Rubljov po 13 prohraných setech v řadě na šestý pokus zdolal Medveděva a v Cincinnati ve finále vyzve Zvereva

21. 8. 2021, 22:36
Aktuality 9
ATP MASTERS CINCINNATI - Andrej Rubljov v pěti předchozích soubojích s Daniilem Medveděvem neuhrál jediný set a blízko k tomu měl i v semifinále v Cincinnati. Třiadvacetiletý Rus ale svého o dva roky staršího krajana po obratu zdolal a podruhé v kariéře postoupil do finále Masters. O první titul z těchto podniků, celkově devátý a druhý v letošní sezoně, se utká s Alexanderem Zverevem.
A. Rubljov a D. Medveděv

Andrej Rubljov čelil šampionovi předloňského ročníku Western & Southern Open Daniilovi Medveděvovi pošesté a v předchozích pěti soubojích - challenger v Budapešti 2016, Cincinnati a Petrohrad 2019, US Open 2020 a Australian Open 2021 - neuhrál jediný set. Další sadu, už 13. po sobě, ztratil dnes v semifinále v Cincinnati, ale nakonec po více než dvou hodinách boje zvítězil 2-6 6-3 6-3.

"Hodně mi to pomůže v sebevědomí, vím, že s ním mohu hrát. Pořád je dost co zlepšovat, ale je to, jako když absolvujete na univerzitě a obdržíte diplom," řekl po vítězství nad světovou dvojkou.

Jako klíčová se ukázala maratonská osmá hra druhého dějství, v níž mladší z Rusů po osmi shodách využil v pořadí pátý brejkbol, v následujícím gamu dvě hrozby odvrátil a stav utkání srovnal.

Proti Medveděvovi, který na začátku druhého setu narazil do stojanu s kamerou, opakoval, že si málem zlomil ruku, vyhrožoval organizátorům žalobou a nechal se poté několikrát ošetřovat, měl v rozhodujícím dějství navrch. Svého úspěšnějšího krajana a vítěze předchozího Masters v Torontu nepustil k jedinému brejkbolu a od stavu 2-3 získal čtyři hry v řadě.

Třiadvacetiletý Rubljov je ve finále turnajů Masters podruhé v kariéře, letos na antuce v Monte Carlu neuspěl proti Stefanosovi Tsitsipasovi. Právě na něj mohl v zítřejším souboji o titul narazit, jenže nejlepší řecký tenista v rozhodující sadě proti Alexanderovi Zverevovi neuhájil náskok dvou brejků, utkání nedopodával a po téměř třech hodinách padl 4-6 6-3 6-7(4).

Rodák z Moskvy bude usilovat o svůj devátý titul (finálová bilance 8-4) a druhý v letošní sezoně. Letos zvládl jen první finále v rotterdamské hale, v Monte Carlu a na trávě v Halle se musel spokojit s trofejí pro poraženého finalistu.

Olympijský vítěz Zverev svou neporazitelnost protáhl už na deset duelů a na Masters je ve finále podeváté v kariéře (bilance 4-4). Čtyřiadvacetiletý Němec vyhrál všechna tři letošní finále (Acapulko, Masters v Madridu a OH v Tokiu), ve finálových bojích má kariérní úspěšnost 16-9.

Tsitsipasovi oplatil semifinálovou porážku z letošního French Open a upravil vzájemnou bilanci na 3-6. "Po brejku na 2-4 jsem si řekl, že mám šanci. Měl jsem pocit, že neservíruje takové bomby a dostával jsem se do výměn. Bylo to o hlavě, jako s Novakem (Djokovičem) na olympiádě," řekl Zverev. "Je mezi námi velká rivalita a byly v tom velké emoce. Před US Open jsme si nechtěli nic darovat, což bylo na kurtu vidět," uvedl třetí nasazený.

V závěrečné sadě za stavu 2-4 si Zverev vyžádal lékařské ošetření. "Nebylo mi dobře. Byl jsem bez energie, nebylo mi dobře od žaludku. Doktor mi na to něco dal a pak se to uklidnilo," prohlásil.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA, tv. povrch, 5.404.435 dolarů
sobotní výsledky (21. 8. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Rubljov (4-Rus.) - Medveděv (1-Rus.) 2-6 6-3 6-3
Zverev (3-Něm.) - Tsitsipas (1-Řec.) 6-4 3-6 7-6(4)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
Kozoroh
Co si budu ohledně losu na US Open přát je, aby Saša Zverev byl v Medvědově půlce a No1e do své půlky vyfasoval Cicipase. Protože Zverev a Medveděv jsou z Next Gen hráčů ti nejlepší na hardu a pokud bude Djoker nucen porazit oba dva, aby dosáhl svatého grálu tenisu, tak to bude mít velice složité. Už mu není 25, aby se snadno oklepal z brutálního mače a absolvoval podobně náročné utkání. Filozof se od prohry ve finále RG trápí a pro No1eho je přijatelnější variantou do SF než Saša.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Joker by musel porazit dokonce 2 řekněme kvalitnější hráče, aby získal GS/sezónní GS.smile Třeba je někdo přesvědčí, že tam nemusí hrát za každou cenu a Jokerovi bych dal sezónní GS za zásluhy, abychom neriskovali, že se po vzoru loňska vyoutuje sámsmile
Reagovat
Pe3k
To nevyhraje a Big 3 zůstane nějakou dobu na 20.
Reagovat
Pe3k
Pro mě osobně překvapení, že Rublev porazil Medvěděva. Finále asi ovládne Zverev a US open bude mezi Djokovicem, Medveděvem a Zvereve. Jsem zvědavý na los a na to, jak je na tom Djokovic.
Reagovat
Nola
Zverev mentalny titan, v 3. sete mal d Artagnan dva brejky k dobru , viedol 4:1, nakoniec prehral zapas, to sa u panov tak casto nevidi....

Tsi mal dlhu prestavku na WC po 1.sete, pytal si dalsiu po druhom, tentokrat to nemal povolene ako naposledy... vraj ho tatko koucoval pocas prestavkysmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taťka mu asi posílal smsky... Co dělal mimo kurt netuším, ale vypadal dost bledě, když se vrátil. Rubl myslím Medvěda porazil výjimečně, jen shodou okolností. Příště už bude zas holoubek a dostane nařezáno. Ono, jeden Rus sympatičtější než druhejsmilesmile
Reagovat
Patik
Však ale to preto lebo som vo vedlajšej téme napísal že Medvedeva bude ťažko poraziť..a ja keď niečo napíšem tak sa stane momente presný opak..hneď ako som stlačil enter a odoslal príspevok s chválou Medvedeva tak sa v momente preklopil zápas na stranu Rubleva..klasika..ani nebudem chváliť Rubleva lebo hneď ako ho pochválim mu niekto nareže vo finále.smile
Reagovat
Nola
jj, Mrazik to tu precita a po kaka sa :D, zatial su jeho superi vo finale lepsi ako on, dnes je cely happy, ze dal Medveda, presne ako Kaja tu Pegulu, zajtra ak aj prehra, bude mat sebavedomie v dalsich stretoch s jeho nemesis, vlastne aj v stretoch s Rusmi, ktori su o dost horsi ako Medved
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist