Potvrzeno: Listopadové finále Poháru Billie Jean Kingové bude v Praze!

27. 8. 2021, 14:43
Aktuality 25
Finále Poháru Billie Jean Kingové se letos uskuteční v Praze. Mezinárodní tenisová federace ITF dnes oznámila, že turnaj dvanácti ženských družstev se bude hrát v O2 areně na tvrdém povrchu od 1. do 6. listopadu a počítá se i s diváky.

Původně se mělo hrát na antuce v Budapešti, ale loni byl turnaj zrušen kvůli koronaviru, letos byl odložen a v květnu se maďarská metropole pořádání vzdala. Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka poprvé informoval o možnosti převzetí finále v červnu a smlouva byla podepsána tento týden poté, co v pondělí česká vláda podpořila akci 65 miliony korun z rozpočtové rezervy.

Češky dostaly do finálového turnaje divokou kartu a ve skupině D se podle losu z loňska utkají se Švýcarskem a Německem. Dále budou startovat Austrálie, Bělorusko, Belgie, Francie, Rusko, Slovensko, Španělsko, USA a nově Kanada, která nahradí Maďarsko.

"Jsem plný mimořádně pozitivních emocí a je to veliké štěstí," radoval se Kaderka ze získání vrcholné akce, která se bude hrát poprvé v novém modelu a pod novým názvem. "Pro Česko je to asi největší sportovní událost, jaká tu kdy byla. Tenis je po fotbalu a basketbalu třetí nejrozšířenější sport světa a v Česku se potká dvanáct nejlepších týmů planety. Vzejde z nich mistr světa a celý sportovní svět, 175 zemí, se bude dívat na Prahu," řekl na tiskové konferenci.

Hrát se bude v O2 areně a zároveň v přilehlé menší hale O2 universum. Předprodej vstupenek začne na konci září a účast diváků bude záležet na aktuálních vládních nařízeních ke koronavirové situaci. Aktuálně smí do hal 3000 osob s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale bude moci být plně využita, nad zmíněné limity ji ale budou moci doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou.

"Povedla se nám sem dostat nadpozemská událost a věřím, že lidé, co mají rádi tenis, budou naočkovaní, aby mohli povzbuzovat naše holky, aby to v Praze vyhrály," řekl Kaderka.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály jsou v soutěži nejúspěšnějším týmem poslední dekády. Od roku 2011 získaly šest z jedenácti trofejí. Pět zbývajících titulů vybojovalo ještě Československo.

Naposledy slavily Češky stříbrný pohár po finále v roce 2018, přičemž tehdy se ještě hrálo starým systémem. A právě před třemi lety se v Praze hrálo o titul naposledy.

I závěrečný finálový turnaj už česká metropole hostila. V roce 1986 se konal na antuce na Štvanici a událostí týdne byl návrat Martiny Navrátilové do rodné země po 11 letech. Legendární hráčka už tehdy reprezentovala USA a pomohla jim k triumfu.

Soutěž se do loňska jmenovala Fed Cup. Nyní nese jméno dvanáctinásobné grandslamové vítězky a bojovnice za rovnost pohlaví a sociální spravedlnost Billie Jean Kingové. "Chtěla bych poděkovat ITF a České republice, že dělaly vše, co bylo v jejich silách, aby turnaj navzdory všem výzvám a okolnostem uspořádaly,“ vzkázala v Kingová, která přijede do Prahy poprvé v životě.

Zvýšily se také finanční odměny pro účastníky finálového turnaje na 18 milionů dolarů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
bIbec
chléb a hry
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a bičsmile
Reagovat
Jon61
Pro poslušné i cukr. smile
Reagovat
vojta91
65micu aby měl Donutil a jiní fanoušci úspěchu více kaviáru ve VIPku? Nebo k čemu bude dotace využita. Asi skončí někomu v kapse ale co je před volbami a my chceme tenise smile
Reagovat
vojta91
Doufám ze se Černošek naučil konečně postavit síť bez toho šíleného tunelu
Reagovat
vojta91
3000 lidi? Hlavně doufám v to, ze se tam dostane kotel s trubkousmilesmile
Reagovat
vojta91
Najednou panu Kaderkovi svatokrádež FED Cupu nevadí?
smilesmile
Reagovat
Fandina
Pořád je to jedna a ta samá soutěž, jen má jiné podmínky a název. Nejde o krádež, jen o změnu podmínek.
Reagovat
GaelM
Tvoje máma je stejná soutěž, tohle je paskvil.
Reagovat
paddy
pozadí vzniku nového formátu FC
https://www.youtube.com/watch?v=0DI6u050PS4
Reagovat
Fandina
Ale jdi ty brepto, jedná se pořád o soutěž družstev, jen to má jiný formát a název.
Reagovat
Fandina
Kdysi se také hrál FED na jednom místě, jmenovalo se to Pohár federace a v roce 1986 se konal v Praze.
Reagovat
PetaM
Tak proč to tak strašně kritizoval, když byl Fed Cup zrušen, hm? A nejednou stojí o to, aby se to pořádalo v Praze.

Když to mělo být jinde a neplynuly mu z toho prachy, tak to byl velký problém. Jak je to ale v Praze, tak je to supr čupr soutěž. smile
Reagovat
Fandina
FED nebyl zrušen, přejmenoval se a má jiná pravidla. On kritizoval tu změnu. Chce to víc myslet.
Reagovat
com
nerozumis tomu smilesmile
Reagovat
Fandina
jsi trapný
Reagovat
vojta91
Citát;
Odchází jedna obrovská legenda jako důsledek nezměrné hlouposti a chamtivosti lidí toužících po moci a penězích.

Konec citátu

Autor Ivo Kaderka, 2018

V Praze za státní prachy to však je nejvíc úžasná akce ever
Reagovat
milik254
Píšeš kraviny
Reagovat
SydneyOpen
A to se všechno odehraje jenom na jednom kurtu?
Reagovat
tommr
v kyslíkárně budou k dispozici minimálně dva kurty ...
Reagovat
aligo
Kdyby do Prahy raději přesunuli TM! smile
Reagovat
tommr
dobrá zpráva: finále se přece jen odehraje a Češky smile budou mít v domácím prostředí velkou šanci na další triumf ... smile
špatná zpráva: potvrzení termínu 1-6.11 pro finále BJKC znamená, že se letos téměř jistě neuskuteční turnaj Elite Trophy, který se měl hrát v tomto termínu, Velmi nejistý je i TM který by se měl hrát bv následujícím týdnu ...
Reagovat
PetaM
Aspoň bude důvod pak všechno zavřít. smile

Geniální krok české vlády. smile
Reagovat
milik254
Tou dobou bude ale již dozajista jiná vláda.
Reagovat
com
Babis ale nikdy neodstoupi smile NIKDY smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist