Obrat z říše snů. Vondroušová vyhrála bitvu s Pegulaovou a je v semifinále Wimbledonu!

11. 7. 2023, 16:47
Aktuality 101
Markéta Vondroušová (24) znovu dokázala vylepšit své maximum ve Wimbledonu. Ve svém druhém čtvrtfinále na grandslamech porazila bývalá finalistka French Open 6:4, 2:6, 6:4 světovou čtyřku Jessicu Pegulaovou (29), ačkoli s Američankou v rozhodující sadě prohrávala už 1:4. O druhé finále na podnicích velké čtyřky si zahraje s Elinou Svitolinovou (28).
Markéta Vondroušová (© AFP)

Markéta Vondroušová vyhrála před startem letošní sezony jen dva ze 12 zápasů v hlavních soutěžích na nejvyšší tour na trávě. V posledních týdnech však ukázala, že může pomýšlet na úspěchy i na nejrychlejším povrchu. Po premiérovém čtvrtfinále v těchto podmínkách na generálce v Berlíně se probojovala mezi nejlepší kvarteto ve slavném Wimbledonu.

V All England Clubu, kde byla při předchozích čtyřech startech nejdál jednou ve druhém kole a loni kvůli půlroční pauze zaviněné zraněním zápěstím vůbec nehrála, rozhodně neměla jednoduchou cestu do závěrečných bojů.

Statistiky zápasu Vondroušová - Pegulaová

Už v prvním kole narazila na vycházející hvězdu Peyton Stearnsovou a následně čelila nasazeným a na trávě velmi nebezpečným Veronice Kuděrmetovové a Donně Vekičové. Všechny tři soupeřky přehrála ve dvou setech. Rozhodující sadu potřebovala až v osmifinálovém derby s Marií Bouzkovou.

Pro mnohé asi nečekané tažení neskončilo ani ve čtvrtfinále na Jessice Pegulaové, ačkoli to se šancemi poslední české naděje nevypadalo v závěru zápasu vůbec dobře a spousta lidí s největší pravděpodobností rodačku ze Sokolova odepsala.

Vondroušová dotáhla manko 0:2 a čtyřmi gamy v řadě vývoj úvodního dějství otočila. Náskok sice neudržela, nicméně v posledních dvou gamech měla navrch a po 38 minutách šla do vedení. Od začátku druhé sady však mnohem více chybovala a ztratila 10 z následujících 13 her.

Za stavu 1:4 v rozhodující sadě nebyla daleko od vyřazení. Pauza o game dříve kvůli blížícímu se dešti a zatažení střechy ale Češce evidentně pomohla. Ačkoli byla jediný míček od skóre 1:5, dokázala srovnat krok a v maratonském devátém gamu díky mnohem agresivnější hře než v předchozím průběhu zápasu zlikvidovala tři gameboly soupeřky a využila hned první brejkbolovou příležitost. Utkání pak suverénně doservírovala.

"Bylo to hrozně těžké a prožívám teď úžasné pocity. Nikdy jsem nehrála na kurtu číslo 1. Je to nádherné. Chtěla jsem bojovat až do konce a teď jsem hrozně šťastná. Nemohu tomu ani uvěřit," řekla v rozhovoru na kurtu Vondroušová.

Bývalá světová čtrnáctka Vondroušová si zahrála své druhé grandslamové čtvrtfinále. To jediné předchozí před čtyřmi lety na pařížské antuce senzačně dotáhla až do finále, v němž podlehla Ashleigh Bartyové. Pegulaová se ve čtvrtfinále podniků velké čtyřky představila pošesté a ani tentokrát se do dalšího kola nedostala.

Ještě na začátku sezony figurovala stříbrná medailistka z poslední olympiády na konci elitní stovky a na konci února z ní vypadla. Díky zatím nejlepší travnaté části roku v kariéře se ovšem v pondělí vrátí do TOP 25. O své druhé finále na majorech bude usilovat proti Elině Svitolinové. S Ukrajinkou, která si vyšlápla na lídryni pořadí Igu Šwiatekovou, má bilanci 2:3. Poslední dva souboje zvládla.

Vondroušová je už třetí českou semifinalistkou Wimbledonu z posledních čtyř ročníků, předloni hrála finále Karolína Plíšková a v roce 2019 se do semifinále probojovala Barbora Strýcová.

Další čtvrtfinálové boje jsou na programu ve středu. Obhájkyni titulu Jelenu Rybakinovou čeká repríza loňského finále s Ons Jabeurovou a Aryna Sabalenková nastoupí proti Madison Keysové.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
úterní výsledky (11. 7. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Vondroušová (ČR) - Pegulaová (4-USA) 6:4, 2:6, 6:4
Svitolinová (Ukr.) - Šwiateková (1-Pol.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:2
• Čtyřhra ženy - čtvrtfinále •
S. Hsieh/Strýcová (Tchaj-wan/ČR) - Garciaová/Stefaniová (Fr./Braz.) 7:6 (7:5), 6:4
• Čtyřhra ženy - osmifinále •
Bouzková/Sorribesová (ČR/Šp.) - Bondárová/Minnenová (Maď./Belg.) 6:3, 3:6, 6:3
Hunterová/Mertensová (3-Austr./Belg.) - Kolodziejová/Vondroušová (ČR) / bez boje
• Čtyřhra muži - osmifinále •
Behar/Pavlásek (Urug./ČR) - Mektič/Pavič (9-Chorv.) 6:4, 3:6, 7:5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

101
Přidat komentář
turista
Markétě gratulka! Dostat se do SF Wimbledonu je velká věc. Tak ještě 2x vyhrát!
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Nola
bola laskou jedneho uzivatela, neide jej nepriat tuto vyhru, bola lepsou hrackousmile
Reagovat
Nola
jej som v nespravnom okienku, tak samozrejme aj Marketa bola neuveritelna, nech vyhra semi ta lepsia
Reagovat
Titan
"Vondroušová je už třetí českou semifinalistkou Wimbledonu z posledních čtyř ročníků, předloni hrála finále Karolína Plíšková a v roce 2019 se do semifinále probojovala Barbora Strýcová."
Ale HLAVNĚ:
Vondroušová je třetí hráčkou v Open éře, která dosáhla semifinále Wimbledonu poražením čtyř nasazených hráček po sobě, před ní to jsou jen Zheng Jie (2008) a Barbora Strýcová (2019)...
Reagovat
George_Renel
Na odstoupení z deblu byly s Miriam dohodnuty. Viz interview iDNES.
Reagovat
com
mohla mit double smile
Reagovat
GaelM
https://www.idnes.cz/sport/tenis/marketa-vondrousova-wimbledon-ctvrtfinale-rozhovor.A230711_193454_tenis_rou

Kdyby to někoho zajímalo, ať to nemusíte hledat...
Reagovat
tommr
úspěšnej den pro český smile deblistky dovršilo nečekaný vyřazení páru Gauff/Pegula který jako jediný mohly předstihnout Katku v čele deblovýho žebříčku. Katka tak zůstává deblovou jedničkou i nadále s náskokem 846 bodů na Pegulu a 936 bodů na Gauff ...
Reagovat
Liverpool22
super smile Nicméně Katka bude muset zabrat, aby si udržela pozici No. 1 smile
Reagovat
tommr
jj Katka bude muset začít co nejdřív hrát debly i kdyby to mělo být s někým jiným než s Bárou ...
Reagovat
GaelM
smile

Je to super, ale už ten trůn drží spíš setrvačností a za vydatné pomoci jiných párů. S Bárou teď mají problém sejít se zdravé na kurtu a nějaká obhajoba titulu z US Open... no nevím smile Gauff+Pegula už jsou v Race daleko vepředu a závěr sezóny měly KrejSi loni velmi silný, tam bude hodně co obhajovat.
Reagovat
Serpens
Lidi, nemáte někde nějaké pořádné highlights na Markétu s Pegulkou? Ty oficiální jsou na palici, kdy tam pomalu lze vidět jen úvodní los, mečbol a čau Pipi...
Reagovat
tommr
Bára spolu s Hsieh dnes po velmi dobrém výkonu porazily nebezpečné duo Garcia/Stefani a postoupily už do semifinále. Na veteránky je to úctyhodnej počin ... smile
Reagovat
IngStavinoha
jen ať si Barča rozlučku pořádně osladí - aspoň ten deblový titul v Chrámu bych jí kurevsky přál... smile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Marie9
smile
Reagovat
GaelM
Jsou pořád v nejlepším deblovém věku smile Jestli postoupí Siegemund+Zvonareva, tak to v SF bude souboj vrstevnic smile

Su-Wei i Bára jasně ukazují, že na to pořád setsakramentsky mají. Je to škoda, že Bára asi po US Open skončí a nebude už pokračovat. Čistě jako deblistka na pár největších turnajů by mohla ještě pořádně míchat karty.
Reagovat
IngStavinoha
ale v semi kahau beztak končí - angažovaně to odevzdá ukromučednici, stejně jako dnes švjontek smile
Reagovat
peek
smile
Velice nevkusné. Co ovšem čekat od týpka, co cpe titul do přezdívky. smile
Reagovat
IngStavinoha
to víš, na "lepšolidi" platí jedině "společenská úroveň" ;-)))
Reagovat
peek
Slovník a vyjadřování prozrazuje úroveň dostatečně.
Reagovat
IngStavinoha
pravda samozvanou "elitu" bolela vždycky - ať to schovávala za sebevznešenější čvaňhy smile
Reagovat
peek
A tvoje pravde ja "ukromučednice", "lepšoidi" a podobné nesmysly ze slovníku dezinformační scény. Tak jasně. smile
Reagovat
Patapuff
Je to smutný případ, nikdo ho nemá rád, nikdo si s nim nechce hrát.
Reagovat
lvicek
Hlavne to umi schovat za vznešené čvaňhy :D. Teda si to jako myslí...
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
IngStavinoha
ááá, "slovník dezinformační scény" - bez těchhle mainstreamem podsouvaných novosvazáckých kartousovin a cemperovin byste byli úplně vedle, co? a nezapomeň ještě na ideu "antibabiš" - to vypovídá o celkovém rozhledu vaší "progresivistické" ovčí ohrady vůbec nejvíc ;-)))
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
v případě výhry Elinky Očekávám zaslání prize money do válkou zbídačené UA. A osobní pomoc, je to prý tak hrozné. Hlavně, že se má čas bavit, pipinka :)
Reagovat
Krisboy
Markéta je zvláštní, jiná, svá...každopádně skvělá. Tleskám s dmu se pýchou smile
Reagovat
darek.vrana
Markéta hrála skvěle, tentokrát kupodivu prakticky bez kraťasů. Se Svitolinou poslední dva zápasy vyučovala, tak snad ji dá i tentokrát. Pamatuju si v Římě, jak Svitolina působila jako školačka. Tam to bylo naopak pořád kraťas-lob.
Reagovat
com
No ale to, ze odpiskala ctyrhru, kdyz ji evidentne nic neni, je od ni teda pekne hnusny.. Bejt tou jeji partackou, tak se s ni asi nebavim smilesmile Vzdyt ma den volna, tak vo co ji de smile
Reagovat
tommr
je to skleněnka. Možná že si něco udělala a zápas dohrávala se sebezapřením. Nebo by si mohla něco udělat během toho debla ...
Reagovat
Liverpool22
Máš pravdu, ale Miriam je mi hrozně líto - navíc hraje na GS jen debla smile
Reagovat
Ianny
Jsou to kámošky, třeba byly spolu domluvené v tomhle smyslu. Markéta nejspíš sama nepočítala s tím, že se dostane tak daleko. Byla by škoda té šance nevyužít. A navíc po těch zdravotních potížích, které měla, je to asi rozumné řešení.
Reagovat
tommr
proti nasazeným trojkám Hunter/Mertens by měly za daných okolností stejně jen minimální šanci. Při vší úctě k Miriam ona není zase tak dobrá aby mohla toho debla utáhnout za unavenou Markétu ...
Reagovat
Liverpool22
Na druhé straně myslím, že jsi tady zrovna TY psal, že mají holky šanci na TM v deblu a to už je prestižní. No snad to holky urvou někde jinde.
Reagovat
tommr
to jsem ale psal v době kdy jsem ještě netušil že to Markéta dotáhne v singlu tak daleko. Za daných okolností ale jejich rozhodnutí chápu i když bych byl mnohem radši kdyby toho debla zkusily ...
Reagovat
Ianny
Souhlas, zápas Markéty s Pegulou nebyl zas tak nenáročnej, ať pošetří síly. Svitolina je po tom porodu jakoby neunavitelná, furt lítá po kurtu i mimo hru jak čamrda:)
Reagovat
Ianny
Zatímco některé naše hráčky - jmenovat raději nebudu - se tam použí jak mátohy
Reagovat
Ianny
plouží
Reagovat
farr
Debl=turnaj utechy pro neuspesne singlistky, nikoho nezajima a navíc meli nastupovat oproti jasnym favoritkam. SF GS se nehraje x krát do roka. Naprosto logické rozhodnutí smile.
Reagovat
farr
palec hore samozřejmě měl být smile... lolsmile
Reagovat
Kandinsky1
Jasná páka.
Reagovat
Oin
I Cajthaml by ti to schválil.
Reagovat
Kandinsky1
Ale ten jen kvůli energetickým úsporám.
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat
paddy
smile
toho si snad ještě nikdo nevšiml
klasický Wimbledon smile smile
Reagovat
Krisboy
...ale vyhraje favoritka. Jako vždycky.
Reagovat
Petruco
Maky v bitvě s Jessicou předvedla v některých momentech neskutečné údery z nemožných, nedoběhnutelných pozic. Bravo!smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Ano - hrála fakt úžasně a fanouškům připravila krásný sportovní zážitek smile
Reagovat
Kandinsky1
Koukám, že od příštího týdne budeme mít v třicítce šest tenistek. Není to nějakej rekord ?
Reagovat
lvicek
Ovsem Kacka uz je mimo nasazeni na USO, takze bude ted muset zabrat!
Reagovat
dadaft
obě dnešní QF kvalitka smile
Reagovat
bardunek666
Gratuluji. Prosím, zvládni to semifinále smilesmile
Reagovat
Mony
QF debl už Maky nedalasmile
Reagovat
EllNino
Díky bohu
Reagovat
tommr
to je daň za úspěch Markéty v singlu. Je mi ale líto Miriam která jí tak fandila ...
Je ale zajímavý že Pegula debla hodlá hrát ...
Reagovat
EllNino
když skončila v singlu, tak chce zabojovat o GS v deblu, to je jasné ... ale Markéta by to asi fyzicky nedala
Reagovat
Liverpool22
paráda a velká gratulace smilesmilesmile Celkově to byla neskutečná řežba, kdy Markéta hrála suprově v 1. setu - nedělala skoro žádné chyby, skvěle mixovala hru, byla kreativní....Ve 2. setu vypadla z role a naopak Peggy se hodně zlepšila.
Ve 3. setu Markétě hodně pomohlo přerušení a obrat z 1:4 byl nezapomenutelný a z říše snů. Peggy v závěru zápasu opět potvrdila, že na závěrečná kola GS nemá hlavu - byla favoritka a opět to nedala.

Semifinále se Svitolinou odhaduji cca 50:50. Výhoda pro Markétu bude, že už jí porazila, ale na druhé straně Svitolina po mateřské hraje dobře. No uvidíme - šance na finále jsou však reálné
Reagovat
vrabejka
Stačí Sabalence ba no.1 finále?
Reagovat
paddy
ano smile smile
Reagovat
magnus
Aké milé prekvapenie, Marketa je v semifanále. Indianka zase skončila pred bránami semifinále smile Svitolina to už bude ťažší oriešok. To by bol príbeh: Ukrajinka, ktorá sa vrátila po materskej vo finále Wimledonu.
Reagovat
Ondra979
jo, to by byl..ale snad se konat nebude..jsem fakt zvedav na kurzy ale asi by to mohlo byt skoro 50-50..
Reagovat
Liverpool22
Ano taky vidím zápas Markéty v SF cca 50:50 - takže šance na finále je reálná smile
Reagovat
Ondra979
jj tak tomu odpovidaji i kurzy - na tipaci je to 1.81 - 2.11 pro Marketu, coz je minimalni rozdil, ale nehral bych to
Reagovat
paddy
a ve finále s Běloruskou, to by bylo epické smile
Reagovat
George_Renel
Není už Francouzkou?
Reagovat
tommr
tak nakonec bude Markéta hrát trochu překvapivě se Svitolinou. Jejich poslední zápas byl také semifinále velkého turnaje (OH 2021) a Markéta v něm Svitolinu jasně přehrála. Markéta by měla vyhrát i tentokrát ale tak snadný jako posledně to asi mít nebude. Svitolina se zdá být v životní formě ...
Reagovat
Liverpool22
Určitě Markétě hodně pomůže, že v klíčovém zápase už Svitolinu porazila - SF na OH si obě moc dobře pamatují a budou to mít v hlavě. Takže Markéta může jít do zápasu zdravě sebevědomá smile
Reagovat
IngStavinoha
LOH jsou oproti Chrámu úplně jiná liga
Reagovat
GaelM
Chrám se otvírá každý rok a dá vesměs každému... OH jsou výjimečná akce, medaili má z každé generace jen několik šťastlivců.
Reagovat
IngStavinoha
z pohledu časové výjimečnosti OH máš nesporně recht
Reagovat
Orgasmator
Srovnávat nejslavnější tenisový turnaj s turnajem, který tenisté nehráli nějakých 70 let a který má téměř nulovou tradici, tak to chce velkou fantazii...smile
Reagovat
hanz
Jsem psal hned, že ta tráva není trávou ale zelenou antukou. To bylo už vidět, když procházely dál vracečky typu Bogdan, Pusholina, ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Souhlas, je to hnus, to už tu trávu můžou zalejt betonemsmile smile
Reagovat
misa
smile
Reagovat
misa
Pegula opět předvedla své "kvality", ovšem Vondroušová tak jako na antuce vrátí na této trávě v podstatě jakýkoliv míč.
Reagovat
IngStavinoha
smile aspoň se potvrzuje pomalost povrchu, pozůstatek aktivit Nadalmaniacs...
Reagovat
tommr
po promarněnejch brejkbolech na začátku třetího setu to vypadalo všelijak a za stavu 1:4 30:40 to už vypadalo beznadějně. Markéta ale předvedla neskutečnej obrat z říše snů na jakej u ní moc zvyklí nejsme ... smile

Postup do semi je bomba ale nemusí zůstat jen u toho. Svitolina/Swiatek jsou určitě hratelný ...
Reagovat
Mony
Tak Kerberova to Češkam něčím zkazila..
Čím?
Reagovat
Mony
SF na Wimblu hrálo jen 5 Levacek, z toho 4 Cesky a Kerber
Reagovat
tommr
Petra Kvitová, Lucka Šafářová, Markéta Vondroušová a ta čtvrtá je kdo?
Reagovat
Mony
Navrátilová
Reagovat
jurasekh
Neuvěřitelné, a to tam, tuším, byl ještě brejkbol na 1:5 a sklopena hlava... A pak přišla vichřice...Žasnu, blahopřeju a těším se na další zápasysmilesmilesmile
Reagovat
tommr
jj Pegula měla za stavu 1:4 30:40 ještě brejkbol na 1:5. To byl asi klíčovej moment zápasu ...
Reagovat
Liverpool22
smile tam se to vše otočilo smile
Reagovat
frenkie57
Tam jsem měl fest nervy, ale ustála to.
Reagovat
com
na FO Mucha
na Wimbledonu Vondrouska
na US Open Karolina smilesmile
Reagovat
Liverpool22
na USO vyhraje Bára nebo Muška smile Kája už ne smile
Reagovat
Mony
UsO má v držení Maruška
Reagovat
EllNino
Karolína už si vybrala svůj highlight sezóny obligátním GS čtvrtfinále na AO, myslím, že na USO bude ráda za 2. týden
Reagovat
misa
To by musela chytnout hodně dobrý los.
Reagovat
tommr
ještě bych jí neodepisoval ...
Reagovat
IngStavinoha
stejně jako Petru - zejména mlaďoši jsou pak s každou hned hotoví, "sedmkrrát za sebou to nedá" apod. ;-) leda houno, soudruzi, WTA vlny jsou obvyklými metodami nevypočitatelné smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
lvicek
Mame tu ted sezonu zazracnych "zmrtvychvstani" nasich tenistek, tak mozna Karolinu to ceka na USO (to by bylo hodne prekvapive ;) ;) ).
Reagovat
Krisboy
Finále nebo čtvrtfinále?
Reagovat
com
Karolina si jede pro titul prece smile
Reagovat
Krisboy
Nezáleží, pro co si tam jede, ale co si odveze! smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist