Skvělý start proti Německu! Lehečka zazářil skalpem Zvereva, Bouzková potvrdila roli favoritky

31. 12. 2022, 01:43
Aktuality 43
UNITED CUP - Čeští tenisté fantastickým způsobem vstoupili do skupinového utkání United Cupu s Německem a do nedělního programu půjdou s náskokem 2-0. Nejprve zazářil Jiří Lehečka skalpem bývalé světové dvojky a aktuálně 12. hráče světa Alexandera Zvereva, na něj navázala Marie Bouzková potvrzením role favoritky proti Jule Niemeierové.
Jiří Lehečka (© AFP)

Česko vstoupilo do nové týmové soutěže porážkou 1-4 se Spojenými státy a proti Německu potřebuje v Sydney co možná nejjednoznačnější výhru, aby mělo šanci Skupinu C vyhrát a postoupit do "městského" finále.

Jiří Lehečka předevčírem odstartoval také souboj s USA. Na Taylora Fritze celkem jednoznačně nestačil, na závěr prohrál mix po boku Marie Bouzkové a i kvůli tomu čeští tenisté na největšího favorita nové týmové soutěže jasně nestačili. Proti Alexanderovi Zverevovi, který odehrál první soutěžní zápas po ošklivém zranění kotníku v semifinále French Open, si však vedl mnohem lépe. Bývalou světovou dvojku a aktuálně 12. hráče světa přehrál 6-4 6-2 a připsal si svůj druhý kariérní skalp Top 20 a vyrovnal své žebříčkově nejcennější vítězství.

Jednadvacetiletý talent hrál aktivně, hodně se tlačil na síť a úvodní dějství získal prvním brejkem celého zápasu, když si při setbolu kraťasem přitáhl soupeře na síť a pak ho z voleje přeloboval. V úvodním gamu druhé sady přežil kritický stav 0-40 a celkem čtyři brejkboly a v následujících minutách Zverevovi třikrát sebral podání. První brejk sice nepotvrdil, ale pak už měl jasně navrch.

"Věděl jsem, že nějakou dobu nehrál, ale u hráče jako je on, to nemusí nic znamenat. V klíčových chvílích jsem těžil ze všech zkušeností, které jsem získal minulou sezonu," citovala Lehečku agentura AP.

Češi tak měli velkou šanci jít po prvním hracím dnu do vedení 2-0 a Marie Bouzková se jí chopila na výbornou. Čtyřiadvacetiletá Češka, jež má za sebou životní sezonu korunovanou prvním triumfem na okruhu WTA, stejně jako Lehečka úvodní dvouhru v United Cupu prohrála, nicméně dnes byla velkou favoritkou a roli proti Jule Niemeierové v souboji čtvrtfinalistek letošního Wimbledonu potvrdila.

Pražská rodačka byla až do stavu 6-2 5-4 suverénní na podání, první servis trefovala ve více než 70% a nečelila jedinému brejkbolu. Právě v desátém gamu si však cestu k vítězství zbytečně zkomplikovala. Při obou mečbolech byla evidentně nervózní, místo konce zápasu pustila soupeřku k prvnímu brejkbolu a ta jej využila. Naštěstí pro Bouzkovou se Niemeierová v následujícím gamu vyházela a Češka na druhý pokus utkání s přehledem uzavřela.

Souboj Česka s Německem bude pokračovat o půlnoci našeho času, Petra Kvitová se utká s Laurou Siegemundovou a Dalibor Svrčina, jenž nahradí zraněného Tomáše Macháče, s Oscarem Ottem. Do smíšené čtyřhry jsou nahlášeni Svrčina s Jesikou Malečkovou, nominaci může kapitán změnit.

Ve večerním programu neúspěšně zahájil sezonu Španěl Rafael Nadal, který podlehl Cameronu Norriemu. Naopak nezaváhala světová jednička Polka Iga Šwiateková.

• UNITED CUP •
Austrálie, tv. povrch, 15.000.000 dolarů
sobotní výsledky (31. 12. 2022)
Skupina C (Sydney)
Česko - Německo | 2-0
Lehečka - Zverev 6-4 6-2
Bouzková - Niemeierová 6-2 7-5
Skupina D (Sydney)
Španělsko - Velká Británie | 0-2
Nadal - Norrie 6-3 3-6 4-6
Párrizasová - Swanová 6-3 1-6 2-6
Skupina A (Perth)
Belgie - Bulharsko | 1-1
Van Uytvancková - Šinikovová 6-1 3-6 6-3
Goffin - Dimitrov 4-6 5-7
Skupina F (Perth)
Chorvatsko - Argentina | 2-0
Vekičová - Carléová 6-0 6-4
Čorič - F. Cerúndolo 7-5 6-4
Skupina E (Brisbane)
Brazílie - Norsko | 2-0
Haddadová Maiaová - Helgová 6-4 6-2
Meligeni Alves - Durasovic 6-3 6-3
Skupina B (Brisbane)
Polsko - Kazachstán | 1-1
Šwiateková - Putincevová 6-1 6-3
Michalski - Skatov 6-7(7) 2-6
Pořadi skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

43
Přidat komentář
hanz
Kvítí - šílenost hrát proti tak neschopný soupeřce jako je Němkyně. smile
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Pe3k
https://www.youtube.com/watch?v=HzDSXgUrGDk

Kdo začíná sezonu prohrou? Goat smile
Reagovat
turista
Tak Silvestr je ještě stará sezóna. Nová začíná až zítra.
Reagovat
Jan
Lehečka překvapil, Marie to uhrála, dnes byl pěkný den.
Reagovat
Vlk-v-trave
Se rozhodla, ze prerusi svou karieru. Zlakal ji novy filmovy projekt z Holywoodu. Slavney reziser Steven Spielberg oslovil Naomi, jestli by si nechtela zahrat v novem filmu, ktery pripravuje.

Spielberg k novemu projektu; Chtel bych vzdat hold ceskemu reziserovi Vaclavu Vorlickovi, byl to fenomen, ktery svetova kinematografie nedocenila. Uchvatil me jeho filmovy pocin Divky na kosteti. Pokud vezmu v uvahu v jakych podminkach ho tvoril, tak smekam klobouk, proste genius. Nevedel jsem o tom, dokud me na to neupozornil jeden znamy z L.A.

K projektu americkeho remejku pristupuji peclive jako vzdy. V hlavni roli Saxany jsem od zacatku myslel o Naomi Osace, jsem rad, ze to vyslo, nebot je tak blazniva, ze ve filmu bude pusobit velmi prirozene, a nebude to prkenne... krom toho je to znama osobnost, takze by to melo prilakat divaky do kin...

Natacet bychom meli jiz od unora, a bude trvat dva roky, mista nataceni zatim nechci prozrazovat. Ale je jasne, ze cast filmu se bude natacet v CR. Chci aby ten film predcil nas J.P. Musi to byt proste jedinecna zalezitos tak, abychom dosahli toho, co opravdu chceme, priblizit divakovi bohaty svet fantazie, ktery v ceske verzi vzal za srdce.

***
Reagovat
Mony
smile.. Ještě, že je Jiří Menzel po smrti. Ten Vorlicka nemohl vystát. Prý byl takový kapo, ktery rozhodoval, kdo může točit a kdo ne. Na Menzela ukázal prstem dolů. Ale i ten uznal, že uměl.. Jinak hezký paradox, tiskovky Naomi nedávala, a teď v hlavní roli v Hollywoodusmile.. Ale přeci jen, na tiskovky k ní asi nepustili poradce, což při natáčení asi mít může... Věřím ale, že ulitla Naomi Saxana může být pritazlivejsi a přiláká víc, než třeba čarodějnice Cheer nebo nějaká její mladší podoba.
Reagovat
Mony
Už desítky let se z nás mluví o českém remaku Dívky na kosteti se starší Petrou Cernockou(mj. mojí skoro sousedkou z Kytlic).. Tak aby jim Spielberg nevymetl rybniksmile
Ale koneckoncu, Johanky z Arcu se také najednou vynořily hned 2 a každá byla pro jiný typ diváků... Je zajímavé, jak je pro Amiky zajímavé si zajímavý film udělat sami, než aby se dívali na nějaké Cechacky. Nedávno jsem v letadle viděl např. americké Účastníky zájezdu. Scénář z 90% naprosto totožný a neřekl bych, že jejich film byl lepší... Prostě si to musí udělat samismile
Reagovat
EllNino
není to náhodou Vlkova recese? Dneska těch zvláštních příspěvků je nějak mnoho smile Špatně hrající Norrie, McEnroe v týmu Nicka, Ondra v Playboyi ...
Reagovat
Mony
Tak na Silvestra by měl být vykvetsmile
Reagovat
Mony
Ale i když není 1.4., Silvestr se taky hodí. Nedivil bych se a asi bych také zvedlsmile
Reagovat
Pe3k
Vlk asi kalí už od rána.
Reagovat
George_Renel
Jenže to ještě Osaka neví, že na ni Steve nachystal Planetu opic revival.smile
Reagovat
misa
Gratulace k první výhře v nové sezoně. Konec zápasu ale nebyl dobrý, Marii začaly tížit obavy z výhry, naštěstí napodruhé už dopodávala.

Pár pěkných volejů a prohozů potěšilo, také podání až na jeden gem patřilo k silným stránkám dnešního výkonu (hlavně to ven z kurtu dělalo Němce velké problémy).
Reagovat
misa
Maruška si odveze z United Cupu i pár bodů, takže odpočet za loňské Adelaide nebude tak bolet. V podstatě na každém turnaji, kam v roce v roce 2023 přijede, bude obhajovat nějaké body. Akorát ve Wimbledonu ne :)
Reagovat
Dobry-den
Dneska tedy vše v pořádku. Dokonce i Lehečka se vytáhl. :))
Reagovat
Dobry-den
ještě má hrát Katka vlastně.
Reagovat
EllNino
Pěkný servis na závěr, rozhovor s krásnou Laurou Robson a úsměvy od ucha k uchu :)

Tým je hrozně pozitivní, mamina Petra a její "děti" :)

Zítra to snad doklepnou, maj 3 pokusy :)
Reagovat
misa
Maruška nedopodávala a hrát se bude asi ještě dlouho :((

2 nevyužité mečboly.
Reagovat
tommr
asi není náhoda že si Němka vypracovala první brejkbol když Marie podávala na zápas ... smile
Reagovat
EllNino
Ty servisy si ani nic jiného nezasloužily
Reagovat
misa
Po loňské sezoně by přitom měla mít sebevědomí.
Reagovat
EllNino
Naštěstí Jule selhala
Reagovat
Dobry-den
Chtěl jsem ji pochválit za aktivní hru, ale teď na ni přišla solidní křeč, ty míče sotva letěly přes síť.
Reagovat
Dobry-den
Proč vlastně hraje Maruška s Julčou a ne s Laurou? Jedničky proti jedničkám, dvojky proti dvojkám?
Reagovat
EllNino
On se asi bere na jedničku chráněný žebříček Laury ...
Reagovat
Dobry-den
Aha, asi to tak bude. smile
Reagovat
misa
Marie potvrzuje brejk na 4-2.
Reagovat
EllNino
Němky měly tak pěkný tým (Angie, Petko, Jule, Bine, i ta Tatiana Maria je pěkná ženská) ... a teš sedí na lavičce samý typický Gertrudy ... Niemeier, Friedsam a Siegemund smile
Reagovat
misa
smile
Reagovat
frenkie57
smilesmile Přesně.
Reagovat
EllNino
Výborný výkon, jen tak dál :)
Reagovat
misa
dobře podává, zatím nečelila brejkbolu. Niemeier má ránu jako blázen, ale často chybuje a pohyb je slabinou.
Reagovat
tommr
Němka vypadá spíš jako zápasnice než tenistka ...
Reagovat
Blondie
Nesmysl, vždyť má kromě širších ramen a paží (a to je nemá nijak extrémní) úplně normální postavu.
Reagovat
Blondie
Zážitek smile
Reagovat
rostia
Hrál super, byla to radost se na to koukat. Český tým je skvělý, výborně poskládaný, je z nich cítit týmový duch, chuť hrát a užít si to. Hodně občerstvující pohled. Zapálení mladí kluci a dvě nejsympatičtější hráčky na okruhu, navíc obě velké bojovnice. Bravo, děláte nám radost!
Reagovat
misa
jo, je to dobrý tým. Dvakrát škoda toho zranění Macháče.
Reagovat
A211
Souhlas jen tak dál, ať se daří.
Reagovat
frenkie57
Jirkovi Lehečkovi, zahrál opravdu skvělý zápas, zvláště ta jeho odvaha a jistota na saku byla imponující. Trochu bylo znát, hlavně ve druhém setu, že se Saša po dlouhé pauze ještě trochu hledá, ale to vůbec nesnižuje dnešní Jirkův úspěch.smilesmilesmile
Reagovat
Ela-fon-isi
A první set dokázal uzavřít na první pokus. To je naprostá novinka, oproti předchozí sezóně, kdy si, až na vyjímky, nevěřil. Snad mu to vydrží.

PS: jeho účes ovšem podpořil fyziognomii chlapce z Hit.jugend.smile
Reagovat
frenkie57
A několikrát za zápas si zkontroloval, jestli mu drží fazónasmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A jak stylově ten první set zakončil smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist