Podmínky fondu pro žebříčkově níže postavené hráče nejsou fér, tvrdí Hewitt

1. 5. 2020, 10:19
Aktuality 29
Z iniciativy Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a Rogera Federera se připravuje vznik speciálního fondu, na jehož prostředky by se měli složit elitní tenisté spolu s pořadateli grandslamových turnajů a organizací ATP. Jenže ne všichni vidí podmínky přispívání jako férové. Proč si bývalá světová jednička Lleyton Hewitt myslí, že by se měly změnit?
Lleyton Hewitt

Jedná se o velmi ožehavé téma a asi se nejde zavděčit všem. Nelze zpochybňovat, že Big Three (Djokovič, Nadal a Federer) přišli s dobrým nápadem. Během koronavirové krize jsou totiž tenisté bez jakýchkoli příjmů z turnajů a někteří z nich se mohou dostat do finanční tísně. Proto má vzniknout speciální fond.

Hvězdné trio by rádo vybralo částku přes 4 miliony dolarů, hráči od 250. do 700. místa by tak každý obdrželi zhruba 10 tisíc dolarů. Na celkovou sumu by se měli složit členové elitní stovky a dvacítka nejlepších deblistů. Jejich příspěvky by se měly pohybovat od 5 do 30 tisíc dolarů a dát dohromady jeden milion. Od každého ze čtyř pořadatelů grandslamových turnajů si Djokovič a spol. slibují půl milionu dolarů, milion by měla přidat organizace ATP.

Jenže jsou tyhle podmínky přispívání do fondu férové pro všechny? Bývalý první hráč světa a dvojnásobný grandslamový šampion Lleyton Hewitt si to nemyslí a zastal se Dominica Thiema, který odmítl do fondu přispět.

"Bylo to vytržené z kontextu. Znám Dominica velmi dobře a v podstatě řekl, že nemá problém darovat peníze určité organizaci, která je teď skutečně potřebuje. Má akorát problémy s některými hráči, kteří nedávají tenisu maximum a dokázali to, na co mají skutečně potenciál."

Kapitán australského daviscupového týmu se poté už v rozhovoru se Samem Grothem věnoval čistě podmínkám fondu. Podle něj nejsou podmínky pro všechny stejné a měly by se ještě upravit, hlavně pro hráče figurující v nižších patrech elitní stovky. Vypíchl případ svého krajana Jamese Duckwortha.

"Když se podívám na někoho, kdo dře tak tvrdě jako James Duckworth... v posledních pár letech udělal vše správně a konečně se v elitní stovce usadil. Momentálně nemá žádný příjem, žije z ušetřených peněz. Přesto se po něm chce, aby přispěl 5 až 10 tisíc dolarů svým kolegům mimo Top 100. Nemyslím si, že je to fér."

Duckworth je momentálně 83. hráčem světa. Osmadvacetiletý Australan by měl přispět alespoň 5 tisíc dolarů, to by odpovídalo zhruba 4% jeho letošních výdělků ze dvouhry (121.317 dolarů). Djokovič by přispěl maximum, tedy 30 tisíc dolarů, což je ale jen 0,7% jeho letošních výdělků (4.410.541 dolarů). Duckworth si ve své kariéře vydělal 1,6 milionu dolarů, Djokovič 132.

Podle dalšího bývalého australského hráče Grotha by bylo férovější, pokud by se dávaly větší odměny za úvodní kola na turnajích. Už několikrát se hovořilo o tom, že by se například snížila finanční odměna za triumf na grandslamech a rozdělila do úvodních kol nebo putovala do rozpočtu turnajů ITF.

"Je to docela kruté, protože vlastně makáš, abys byl mezi elitou, ale oni berou mnohem víc než ty. Zároveň bych více vyrovnal odměny na turnajích. Novak za triumf na Australian Open získal kolik... 4 až 5 milionů dolarů? Kdyby za vítězství na grandslamech snížili šek o půl milionu, tak mohou čtyři miliony investovat jinam," uvedl Groth.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Davor1
Nebol by som proti, aby takýto fond vznikol, ale musí to byť dobrovoľné a tie príspevky by sa mali odvíjať úmerne možnostiam konkrétnych hráčov. Nech trebárs venujú 2% z celkových PM zarobených za minulú sezónu. Takto by najviac venovali práve tí najlepšie zarábajúci. Fakt nie je fér žiadať od nejakého Duckwortha a podobných, ktorý vôbec nežijú na nejakej vysokej nohe a okrem tenisu nemajú iné príjmy tretinu z toho, čo venujú takmer miliardári z BIG3, ktorým sa to aj tak niekoľkonásobne vráti od sponzorov a reklám.
Reagovat
Nola
ked uz do zbierky zacinaju kecat aj byvali hraci..... chapem, kazdeho, ktory neprispeje, ale bez zbytocneho klise okolo by som prijala, Dom sa vyjadril, Gyros sa vyjadril, niektori nechcu prispieva lemplom :D, ini su lakomi ako skoti, ale vzdy sa dovod najde, ako sa obhajit :D
Reagovat
paddy
Když byl Hewitt na špičce žebříčku, tak mu nerovnoměrné odměny nevadily :)

Rekapitulace:
Big3 dohromady přispěje 90 tis usd, ale vybere 4 mil usd
Když dávat, tak nejlépe z cizího
Reagovat
sojka1
pritom "Dar musi bolet." Matka Tereza... :-)
Reagovat
Vlk-v-trave
Rekapitulace...
Do Thiema si s lehkosti kopl, doslovne kde kdo. Novinari z neho udelali blba. Hewitt otevrel tema, ktere odhaluje slusne diry B-Trojky. A to pominu to krecovite drzeni se globalni politiky.

Ocekavam...
V hlave Kyrgiose nastane jeste vetsi zmatek, nez kdy drive. Za mesic, dva se pomalu zacnou rozvijet narodni turnaje...do roka, dvou ATP neexistuje. Do 5 let pojeti B3 nebude ani na urovni slavy Lejvra...do 10 let si na ne vzpomene par nostalgiku...a nadsencu...do 15 let ze statistik nezustane kamen na kameni...to co jen zustane bude Ondra Jirasek a prispivatele na TP, ti zustanou az do konce sveta:D) ikdyby se tenis v budoucnu hral jen na konzolach.
Reagovat
Fandina
Očekávám, že na podzim se rozjede ATP a všechno zase bude ve stejných kolejích. Jen si možná hodně lidí uvědomí, že je důležité se dívat kolem sebe, protože nejsme sami na světě a když přijde pandemie, nemusí být nikdo z nás v klidu. Není to jako třeba když se válčí na druhém konci světa, tak si člověk řekne. Ha, to se mě netýká. Teď se to může dotknout každého jednotlivce a to nejen, co se týká zdraví. A také každý pro to může něco udělat. Nevystavovat sebe a tím i druhé možnosti šíření.
Reagovat
sojka1
:-)) nenee, konzoly nastoli na TP radikalni generacni obmenu... jen FU si ho dal bude plest s PVS a bude pokracovat v PŠM.... ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
:D)
Reagovat
gigin
Odkud znáš tyhle zkratky?!
Reagovat
blixa
Zjevně ji někdo zatáhl na PŠM !!! :-D
Reagovat
gigin
Jakože pro děvče netypické. Že by guma? To mi nějak nesedí.
Reagovat
blixa
Zjevně soukromé špagátské PŠM ;-) :-D
Reagovat
turista
Che,che,che. Tak ty znáš tu zelenou pakárnu taky? To jsi jako pravičák neměl modrou knížku?
Reagovat
blixa
Ne, podle mě má člověk poznat všechno, takže jsem si odkroutil "príma" roční špagátskou vojnu. Nutno ovšem říci, že jako "pravičák" jsem si aspoň zařídil vcelku kultivovanou vojnu u malého útvaru opravářů kolové techniky, žádní bigoši ;-)
Reagovat
turista
Já jsem si ten rok té pakárny v letech 1985-6 odkroutil u VÚ 9700 Kroměříž, což byli průzkumáci. Byla to zbytečná ztráta času a jakási podivná exkurze do středověku.
Reagovat
sojka1
:-))) z vypraveni absiku, politicko vychovna svetnice se neda zapomenout... :-))
Reagovat
gigin
Díky. No to teda opravdu nedá :DD KŘK, BoRo, BoPo.. Blixo co dál?
Reagovat
blixa
DVT, DR, DP, PDP, NZ, BzPz ... nevím, skleróza :-D
Reagovat
FulnekUltras
to je zralé na POŠku ;-)
Reagovat
FulnekUltras
což byla POsádková OŠetřovna

a v mé původní specializaci nelze opomenout ani PUO - Pribór Upravlénija Ogňom (přístroj pro řízení palby ;-))) - byla to v podstatě dřevěná deska s nějakými těmi posouvátky na principu rýsovacího prkna o rozměrech cca metr krát o něco míň, která se přenášela v popruzích na zádech - k tomu zásadně jen obyčejná tužka, neboť péro by mohlo zamrznout
Reagovat
turista
Tak ještě se tam používaly další zkratky, např.ZHN,BOL,BRL,BBP a tak podobně.
Reagovat
FulnekUltras
v této souvislosti je zajímavé, že evidenci moribundUSu na mezinárodním seznamu látek s předepsanou speciální manipulací přiznala i naše mrs. Hirošima Drábová
Reagovat
George_Renel
A řekli ti i o UPPDKV? .-)
Reagovat
sojka1
to vubec nevim, co je a asi ani nezaukoluju strejdu. Mne utkvelo jen par tech kravin, hlavne z te svetnice jsem delala na vetvi hotove veletoce... jak Leninova svetnicka.....:-))))
Reagovat
FulnekUltras
Rudý koutek
Reagovat
blixa
Klid, tohle není oficiální termín, to je vojenský zkratkový slang :-D "úplně po pi.. do konce vojny" ;-)
Reagovat
sojka1
no tak to uz vubec.... ale diky... :-)
Reagovat
misa
Některé lidi pořád neopouštějí vize světa po atomové válce :)
Reagovat
Vlk-v-trave
to je tzv, tommrova vakcina. Po tehle implementaci nemuze byt uz hur, jen lepe:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist