Plíšková v Dauhá uspěla po bleskovém přesunu z Kluže. Uspěly i Nosková, Bouzková a Vondroušová

12. 2., 17:48
Aktuality 73
WTA DAUHÁ - Úvodní zápas v Dauhá zvládlo všech pět českých tenistek, den po Kateřině Siniakové odstartovaly vítězně i další čtyři zástupkyně. Pouhých 24 hodin po triumfu v rumunské Kluži si s bleskovou aklimatizací poradila šampionka z roku 2017 Karolína Plíšková (31), jež otočila duel s Annou Kalinskou. Úspěšnou premiéru v Kataru slaví Linda Nosková (19) po výhře nad Američankou Bernardou Peraovou, i Marie Bouzková (25), která postupuje po třísetové bitvě s grandslamovou vítězkou Sofií Keninovou. Už do osmifinále postoupila Markéta Vondroušová (24), byť dostala od Greete Minnenové kanára a sedmkrát neudržela své podání.
Karolína Plíšková vyhrála dva zápasy během dvou dnů na dvou kontinentech (© Profimedia)

Kalinská – Kar. Plíšková 6:2, 6:7, 4:6

Karolína Plíšková minulý týden ukončila několik černých sérií, po deseti měsících vyhrála dva zápasy po sobě a v neděli v rumunské Kluži získala první titul od ledna 2020.

Čas na oslavy ale nebyl. Soukromým letadlem se okamžitě přesunula do Istanbulu, kde na poslední chvíli stihla linkový let do Dauhá, aby druhý den na Blízkém východě mohla zahájit další a mnohem prestižnější turnaj.

Po minimu odpočinku a ani ne 24 hodin po oslavách v rumunské hale už v Kataru nastoupila k utkání v outdoorovém prostředí a proti Anně Kalinské začala vlažně. Prohrála první čtyři gamy, ale velmi rychle si zvykla na odlišné podmínky, už jen jednou v závěru utkání zaváhala při svém podání a Rusku porazila 2:6, 7:6, 6:4.

Statistiky zápasu Anna Kalinská – Karolína PlíškováStatistiky zápasu Anna Kalinská – Karolína Plíšková (@ Livesport)

Ve druhém kole na šampionku z roku 2017 čeká Anastasia Potapovová (h2h 0:0). Ruska odstartovala výhrou nad italskou náhradnicí Martinou Trevisanovou, která nastoupila po odhlášení zraněné Barbory Krejčíkové.

Peraová – Nosková 3:6, 6:7

Linda Nosková prožila povedený vstup do sezony. Po semifinále v Adelaide a čtvrtfinále na Australian Open, na kterém zaznamenala životní skalp světové jedničky Igy Šwiatekové a třikrát překonala své grandslamové maximum, prošla dvoukolovou kvalifikací turnaje v Abú Zabí. Až právě ve Spojených arabských emirátech zaznamenala první letošní zaváhání, když v prvním kole hlavní soutěže překvapivě prohrála se španělskou náhradnicí Sarou Sorribesovou.

O šest dní později už vstup do hlavní soutěže zvládla. Při premiéře na podniku WTA 1000 v Dauhá si devatenáctiletá Češka poradila se zkušenou Američankou Bernardou Peraovou, kterou porazila 6:3, 7:6.

Ve druhém kole Nosková vyzve světovou devítku Marii Sakkariovou, s o devět let starší Řekyní se utká poprvé.

Bouzková – Keninová 7:5, 2:6, 7:6

Vítěznou premiéru v hlavní soutěži štědře dotované akce v Dauhá zaznamenala také Marie Bouzková. Pětadvacetiletá Češka udolala 7:5, 2:6, 7:6 vítězku Australian Open 2020 Sofii Keninovou a přerušila sérii tří porážek.

Bouzková se ujala vedení 7:5 a 2:0, jenže pak poprvé a dokonce třikrát po sobě neudržela servis a o postup musela ještě pořádně zabojovat. V rozhodující sadě za stavu 5:3 nevyužila tři mečboly, vzápětí duel nedopodávala a Američanka ještě závěr zdramatizovala. Česká tenistka si ale vítězství sebrat nenechala a nakonec téměř tříhodinový duel uzavřela využitím pátého mečbolu.

O postup do osmifinále si 35. hráčka světa Bouzková zahraje s další Američankou Danielle Collinsovou, s níž má vyrovnanou vzájemnou bilanci 1:1.

Vondroušová – Minnenová  6:2, 0:6, 6:4

Svůj úvodní zápas v Dauhá zvládlo nakonec všech pět českých tenistek. Po Siniakové, Noskové, Bouzkové a Plíškové zvítězila také světová osmička Markéta Vondroušová, která v utkání už druhého kola porazila 6:2, 0:6, 6:4 Belgičanku Greetu Minnenovou a postoupila do osmifinále.

Šestá nasazená Vondroušová po úvodní ztrátě servisu vyhrála čtyři hry po sobě a rozhodla o zisku prvního setu. Jenže pak šestkrát v řadě neudržela servis, dostala kanára a ve třetím dějství prohrávala 2:4. Nicméně koncovku zvládla lépe a i když za stavu 4:4 prohrávala 0:40, poosmé o podání nepřišla a zápas s divokým průběhem ukončila ziskem posledních čtyř gamů.

"Myslím, že hlavně ve druhém setu (Minnenová) hrála opravdu úžasně. Ode mě to nebyl skvělý zápasy, delší dobu jsem teď nehrála a jen trénovala. Ale jsem šťastná, že jsem to zvládla a postoupila dál," řekla vítězka loňského Wimbledonu, jež se představila poprvé od výprasku v prvním kole Australian Open.

Statistiky zápasu Markéta Vondroušová – Greet MinnenováStatistiky zápasu Markéta Vondroušová – Greet Minnenová (@ Livesport)

O místo ve čtvrtfinále si 24letá rodačka ze Sokolova zahraje ve středu proti Ukrajince Martě Kosťukové, nebo Rusce Anastasii Pavljučenkovové.

 

 

 

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dauhá


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

73
Přidat komentář
Pavol
Plíšková má akési širšie ramena.
Asi posilňuje.
Reagovat
frenkie57
To dělá střih těch šatů.
Reagovat
Fandina
Viděla jsem kus Káji a Maky a upřímně, moc jsem ani jedné nevěřila, protože obě jejich soupeřky hrály dobře. Takže super holky a Maruška má dobrý skalp a gratulka i Kačce.
Reagovat
Fandina
A ještě mě celkem zaujalo, že když hrály naše holky, tak na CANAL+ Sport byly současně okomentovány tři zápasy, to byla pro mě novinka. O2 TV současně česky komentovalo dva zápasy. Na CANAL+ Sport byly tři. A zajímavé je, že na CANAL+ Sport ke konci týdne, když jsou turnaje u závěru, tak komentují i expetky, tenistky, Klárka, Andy, Bára, LucHra, LucŠaf, jako minulý týden. Také jsem slyšela komentovat Týnu Plíšce, ale poslední dobou spíš ty předešle jmenované. Včera komentovali jen komentátoři. Bývalé tenistky asi nastoupí později.
Reagovat
Levinest
Skvělá práce, holky naše šikovný. Jen tak dále
Reagovat
Pavol
Zas až také šikovné nie sú.
Reagovat
lvicek
Gratulace vsem holkam, to je parada! Skoda, ze Bara musela odstoupit. Ja videla jen asi poslednich 6 micu od Markety, ale ty byly zrovna celkem pekny ;). Tak at se dari i zitra!
Reagovat
tommr
Naše holky jsou zatím v Doha stoprocentní i když dneska to byly 4 nesmírně vyčerpávající nerváky ...
Největší problémy měla překvapivě Markéta která měla přitom papírově nejslabší soupeřku. Minnen ale hrála opravdu dobře ...
Nejcennější výhru si ale připsala Karolína která zvládla náročný přesun ze včerejšího finále v Rumunsku a porazila nebezpečnou Rusku ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Fandina
Souhlas. Maky to měla o chlup, protože Minnen hrála dost dobře, rychle a celkem útočně, ve třetím jsem si myslela, že to Maky nedá, ale ona příjemně překvapila.
Reagovat
zfloyd
Markéta ten závěr , to bylo jen silou vůle , Belgičanka se vůbec nerozklepala a hrála dobře až do konce ,takže takové vítězství to se teda cení
Reagovat
HAJ
Markéta. No to bylo šílené utkání. Ale maréta nezačala zmatkovat a bojovala i když byla na pokraji porážky.
Reagovat
frenkie57
Ano, tady to asi vyhrála pevná hlava Maki.
Takže dneska 100% úspěšnost. Uvidíme, co další kolo, tam už asi naše řady prořídnou.
Reagovat
tommr
v dalším kole budou všechny naše hráčky outsiderky. Přesto ale věřím že aspoň 2-3 z nich postoupí dál ...
Reagovat
frenkie57
Koukám na pavouka a nevěřím svým očím. Kdyby, čistě teoreticky, postoupily všechny naše hráčky, tak jediná Maki má zahraniční soupeřku. Zbytek by se utkal v sestrovražedném boji. Už mně to přijde nějaké divné, ale nařknout pořadatele z manipulace se neodvažuji.
Reagovat
tommr
tentokrát je to čirá smůla. Kdyby chtěli pořadatelé naše holky nějak poškodit tak by je proti sobě nalosovali už v prvním kole. V osmifinále už to tolik nevadí ...
Reagovat
frenkie57
Hm, to dává smysl...
Reagovat
makro99
tos ale nemyslel vážně, tady tu konstrukci, že ne? :)
Reagovat
frenkie57
Však píšu "čistě teoreticky", tak je jasné,že ne.
Reagovat
zfloyd
tak ta , která měla mít nejjasnější vítězství to asi jediná nedá
Reagovat
com
vypada to na zivotni skalp Minnen
A Vondrouska bude mit z ostudy kabat
Reagovat
frenkie57
Ještě ty kalhoty nestahuj, maki udržela podruhé v setu servis a bude to Minnen, co bude muset udržet servis.
Reagovat
zfloyd
z 0: 40 to by mohl být zlom
Reagovat
frenkie57
Je to doma, ale byl to tedy nepříjemný nervák. Maki zabrala doslova na poslední chvíli.
Reagovat
lars
6:4 v 3. setu
Reagovat
SpacialRecognition
Aby hráčka světové desítky si neudržela proti Minnen podání je ostuda...
Reagovat
frenkie57
6x za sebou.
Reagovat
lars
Minnen malo miji kurt souperky
Reagovat
zfloyd
jestli to tam Belgičance bude pořád takhle padat tak to bude zlý
Reagovat
frenkie57
Moje řeč. Stačí, aby Belgičanka teď udržela servis a bude zle.
Reagovat
Otmar
Zřejmě všechny holky projdou prvním kolem, je to fajn, ale stejně mám na jazyku jakousi pachuť. Linda to odbouchala jakoby bez zájmu, alespoň se mi zdálo. Kotyza bude mít spoustu spoustu "podnětů", slušně řečeno. Marie...to bylo vítězství vůle a nezlomnosti, o tenis v první řadě rozhodně nešlo. Občas jsem myslel, že už z lávky nevstane. Líbí se mi, že ona nepoloží nic, ale k čemu jí vede Martinézová, to jsem fakt nepochopil. Karo dneska absolutorium...po minulém týdnu, cestování, na kurt vylezla zřejmě až před zápasem proti nabušené Anně, otočila to a trochu s problémy to dopodávala...co by kdo chtěl víc, já tentokrát určitě ne. Maki je na dobré cestě, taky by to mělo vyjít. A ta nešťastná Krejča? Nikdo mě nepřesvědčí, že se rozhodla odstoupit před zahájením dnešního programu, hodila do toho vidle na poslední chvíli. Znamenalo to sehnat hráčky, upravit program singla i debla na dva dny, ale budiž, pořadatele nelituju ani náhodou. Dneska se tady vedla debata o vstřícnosti pořadatele vůči hráčkám, ale nemohlo by to být třeba vzájemné?? Umíte si představit, že třeba zrovna ona bude mít jindy nějaká přání a jak ji vyjdou Arabové vstříc. Já je už vidím, jak to řeší. A tak trochu tuším, že na to mohou doplatit i další Češky. Tak trochu vím, jak fungují organizační štáby a třeba i v jiných sportech a věřte mi, ti lidé si pamatují hodně. A nezapomínají!
Reagovat
frenkie57
No, zrovna s tou Vondroušovou bych byl opatrný, Minnen s ní pěkně zametá. Jinak souhlas.
Reagovat
Otmar
No jo, no. Já viděl bezproblémových 6:2 první set, zapomněl jsem, že to jsou baby a začal jsem psát, jako bych ženské sledoval poprvé. Potom jsem si to znovu pustil....a kanár. Opustilo mě posledních 47 vlasů.
Mimochodem: Dauhá - Abu Dhabí.....cca 600 km, Dauhá - Bukurešť....3200 km
Reagovat
dadaft
mně přišlo, že to Linda bere vážně, ona to prostě na kurtu neukazuje tak jako třeba Ostapenko ............. řekl bych, že pro Lindu těžký zápas, Pera nehrála špatně, v kvaldě si zvykla na povrch, uměla dát dobrý dlouhý balon pod nohy, z forhendu i bekhendu dokázala konkurovat, a dokázala trestat slabší chvilky, nepovedené náběhy na síť apod., ale chybky tam byly, to je jasný............ Sekyrka nebude v dobrém rozmaru, vidím i cestu dál...
Reagovat
tommr
nemělo by se taky zapomínat že Linda hrála ještě včera finále debla v Abu Dhabi a ten rychlej přesun do Doha musel bejt hodně náročnej. Před Karolínou a Lindou je třeba smeknout jak to zvládly ...
Reagovat
dadaft
tak tak
Reagovat
frenkie57
Z Abu Dhabí do Doha je to "co by kamenem dohodil". Karolína to měla z Rumunska určitě o dost náročnější.
Reagovat
tommr
tak třeba Kasatkina ten přesun nezvládla a dneska nestačila na Pavlyuchenkovou ...
Karolína to ale měla s tím přesunem samozřejmě náročnější o tom nemůže být nejmenších pochyb ...
Reagovat
makro99
první kolo je vždycky těžký, zvlášť z pozice favoritky..
naopak, stojí za ocenění, že Linda začíná - zvlášť při kombinaci teenage-ranařka - ukazovat velmi slušnou konzistenci
Reagovat
makro99
Krejčíková - pána jána - když si zlomíš nohu, tak se odhlásíš ze všech turnajů na x týdnů dopředu; ale pokud seš nachlazenej, táhne tě sval, nebo právě bolí záda, tak se to snažíš do poslední chvíle nějak překonat, rozmasírovat, rozhýbat... to je přece úplně normální, logicky, pochopitelný ne?
Reagovat
frenkie57
Tfuj, to byla tedy sprcha. doufám, že se Markéta vzpamatuje a Belgičance naloží, jak se na hráčku TOP10 sluší a patří.
Reagovat
zfloyd
snad jí poradí co hrát
Reagovat
frenkie57
Minnen je mohutně v laufu, tohle bude pro Markétu těžké, Belgičanka vůbec nechybuje.
Reagovat
zfloyd
Markéta jasně první set , ale teď Minnen trochu kouše
Reagovat
frenkie57
Ta už přímo hryže, 0:4.
Reagovat
com
bude kanarek?
Reagovat
frenkie57
Dvířka od klícky jsou již otevřená...
Reagovat
com
ta Vondrousova je teda pripad.. Od US Open vyhrala 2 zapasy.. Ceska jednicka jak se patri.. Se po Wimbledonu taky poradne proleti zebrickem
Reagovat
Nola
Kaja prekvapila, to muselo byt narocne, presun kdesi z Rumunska, len by ma zaujimalo, ci je narocnejsi presun z Abu Dhabi, alebo z Rumunska, mne to vychadza na tu druhu moznost, mozno sa mylim, lebo Kasatkina je ospravedlnovana kvoli presunu, akoby Nasta bola nejaka nula
Reagovat
lars
narocnejsi je z Rumunska
Reagovat
Nola
jj, 8 hodin letu vs hodinka aj cosi, Kaja fakt klobucik, ak by aj prehrala v dalsom kole, tak si zasluzi poklonu, vacsina hracok by prehrala, Anna totiz nie je ziadne orezavatko
Reagovat
Dobry-den
Kája mě dneska překvapila.
Servis ji zachránil, hlavně ve 2. setu, kde odvrátila všechny brejkboly. Fakt jsem nevěřil, že rychlý přesun zvládne. Bravo!

Marie - bojovala jako vždy, ale tam to bylo hlavně o soupeřce.
I tak gratulace, moc výher zatím letos neposbírala.

Linda - hrůza, proti podvodnici musí přidat.

Jinak holkám se dneska asi roztrhl pytel s esy. Kája 19, Linda 11, i Marie překvapila a měla jich 9. Ale tam to bylo asi spíš dáno marnou soupeřkou.
Reagovat
Preview.lover
Pokud zítra Sakkari prohraje s Lindou, tak opustí top 10
Reagovat
frenkie57
Kéž by, kéž by, už tam smrdí dost dlouho, podvodnice jedna.
Reagovat
zfloyd
pěkně to Karolína otočila , je vidět že je zase nohama na zemi a nevznáší se v oblacích a to je dobře
Reagovat
HAJ
Karolína má fazónu. Dnes mně překvapila. Ruska má ze stoje výborné oba údery. Když ji někdo rozpohybuje, tak je to jiné. Do všeho řeže hlava nehlava.
Reagovat
frenkie57
Gratulka Káje k šestému vyhranému zápasu v řadě, neměla to jednoduché, krásná Anna to tam pálila o sto šest, ale nestačilo to. Také těch 19 es výrazně pomohlo.
Reagovat
EllNino
Karolína

Smekám, z letadla takovýhle výkon A to tam na konci Kalinská pálila forehandy rychle jako Kamilka :))

Hodně dobré, rychle spát a slinu udržet
Reagovat
com
Karolina si de pro dalsi titul
Reagovat
zfloyd
teď tam Karolína pěkně vytrčila svou dvoumetrovou ruku při voleji
Reagovat
zfloyd
měla by to rychle ukončit akorát nastupuje Markéta
Reagovat
frenkie57
Trochu se to komplikuje, nicméně Karo bude mít ještě jednu šanci dopodávat zápas. Pokud soupeřku teď nebrejkne.
Reagovat
zfloyd
dvě tři esa a bude to
Reagovat
frenkie57
No už jich má 19, tak snad ještě nějaké přidá.
Reagovat
dadaft
tak na podruhé to Karolína zvládla .......
Reagovat
com
Lindicka, Bouzkova, no a jeste by se k nim mohla pridat Karolina - bojuje jak cyp
Reagovat
frenkie57
Srovnala na sety, tak to třeba ještě otočí.
Reagovat
com
a poprve ji brejkla
Reagovat
frenkie57
A brejk potvrdila, i když to moc nevypadalo, obracela z 0:40.
Reagovat
com
jo vyhranej titul dela svoje.. Jindy by to projela ve dvou.. Ted se zacina projevovat i to nabyty sebevedomi - uz si zachranila tak 10 brejku
Reagovat
frenkie57
A znovu jí brejkla. Teď je to Karo, kdo má navrch. Ještě potvrdit a mohlo by to vyjít.

Na kurt už nakráčela také Markéta.
Reagovat
zfloyd
a Hrdlička se v hledišti lehce usmívá
Reagovat
misa
Pro Marii je v současnosti každá výhra důležitá, dnes vyhrála jen díky nezměrné bojovnosti a dřině na hranici vyčerpání. Po druhém setu mě překvapilo, že má v sobě ještě síly na další boj. Conchita Martinez byla v hledišti, takže spolupráce ještě pokračuje, ale herní projev je mnohem horší než loni v létě a na podzim. Tělo v současnosti asi víc nedovolí :(

Sofia je promarněný talent. Měla řadu zdravotních problémů (mj. operace slepého střeva, horší covid a přetržené vazy v kotníku) a má často problémy s koncentrací a motivací. Otce jako trenéra měla dávno vyměnit, ale možná není pod někým jiným schopná vůbec fungovat a vzdala by to úplně. Aspoň včera vyhrála po víc než čtyřech letech deblový turnaj
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist