Plíšková v Abú Zabí 'přejela' Bonaventureovou, postoupila i Krejčíková

7. 2. 2023, 14:42
Aktuality 21
WTA ABÚ ZABÍ - Karolína Plíšková vstoupila do turnaje WTA 500 v Abú Zabí jednoznačnou výhrou. Belgičanku Ysalinu Bonaventureovou, jež nahradila Garbiňe Muguruzaovou, smetla i díky pouhým osmi nevynuceným chybám za 47 minut hry. Úspěšně odstartovala také Barbora Krejčíková, která si poradila s Rumunkou Elenou-Gabrielou Ruseovou. Naopak Marie Bouzková neudržela vedení proti nasazené Beatriz Haddadové Maiaové.
Karolína Plíšková (© Profimedia)

Karolína Plíšková měla na úvod turnaje nastoupit proti dlouhodobě se trápící bývalé světové jedničce Garbiňe Muguruzaové, Španělka se ale pár hodin před zápasem z osobních důvodů odhlásila a nahradila ji šťastná poražená kvalifikantka Ysaline Bonaventureová.


A česká favoritka neměla s Belgičankou slitování. Nenabídla jí jediný brejkbol, nevynucenou chybou jí darovala jen osm fiftýnů, nastřílela 17 winnerů a za pouhých 47 minut hry zvítězila 6-1 6-3.

"Musím být spokojená, odehrála jsem perfektní zápas téměř bez chyb. Hlavně servis byl skvělý. Za takový vstup do turnaje jsem samozřejmě moc ráda, dodá mi to sebedůvěru do dalších zápasů," pochvalovala si v pozápasovém rozhovoru Plíšková.

30letá rodačka z Loun tak navázala na dobré výkony z Australian Open, na kterém prohrála až v nepovedeném čtvrtfinále s Magdou Linetteovou. "V Melbourne jsem odehrála dobré zápasy a teď cítím, že je moje hra na velmi dobré úrovni."

O postup do čtvrtfinále se světová dvacítka Plíšková utká s finalistkou letošního Australian Open a vítězkou loňského Wimbledonu Jelenou Rybakinovou (h2h 0-2). S Kazaškou ve dvou dosavadních duelech neuhrála ani set.


27letá Barbora Krejčíková se představila poprvé od deblového triumfu na Australian Open a rovněž uspěla hladce ve dvou setech. Proti rumunské kvalifikantce Eleně-Gabriele Ruseové sice v úvodu obou sad nepotvrdila brejk, ale už po hodině a čtvrt zvítězila 6-1 6-4.

Další soupeřkou vítězky Roland Garros z roku 2021 bude osmá nasazená Ljudmila Samsonovová (h2h 0-0). 24letá Samsonovová otočila zápas proti Američance Claire Liuové, která nastoupila místo nemocné Pauly Badosaové. Španělka přišla o druhý turnaj po sobě poté, co kvůli zranění stehenního svalu nestartovala na Australian Open a předtím odstoupila z Adelaide.


Marie Bouzková loni na Livesport Prague Open vybojovala svůj premiérový titul na nejvyšší tour, zahrála si čtvrtfinále Wimbledonu a i díky 42 posbíraným výhrám debutovala v Top 30 žebříčku. Na životní sezonu se jí ale vůbec nedaří navázat. V Hobartu byla poprvé na turnajích WTA a na Australian Open premiérově na grandslamech mezi nasazenými a ani na jednom podniku neporazila více než jednu soupeřku.

 

Čtyřiadvacetiletá Češka si navíc připsala už třetí nezdar v řadě. Při svém debutu ve Spojených arabských emirátech nestačila hned na Beatriz Haddadovou Maiaovou a zhoršila si letošní bilanci na 2-4. S o dva roky starší Brazilkou padla i loni ve čtvrtfinále v Monterrey, ačkoli měla několik mečbolů.

Bouzková po téměř hodině boje urvala úvodní set, ačkoli v něm prohrávala 1-3. S postupem zápasu však začala uvadat herně i fyzicky. Od stavu 3-4 ve druhé sadě už neuhrála jediný game, přičemž v rozhodující získala jen osm fiftýnů, a nasazené šestce podlehla 6-4 3-6 0-6.

Světová čtrnáctka Haddadová Maiaová bude pokračovat soubojem s Biancou Andreescuovou, nebo Julií Putincevovou.

Statistiky zápasu Bouzková - Haddadová Maiaová

• WTA 500 ABÚ ZABÍ •
SAE, tv. povrch, 780.637 dolarů
úterní výsledky (7. 2. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (ČR) - Bonaventureová (Belg.) 6-1 6-3
Krejčíková (ČR) - Ruseová (Rum.) 6-1 6-4
Haddadová Maiaová (6-Braz.) - Bouzková (ČR) 4-6 6-3 6-0
Samsonovová (8-Rus.) - Liuová (USA) 3-6 6-2 6-0
Qinwen Zheng (Čína) - Marinová (Kan.) 6-3 6-3
Rogersová (USA) - Fernandezová (Kan.) 6-4 6-7(5) 6-1
Teichmannová (Švýc.) - Jastremská (Ukr.) 6-3 7-6(5)
Putincevová (Kaz.) - Andreescuová (Kan.) 7-6(2) 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

21
Přidat komentář
Torn
Docela mě baví komentáře na sociálních sítích, jak Karolína vlastně vyhrála, protože soupeřka není na žebříčku vysoko. Jasně, je to Bonaventure, ale že by jí porazil každý? Kdyby jí Karolína jednoznačně neporazila je za trubku, nicméně ona je za ní, i když jí hravě porazila. :D Snad porazí Rybinku a zavře tím lidem trochu huby. :D
Reagovat
com
jo porazit cerstvou finalistku a lonskou vitezku GS.. To by Karolinu mohlo poradne nakopnout smilesmile
Reagovat
jirkaS
Bára bez divákůsmile
Reagovat
cabuna
Při treninku si poranila zápěstí,proto se odhlásila.Snad to nebude vážné.
Reagovat
Nola
vedela dopredu ako by to dnes dopadlo.... odkedy ju porazila Petra na USO je uplne mimo, Petra uz ukoncila karieru Eugenie..... Kaja dnes velmi dobry vykon, Garbine by mozno dopadla pri jej psychickej nepohode este horsie
Reagovat
smazaný uživatel
Petru bych za neformou Garbine nehledal. Garbine byla mimo celou loňskou sezonu.
Reagovat
Nola
na USO hrala ale skvele, nebola horsia ako Petra, ona ma takychto smolnych prehier v poslednej dobe privela, nedopodava zapas a.p. to nie iba o neforme, ale aj o psychike, samozrejme ma aj zapasy, kde je uplne mimo....
Reagovat
smazaný uživatel
Petru bych za neformou Garbine nehledal. Garbine byla mimo celou loňskou sezonu.
Reagovat
tommr
tak to byla rychlovka. Karolína se se soupeřkou moc nepárala a vyřídila jí za 47 minut aniž by čelila aspoň jednomu brejkbolu ... smile
Reagovat
tommr
v druhým setu Karolína trochu polevila ale zatím si i tak stále drží náskok brejku ...
Reagovat
tommr
Karolína zatím bez problémů ... smile
Reagovat
com
smilesmile Ale s Rybakinou to bude nejspis hnus smile
Reagovat
tommr
jj proti Rybakině bude muset Karolína vytáhnout svůj nejlepší tenis jinak je bez šance ...
Reagovat
EllNino
Vyletět je jednodušší než obhajovat ... ale Maruška to zvládne :)
Reagovat
com
Bouzková udělala búúú v Abú smilesmile
Reagovat
Mantra
se nebo přivítala? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak jsem si chtěl po Lindě trochu spravit chuť sledováním třetího setu Leylah vs Shelby. No, nevyšlo tosmile Shelby ji přejela jak nefalšovaný osmiválec...
Shelby pěkný výkon, ale Leylah ve třetím hrůza - špatný timing, samá UE, servisem taky nezazářila. Suma sumárum, další holka, co se vydá nakupovat šperky.

Technická zajímavost nakonec:
V Abú Zabí asi mají naspeedovaného střihače, protože, jak mi odjinud chybí replay, tady byl za každým 1,5balónem rovnou z více úhlů a v pauze opakovačka všech opakovačeksmile
Jen jsem měl obavy, aby tam nezačal házet replay prvního nepovedeného servisusmile
Reagovat
misa
Teď mám zase období, kdy mě tenis vůbec nebaví smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to přejdesmile
Reagovat
tommr
Marie má letos nějaký problémy s kondicí. Dokud jí síly stačily tak hrála docela slušně, ale zhruba od poloviny zápasu jí síly začaly docházet a úměrně tomu klesal i její výkon. Kanár ve třetím setu snad ani nepotřebuje komentáře .... smile
Reagovat
misa
Třetí prohra v řadě, potěšila aspoň získaným setem proti hráčce top 20. V první hodině zápasu ukázala, že herně by kvalitním WTA hráčkám konkurovat mohla, ale postupem času jí došly síly. Oproti loňskému roku je to velký problém. V roce 2022 měla dost sil i po těžkých (často třísetových) zápasech v kvalifikacích. Co se přes zimní přestávku stalo? Třeba proti Blinkové v Hobartu byla "mrtvá" už od začátku zápasu. Blbé je, že během rozjeté sezony se kondiční výpadek špatně dohání.

Třeba by pomohlo, kdyby si Marie vzala pár měsíců volno a dala se dohromady.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist