Nosková zvládla v Brisbane další třísetovou bitvu a je ve čtvrtfinále, Plíšková do něj neprošla

4. 1., 06:18
Aktuality 18
Linda Nosková (19) absolvovala při svém debutu v Brisbane tři zápasy a pokaždé zvítězila ve třech setech. Rozhodující sadě se nevyhnula ani proti hráčce druhé stovky Julii Rieraové (21). Kvalifikantku zdolala po dvou hodinách 6:1, 6:7, 6:3 a poprvé od finále na Livesport Prague Open postoupila do čtvrtfinále. Trojnásobná šampionka Karolína Plíšková (31) podlehla 2:6, 6:4, 3:6 Jeleně Ostapenkové (26) a skončila v osmifinále.
Nosková zvládla v Brisbane další třísetovou bitvu (© AFP)

Rieraová –⁠ Nosková 1:6, 7:6, 3:6

Linda Nosková neměla moc povedený závěr loňského roku, nicméně i tak mohla s přehledem poslední sezonu hodnotit jako zatím tu nejlepší. V Adelaide a na Livesport Prague Open si totiž zahrála svá první finále na nejvyšším okruhu a debutovala v TOP 40 žebříčku, kterou momentálně uzavírá.

Na své první letošní akci v Brisbane obhajuje body za senzační loňský postup z kvalifikace až do finále v Adelaide. V australské metropoli zatím parádně využívá příznivého losu a postupně přidává další body, ačkoli musela ve všech třech zápasech do tří setů a pokaždé se na kurtu zdržela alespoň dvě hodiny.

Stejně jako loni vstoupila do nové sezony odvráceným mečbolem, tentokrát proti 192. hráčce světa a kvalifikantce Tímee Babosové. V rozhodující sadě udolala také nasazenou desítku Soranu Cirsteaovou a další kvalifikantku figurující ve druhé stovce pořadí Julii Rieraovou, která útočila na své druhé čtvrtfinále na turnajích WTA a v hlavní soutěži vyřadila Jekatěrinu Alexandrovovou.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Česká favoritka vstoupila do utkání suverénně, úvodní dějství získala za pouhých 25 minut a Argentince v něm povolila jediný game. Ve druhé sadě si vypracovala náskok 3:0, jenže pak si začala postup do dalšího kola komplikovat.

Následovala série čtyř prohraných gamů. Noskové se sice povedl rebrejk na 4:4, nicméně set ztratila poměrem 4:7 v tie-breaku. Také v rozhodující sadě se dostala do vedení 3:0 a tentokrát už náskok nepustila. Zápas ukončila na returnu po využití pátého mečbolu.

Nosková je ve čtvrtfinále poprvé od srpnového Livesport Prague Open, kde ve finále s lucky loserem Nao Hibinovou promarnila jedinečnou šanci na první triumf na nejvyšší tour. O celkově čtvrtou semifinálovou účast na této úrovni bude bojovat s 16letou Mirrou Andrejevovou.

Kometa loňské sezony deklasovala v australské metropoli po krajankách Dianě Šnajderové a Ljudmile Samsonovové i překvapivou domácí osmifinalistku Arinu Rodionovovou a po vítězství 6:1, 6:1 se poprvé dostala do čtvrtfinále na nejvyšším okruhu.

 

Ostapenková –⁠ Plíšková 6:2, 4:6, 6:3

Karolína Plíšková loni prožila jednu ze svých nejhorších sezon v kariéře a dlouhou krizi, která v podstatě trvá už od opožděného vstupu do roku 2022 vinou zranění, nezlomí ani v oblíbeném dějišti. Na Brisbane International je se třemi triumfy nejúspěšnější hráčkou a vyhrála tři z posledních čtyř ročníků. Trofej si odvezla v letech 2017 a 2019-20 a před startem letošního ročníku v australské metropoli zvládla 17 z 19 duelů.

Do nové sezony vstoupila parádní bitvou bývalých světových jedniček s vracející se maminkou a čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou Naomi Ósakaovou. Na svou první vítěznou sérii a první čtvrtfinále od dubnového vystoupení ve Stuttgartu však nedosáhla. Navíc stále čeká na svou první semifinálovou účast od srpna 2022. Nyní ji čeká přesun do Melbourne, kde bude obhajovat čtvrtfinále Australian Open.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Dvojnásobná grandslamová finalistka, která loňskou sezonu uzavřela už v září kvůli zranění levého zápěstí, musela už potřetí v řadě pogratulovat Jeleně Ostapenkové. Vzájemnou bilanci s bývalou vítězkou French Open si zhoršila na 5:6, nestačila na ni také loni v australském Adelaide ani v Cincinnati. Stejně jako v posledním souboji ve Spojených státech padla ve třech setech.

O postup se bojovalo bezmála dvě a půl hodiny a Plíšková podobně jako ve středečním duelu s Ósakaovou vůbec nezachytila vstup do utkání. Druhou sadu však odstartovala brejkem, a přestože náskok ztratila, povedlo se jí znovu soupeřce sebrat servis a stav srovnat. V závěrečném dějství však nevyužila ani jednu ze šesti brejkbolových příležitostí a rozhodlo její zaváhání na servisu v šestém gamu.

Čtvrtfinalistka loňského Australian Open Ostapenková bude v pátek usilovat o své premiérové semifinále na australské půdě. Také v dalším kole vyzve bývalou šampionku této akce a někdejší světovou jedničku, a sice vítězku ročníků 2009 a 2016 Viktorii Azarenkovou. S Běloruskou prohrála na French Open 2019 i v Indian Wells 2021.

Ve čtvrtfinálové fázi nechybí dvě největší favoritky a finalistky loňského Australian Open Aryna Sabalenková s Jelenou Rybakinovou. Obě deklasovaly své osmifinálové soupeřky 6:1, 6:0. Úřadující šampionka úvodního grandslamu sezony Sabalenková protáhla svou neporazitelnost na australské půdě na 13 utkání.

Výsledky turnaje WTA 500 v Brisbane

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
tommr
Linda má tendenci za jasného vedení polevit a zbytečně si tak zkomplikovat život. Přesně to se jí stalo i v tomto zápase za stavu 6:1 3:0. Ve třetím setu to sice napravila ale zbytečně vydané síly můžou v dalších zápasech chybět ...
Reagovat
Krisboy
18 es a jen tři DF a nic z toho....
S Osakou 16/11 a vítězství...zřejmě to s její formou nebude tak žhavé.
Reagovat
Blondie
Ale měla (IMHO) o hodně jiný projev než v 2023, byla taková uvolněnější, zároveň bojovnější.
Možná klaplo i oblíbené místo.
Jinak Penko moc nepomáhala DF.
Reagovat
Krisboy
Já viděl jen hajlajc a tam samozřejmě byly jen ty lepší momenty. Například forehand hrála úplně nádherně, s ohromnou lehkostí a jakoby bez námahy šílený bomby, trochu jako p.Berdych...Naomi tam občas litala z rohu do rohu jako hadr...snad se z toho oklepe a v Melbourne složí reparát.
Reagovat
Mony
Mira Andrejeva jede..ve 3 zápasech povolila je 10 gamu souperkam..
Tak se Lindo na ní rychle prober!
Reagovat
GaelM
Dokážu si představit, že Linda minimálně urve těch gemů víc, než předchozí "oběti". Ale favoritka určitě není. Na druhou stranu, proti komu ze zbývajících čtvrtfinalistek by byla...
Reagovat
tommr
trochu mě překvapuje že všichni považujou Mirru za jasnou favoritku. Já doufám že to Lindu zdravě naštve a Rusku porazí ...
Reagovat
Blondie
Nic bych si nepřála více!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mira je dle mě přecepovaná a dříve či později se to projeví.
Teď samozřejmě hraje na 16let velmi dobře.
Reagovat
Blondie
Hurá, vidíš, vyšel ti jednou i optimismus :D
Pecka, to mě fakt těší :)
Reagovat
baba
tak a teď se ukáže, kdo je opravdový talent a perspektiva ...Nosková nebo Andrejeva.Byla bych moc moc ráda, kdyby to dopadlo pro Lindu, ale......
Reagovat
bardunek666
Já doufám, že to Linda zvládne. Ten malý ruský ušatý sysel je mi silně nesympatický.
Reagovat
Serpens
Těhle šestnáctiletých zázraků už tu bylo... Vekičová, Kostyuková... to není žádná záruka. To, že Linda nemá takove uspechy, neznamená, že jednou nebude. Podívejte se na Káju Muchovou.
Reagovat
EllNino
Jasne, po tomhle zapase vse konci to jsou kecy
Reagovat
baba
tak Plíšek proti své neoblíbené soupeřce nepřekvapil, škoda, myslela jsem, že Naomi ji dodá více sebevědomí. I tak to nebyl špatný zápas, jen už asi nikdy nic velkého nevyhraje. Prostě občas překvapí, občas to nevyjde...
Reagovat
jackiec
To je ta plechatá co hraje nejlepší tenis za posledních 18 měsíců co by měla vyhrát GS?
Reagovat
EllNino
když věříš všemu, co píší v novinách :)) porazila tenistku po mateřský, klasický haló efekt
Reagovat
Salamander134-
Když ti tak vadí, proč si kvůli ní vzhůru. Joo potřebuješ se udělat nad její prohrou. Smutný život
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist