Rune na 5. pokus zdolal Ruuda. V Římě si zahraje o nejcennější antukovou trofej

20. 5. 2023, 15:57
Aktuality 22
ATP ŘÍM - Holger Rune na Masters 1000 v Římě navázal na vítězství nad Novakem Djokovičem a zvládl třetí třísetový zápas po sobě. Nora Caspera Ruuda zdolal po obratu ze stavu 6:7, a 2:4 a na pátý pokus si připsal jeho skalp. O svůj nejcennější triumf na antuce si dánský mladík zahraje s Daniilem Medveděvem, který je ve svém druhém a největším antukovém finále.
Holger Rune (© Profimedia)

Holger Rune po parádním loňském podzimu v evropských halách utrpěl v úvodu letošní sezony několik nečekaných porážek, na antuce už ale zase prodává svůj obrovský potenciál.

Na Masters v Monte Carlu sice nedotáhl skvěle rozehrané finále, ale následně v Mnichově se poprvé úspěšně představil v roli obhájce titulu a nyní v Římě útočí na největší antukový úspěch.

20letý Dán v italské metropoli zdolal poslední tři soupeře ve třech setech, po skalpu světové jedničky Novaka Djokoviče si poradil i se světovou čtyřkou Casperem Ruudem. Nad o čtyři roky starším Norem, s nímž v předchozích čtyřech vzájemných duelech prohrál 9 z 10 setů, zvítězil 6:7, 6:4, 6:2.

Přitom mírně lepším hráčem úvodního semifinále byl dlouho Ruud, jenž poprvé v sezoně čelil soupeři z TOP 10. Bez problémů si hlídal svůj servis a vedl 7:6 a 4:2. Jenže pak soupeři nabídl první brejkbol, neodvrátil ho a Rune se vrátil do hry. Ruud měl sice za stavu 7:6 a 4:4 ještě dvě šance na brejk, ale dánský tenista si začínal čím dál více věřit a druhou sadu ukončil ziskem sedmi míčků v řadě.

Nabyté sebevědomí pak Rune přetavil i v zisk třetí sady a celého zápasu. Čím dál více odevzdanějšího Nora zasypával vítěznými údery, na servisu byl téměř neomylný a po 2 hodinách a 42 minutách hry dokonal obrat.

"Hrál jsem tak, že už nemám co ztratit. Řikal jsem si, že asi vyhraje ve dvou setech, že je to tady asi můj poslední set. Začal jsem si to víc užívat, hrál jsem víc odvážně a teď jsem šťastný, že jsem to dokázal otočit," radoval se Rune.

Finalista loňského Roland Garros, US Open či Turnaje mistrů Ruud v Římě teprve podruhé z jedenácti letošních akcí vyhrál víc jak jeden zápas, ale semifinále v italské metropoli nepřekonal už potřetí v řadě a nezahraje si tak o svůj první titul na akci vyšší kategorie než ATP 250. Před French Open si příští týden zahraje ještě v Ženevě, kde se představí v roli dvojnásobného obhájce titulu.

Rune vylepšil svou bilanci s hráči Top 10 na 12:9, s členy elitní pětky vyhrál 7 z 8 duelů. Ve všech 15 letošních zápasech na antuce získal alespoň set a má na ní bilanci 13:2.

Do finále Rune postoupil poosmé v kariéře, z toho potřetí na Masters, a bojovat v něm bude o 5. titul. 'Tisícovku' už jednou vyhrál, když šokoval loni na podzim v pařížské hale Bercy. Na antuce triumfoval zatím jen loni a letos v Mnichově.

O nejcennější antukovou trofej a druhou z Masters si zahraje s Daniilem Medveděvem (h2h 1-0), kterého nedávno porazil v Monte Carlu. "Tam to byl z mé strany velmi dobrý zápas. Doufám, že to i tady bude zajímavý zápas. Daniil hraje uvolněně a je efektivní," řekl Rune.

27letý Medveděv v deštěm natahovaném semifinále porazil 7-5 7-5 loňského finalistu Řeka Stefanose Tsitsipase a postoupil do svého teprve druhého a největšího finále na antuce. Dosud si v něm zahrál jen v Barceloně 2019, kde podlehl Dominicu Thiemovi.

V Římě před letošním ročníkem nevyhrál jediný zápas, nicméně v neděli bude od 16:00 usilovat o premiérový titul ze svého nejméně oblíbeného povrchu. Ve finálových duelech má bývalý vítěz US Open bilanci 19:13, z toho 5:3 na Masters a 4:1 v této sezoně.

"Dnes jsem si ten zápas užil, i když ty dešťové přestávky byly těžké. Několikrát jsme se rozehřívali, bylo to chvílemi trochu úsměvné. Dostali jsme pokyn, ať se jdeme rozehrát, ale znovu nás odvolali. Bylo to bláznivé, ale zvládl jsem to," řekl Medveděv, který upravil vzájemnou bilanci s Tsitsipasem na 8:4.

Tsitsipas ani v Itálii neukončí čekání na triumf, který slavil naposledy loni v červnu na trávě na Mallorce.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 7.705.780 eur
sobotní výsledky (20. 05. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Medveděv (3) - Tsitsipas (5-Řec.) 7:5, 7:5
Rune (7-Dán.) - Ruud (4-Nor.) 6:7(3), 6:4, 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

22
Přidat komentář
IngStavinoha
Reagovat
Nola
zapas prave opakuju - nevidela som, ale Casper cely v lilavom, to snad nemysli vazne.... zacinam si zvykat, dnes som bola svedkom mladej gen, co ti dokazu s telom a odevom vykonat..... ani sa nedivim kam to spejeme
Reagovat
annah
Ta barva byla fakt děsná. Vypadal jako lentilka.
Reagovat
jackiec
Krásná fialová kolekce, řešíte kraviny.
Reagovat
Nola
vyzeral ako kravicka Milka, uz len biele flaky postradal, pacia sa mi farebne variacie u panov, cervene bundy, rusove kosele a.p. ale ta predstava, ze si k tomu da podobnej farby nohavice :D
Reagovat
annah
smile
Reagovat
wenceslao
a k tomu ty černý fusekle jako na pohřeb
Reagovat
Mantra
Ruud je generace seveřanů, kteří na truc svým rodičům a předkům úplně otočili a zdegenerovali během prakticky jediné generace. Podle toho to tam nahoře taky vypadá, vlastní děti s rodiči vyjebávají, protože mají přeci svá práva (ten jejich úřad pro děti je jak nazi školka). Ve Švédsku (kde moje sestra žije dvacet let - a pomalu uvažuje o útěku) je to spíš jak u Alibabi na vsi. Ale nedej bože, aby se někdo ozval, to je peklo... pohlaví má snad i noční stolek a práva má i rohožka. Z(a)tracená Evropa.
Reagovat
Nola
jj, ale Amerika je v tomto napred, mrzacenie pohlavia deti este pred pubertou, klacanie otrokarov pred otrokmi, zakaz cestovania neockovanym cudzincom davno po skonceni pandemie, zaslubena krajina neobmedzenych moznosti.... mozno este par rockov nazad, vyborna destinacia na vylet, ale na bezny zivot uz asi nie....
Reagovat
Liverpool22
Ano - USA jde taky poslední roky dost dolů - snad to republikáni otočí
Reagovat
Blondie
Zatímco republikány zakázané knihy a redukce žen na nositelky plodů bez zdravotní péče je přesně to, po čem srdéčko prahne, že?
Reagovat
Pe3k
lol
Reagovat
IngStavinoha
vypráskat tam celý parazitní kapitalismus najednou ale příští rok ještě asi možné nebude, to doufám uznáš smile
Reagovat
Pe3k
No i když máš pravdu zrovna na tenistu Ruuda bych to neházel.
Reagovat
Liverpool22
Švédsko bylo v 80letech vzor pro všechny - ráj na zemi, propracovaný sociální systém, svoboda, krásná příroda, krásné holky/blondýny.....Dnes se ze Švédska stal odstrašující příklad pro všechny - nedivím se, že uvažují o vystoupení z EU....
Reagovat
NovacekTP
smileHrál dobře a vyhrál.
Reagovat
Patik
Rune a jeho celý box to je jeden nepríjemný ksicht za druhým..fakt ze ti sa našli v jednom tíme.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, je to hrozný panoptikum smile
Ještěže jsem ten zápas neviděl. Casper se určitě klasicky složil v hlavě.
Reagovat
turista
Ano. Je to panoptikum.
Reagovat
turista
Tak snad už ho Tsitsipas nebo Medvěd ve finále vrátí na zem. Kéž by.
Reagovat
wenceslao
no to určitě - stačí se podívat na ty jejich boxy, hlavně ten Tsittsipasův - a je to jasný
Reagovat
smazaný uživatel
no to určitě - stačí se podívat na ty jejich boxy, hlavně ten Tsittsipasův - a je to jasný
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist