Šestnáctiletý talent Alcaraz slaví své první vítězství na turnajích ATP, v Riu vyřadil Ramose

18. 2. 2020, 09:07
Aktuality 1
ATP RIO DE JANEIRO - Teprve 16letý španělský tenista Carlos Alcaraz na antukovém podniku ATP 500 v Rio de Janeiru potvrdil svůj obrovský potenciál. Aktuálně 406. hráč světa si v tie-breaku rozhodující sady po více než tříapůlhodinovém maratonu vyšlápl na svého zkušenějšího krajana a člena Top 50 Alberta Ramose a zvládl svůj premiérový zápas hlavní soutěže na turnajích ATP.
Carlos Alcaraz

Carlos Alcaraz do světa profesionálního tenisu vstoupil v pouhých 14 letech, předloni se představil na dvou podnicích ITF. Už v 15 letech se svěřenec bývalé světové jedničky Juana Carlose Ferrera postaral o rozruch na challengerech, když na antuce v Alicante porazil vítěze posledního Turnaje mistrů do 21 let Jannika Sinnera a stal se prvním hráčem narozeným po roce 2002, který vyhrál zápas na takto vysoké úrovni.

"Vždycky před zápasem myslím pozitivně, ať už je soupeř jakýkoli. Pokud nevěříte, že můžete vyhrát, nemá cenu ani na kurt chodit," řekl 16letý talent.

Španělský teenager nikdy předtím nečelil soupeři z elitní stovky a proti zkušenému krajanovi a 41. hráči světa Albertovi Ramosovi byl jasným outsiderem. Alcaraz ovšem o 16 let staršího krajana zaskočil a maratonskou více než tříapůlhodinovou bitvu, jež se dohrála tři hodiny po půlnoci, vyhrál 7-6(2) 4-6 7-6(2) a zvládl svůj debut v hlavní soutěži na turnajích ATP.

"Na Rio nikdy nezapomenu. Jsem strašně šťastný, že jsem poprvé vyhrál zápas na ATP. Nikdy předtím jsem takhle dlouhý ani dramatický zápas nehrál. Jsou tu náročné podmínky, ale pokud se k tomu správně postavíte, tak vás neovlivní. Můžete dokázat cokoli," uvedl rodák z El Palmaru.

Alcaraz měl zpočátku navrch. Proti zkušenému krajanovi vedl o set a brejk, ovšem Ramos nakonec zvládl druhou sadu lépe a stav utkání srovnal.

V rozhodujícím dějství to vypadalo, že Ramos překvapení nedopustí. Za stavu 3-0 měl tři brejkboly v řadě na zvýšení vedení. Ty mu však mladík nedovolil využít a pěti gamy v řadě nepříznivý vývoj otočil.

Ramos posléze na vlastním servisu odvrátil dva mečboly a Alcaraz za stavu 5-4 ukázal první známky nervozity, když své podání ztratil čistou hrou. Nakonec ale stejně jako v úvodním setu lépe zvládl tie-break a vylepšil svou letošní fantastickou bilanci na 15-1.

Alcaraz, který se na turnajích ATP představil už loni v Barceloně, kde prohrál první kolo kvalifikace, a v Rio de Janeiru startuje na divokou kartu, má rozhodně šanci projít do dalšího kola. O čtvrtfinále se totiž utká s kvalifikantem Federicem Coríou, jenž po dvou odvrácených mečbolech přemohl Corentina Mouteta.

Pořádnou bitvu má za sebou i Christian Garín. Třetí nasazený stejně jako Alcaraz a Coría musel do tie-breaku rozhodující sady a Slováka Andreje Martina zdolal až po třech hodinách a deseti minutách 4-6 7-5 7-6(5), úspěšně tak navázal na nedávný triumf v Córdobě. Z nasazených naopak neuspěl Fernando Verdasco a zaznamenal už třetí porážku v řadě.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 1.915.485 dolarů
pondělní výsledky (17. 2. 2020)
• Dvouhra - 1. kolo •
Alcaraz (Šp.) - Ramos (Šp.) 7-6(2) 4-6 7-6(2)
Garín (3-Chile) - Martin (SR) 4-6 7-5 7-6(5)
Andújar (Šp.) - Verdasco (9-Šp.) 6-3 6-3
Delbonis (Arg.) - Carballés (Šp.) 6-2 6-4
Martínez (Šp.) - Dellien (Bol.) 3-6 6-2 7-5
Seyboth Wild (Braz.) - Davidovich Fokina (Šp.) 5-7 7-6(3) 7-5
Coría (Arg.) - Moutet (Fr.) 1-6 7-6(1) 7-6(3)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
makro99
Coriovi sem docela věřil.
Alcaraz - výhra při debutu na atp ok, proti takhle vysoko postavenýmu hráči - taky se dá; ale po 3a půl hodinách - to mi hlava nebere.
Každopádně kdyby místní wta legenda fušovala do atp, musela by po tom dnešku poslat Christiana rovnou do čtvrtfinále :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist