Sinner v Paříži zahodil mečboly. V parádním maratonu ho přetlačil Altmaier

1. 6. 2023, 15:43
Aktuality 14
Světová devítka Jannik Sinner (21) završil nepříliš povedené antukové jaro neúspěchem na French Open, na kterém bude poprvé při svém celkově čtvrtém startu chybět mezi šestnáctkou nejlepších. Letos italský favorit skončil už ve druhém kole po obrovské bitvě s Němcem Danielem Altmaierem (24), kterému podlehl po nevyužití dvou mečbolů a bezmála pěti a půl hodinách boje 7:6, 6:7, 6:1, 6:7, 5:7. Po vydřené čtyřsetové výhře naopak pokračuje za obhajobou loňského finále Nor Casper Ruud (24).
Jannik Sinner (© Profimedia)

Jannik Sinner před čtyřmi lety při debutu na Roland Garros došel jako sedmnáctiletý mladík až do čtvrtfinále a v dalších dvou letech nechyběl v osmifinále. Dvakrát v Paříži skončil až na raketě Rafaela Nadala, jednou na Andreji Rubljovovi.

Přestože se mu letošní antukové jaro i vinou nemoci příliš nevydařilo, v Paříži patřil mezi širší okruh favoritů. To ostatně potvrdil i jednoznačnou výhrou v prvním kole nad domácím Alexandrem Müllerem, jenže už ve druhém vystoupení mu vystavil nečekanou stopku 79. hráč světa Daniel Altmaier.

Německý tenista od začátku podobně jako loni ve druhém kole US Open vzdoroval a přestože byl dvakrát jeden míček od porážky, tentokrát pětisetovou bitvu vyhrál.

Sinner byl blízko vítězství za stavu 2:1 na sety a 5:4 ve čtvrté sadě při svém podání. Po čtyřech hodinách boje měl dva mečboly a především při tom prvním měl ve výměně ukončení zápasu několikrát na raketě. Jenže Altmaier se ubránil a šťastným úderem za pomoci pásky Itala prohodil. Při druhé šanci Sinner poslal bekhendový úder do autu a Altmaier se vrátil do hry.

V rozhodujícím dějství dramatická přetahovaná před nadšenými fanoušky pokračovala. Sinner se vyhrabal ze stavu 3:5, ale pouze oddálil svůj nečekaný konec. Vzápětí totiž přišel o servis a za stavu 5:6 a 0:40 čelil třem mečbolům v řadě.

Altmaier v tu chvíli znervózněl, poslal úder do autu, udělal dvojchybu a italský tenista vítězným úder srovnal na shodu. Při dalším mečbolu měl Altmaier nalitou smeč, ale byl opatrný, Sinner ho potrestal parádní prohozem a znovu vykřesal naději. Německý tenista se ale o překvapení připravit nenechal a na pátý pokus zápas uzavřel esem.

"Každý zápas hraju s maximálním nasazením. Už jednou jsme spolu svedli pětisetový zápas a nevyšlo to. Nevím, jestli tohle můžu nazvat historickým zápasem, ale oba jsme pro to dělali maximum," komentoval Altmaier své nečekané vítězství v pozápasovém rozhovoru na dvorci Suzanne Lenglenové.

"Dokázal jsem to z lásky k tenisu. V posledních týdnech jsem dělal spoustu věcí, jen abych se zlepšil. Je za tím celý můj tým, tohle vítězství patří jemu," děkoval dojatý Altmaier se slzami v očích a užíval si obrovské ovace publika.

24letý Němec zaznamenal teprve druhý skalp hráče TOP 30. Jeho nejcennějším skalpem stále zůstává vítězství nad světovou osmičkou Matteem Berrettinim, kterého porazil před třemi lety rovněž na Roland Garros. Tehdy jako úspěšný kvalifikant proměnil svůj grandslamový debut v postup až do osmifinále. Od té doby na grandslamech vyhrál už jen jedno utkání (Wimbledon 2021), než letos dorazil do oblíbené Paříže.

"Antuku miluju, miluju zdejší publikum. Po zápase se mnou hodně cloumaly emoce. Užívám si každou chvíli, kdy můžu hrát před skvělým publikem. Snažím se mu vrátit tu energii, kterou nám dávají," dodal německý vítěz, který zaznamenal teprve druhý skalp hráče TOP 10.

O vyrovnání nejlepšího výsledku na grandslamovém turnaji si Altmaier zahraje s Bulharem Grigorem Dimitrovem (h2h 0:1).

Casper Ruud si loni zahrál finále na dvou ze čtyř grandslamů, získal tři tituly a na US Open byl jediné vítězství od usednutí na tenisový trůn. V letošní sezoně se však k této formě zatím nepřiblížil. Ve čtvrtek na French Open zapsal svou teprve třetí vítěznou sérii v aktuálním roce (triumf v Estorilu a semifinále na římském Masters), ačkoli absolvuje už 12. turnaj.

Obhajobu loňské finálové účasti v areálu Rolanda Garrose zahájil suverénním vítězstvím nad Eliasem Ymerem a jasným favoritem byl i proti dalšímu kvalifikantovi Giuliovi Zeppierimu. S italským mladíkem, jenž v úterý slavil svou první výhru v hlavní fázi majorů, měl ale nečekané potíže. Na dvorci Philippa Chatriera strávil přes tři hodiny, a dokonce ztratil set.

Statistiky zápasu Ruud - Zeppieri

Čtvrtý hráč pořadí v úvodu zápasu dominoval, odvrátil úvodních pět brejkbolů a dostal se do vedení 2:0 na sety. První zaváhání na vlastním servisu předvedl až v závěrečném gamu třetího dějství a přišel tím o možnost pokračovat na turnaji bez ztráty sady. V polovině posledního setu udeřil znovu na returnu, ale utkání se mu podařilo dopodávat až na druhý pokus. Poslední brejk slavil i díky křečím soupeře, který se sotva hýbal.

"Byl to těžký zápas. Začal jsem dobře, brzy získal brejk a sám jsem dobře podával. Ale tohle je kouzlo zápasů na tři sety. Normálně bych vyhrál 6:3, 6:2, ale tady dostal ještě šanci a využil ji. Ve třetí sadě hrál mnohem lépe a ve čtvrté už to bylo hodně těžké," popsal utkání v rozhovoru na kurtu Ruud. "Takže jsem moc rád, že jsem nemusel do pátého setu. Budu mít čas připravit se na další zápas," dodal Nor, jenž na French Open postoupil popáté ze sebou alespoň do 3. kola.

Rodák z Osla tímto vítězstvím přerušil sérii tří nezdarů proti Italům a v sobotu zaútočí na své druhé osmifinále v tomto dějišti. Jeho dalším protivníkem bude 71. hráč světa Zhizhen Zhang. Poprvé tak letos v Paříži narazí na hráče TOP 100.

Ještě větší potíže měl Borna Čorič. Nasazený Chorvat potřeboval v úvodním kole čtyři sety a s dalším argentinským antukovým specialistou Pedrem Cachínem všech pět, dokonce v tom rozhodujícím prohrával o brejk. Vítězství 6:3, 4:6, 4:6, 6:3, 6:4 slavil až po více než čtyřech hodinách boje a vyrovnal své maximum na pařížské antuce.

O první osmifinále se utká s Tomásem Martínem Etcheverrym. Další z argentinských antukářů vyřadil nasazeného Alexe de Minaura, který ani při sedmém startu v tomto dějišti nedokázal přejít přes druhé kolo, a poprvé je na grandslamech mezi nejlepší dvaatřicítkou.

Osmý hráč světa Taylor Fritz v Paříži zdolal 2:6, 6:4, 6:3, 6:4 posledního domácího zástupce ve dvouhrách Arthura Rinderknecha, kterému nepomohlo ani bouřlivé francouzské publikum, a postupem do 3. kole vyrovnal svůj nejlepší výsledek na Roland Garros z roku 2020.

"Publikum bylo skvělé. Hodně mě nabudilo a jednoduše jsem chtěl vyhrát," řekl v extra krátkém pozápasovém interview ironicky naladěný Fritz, na kterého fanoušci neustále bučeli a překazili tak rozhovor s Marion Bartoliovou.

O teprve třetí grandslamové osmifinále se 25letý Američan utká s Argentincem Franciscem Cerúndolem (h2h 0:0).

Alexander Zverev v utkání night session na kurtu Philippea Chatriera přehrál hladce 6:4, 6:2, 6:1 Slováka Alexe Molčana a prodral se do 3. kola. V něm se německý semifinalista posledních dvou ročníků utká poosmé v kariéře a poprvé na antuce s Američanem Tiafoem (h2h 6:1).

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 49.600.000 eur
čtvrteční výsledky (1. 6. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Giron (USA) - Lehečka (ČR) 6:2, 6:3, 6:2
Ruud (4-Nor.) - Zeppieri (It.) 6:3, 6:2, 4:6, 7:5
Rune (6-Dán.) - Monfils (Fr.) / bez boje
Altmaier (Něm.) - Sinner (8-It.) 6:7 (0:7), 7:6 (9:7), 1:6, 7:6 (7:4), 7:5
Fritz (9-USA) - Rinderknech (Fr.) 2:6, 6:4, 6:3, 6:4
Tiafoe (12-USA) - Karacev (Rus.) 3:6, 6:3, 7:5, 6:2
Čorič (15-Chorv.) - Cachín (Arg.) 6:3, 4:6, 4:6, 6:3, 6:4
Jarry (Chile) - Paul (16-USA) 3:6, 6:1, 6:4, 7:5
Etcheverry (Arg.) - de Minaur (18-Austr.) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3
Zverev (22-Něm.) - Molčan (SR) 6:4, 6:2, 6:1
F. Cerúndolo (23-Arg.) - Hanfmann (Něm.) 6:3, 6:3, 6:4
Nišioka (27-Jap.) - Purcell (Austr.) 4:6, 6:2, 7:5, 6:4
Dimitrov (28-Bulh.) - Ruusuvuori (Fin.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:4
Zhizhen Zhang (Čína) - Tirante (Arg.) 7:6 (7:3), 6:3, 6:4
Seyboth (Braz.) - Pella (Arg.) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Olivieri (Arg.) - Vavassori (It.) 7:6 (9:7), 3:6, 6:4, 7:6 (7:3)
• Čtyřhra - 2. kolo •
Nědovjesov/Reyes (Kaz./Mex.) - Behar/Pavlásek (Izr./ČR) 6:4, 1:6, 6:1
• Čtyřhra - 1. kolo •

Jebavý/Martínez (ČR/Ven.) - Monteiro/Varillas (Braz./Peru) 6:2, 7:5

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

14
Přidat komentář
Krisboy
smilesmile
Danny famózní. Sinner je skvělej, ale nemůžu si pomoci, "něco" mu stále chybí...
Reagovat
paddy
tráva se blíží, trochu to připomíná Beckerovu rybičku ve Wimbledonu smile
jakoby tam inženýr Stavinoha nastrčil nohu smile

https://www.youtube.com/watch?v=lEFt-rD8gro
Reagovat
IngStavinoha
tam na zemi prý někdo zapomněl pytel smile
Reagovat
Pe3k
Myslíš Fullnek?
Reagovat
Vlk-v-trave
take skvele, ze by se jeste zvedl? No bylo by to skvele...
Reagovat
Vlk-v-trave
Nejlepsi zapas turnaje.

Skvele setkani dvou tenisovych stylu. A pozor jednorucak na BH slavil dnes uspech, coz uz neni az tak caste...Danny dnes fantasticky, Janek take paradni momenty... skvele si to sedlo.

Zatim to mam. RG23

1. Sinner vs. Altmaier
2. Baez vs. Monfils
Reagovat
turista
Sinner prohrál. To jsem blázen.
Reagovat
makro99
už zase? to byl Monfils-Baez, ne? :)
náhodou sem kousek viděl; v tom 5. setu, Sinner do něho bušil jak do vrat, ale trošku mu chyběla šťáva nebo jiskra nebo něco; Altmaier poctivě běhal a vracel.. za toho stavu 3:5, jak Sinner ještě srovnal na 5:5, bych si normálně řek, ha outsider už nedopodával a teď už to bude jasná záležitost favorita; ale u toho Sinnera sem si nějak neuměl představit, jak ty 2 gamy dá... a on je nedal;
Reagovat
Vlk-v-trave
Nejvetsi spolehnuti je na Pellu. 2.kolo na RG je proste max. a dal nejde:)
Reagovat
makro99
no je to škoda, ten Brazilec se taky moh po tom životním zápase zatavit...
Reagovat
makro99
Ještě sem taky viděl kousek toho Fritze, ale s Dimitrovem :) V noci sem zapl nějakej rumunskej sportovní kanál, říkám si, zajímavá night session, to sou snad 2 nasazení, snad už ve 2. kole.. a po pár gamech sem zjistil, že je to semifinále ze Ženevy :) ale tak ta je taky francouzská, tak ty reálie působily podobně, no.. pak sem teda na jiným kanále chytil toho Sinnera, to bylo skoro aktuální :)
Reagovat
turista
Aspoň, že zkušený Borna Čorič nakonec blamáž nepřipustil.
Reagovat
IngStavinoha
špíl jak sviňa
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist