední dobou pouštím HL jejich zápasů, ve kterých Rafa vůbec nefiguruje, a užívám si to. Ale co mi hrozně vadí, je jistá bohorovnost, s níž se ta otázka komplexnosti řeší. Těch faktorů je tak šíleně moc, že vypíchnout jen jeden nebo dva a na jejich základě se snažit určit kdo je nejlepší, nejkomplexnější a bůhvíco, je předem prohraný boj. Nejblíže k tomu má podle mě Djokovič (těch klíčových faktorů je asi nejvíc na jeho straně, ale chybí mu ještě to nejdůležitější: Grandslamy). Ale mezi Federerem a Nadalem je to tak brutálně sporné, že prostě s takovou suverenitou, jako to předvádíš třeba ty, psát o tom, že je Federer před Nadalem, mi přijde mimo, promiň. Já o tom klidně budu normálně v klidu diskutovat, házet argumenty a reagovat na argumenty protistrany, ale na taková kategorická prohlášení vážně kašlu.
Reagovat
Patik
Odpoveď na prvý odstavec...Počítam antuku..ale to je len jedna z mnohých častí sezóny..premňa tvoria sezónu ďalších 5 častí..Austrália,Amerika,Tráva,ázia,haly..

druhá časť.."Mnohokrát jsem tady psal, že Nadal po třicítce ve srovnání s Djokovičem a Federerem ztrácí " tak a tam to ukonči zvyšok je nepodstatná omáčka z minulosti ktorá tu teraz nehrá žiadnu rolu..lebo podľa mňa kvalitu hráča nebudeme rozdelovať na jednotlivé obdobia..ale zhrnieme skrátka celú jeho kariéru až do dnešného dňa..

odpoveď na tretí odstavec..Federer a Djokovič sú stále komplexní na viacerých povrchoch..niektoré turnaje možno nevyhrali roky..ale ak sa bavíme o všestranosti a komplexnosti..tak stále vyhrávajú turnaje na harde..na tráve..v ázii aj v halách..čo sú rôzne podmienky rôzne povrchy..Nadal si stráži antuku..po rokoch vyhral toronto a US Open..a zvyšok sezóny je kde ? haly tráva ázia AO Sunshine Double ?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ty teraz uz nerozdelujes turnaje podla povrchov, ale podla kontinentov :)

Paitik, ty si taký cocot, ze teba musi tolerovat fakt len vlastna matka :)

Ja sa teda pytam, kde je Federer v zapadnej a juznej Europe, Čo vychodne pobrezie Severnej Ameriky a cela Juzna Amerika?..ked sa Nadalovi teda nedari v Azii..

Nadal vyhrava na antuke a harde, to je 75% sezóny, ty karikatura ludskeho rozumu. Hala a trava je tych zvysnych 25%, v súčte.
Reagovat
Amputace
Promiň, ale píšeš spoustu nesmyslů. Zaprvé na antuce se hraje přesně třetina toho nejdůležitějšího - jeden GS ze čtyř hraných na třech površích a 3 Masters z celkových devíti. Dělení okruhu na Asii, Sunshine double apod. je pouze berlička a alibismus, jak se vyhnout skutečnosti, že Federer za posledních 11 let vyhrál na antuce jediný turnaj (a to ještě na té modré anomálii z Madridu). Dále zmiňuješ halu, na které vyhrál větší turnaj naposledy v roce 2011 (Paříž a TM). Nadal vyhrál v posledních čtyřech letech 2x US Open a 2x Montreal a ty se oháníš IW, Miami či Šhanghají. Píšeš, že žiju z minulosti, ale ve skutečnosti žiješ z minulosti spíš ty. Federerovi za posledních 5-6 let vyšly dvě sezóny, jinak byl vždy bez GS, či dokonce i bez Masters. Kde je ta komplexnost? Na antuce je úplně nulový, Nadal na hardu nikoli, vyhrává na něm turnaje i po třicítce. Na trávě se hraje jen jeden velký turnaj, Federerův nejoblíbenější, a také se nedá říct, že by mu nějak vévodil.

To, co píšeš, platí o Djokovičovi - ten kam přijede, tak může vyhrát, natolik je komplexní. O Federerovi už to bohužel ale dávno neplatí.
Reagovat
Patik
Ach bože.. Strata mojho času vzdávam to..tretina toho najväčšieho..jasne posudzujeme vsestrannu úspešnosť hráčov celej Kariéry na každom turnaji a ty začneš deliť turnaje na malé a veľké a obdobie pred a po 30tke..to si typický ty..ja to nechápem ked federer ma z troch povrchov také čísla co ma Nadal len z jedného povrchu a on sa ide somnou hádat že Nadal je všestranné úspešnejší hráč..za posledné roky vyhral federer dvakrát Austráliu sunshine double miami dokonca dvakrát dubaj vyhral trávnaté turnaje v nemeckú stutgart niekoľkokrát Halle wimbledon. Šanghaj.. niekoľko krát halu v Bazileji.. Áno je fakt ze na antuke hra úplne kulove ale mimo antuku vyhral len za poslednú dobu hento na viacerých povrchoch a rôznych podmienkach.. Teraz mi napíš čo vyhral mimo antuku Nadal keď je všestranne úspešnejší.. Us open a Toronto vaau ta škála a rozmanitosť turnajov mi hneď udrela do očí ty barlicka ja používam viaceré povrchy aby som zahladil neúspechy na antuke? Tak ty potom používaš antuku aby si zahladil neúspechy mimo antuku. .myslel som ze máš na viac..skoda reči
Reagovat
Amputace
Také to vzdávám. Argumentovat Hallou nebo Stuttgartem u zřejmě nejlepšího travaře historie, to už je vážně síla, se kterou nemohu bojovat. Alespoň ale vím, že až se začnou fanoušci Rafy ohánět Rio de Jeneirem nebo Buenos Aires, jde už skutečně do tuhého.
Reagovat
Patik
Je to turnaj je to titul ktorý sa počíta do štatistík či to sa akože nepočíta čo to je za logiku ? tak to potom má Federer o 50 titulov menej..riešime predsa jeho komplexnosť a všestrannosť..tak počítaj všetko kde vyhral..ty si si proste vybral že komplexnosť budem riešiť na základe GS a Masters..no dobre to je tak 50 Federerových titulov a zvyšných 50 čo má tak to čo je to zmetieme zo stola to nič neznamená ?..ešte to potrieď ktoré tituly vyhral cez Nadala a bude to gól..vy ste neuveritelný..
Reagovat
smazaný uživatel
Čiže, keď začne Nadal vyhrávať Challengre naprieč celým svetom, tak bude v tvojich očiach komplexnejší? Lebo vyhral na béčkových turnajoch?..

Kamoško, to s akou presvedčivosťou denno denne dokazuješ svoju hlúposť, to je normálne na mediálne zdokumentovanie.

paťo, hybaj do telky.
Reagovat
Amputace
K tomu vážně není co říct. Určovat komplexnost hráče na základě výher na turnajích třetí až čtvrté kategorie... K čemu mu pak ta komplexnost je, když na podstatných turnajích dostane od svých rivalů devětkrát z desíti případů naloženo? Možná kdyby se na těchto zbytečných turnajích nezahazoval, zbývalo by pak víc psychických a fyzických sil na velké souboje s rivaly a uhrál by přes ně i více GS, než ve skutečnosti vyhrál. Takovou komplexnost ať Rafa tedy radši nemá a v klídečku se soustředí na GS.
Reagovat
Amputace
A s vytahováním posledních let jsi začal ty, takže mi nic takového nepodsouvej. Jaký bych k tomu já mohl mít důvod, když má Nadal lepší výsledky do třicítky než po ní?
Reagovat
Patik
Mnohokrát jsem tady psal, že Nadal po třicítce ve srovnání s Djokovičem a Federerem ztrácí (dalo se to koneckonců vzhledem k jeho celokariérním problémům očekávat, navíc jeho hra byla z těch tří nejvíce postavena na rychlosti, která spolu s věkem samozřejmě nejvýrazněji odchází). Naopak do třicítky proti těm dvěma Nadal v komplexnosti nic neztrácel - jako první dosáhl kariérního GS, dokázal opakovaně porazit..........

Triediš to..rozdeluješ obdobia..aspoň tak som to pochopil ja..a to už viackrát som tu videl frázu od teba Nadal po tricítce..

ja by som rád hodnotil tenistu celú jeho kariéru ako som to tu písal žiadne lepšie a horšie obdobia pauzy zranenia nič sa nerieši pracuje sa ťisto s trofejami zober si atp kalendár a škrtaj si všetko kde vyhrali od prvého až po posledný turnaj svojej kariéry doteraz kto ti vyjde že má pestrejšiu zbierku ?
Reagovat
Amputace
Omg, začal jsi s tím ty, tak už se uvědom. "navyše niektoré turnaje vyhral naposledy tak desať rokov dozadu..jednoducho to že je konkurencieschopný alebo favorit na každom povrchu znamená pre vás rovnako všestranný ako jeho rivali..čo je blbosť..vy ste zaspatý tak v roku 2010.." - Ty jsi jako první vytáhl důležitost současnosti a začal zpochybňovat minulost. A co, že něco vyhrál před deseti lety? Bavíme se snad o celých kariérách, nebo co mi to teda vlastně vykládáš?
Reagovat
peRFect
Federer je na antuce nulový?Nechci se přít,ale z pohledu uhraných bodů tipuji,že historicky druhý.Tvl ty máš fakt dost.
Reagovat
Amputace
Buď si to přečti celé, nebo se vážně radši nevyjadřuj. Řeč byla o posledních letech a současnosti (viz Patikovo: "Nadal některé turnaje nevyhrál už 10 let"). Takže přirozeně reaguji Federerovou antukou za posledních deset let... Běžte už do háje, sami se tady oháníte pojmy jako "Nadal 7 let nevyhrál nad Federerem na hardu", "Nadal nevyhrál ten a ten turnaj už tolik a tolik let" a poté, co na vámi nastavenou rovinu diskuze přistoupím, z toho samého ještě osočujete mě. Běžte už s tímto do prde.le. Tak se tedy bavme o celých kariérách, nemám s tím nejmenší problém. Nadal 24 let - kariérní GS. Nadal vyrovnaná bilance s Federerem na hardu 9:9. Nadal pozitivní celková bilance s Federerem, i výrazně pozitivní bilance na GS napříč všemi povrchy. 2/3 všeho si uhrál přes dva ze třech nejlepších hráčů historie. Naprosto nechápu, v čem berete tu donebevolající jistotu, že je Federer více komplexní hráč.
Reagovat
peRFect
Djokovic ale nejkomplexnější je. Za ním Federer a pak Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
Ako moze byt Federer komplexnejsi ako Nadal, ked Djokovica ani Nadala nevie porazit, nie ze na vsetkých povrchoch ale ani na tráve?

To, ze vyhral tituly cez druhu vlnu na tom nic meneni. Aj jeho karierny GS sa da lahko napadnut, na rozdiel od čistého Nadalovho.
Reagovat
smazaný uživatel
hoď si na stôl kalendár ATP turnajov aspoň tie najväčšie a odškrtávaj si turnaj po turnaji celú big3 kde kto štartoval a kde to kto aj vyhral od začiatku až po koniec sezóny...po celú kariéru..uvidíš jasne, ze Federer vyhraval len bez Nadala s Djokovicom.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikto neriesi nerovnováhu, ale komplexnost hráča.

Pomýlili ste si vlákno, pan pad :)
Reagovat
smazaný uživatel
A aby som to povýšil do ad absurdum.

Hrac ktory vyhra 1-1-1-1 je komplexnejsi ako ten, ktory vyhra 10-2-2-2?

Oprav si ten vzorec kamosko :)
Reagovat
Nola
neplac, chapes vobec co znamena dominantny a vsestranny hrac dekady? urcite nie.... tym bol aj Sampras :D a to vobec nespochybnujes, ale dominantny hrac moze mat aj slabiny, lebo nie je predsa mozne udrzat si svoj level celu sezonu, na vsetkych povrchoch, to by dokazal iba kuzelnik...
predstav si, ja Rafovi prajem, najviac GS, ale nemyslim si, ze bol niekedy hracom, ktory dokazal dominovat dekade
Reagovat
Amputace
Ty už dokonce mícháš dohromady pojmy dominantní a všestranný. Ach jo. To je potom diskuze vážně těžká. Nehledě na to, že Djokovič žádné dekádě nedominoval - dominoval nanejvýš 3-4 sezóny.
Reagovat
Nola
omg
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal - 13 GS, 4x koncorocna jednotka.
Djokovic - 14 GS, 5x koncorocna jednotka.

Djokovic dominoval dekáde.

31.12. polnoc...By nolka
Reagovat
smazaný uživatel
To nedokázal ani Novak, inak by vyhral dvojnásobok GS ako konkurencia. Dominoval Sampras, Federer, ale rozhodne nie Djokovic, ktory vyhral o GS viac ako súper.

Ci ked niekto vyhra 7:6 v rozhodujucom zapase, ty z toho vyvodis zaver, ze v zapase dominoval?..:)
Reagovat
Marduch
Víme, co je v sázce a kudy vede cesta. Víc to nemusíme rozebírat smile
Reagovat
peek
Tentokrát už to zhuntované Nadalovo tělo nedá, i když nepochybuju, že Dr. Fuentes se bude snažit a napíchá ho vším možným i nemožným.
Reagovat
peek
Tak Rafo, to se nemusíš stydět za to, že jsi jenom antukář a vymýšlet si kvůli tomu pořád nějaká zranění.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je aj Federer asi antukár :)
Reagovat
peek
Ten řek na rovinu, že mu to po té pauze ještě moc nejde a potřebuje potrénovat. Rafa má říct taky na rovinu že chce hrát jen na antuce, protože mu to jinde moc nejde.
Reagovat
smazaný uživatel
na rovinu,Feder je jednoznacne najlepsim hracom vsetkych cias,minuly rok zarobil najviac a to odohral 6 ci 7 zapasov,tento rok 2 a ak by ukoncil sezonu aj tak zase zarobi najviac,pritom sa bez problemov drzi v top ten,to je efektivita!,on nie je GOAT on je GOTT
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Roger umí zpívatsmilesmile?
Reagovat
smazaný uživatel
Moc nejde?..

Kamosko, fetuješ?

Neostýchaj sa, priznaj sa. Neodsudime ta
Reagovat
Amputace
Zjisti si nejprve fakta, než plácneš takovou hloupost. Nadal, který je podle tebe jenom antukář, nevynechal více hardových turnajů než Federer. Pouze do jediné antukové části sezóny (2018) vstupoval, aniž by před tím odehrál IW či Miami či obojí. Navíc jasně řekl, že se chce připravit na antuku, která už je v tomto věku společně s GS samozřejmě před vším ostatním. Federer v +- stejném věku, jako je teď Nadal, začal vynechávat celé antukové části a soustředil se rovnou na Wimbledon. To mu ale nikdo za zlé nemá.

Ještě pro srovnání. Nadal, který se soustředí pouze na antuku, vynechal IW pouze 2x, Federer 1x, Miami vynechal Nadal 3x, Federer také 3x. Nechápu, proč tyto turnaje nepřeskakoval a nejezdil rovnou na antuku, když je to jenom antukář.
Reagovat
smazaný uživatel
to zakomplexovani jedinci ako peek nikdy nepochopia smile
Reagovat
Krisboy
Nějak se ti to plete. Kdo tady něco nechápe, je Amputace, vždyť to sám píše. Přečti si konec jeho příspěvku znovu a pomaleji!
Reagovat
Amputace
Teď jsi mě naprosto šíleným způsobem utřel. Vzpamatovávat se z toho budu zřejmě několik dalších životů. smilesmile
Reagovat
Krisboy
Věřím, že to zvládneš dříve. Hodně štěstí!
Reagovat
turista
Myslím že si Nadal nevymýšlí. Záda ho zlobí. Možná to spraví zase kmenové buňky jako v roce 2014 a pojede se dál.
Reagovat
RF46
Vis co me ale zarazi, ze uz nema problemy s koleny, pritom ty se vekem zhorsuji tak jako tak. Vazne si zacinam myslet, ze za tema kolenama bylo neco jinyho.
Reagovat
Krisboy
Já měl cca před pěti lety docela problémy s oběmi kyčlemi a jedním kolenem. Bral jsem na to speciální výživu, trochu upravil životosprávu a už něěkolik let mám klid. Je mi jasný, že se to časem vrátí, ale zmírnit/oddálit se to dásmile
Reagovat
RF46
A cim sis to zpusobil? Co vim, chrupavka se neobnovi nikdy. Zpec. vyzivu zeru uz xx let :)
Reagovat
turista
Chrupavka kloubní plochy se neobnovuje. Ale chondroitinsulfát (preparát Condrosulf) vysokým přívodem jejích základních stavebních látek může proces arthrózy zpomalit až zastavit což může zmírnit potíže. Arthrózu máme v určitém věku všichni. Je však důležité aby nevyvolávala významné potíže a nesnižovala nám příliš kvalitu života.
Reagovat
Krisboy
Nezpůsobil jsem si to ničím, prostě opotřebované, počínající artróza. "Vyléčil" jsem to pouze výživou + pohybem. Žádné léky.
Reagovat
FulnekUltras
my už nic neléčíme, jenom oddalujeme ;-)))
Reagovat
steve79
Dalsi kolaps Thiema.
Reagovat
com
Thiem se setri na frech open jako Nadal smilesmile
Reagovat
steve79
Ty jeho udery jsou uplne bez razance. Dnes strasidelny vykon.
Reagovat
Patik
Hibernuje pred antukovou sezónou..po Australian Open akoby bol útlm až kým nezačne French Open..menšie turnaje pred grandslamom sa rušili a rušia..akoby stratili význam a hodnotu pre top hráčov..
Reagovat
paddy
myslím, že Thiem bude do počtu i na RG

jeden vyhraný GS položil už mnoho WTA hráček a Timeček se k nim asi přidá smile
Reagovat
Patik
No dúfam že Thiem nebude ten prípad..
Reagovat
jackiec
tak nadal se šetří na 14. titul, kdežto na thiema stačí schwartzmann, ten se k souboji s králem ani nedostane
Reagovat
peRFect
Takto to vypadá, když tě zisk GS uspokojí. U těch NextGen není hlad, není tam ta zarputilost a cesta za úspěchem, vavříny. Získal GS, vydělal velikej balík, testosteron opadl a od té doby je marnej. A pravděpodobně nebude v dalších letech sám z mladejch.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist