Siniaková o tom, proč si vybrala tenis, o letošní sezoně, hudbě i mobilních aplikacích

31. 7. 2017, 17:17
Aktuality 10
Kateřina Siniaková získala včera ve švédském Bastadu svůj druhý titul na okruhu WTA a premiérový z antuky. Česká tenistka se díky triumfu posunula v žebříčku WTA o 17 míst a momentálně jí tak patří 39. příčka. V rozhovoru pro WTA se česká naděje po vítězství rozpovídala mimo jiné i o tom, proč si vybrala zrovna tenis.
Profily hráčů
Kateřina Siniaková

Kateřina Siniaková si loni na antuce v Bastadu zahrála poprvé v kariéře ve finále turnaje WTA a letos své snažení na stejném místě dotáhla až na samotný vrchol. Ve svém celkově čtvrtém finále získala druhý titul, když navázala na lednový triumf z tvrdého povrchu v čínském Shenzhenu, kde poprvé porazila i dvě hráčky Top 10.

Cestu za prvním antukovým triumfem si však jednadvacetiletá Češka musela 'vydláždit' přes tři nejvýše nasazené hráčky. V letos deštivém Bastadu dokázala porazit dvě členky Top 20 Lotyšku Anastasii Sevastovovou a Francouzku Caroline Garciaovou a ve včerejším finále přehrála i světovou šestku a bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou.

Jednadvacetiletá Češka se díky úspěšnému týdnu posunula v žebříčku WTA o 17 míst na 39. příčku a v tuto chvíli zaostává pouhé tři pozice za svým žebříčkovým maximem. Díky vzestupu se tak česká hráčka znovu dostala do hledáčku tenisové veřejnosti. Po triumfu ve Švédsku se Siniaková pro web WTA rozpovídala například i o tom, proč si vybrala zrovna tenis, řeč však přišla i na hudbu či mobilní aplikace.

Co vás přivedlo k tomu začít hrát tenis?
Začala jsem asi v pěti nebo šesti letech. Moji rodiče se rozhodli to vyzkoušet, protože chtěli, abych dělala nějaký sport. Oni hráli na střední škole volejbal a ke sportu měli a pořád mají oba hodně blízko. Nikdy sice nehráli nic profesionálně, ale sport k nim prostě patří, mají ho rádi. Rozhodli se proto, že se mnou zkusí tenis, a tak jsem začala. Postupem času jsem ale začala být lepší a lepší a asi ve dvanácti letech jsem byla nejlepší ve své věkové kategorii v celé České republice. Tehdy jsem se rozhodla, že se chci stát profesionální tenistkou.

Rozhodla jste se, když vám bylo dvanáct let. To je věk, kdy ještě děti většinou neví, co chtějí dělat. Většina lidí o tom v tomhle věku ještě vůbec nepřemýšlí.
Všechno začalo být o tenise. Když jsem byla menší, dělala jsem samozřejmě i jiné sporty. Chodili jsme plavat a zkoušeli i různé další sporty. To ale byla spíše jen zábava, prostě jsme s rodiči chtěli něco dělat, nebyla to žádná příprava na profesionální kariéru. Naši chtěli, abych byla fit, proto jsme se hodně hýbali a pořád sportovali. Když jsem ale začala chodit do školy, začala jsem se zaměřovat převážně na tenis. Bavilo mě to a postupně se tomu vše přizpůsobilo. V mém životě pak zůstala už jen škola a tenis, proto jsem se rozhodla u něj zůstat. 
Jako dítě jsem měla ráda i plavání, ale tenis je pro mě lepší. Hra je vždy odlišná a vy můžete dělat různé změny. Plavání je krásné, ale je to jeden závod, který když se nepovede, nemáte moc šanci na úspěch. Když v plavání uděláte něco špatně na začátku, je dost malá pravděpodobnost, že to později doženete. V tenise se vám nevydaří začátek, ale můžete se zlepšit a pak třeba i vyhrát. V tenise se počítá každý bod a každý bod může ve výsledku rozhodnout. Někdy je to sice kruté, ale tak to prostě je. Navíc máme turnaj každý týden, takže když se vám třeba dva týdny nedaří, můžete to ty další dva zkusit znovu. V tom je dle mého krása tenisu. Největší turnaje jsou sice jen čtyřikrát ročně, ale když se to porovná s některými jinými sporty, tak i tak je to báječné. Někteří sportovci celé roky dřou a připravují se třeba na mistrovství světa, pak ale udělají jednu chybu a vše je ztracené.

Kdy jste si poprvé uvědomila, že byste se opravdu mohla stát tenistkou na světové úrovni. Kdy se pro vás tenhle sen stal realitou?

Vyhrála jsem velký turnaj kategorie A v Miláně, díky čemuž jsem mezi juniory postoupila do Top 10. Od té doby jsem si více věřila. Ve skutečnosti jsem ale třeba nikdy nehrála mezi juniory skvěle na grandslamech. Hrála jsem finále Australian Open, ale kromě toho se mi na těch největších turnajích moc nedařilo. I tak jsem ale byla v Top 5, hrála jsem s těmi nejlepšími hráčkami v mé kategorii, a to mi dodávalo sebevědomí a sebedůvěru. V sedmnácti jsem hrála už nějaké turnaje ITF mezi ženami a pak jsem dostala i svou první divokou kartu do kvalifikace turnaje WTA. Bylo to v roce 2013 v Miami a pro mě to tehdy hodně znamenalo. Byla jsem nadšená, že jsem zvládla kvalifikaci a postoupila do hlavní soutěže tak velkého a prestižního turnaje. Myslím, že to byl v mé kariéře obrovský krok směrem kupředu. Byla to pro mě velká šance a já ji dokázala využít.

Měla jste dříve nějaké tenisové idoly?
Když jsem byla malá, měla jsem moc ráda Marii Šarapovovou. Moc se mi líbila její hra a její profesionalita na kurtu i mimo něj.  Možná je to i tím, že já jsem také napůl Ruska.

Říkáte, že jste napůl Češka a napůl Ruska. Máte z obou kultur nějaké typické povahové rysy?
Narodila jsem se v České republice. Co se týče jazyka, tak jsme doma mluvili převážně česky, i když mě rodiče rusky učili. Rozhodně ale mluvím lépe česky. Mám naši zemi moc ráda a moc ráda za ni hraju třeba ve Fed Cupu. Máme tolik skvělých hráček a já jsem vždy šťastná, když mohu být součástí tak úžasného týmu. Na druhou stranu jsem ale rodičům vděčná, že umím i rusky, protože v dnešní době je potřeba umět jazyky. Rusky se navíc mluví po celém světě, takže to vnímám jako velkou výhodu. Řekla bych, že můj bojovný duch a odhodlání pochází z mé ruské strany. Můj táta je taky takový, takže to mám nejspíš po něm. Někdy jsem zase hodně emotivní a výbušná, což také pasuje na tu ruskou stranu.

Letošní sezonu jste začala triumfem v Shenzhenu, kde jste získala vůbec první titul na okruhu WTA v kariéře. Co to pro vás znamená?
Když jsem poprvé viděla rozlosování turnaje v Shenzhenu, nevěřila jsem, že bych mohla vyhrát. Bylo tam tolik skvělých hráček z tenisové špičky. Nakonec to byl opravdu báječný týden a já konečně získala svůj první titul. Myslím, že si celý ten týden budu navždy pamatovat. Bylo to naprosto úžasné a musím říct, že jsem byla se vším na tomto turnaji maximálně spokojená. Byla tam skvělá atmosféra, přátelští lidé a bezchybná organizace. Už teď se těším, až se tam příští rok vrátím.

Jaké výhry si nejvíce ceníte?
Nejnáročnější byl asi zápas ve druhém kole s Halepovou. Ona je výborná hráčka, velká bojovnice a hrát s ní je velmi náročné. Byl to velký boj a já jsem byla z toho vítězství nadšená, byla to totiž moje první výhra nad hráčkou Top 5 v kariéře.

Ponechejme nyní tenis a pojďme i k jiným tématům. Nedávno mě tak napadlo, že jsme spolu jednou jeli na US Open autem a vy jste znala texty skoro všech písniček, které hrály v rádiu. Orientujete se v současné populární hudbě?

Myslím si, že ano. Mám ráda popovou hudbu a pokud se mi nějaká píseň líbí a nerozumím textu, najdu si text a snažím se mu porozumět. Určitě nemohu říct, že znám každé slovo, ale refrény si většinou pamatuju. Někdy je angličtina v písničkách dost těžko srozumitelná, protože někteří interpreti mají silný přízvuk. Když si ale text najdu a párkrát projdu, tak si to pak většinou dobře pamatuju. Mám hudbu moc ráda.

Máte nějaké oblíbené interprety?
Teď už asi moc ne. Když jsem byla mladší, tak mi dost lidí říkalo, že jsem podobná Taylor Swift. V té době jsem ji ale ještě neznala, proto jsem si ji musela najít na internetu. (smích) Zjistila jsem ale, že se mi její hudba moc líbí a ráda bych někdy zašla s kamarády na její koncert, kdyby se vrátila do Prahy. Když se mě tedy někdo ptá na oblíbeného zpěváka či zpěvačku, vybaví se mi i díky této veselé story právě Taylor. Neznala jsem ji, ale už ji znám. (smích)

Co děláte, když nehrajete tenis?
Nemám pocit, že mám hodně času. Hodně lidí má představu, že mám celé dny volno, ale není to tak. Musím makat v posilovně, dobře jíst, dělat různá cvičení jako prevenci před zraněním. Není to jen o tom, že odehraju zápas a pak mám volno. (smích) Pokud chcete hrát tenis na té nejvyšší úrovni, musí se stát plnou součástí vašeho života, protože jen tak můžete být skvělou hráčkou či skvělým hráčem. Mnohdy je důležitější příprava mimo kurt než samotný tenis, a to všechno vyžaduje hodně času. Někdy je těžké najít si čas na přátele a rodinu, protože jsem doma dost málo. Když už mám čas, chci být s rodinou, mladším bráchou a s kamarády. Bratrovi je 14 a hraje také tenis. A jde mu to! Vzhledem k našim turnajům se ale bohužel někdy doma jen vystřídáme a vůbec se nevidíme.

Jaký je momentálně váš oblíbený turnaj?
Momentálně asi Bastad. (smích) Mám ale také moc ráda Australian Open, kde se mi sice moc nedaří, ale líbí se mi to prostředí. Turnaj v Indian Wells je díky svému okolí také nádherný. Myslím, že nejde jmenovat jen jeden. Každý turnaj má svá specifika a svou jedinečnou atmosféru.

Je na okruhu WTA hráčka, se kterou byste si ráda zahrála?
Rozhodně Maria Šarapovová. Jak už jsem říkala, je to moje oblíbená hráčka z dětství, takže jsem vždy snila, že si s ní třeba jednou zahraju. Doufám, že to někdy přijde.

Jakou aplikaci využíváte na svém mobilu nejčastěji?
Instagram.

Jaký je Váš instagramový účet?
Katy_katka. Je to sice spíše osobnější profil, ale i tak mě můžou fanoušci sledovat.

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Perfektní načasování! Teď můžu v klidu do práce... :D
Reagovat
Haitik
Maruš zatím kromě servisu hraje velmi dobře.. Tak druhý set stejně rychle jak ten první prosím.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Skóre 1. setu vypadá jednoznačně, ale většina gemů šla přes shodu. Ve druhém Masha nechytla začátek, ale snad s tím ještě něco udělá...
Reagovat
smazaný uživatel
Během 6 minut z 0:3 na 3:3, docela dobrý... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, ale moc to nepomohlo... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem vzal Katku za slovo a požádal jsem ji o sledování... :D
Reagovat
slacker
co by na tobe sledovala?
Reagovat
Krisboy
Chudák holka :(
Reagovat
smazaný uživatel
No to nevím, protože jsem požádal o to, abych já ji mohl sledovat... :D
Reagovat
Torn
To ti nestačí to mediální sledování a případně sledování v běžném životě? :D Nech jí aspoň ten instagram :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist