Plíšková porazila krajanku Vondroušovou i potřetí, Muchová si v Dubaji poradila s Peraovou

20. 2. 2023, 12:45
Aktuality 38
WTA DUBAJ - Bývalá finalistka Karolína Plíšková přehrála na "tisícovce" v Dubaji loňskou semifinalistku Markétu Vondroušovou a krajance nepovolila set ani ve třetím vzájemném souboji. Karolína Muchová zvládla i na čtvrtém letošním turnaji úvodní zápas a poprvé se v tomto dějišti dostala přes první kolo. Ve Spojených arabských emirátech začala hladkou výhrou nad Bernardou Peraovou, Američance dokonce nenabídla brejkbol.
Karolína Plíšková (© j48tennis.net)

Karolína Plíšková se po vyřazeních v prvním kole na obou podnicích v Adelaide herně výrazně zvedla, ovšem po solidních výkonech přišla vždy nečekaná nebo jasná porážka. Na Australian Open využila příznivého losu a bez ztráty setu se dostala do čtvrtfinále, v němž nestačila na Magdu Linetteovou. Suverénně začala také v Abú Zabí, jenže ve druhém kole jasně prohrála s Jelenou Rybakinovou. Před týdnem v Dauhá prošla s přehledem tříkolovou kvalifikací a na úvod hlavní fáze vybouchla proti Jekatěrině Alexandrovové.

První zápas má úspěšně za sebou také v Dubaji, kde hraje již podesáté v kariéře a jejím maximem je finále z ročníku 2015. Bývalá světová jednička si na úvod poradila 6-3 6-4 s loňskou semifinalistkou Markétou Vondroušovou startující na chráněný žebříček. S krajankou, která posbírala na všech třech letošních turnajích alespoň dva skalpy, vyhrála ve dvou setech i třetí vzájemný souboj.

Plíšková pustila Vondroušovou v úvodním dějství dvakrát do brejku, ale ani jeden jí nedovolila potvrdit a od stavu 2-3 uhrála čtyři gamy v řadě. Ve druhé sadě se dostala k jediné brejkbolové šanci, tu využila a sama zlikvidovala všech sedm hrozeb, ačkoli ve čtvrté hře ztrácela už 0-40 a v závěrečné byla třikrát jediný míček od ztráty podání. Zatímco po prvním servisu získala 80% bodů, po druhém jen 27%.

Statistiky zápasu Plíšková - Vondroušová

Třicetiletá rodačka z Loun, která loni v Dubaji kvůli zlomenině ruky neúčinkovala, si o osmifinále zahraje se světovou sedmičkou Marií Sakkariovou (H2H 2-2). Řekyně měla v úvodním kole volno a ani při jedné z předchozích tří návštěv tady nevyhrála utkání hlavní soutěže.

Karolína Muchová se loni v březnu vrátila po několikaměsíční pauze zaviněné zraněním břišního svalu, nejdál byla ve čtvrtfinále loni v Tallinnu a letos v Aucklandu a stále usiluje o návrat do elitní stovky světového hodnocení.

Šestadvacetileté Češce se letos daří v úvodních zápasech, přes první soupeřku se dostala po Aucklandu, Australian Open a Dauhá také v Dubaji, kde při jediném předchozím startu (2020) vypadla hned na úvod s Kateřinou Siniakovou. Bývalá světová devatenáctka vstoupila do letošního ročníku dubajské akce, která si každoročně střídá status WTA 500 a WTA 1000 s katarským Dauhá, hladkou výhrou 6-1 6-4 nad Bernardou Peraovou.

Rodačka z Olomouce, jež před týdnem v Dauhá sahala po skalpu členky Top 10 Caroline Garciaové, byla od začátku jasně lepší. Američanku nepustila k jedinému brejkbolu, v úvodním gamu druhé sady slavila třetí brejk a náskok si udržela až do konce utkání. K postupu si pomohla osmi esy, po prvním podání získala 27 ze 30 fiftýnů.

Statistiky zápasu Muchová - Peraová

Plíšková a Muchová tak v další fázi doplnily Petru Kvitovou, Barboru Krejčíkovou, Marii Bouzkovou a Lindu Fruhvirtovou a Češky jsou v podstatě v Dubaji stále stoprocentní, pokud nepočítáme souboj Plíškové s Vondroušovou, v němž jedna skončit musela.

Muchová bude o osmifinále bude bojovat se Soranou Cirsteaovou (H2H 1-0). Rumunka přerušila sérii čtyř porážek, když odvrátila dva mečboly Beatriz Haddadové Maiaové a nasazenou Brazilku nakonec po třech a půl hodinách (nejdelší letošní zápas na WTA) přetlačila.

Bouzková vyzve Rybakinovou, Fruhvirtová Ostapenkovou
Tři ze čtyř Češek, které odstartovaly vítězně už v neděli, se dnes dozvěděly jméno svých dalších soupeřek. A dvě z nich vyzvou grandslamové šampionky.

Linda Fruhvirtová narazí bývalou vítězku French Open Jelenu Ostapenkovou (h2h 0-0). Lotyška vykročila za obhajobou svého posledního titulu hladkou výhrou 6-1 6-4 nad ukrajinskou kvalifikantkou Katarinou Zavackou.

Marii Bouzkovou v Dubaji čeká i grandslamová vítězka i ve druhém vystoupení. Po jednoznačné výhře nad bývalou vítězkou Australian Open Sofií Keninovou vyzve vítězku loňského Wimbledonu a finalistku letošního Australian Open Jelenu Rybakinovou. Kazaška ve Spojených arabských emirátech odstartovala výhrou 6-3 6-4 nad Kanaďankou Biancou Andreescuovou.

Šampionka z roku 2013 Petra Kvitová se o postup do osmifinále utká s Julií Putincevovou (h2h 2-0). Kazašská tenistka začala výhrou 6-4 0-6 6-2 nad Chorvatkou Petrou Martičovou, s níž si i potřetí poradila ve třech setech, a po 10 letech v Dubaji vyhrála zápas v hlavní soutěži.

Bouzková a Fruhvirtová ve čtyřhře dohrály
Bouzková i Fruhvirtová dnes skončily v soutěži deblistek. 17letá Fruhvirtová a 37letá Estonka Kaia Kanepiová sice měly proti rumunsko-belgické dvojici Monica Niculescuová a Kimberley Zimmermanová dva mečboly, ale nevyužily je a prohrály 6-3 4-6 9-11.

Bouzková s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou skončily po výprasku 1-6 1-6 od nasazených Zhaoxuan Yang a Věry Zvonarevové.

• WTA 1000 DUBAJ •
SAE, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
pondělní výsledky (20. 2. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (ČR) - Vondroušová (ČR) 6-3 6-4
Muchová (ČR) - Peraová (USA) 6-1 6-4
Rybakinová (9-Kaz.) - Andreescuová (Kan.) 6-3 6-4
Kalininová (Ukr.) - Kuděrmetovová (10-) 6-3 5-7 7-5
Cirsteaová (Rum.) - Haddadová Maiaová (11-Braz.) 4-6 7-6(7) 7-5
Ostapenková (13-Lot.) - Zavacká (Ukr.) 6-1 6-4
Azarenková (15-) - Pavljučenkovová (-) 6-3 7-5
Bogdanová (Rum.) - Siegemundová (Něm.) 7-5 6-3
Davisová (USA) - Teichmannová (Švýc.) 6-4 4-6 6-3
Sasnovičová (-) - Masárová (Šp.) 2-6 6-4 6-4
Putincevová (Kaz.) - Martičová (Chorv.) 6-4 0-6 6-2
Rogersová (USA) - Liuová (16-USA) 6-4 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Z. Yang/Zvonarevová (7-Čína/-) - Bouzková/Haddadová Maiaová (ČR/Braz.) 6-1 6-1
Niculescuová/Zimmermannová (Rum./Belg.) - L. Fruhvirtová/Kanepiová (ČR/Est.) 3-6 6-4 11-9
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

38
Přidat komentář
Fransoas
Gratulace k postupu přes tuto levorukou hráčku,kterou bez problémů vyřadila ve dvou setech.
Reagovat
smazaný uživatel
Přestože obě naše hráčky nemají svojí optimální formu i to,že jsem to více přál Markét,tak se to podařilo mírné favoritce uhrát.Přímo si ale myslím,že Karolíně šlo o větší prestiž.Nakonec to zvládla ve dvou setech,které byly poměrně vyrovnané.Mohlo by to být trochu pozitivní pro další duel.Sakkari bude dost nepříjemná.Doufám že jí toto vydrží a namachrovanou Řekyni udolá.
Reagovat
Fransoas
Přestože obě naše hráčky nemají svojí optimální formu i to,že jsem to více přál Markét,tak se to podařilo mírné favoritce uhrát.Přímo si ale myslím,že Karolíně šlo o větší prestiž.Nakonec to zvládla ve dvou setech,které byly poměrně vyrovnané.Mohlo by to být trochu pozitivní pro další duel.Sakkari bude dost nepříjemná.Doufám že jí toto vydrží a namachrovanou Řekyni udolá.
Reagovat
tommr
český derby mělo tradiční průběh a tradiční vítězku. Karolína má sice do optimální formy na hony daleko, ale na krajanky to i tak bohatě stačí ... smile
Líbilo by se mi ještě aspoň jedno další derby s Karolínou v hlavní roli ale jsem realista a je mi jasný že Karolína bude ráda když se Sakkari neschytá debakl ...
Reagovat
lars
Derby s Lindou by bylo super :)
Reagovat
com
nevim proc debakl.. se Sakkari to ma 2:2, takze sance tam urcite je smilesmile
Reagovat
Pavol
Šanca je pretože nádej umiera ako posledná. smile
Ale nakoniec predsa len umrie. smile
Reagovat
Vlk-v-trave
V této sezoně jsem odehrála jen dva turnaje, to je velmi málo, do konce roku zbývá ještě honě týdnů. Je dobře, že jsem za celou australskou šňůru neprohrála ani jeden zápas, ale teď jsme v Dubaji, je to jiná šňůra, nová výzva. Nevím, jestli to tady bude stejné, snažím se dělat všechno pro to, abych se každý den zlepšovala, abych vyhrávala.

V kariéře jsem už vyhrála Abú Zabí a Dauhá, takže by bylo skvělé přidat i Dubaj. Letos to bude jiné, vím, že změnili turnajové míče, navíc je i nový povrch, takže všechno bude jiné než v roce 2022. Loni to bylo všechno superrychlé, míče létaly rychleji...

https://www.puntodebreak.com/2023/02/20/sabalenka-definitivamente-cambiado-mente

Co je to za novou módu v roce 2023 měnit ty míče...hmmm,... no ale uvidíme, jak si Aryna povede... většinou po prvních GS je u holek propad... někdy kratší, někdy delší, a někdy ultimátní...:)
Reagovat
tommr
bylo by fajn kdyby jí čáru přes rozpočet udělala Linda ... smile
Reagovat
Nike
Noc naplat. Plíšková může absolutně odevzdat zápas proti Alexandrove stylem, že by měla být pokutovana WTA, ale pak přijde zápas s jakoukoliv češkou a porazí každou. Může mi někdo vysvětlit, jakto, že každý zápas s češkama má navrch? To se ji bojí? Nebo jim Hrdlička posílá nějaké vypalne tajně? říští zápas proti Sakkari dostane 2x 2:6
Reagovat
lars
A vsadis aspon 5000 kc na vyhru Sakkari 2x 6:2 v pristim zapase ? :)
Reagovat
Nike
Vsadím 10k na její výhru. To totiž nemá kam. Easy money nenajdeš nikde dneska.
Reagovat
Pavol
Ja vsadím. Nie presný výsledok ale vsadím že Sakkari vyhrá. smile Ako nič a čím skôr .
I keď pripustím že Sakkari môže byť unavená aj tak vsadím. smile
Reagovat
Marduch
Co se týče žebříčku, tak být nejlepší doma je pro ní s Hrdlou zřejmě druhá nejvyšší meta hned po No1. Zní to dobře pro sponzory:)
Reagovat
tommr
je to docela jednoduchý: Karolína je prostě lepší než všechny ostatní Češky s výjímkou Petry Kvitový ...
Reagovat
Fandina
Přesně tak, Petra a Kája jsou naše topky, co se týká doby vpředu na žebříčcích, nejvyššího umístění na žebříčku a počty titulů. Ty dvě jsou vpředu. Ostatní za nimi.
Reagovat
com
ale jen jedna dosahla na prvni pricku zebricku smilesmile
Reagovat
hanz
A jen jedna na GSsmilesmile
Reagovat
bIbec
Tak nějak asi jo. Ale Krejčíková bude nakonec v tý tenisový historii zapsaná tučnějším písmem než Plíšková.
Reagovat
hanz
No ještě aby nebyla, má zlato z OH, všechny GS ze čtyřhry, navíc i 1 ze singlu... to je neporovnatelné s Kájískem.
Reagovat
Torn
Debl je zcela jiná disciplína. Nemůžeš takhle posuzovat tenistky, když jedna se čtyřhře prakticky nevěnuje. A o tom GS na FO bych n msítě tebe i Krejčíkové mlčel. Dostat do finále Nasťu byl ještě větší dárek než Bouchard ve finále W proti Petře. :D
Reagovat
EllNino
Jen ať se o GS mluví, a pěkně nahlas :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
To jsou zase řeči...smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Barbora 2021

Pliskova
Alexandrova 32
Svitolina 5
Stephens
Gauff 24
Sakkari 17
Pavljucenkova 31

vs.

Iga 2022
Tsurenko Q
Riske
Kovinic
Zheng
Pegula 11
Kasatkina 20
Gauff 18

V porovnání s Igou musela Bára porazit o tři nasazené hráčky více...krom toho měla aspoň jednu z top10, Svitolinu...

Myslím dost hodnotné GS, a krom toho ještě zmákla debl...
Reagovat
Mri
Je to zřejmě o sebedůvěře...
Reagovat
Blondie
Mákni, Maki! smilesmilesmile
Reagovat
com
smula smilesmile
Reagovat
Blondie
Sakra! :D
Reagovat
lars
Chtela bys , aby Linda F. porazila Karol na tomto turnaji ?
Reagovat
Mantra
jsem zvědav, která odpadne fyzicky první... smile
Reagovat
Fandina
Jj, zatím stoprocent a po zápase Maky Plíšče to bude také stoprocent, co se týká vyhraných zápasů Češek. To, že jedna musí prohrát, za to holky nemohou. smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Respektive, každý zápas, ve kterém nastoupila Češka, měl českou vítězku.
Reagovat
lars
Stoprocentní česká úspěšnost na turnaji neni . Martincova prohrala :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Nebuď tak negativní:)

Nakonec to bylo v kvalifikaci na turnaj, takže se dá i říct, že na samotném turnaji zatím 100 procent, což za chvíli už nebude pravda, ale to zase se nedá ani jinak udělat, když hrají češky proti sobě...:)
Ale to tam v opravě fandina uvadí...:)
Reagovat
lars
Kvalda je soucasti turnaje :)
Reagovat
Vlk-v-trave
To jsem čekal:)
A měl jsem už připravenou odpověď...

škoda, že to v některých případech nectí i pořadatelé tak jako ty :D
Reagovat
Fandina
Dneska je to ale OK. Dneska všechny zápasy, kde nastoupila Češka, budou mít i českou vítězku. smilesmile
Reagovat
Fandina
V Dubaji.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist