Ósakaová zastavila senzační jízdu Bradyové a zahraje si na US Open o titul

11. 9. 2020, 00:45
Aktuality 65
US OPEN - Naomi Ósakaová po třísetové bitvě zastavila senzační jízdu domácí Jennifer Bradyová, která se v životní formě bez ztráty setu probojovala do svého prvního grandslamového semifinále, a natáhla svou letošní neporazitelnost ve Flushing Meadows na deset zápasů. O potvrzení pravidla, že když přejde přes osmifinále grandslamu, tak získá titul, se dvojnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička pokusí proti Viktorii Azarenkové.
Profily hráčů
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová ve Flushing Meadows stále pokračuje na vítězné vlně. Před týdnem se totiž představila na Western & Southern Open, které bylo pro letošek ze Cincinnati přesunuto do dějiště US Open, a postoupila až do finále. K němu však kvůli zranění zadního stehenního svalu nenastoupila a od té doby hraje s obvázaným levým stehnem.

Na US Open, kde předloni slavila svůj premiérový grandslamový titul, měla v úvodních kolech problémy, ale i přes ztrátu dvou setů do druhého týdne prošla. V závěrečných kolech naopak hraje výborně a její forma je s úvodními zápasy nesrovnatelná.

V osmifinále přejela Anett Kontaveitovou a ve čtvrtfinále si poradila s domácí Shelby Rogersovou. Na ještě nebezpečnější domácí hrozbu narazila v dnešním semifinále, nakonec ale po dvou hodinách a osmi minutách boje a setech 7-6(1) 3-6 6-3 pod zataženou střechou parádní přestřelku s Jennifer Bradyovou vyhrála a ukončila její senzační jízdu.

V úvodním dějství byly obě hráčky velmi silné na servisu a málo chybovaly, Ósakaová dokonce spáchala jen čtyři minely a po prvním podání ztratila jediný z 22 míčů. K vidění byl jediný brejkbol, který Ósakaová domácí naději nabídla v sedmé hře, přestože vedla 40-0. Bradyová ale na druhý servis Ósakaové zahrála bekhendový return daleko za základní čáru. Rozhodnout nakonec musel tie-break. V něm se ukázal rozdíl ve zkušenostech. Zatímco Ósakaová zvládala ukočírovat své rány a pokračovala ve skvělém představení na servisu, Bradyová začala kazit a své soupeřce zisk úvodního dějství hodně usnadnila.

Bradyové ve druhé sadě spadla procentuální úspěšnost trefených prvních podání, přesto si svůj servis držela naprosto suverénně. V osmé hře se dočkala dalšího brejkbolu a tentokrát uspěla, když se skvěle ubránila a Ósakaová zkazila forhend. Brejk následně bez potíží potvrdila a poslala utkání do rozhodujícího setu.

V něm Ósakaová předvedla to nejlepší ze svého repertoáru. Soupeřku zasypala 16 vítěznými údery, nenabídla jí jediný brejkbol, sama si vypracovala hned čtyři šance (vůbec první v zápase) a udělala o jednu nevynucenou chybu méně (8) než Američanka.

Pětadvacetiletá Bradyová potvrdila, že má po restartu sezony životní formu. Nejprve bez ztráty setu ovládla nový domácí turnaj v Lexingtonu a slavila premiérový triumf na hlavním okruhu a teď se bez ztráty setu poprvé v kariéře dostala až do semifinále grandslamu, přičemž jejím předchozím maximem bylo osmifinále Australian Open a US Open 2017. V novém vydání žebříčku WTA bude figurovat na 25. místě, čímž o 15 míst vylepší své maximum.

Dvaadvacetiletá Ósakaová bude hrát své deváté kariérní a třetí grandslamové finále (US Open 2018 a Australian Open 2019) a zatím potvrzuje, že pokud přejde přes osmifinále akce velké čtyřky, pak už přemožitelku nenajde.

"Postup do finále pro mě hodně znamená. Považuju New York tak trochu za svůj druhý domov. Tu atmosféru tady miluju, i když tu bohužel letos nemáme diváky. Mám pocit, že tenhle kurt (centrální dvorec Arthura Ashe) mi vážně sedí," uvedla Ósakaová, která do každého zápasu nastupuje s rouškou nesoucí některé ze jmen obětí rasismu, pomocí nichž chce podpořit boj proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě.

V sobotu se o titul popere s jinou bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou, se kterou se měla utkat před dvěma týdny ve finále Western & Southern Open. Azarenková po obratu zdolala Serenu Williamsovou a rovněž zaútočí na třetí grandslamový triumf. Ve vzájemné bilanci vede 2-1 Ósakaová.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 53.402.000 dolarů
čtvrteční výsledky (10. 9. 2020)
• Dvouhra ženy - semifinále •
Ósakaová (4-Jap.) - Bradyová (28-USA) 7-6(1) 3-6 6-3
Azarenková (Běl.) - S. Williamsová (3-USA) 1-6 6-3 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

65
Přidat komentář
Fandina
Serena Vika jsem neviděla, ale zápas Osaka Brady byl úžasný. Dlouho se mi zápas dvou holek tak nelíbil. Fascionala mě ta rychlost a útočnost, počet winerů a líbilo se mi i ty přímé rány od Brady. Super mač.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Únava ze dne si vybrala daň - usnul jsem uprostřed druhého setusmile Nicméně, podle výsledku a komentů si nemyslím, že by se zápas ve třetím setu příliš změnil. Holky si držely podání suverénně, chyb minimum na obou stranách, nádherná střelba. Myslím, že až takovýto zápas čekal před začátkem málokdo a ještě méně před začátkem USO.
Obrovská gratulace a uznání oběma holkám za maximální úroveň tenisu i psychiky. Rozhodovalo pár balonů, takže asi o ty byla Naomi lepší a o ně si zaslouží víc uznání. Doufám, že někde budou delší HL.
Souboj matek jsem neviděl ze stejného důvodu, ovšem Vika mně (a dovolím si tvrdit, že nejen mněsmile) udělala velkou radostsmile. No, jak to říkala Serena? Když porodiš dítě, už dokážeš cokoli - měla pravdu, Vika to dokázala:) Určitě se matky snažily, ale pochybuji, že by se kvalitou přiblížily prvnímu zápasu.
Takže děvčata, ještě jednou děkuji za pěkné ráno! Přeji také vám všem tady;)
Reagovat
Marduch
Bitka neskutecna ve druhym setu (na treti mi vypnuli stream), ale klidne si dal privatne pochybuj smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V pohodě, stačí napsat, bitva jak řemen srovnatelná s Naomi vs Brady a já se s tím vyrovnámsmile Jak jsem psal, spal jsemsmile
Reagovat
Pe3k
Azarenka smile
Pěkně matka matku smile
Reagovat
smazaný uživatel
Výborne, šarmatne zaujimavá Japonka s parádnym tenisom v ďalšom hardovom GS finále.

Ak udrží výkonnost, kariéru bude končiť s dvojcifernou cifrou v kolónke GS vitazstiev
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
Mayo
Zrejme to vyzerá na další USO pre tuto tenistku smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Serena z Viktorii uz maji 3 DFka, a jeste neskoncil druhy gem zapasu, tedy maji uz vic DFek nez Naomi s Jenni za cely zapas:)

A jeste k tomu Viktorie zacala na servu fakt fatalne a hned ho ztratila. Mamky jsou nejake nervozni.
Reagovat
Vlk-v-trave
Toz Viktorie doufam, ze se probudis...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jeste k FH obou holek, pekne ciste trefuji udery, a kdyz se dostanou do laufu, tak se az nechce verit jak to rychle mezi nemi lita.

Doufam, ze Jenni rychle uvidime ve spicce, a souboju s Naomi bude vic, take bych chtel videt co nejrychleji Naomi s Kajou Muchou...nebo Kaju s Brady.

No uprimne, tech 20 nebo kolik tam nejelo...rekl bych, zeby se asi nic nezmenilo, ikdyby byly.

Ta Brady by podle mne byla schopna je odstrelit. Byla take jedinou hrackou, ktera neztratila set az do SF.

No muze se stat, ze tenhle zapas byl predcasnym finale.
Reagovat
tommr
zcela určitě to bylo předčasný finále. Azarenka ani současná Serena nemůžou v této formě hrající Osakaovou ohrozit ...
Reagovat
FulnekUltras
teď stojí už jen běloruská tygřice. Snad to bude stačit. Na zdopované primáty a kybernetické panenky je už zvědavá jen hrstka globalistických "fajnšmekrů". smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Rozhodl vlastne prvni TB...

To jedno male zaspani na servu Jenni ve tretim bude jeste strasit dlouho. Dost neskutecny zapas, uroven neskutecna.
Jinak prvni DFko Naomi prislo kdyz zavirala zapas.

Ve tretim jsem si fakt uz myslel, ze ta Jenni je neprolomitelna...

Tezko tam hledat nejake chyby po obou stranach, mozna par micku Jenni ve vymenach nemusela chtit ukoncit co nejrychleji, ale...

Co rict, kazda z holek ztratila pouze jeden servis v celem zapase.
Reagovat
tommr
Brady bohužel nedokázala v závěru zápasu udržet vysokou úroven z prvních dvou setů. Osaka vyhrála zaslouženě ...
Brady bude určitě kandidovat na hráčku s největším zlepšením v tomto roce. Je jen otázka času kdy se dostane do top-10. S jejím dělovým podáním a forhandem má před sebou velkou budoucnost ...
Reagovat
brixner
je důležité, aby vyhrála BLM Japsmile
Vosaka je jediná, kdo může vyndat megamatku, víme?smile
Reagovat
peek
Megamatku už dneska může sundat kdekdo. TeĎ se to poprvé povedlo Vikymatce a takových "poprvé" bude stále přibývat.
Reagovat
Marduch
Nevim, Vika hrala uzasne. Nezapominej, ze je to sampionka. Zadna nahodacka..
Reagovat
blixa
No, kdekdo rozhodně ne. Pořád je to fyzické monstrum které ten tenis zatraceně umí a porazit ji může jen špičková hráčka ve špičkové formě.
Reagovat
FulnekUltras
nebo i lehce nadprůměrná hráčka s dobrými nervy smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Klobouk dolu a hluboka uklona...
esa na brejcich...skvele vybojovane.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Naomi to tam teď práská neskutečně smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jeji nejvetsi zbran, tech. Servis kterym vytahne protihracku vic z kurtu a na fh zrychleni na druhou stranu, nehratelne, famozni...Wim s ni dela neskutecnou praci.
Ale hlavne si neodvaruje rameno jak drive...
Reagovat
Vlk-v-trave
Yeaaah! Tak to je sok! Masina se zadrhla, Naomi ma brejk! :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Jupi prvni prasatko pro Naomi:D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jupi druhe prasatko :D
jeste jedno a na prasatka to bude vyrovnane:D

Proste vyrovnany zapas ve vsech ohledech.
Reagovat
tommr
ty prasátka Osakaový ale byly důležitější pro vývoj zápasu: vedly přímo k brejkbolu a k potvrzení brejku ...
Reagovat
tommr
a vedlo k možná rozhodujícímu bodu zápasu ... smile
Reagovat
tommr
a další ... smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Holky hodily Matkam tenisovou rukavici jak se patri...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Neskutecna vymena...Naomi je bojovnice, uz to s ni vypadalo spatne...Come On...trestidlo:)
Reagovat
zfloyd
brady alias Jema jak ji nazávají na ESPN se neustále zlepšuje jako by si na hru osaky už zvykla
Reagovat
Gracias_Mendoza
A říkali tam i něco o hlavě? Hrát můžeš výborně, ale je to furt jen těch 20% smile
Reagovat
tommr
čekal jsem, že se Brady po tom nepovedeným TB sesype, ale opak je zatím pravdou ... smile
Reagovat
Gracias_Mendoza
Tak teď po 2. setu Brady čuchla k myšlence, že by se mohla dostat do finále a nedivil bych se, kdyby jí právě tohle pomyšlení zlomilo vaz ve třetím setu smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Brady zaslouženě, mnohem jistější na servisu.
Reagovat
Vlk-v-trave
To se neda prolomit :D To je servirovaci masina.
Zacinaji se bohuzel naplnovat me obavy,...ze to Naomi nemusi zvladnout, toto.

Ale uroven zapasu neskutecna, a teda jak Serena nebo Viktorie by podle mne dneska mely co delat s obema.

Zajimave je, ze Brady na servu fakt mnohem lepsi nez z Putinkou...nevim jestli sis to vsiml. No lepsi, proste u Putinky tam byl kick s vyssim odskokem.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
jj, proti Naomi hraje asi nejagresivnějc, co jsem zatím na turnaji postřehl.
Reagovat
Vlk-v-trave
Je to masina ta Brady...clovece...tak nejak citim, ze mi to trestidlo Naomi asi nepostupi, ale zapas je to naramny. Urcite se bude pamatovat:)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
určitě bude mezi top zápasama sezony, třeštidlo právě brejk smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Koukam, ja jsem uz snad ani neveril. Jenni vypadala fakt bezchybne.
Reagovat
Vlk-v-trave
Stale si holky drzi servis. :-O
Uf...ale na jake urovni...u Naomi je videt, ze ale zacina servirovat vic tech. zatacky. To je pro mne mensi varovani....snad to dotahne do TB, Jenni je neprustrelna.

Co Brady zatim nedokaze vyuzit, jsou situace, kdy na ni jde mic s kratsi delkou..., naopak tyhle situace Naomi dokaze lepe trestat, preci jen Naomi je vic technicky zdatna, ale jak je Jenni na servu, tak to tam supe fakt jak chlap...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale Brady umi rozhodne lepe prasatka:)))
Reagovat
tommr
zatím hraje sít s ní ... smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jen jsem se varoval, tak Jenni prolomila serv Naomi...a pochopitelne vytekla Naomi v delsi vymene.

Konec druheho setu, uz se muzem chystat na treti set.

Zacinam mit podezreni, ze ta Brady je Bradly:D V Americe je nakonec mozne vsechno...:D Je neprustrelna...
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne dufam ze Osaka to da v dvoch lebo uz sa mi chce spat a ak by to slo do troch asi by som vzdal dalsi zapas
Reagovat
smazaný uživatel
tak to nic teda,uvidime rano
Reagovat
Fandina
Brady vidím prvně, ale hraje super. Osaka byla lepší v TB, ale jinak obě super tenis.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
naprostá paráda, obě silné na podání. V TB bylo vidět, že Naomi má víc zkušeností, neudělala jedinou chybu, Brady najednou začala kazit.
Reagovat
tommr
ten TB se Bradyový opravdu nepoved. Obávám se, že jí to zlomí ... smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Souhlasim s komentatorama, jasne nej. zapas GS a mozna i sezony. Obe hraji neskutecne.
Poprve na GS me chybi fakt divaci.

Brady udelala jednu chybu v TB, jedno zavahani, sel slabsi mic a Naomi ihned trestala, ten jeden minibrejk se dostal asi do hlavy a pak prisel vyhoz...

Tenis neskutecny, jak bych ani nekoukal na WTA:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Naomi 4 UE v prnim setu :-O
Brady 11 UE a obe to perou k lajnam... neskutecne.

Jsou fakt dost dobre... to preci nemohou takovy level udrzet:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak na tom fh jak holky zrychli, tak je to neskutecna podivana...neskutecne ciste udery. Ficak,...na servu drzak obe jak chlapi.

Bohuzel tomu chybi divaci. Tenhle neskutecny zapas by si to zaslouzil.

Jestli Jenni potvrdi serv, jdem do TB, coz by bylo zaslouzene...pro prvni set.
Reagovat
tommr
myslím, že spousta chlapů by měla s podáním obou hráček velký problémy ... smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
taky si to myslím, Naomi dneska z 90% servíruje okolo 190kmh smile
Reagovat
Vlk-v-trave
U Naomi to ale neni tolik o sile:)
To jak vypali Jenni, tak myslim tech es tam bylo i vic...
Reagovat
zfloyd
osaka se trochu líp pohybuje,obě mají úplně stejný styl , ale asi rozhodne to které se bude lépe dařit 1.podání ,chtělo by to víc emocí zatím to je jako partie pokru
Reagovat
Vlk-v-trave
Strecha zatahnuta. Takze indoor:)
Reagovat
Gracias_Mendoza
Dá se to vůbec považovat za indoor podmínky, když je ten prostor pod tou střechou tak obrovský?
Když si vezmu halové podmínky někde na challengeru, kde se nedá skoro vůbec lobovat a ten tenis je opravdu hodně vakuován tím prostorem, tak tady na Arthur Ashovi mi to prostě přijde i po zatažení střechy jako normální podmínky na Arthur Ashovi i bez střechy.
Kdysi se říkalo, že na tom stadionu hodně fouká a točí se tam ten vítr a že se s tím Federer umí(uměl?) poprat, ale myslím že nyní tam nefouká ani při tom otevřeném čtverci, neb ta samotná konstrukce střechy je obrovská
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Wimbl urcite rozdil bude.
USA, asi jo, spis jen uz technicka nadsazka:) Ale pamatuji jak tam slusne profukovalo v sezone jak hral Andy...
Reagovat
Vlk-v-trave
*vyhral Andy...
Reagovat
Gracias_Mendoza
Wimbledon určitě, tam je to hodně nízký staďák
Reagovat
Vlk-v-trave
Ondra pripravil clanek, je to v cajku:)
Naomi v predzapasovem rozhovoru trochu mimo, mame se asi na co tesit:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist