Rozhodčí mohou při špatné kvalitě ovzduší v Melbourne přerušovat zápasy

18. 1. 2020, 14:34
Aktuality 4
Organizátoři Australian Open budou pomocí vlastních měřících stanic v Melbourne Parku kontrolovat kvalitu ovzduší, které negativně ovlivňuje kouř z rozsáhlých lesních požárů. Pokud znečištění dosáhne určitých hodnot, budou mít rozhodčí možnost zápasy na prvním grandslamu sezony přerušit.

Organizátoři Australian Open se tento týden stali terčem kritiky některých tenistů, že dostatečně neuzpůsobili program kvalifikace zhoršené kvalitě ovzduší. Tenisté si stěžovali na problémy s dýcháním a Slovinka Dalila Jakupovičová kvůli nim dokonce své utkání vzdala.

"Bezpečí, dobrý pocit a zdraví hráčů, diváků a pracovníků jsou naší prioritou," ubezpečil šéf turnaje a australského tenisového svazu Craig Tiley. "Ale turnaj se konat bude. V případě špatného ovzduší máme tři kryté areny, ve kterých se může hrát."

Hlavní část Australian Open začíná v pondělí a kvalitu ovzduší budou v areálu každé čtyři minuty kontrolovat specifické měřící stanice. Pokud kvalita vzduchu přesáhne hodnotu 200, budou mít umpiroví rozhodčí právo zápasy přerušit. Bude to však pouze na jejich uvážení.

Nicméně naměřená hodnota kvality ovzduší nad 200 byle v Melbourne zatím jen jednou a to v úterý, kdy začínala kvalifikace a tenistům se špatně dýchalo.

"Ještě nikde na světě jsme neviděli, že by tak špatná kvalita ovzduší (hodnota nad 200 měření PM2.5) trvala dva týdny vkuse," dodal Tiley s vírou v bezproblémové odehrání turnaje.

Dnešní kvalita ovzduší se v Melbourne pohybovala kolem hodnoty 75. Začátkem příštího týdne se čeká zlepšení, index znečištění by neměl přesahovat hodnotu 30.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
blixa
Finále AO, matchball. Rozhodčí .. čenichá .. co to je za smrad ? Přerušuji utkání, špatné ovzduší ! Finalistka .. ale ne, paní rozhodčí, já jsem si jen strachy prdla ....
Reagovat
Herbert_Hoover
Já bych to přesunul do Paříže, tam je určitě dost svěží vzduch :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vyzerá to na prvý halový GS, bez strechy.
Reagovat
paddy
co je to za blbost, buď se hraje všude anebo nikde
to by měl mít na starosti hlavní rozhodčí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist