Nadal zahájil sezonu porážkou s Norriem. Brit má první skalp hráče Top 3

31. 12. 2022, 08:53
Aktuality 32
UNITED CUP - Zatímco do minulé sezony vstoupil sérií 20 výher, sezonu 2023 odšpuntoval porážkou. Španěl Rafael Nadal v United Cupu překvapivě neudržel vedení proti Cameronu Norriemu, se kterým v předchozích čtyřech soubojích neztratil set. Sedmadvacetiletý Brit si připsal svůj teprve sedmý skalp hráčů elitní desítky a poprvé porazil člena Top 3.
Rafael Nadal a Cameron Norrie (© AFP)

Rafael Nadal na úvod roku 2022 triumfoval v Melbourne, na Australian Open, v Acapulcu a přemožitele našel až po sérii 20 výher ve finále podniku Masters 1000 v Indian Wells. Během sezony odehrál na grandslamech 21 zápasů s bilancí 20-1 a i přes zdravotní potíže ji zakončil jako druhý hráč světa.

Do sezony 2023 ale vstoupil porážkou, což se mu stalo teprve potřetí v kariéře (2004 a 2015). Na úvod souboje Španělů s Brity na novém turnaji smíšených týmů United Cupu podlehl 6-3 3-6 4-6 světové čtrnáctce Cameronu Norriemu.

Šestatřicetiletý Španěl vyhrál s o devět let mladším Britem všechna čtyři vzájemná utkání a žádný z deseti setů nenechal dojít ani do tie-breaku. Také dnes v Sydney Nadal začal lépe a získal úvodní sadu, ale v dalším průběhu přišel dvakrát o podání, nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů a po 2 hodinách a 45 minutách boje před zaplněnou Ken Rosewall Arenou nečekaně padl.

"Do Australian Open zbývají dva týdny, takže pořád je dost času na řadě věcí zapracovat a zlepšit je," řekl Nadal, který bude v Melbourne Parku obhajovat titul. "On (Norrie) už měl první zápas v sezoně za sebou a to je velká výhoda. Zejména když vyhrál," dodal.

Na tiskové konferenci Nadal také odmítl, že by ho podobné porážky přibližovaly ke konci kariéry. "Prostě jsem prohrál, nic víc. Ale pokaždé když přijdu mezi novináře, vypadá to, že musím skončit," uvedl s úsměvem.

"Ale opravdu to není na pořadu dne. Až ta chvíle přijde, dám vám vědět. Takže už se mě na ukončení kariéry neptejte. Jsem tady proto, abych hrál tenis," prohlásil Nadal.

Sedmadvacetiletý Norrie si vylepšil jinak mizernou bilanci s hráči Top 10 na 7-26, hráče Top 3 porazil vůbec poprvé v kariéře.

"Bylo to bláznivé. Doteď jsem s ním nezískal ani set a teď jsem ho poprvé porazil. je to pro mě skvělá tečka na konec roku," radoval se Norrie.

Velká Británie má nakročeno k postupu do čtvrtfinále, neboť v prvním duelu ve tříčlenné skupině D zdolala Austrálii a nad Španělskem vede už 2-0. Druhý bod přidala Katie Swanová, která po obratu zdolala 3-6 6-1 6-2 Nuriu Parrízasovou.

Duel Španělů s Brity bude pokračovat v neděli, kdy by se ve dvouhrách měli střetnout Pablo Carreňo s Danem Evansem a Paula Badosaová s Harriet Dartovou.

Naopak hladkou výhrou do sezony vstoupila světová jednička a Sportovkyně Evropy za rok 2022 Iga Šwiateková. Jednadvacetiletá Polka přehrála 6-1 6-3 Julii Putincevovou a poslala svou zemi proti Kazachstánu do vedení. 

"Na prvních zápasech v sezoně je vždycky poznat, že jste trochu vyšli ze cviku. Ale s výkonem jsem docela spokojená. Hlavně proto, že v rozhodujících chvílích jsem dokázala zabrat," pochvalovala si Šwiateková.



Za Kazachstán pak vyrovnal na 1-1 Timofej Skatov, který si poradil 7-6 6-2 s Danielem Michalským.

V odpoledním programu se dařilo českým tenistům, kteří skvěle rozehráli zápas proti Německu a vedou 2-0.

• UNITED CUP •
Austrálie, tv. povrch, 15.000.000 dolarů
sobotní výsledky (31. 12. 2022)
Skupina C (Sydney)
Česko - Německo | 2-0
Lehečka - Zverev 6-4 6-2
Bouzková - Niemeierová 6-2 7-5
Skupina D (Sydney)
Španělsko - Velká Británie | 0-2
Nadal - Norrie 6-3 3-6 4-6
Párrizasová - Swanová 6-3 1-6 2-6
Skupina A (Perth)
Belgie - Bulharsko | 1-1
Van Uytvancková - Šinikovová 6-1 3-6 6-3
Goffin - Dimitrov 4-6 5-7
Skupina F (Perth)
Chorvatsko - Argentina | 2-0
Vekičová - Carléová 6-0 6-4
Čorič - F. Cerúndolo 7-5 6-4
Skupina E (Brisbane)
Brazílie - Norsko | 2-0
Haddadová Maiaová - Helgová 6-4 6-2
Meligeni Alves - Durasovic 6-3 6-3
Skupina B (Brisbane)
Polsko - Kazachstán | 1-1
Šwiateková - Putincevová 6-1 6-3
Michalski - Skatov 6-7(7) 2-6
Pořadi skupin
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Preji redakci a vsem prispivatelum vse Nej. a vse Dobre do Noveho Roku...2023

Lubosovi s Ondrou, aby v pristim roce byly jeste zajimavejsi clanky nez letos... Ondrovi hodne sil, hlavne behem jeho nocnich maratonu...

Vsem prispivatelum bez rozdilu preji, aby nasli vice spolecnou rec na tema tenis a pobyvali mene v tech jejich silenych piskovistich, vsem brblum, narikacum trochu optimismu do toho umirani:) Proste Vsem Vse Dobre, a vice vzajemne privetivosti, a jestli uz kockovat tak na urovni bez tech piskovist. Nechme v tom starem roce ty stare sramy, a v novem roce to zkusme lepe a s tenisem:)

Vsem i redakci se omlouvam za dnesni prispevky, ktere pochopitelne nemaji nic s realitou spolecneho... neslo o trollovani, ale silvestrovskou recesi. Nikoho jsem nemel zamer urazit, spis proste to dat trochu do jine nalady:) Kdyz je takovy den.

Mel jsem pripravenych mnohem vice prispevku, ale zavedl jsem prisnou Vlci autocenzuru, nebot nevim, jestli jsme - vcetne mne - pripraveni na vsechny napady, ktere se v takove dny rodi jak houby po desti...:)

Toz opravdu Vsem jeste jednou preji Dobry Rok 2023
Reagovat
Patik
Vďaka..všetko dobré aj tebe do nového roku..smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tobě taky vlčku a i všem ostatním!!!smilesmilesmile
Reagovat
hanz
DžejDžeji Volfojc, dobrý je za tři smile, přeji výborný rok všem (i comískovi - bez ironie).smilesmile
Reagovat
paddy
smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=80ZloDH6Y2U

GOAT diskuze samozřejmě bude pokračovat jako nekonečný kolotoč smile
https://www.youtube.com/watch?v=EALiV2nKM3E
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Tobě taky! smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
a vlastně všem :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Mnozi si asi vsimli slz Rafy Nadala behem zapasu Kejt Labut se slecnou Diaz...

Spanelsky kapitan vsak vyvratil, zeby to bylo tim, ze mu je lito prohry...krom toho vsichni v tymu chapou, ze tohle se muze stat i takovemu ostrilenemu hraci a nikdo mu to tam nevycita.

Pricina smutku Rafy je ovsem jina a asi hlubsi, nez jeden zapas United Cupu. Zapomnel totiz zaridit 12 odpeckovanych kulicek hroznoveho vina pro manzelku na dnesni pulnoc. Pro Spanely je to neodmyslitelna tradice, kdy pred pulnoci kazdou sekundu do sebe laduji kulicky hroznoveho vina. Nedokazi si bez toho oslavu noveho roku predstavit.

Rafa selhal jako novopeceny otec a tak se nelze divit jeho slzam... bohuzel to melo i vliv na jeho vykon na kurtu...

Spanelsky kapitan potvrdil, ze to ma stale v hlave, a nedokaze si to odpustit, a dostat to nejak ze sebe ven... coz muze mit vliv na jeho celkove pusobeni v Australii, nebot stale mysli na svou fatalni chybu. Prohra s Cameronem neni tak vubec prekvapiva...

Dokonce pry nepomohla ani potesujici slova Federera, se kterym jsou stale v kontaktu, kdy mu Roger dava ruzne rady jak zvladnout nektere otcovske ukoly...

***
Proste cely Fedal selhal na cele care...
Reagovat
George_Renel
smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Začátek sezony. Nadal se nemá kam posunout, šlo to dneska vidět, je proste už pomalý, logicky. Vyhrát GS však muže pořad, pokud se mladí jako vždy složí.

Djokovice s Medvedevem na hardu podle mě už neporazi.
Reagovat
Ereinion
já to u něj vidím ještě na jedno RG, buď letos, nebo 24...na to se vždy dovedl připravit, bez ohledu na formu/zranění...na hardu už to asi neuhaluzí, na trávě by teoreticky mohl, ale zase by musel mít štěstí na los a zdraví, takže na 90% ne
Reagovat
hanz
Se vsadím, že tam bude prudit ještě na OH v Paříži.
Reagovat
Tennisfan77
Souhlas, na French Open mu věřím, ale už bude zranitelny, porazit ho muže Aliassime, Zverev, vrátí se Thiem, Tsitsipas, samozřejmě tam bude Djokovic, Alcaraz.

Už i FO bude o losu, ale Rafa bude favorit, bez debat.

Mimo antuku tomu nevěřím už skoro nikde, jde to vidět od Wimbledonu, proste nestíhá, dneska taky. Prohrát s Norriem je více méně jasna Message, však to je průměrný hráč bez rozdiloveho úderu, Rafa nestíhá, to je cele.
Reagovat
Ondrej2280
V podstate staci ak bude stihat na FO, viac nepotrebuje v sucasnej situacii :)
Reagovat
Tennisfan77
Určitě, tak to děla celou kariéru. smile
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Ondrej2280
Tak ma nahrate ,co ti budem hovorit:)
Reagovat
Tennisfan77
Bez debat, je to král, antuky. smile
Reagovat
Ondrej2280
Ale chcel si napisat je a bude :) A pokial skonci s najviac GS tak sa zasmejem ako tu roztrhne kriveho Patika a Rybara z Ostravy od zlosti :)
Reagovat
Patik
ja osobne mu tento rok na FO neverím ale tak uvidíme aké dobrotky mu WADA zase povolí tento rok..mimo antuku to bude ako každú sezónu môže to uhaluziť kdekoľvek pokiaľ nestretne Djokoviča.
Reagovat
Tennisfan77
Muže být, je to sport, stačí tradiční los Khachanov, Bedene a Ruud ve finále a mas další GS z AO.
Reagovat
Patik
Bedene už nehráva..ale hej..veď to poznáme smile
Reagovat
Ondrej2280
No co Patik ? Stale si taky krivak alebo si sa uz polepsil ?:) To ze mu neveri taky bezchrbtak ako ty ,je len a len dobry signal,cakam dalsie GS pre Rafu:)
Reagovat
Marduch
Konfrontaci s Norriem by se měl každý hráč v priprave za každou cenu vyhnout, takovy rozdíl ve spinu mezi FH a BH nemá snad nikdo, proti nemu se rytmus ve hře hledá fakt těžce.
Reagovat
smazaný uživatel
Norrie Rafu dusil aj minulú sezónu, hoci zápasy vždy nakoniec výsledkovo zvládol. Navyše je to ľavák.

Zápas som nevidel, každopádne to niečo málo naznačuje, Rafa nie je zrejme v najlepšej forme, a bez ohladu na zreb sa nemusi prehryzt do druheho tyzdna.
Reagovat
Tennisfan77
Jasný, Norrie je nepříjemný soupeř, o formě Nadala asi něco naznačí i dnešní duel s De Minaurem, tam si rytmus najde, bude se hrát hodně výměn.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Vlk-v-trave
Trener Kyrgiose, Nick Kyrgios ziskal do sveho tymu sveho noveho asistenta... Na letosnim turnaji v IW by se mel k tymu pripojit John McEnroe, ktery tak rozsiri tym kolem tohoto kontroverzniho hrace...

Role BigMaca v tymu je pry jasna, udrzet rytmus pripravy hrace a snizit riziko diskvalifikace behem turnaje...

Zkusenejsiho cloveka na tohle jen tezko pohledat,... dobry vyber:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tim v pozapasovem rozhovoru prohlasil, ze vykon Camerona byl celkem priserny, a sam je prekvapen z jeho vitezstvi...

Obcas jsem myslel, ze na te lavicce me trefi. Jeho hra na saku byla priserna, marne jsem mu hlasil, aby se drzel vic ve vymenach...a jeho reakce? Napali to nekolikrat do autu z jeho druheho servisu, jak by mel nejaky black out...

Nemyslel jsem, ze to bude tak narocna role - byt kapitanem, zestarl jsem asi o 10 let. Nejak si vubec nedokazu predstavit, jak si Cameron predstavuje, ze s timhle vyhraje Wimbledon... Bude muset na sobe jeste hodne zapracovat... na tom saku to bylo opavdu priserne.

Vykon soupere nechtel komentovat s tim, ze se soustreduje pouze na sve sverence.
Reagovat
vavrinec
Tomu se říká politická korektnost. Nechtěl říct, že Nadal hrál bídu, tak zepsul vítěze! smile
Reagovat
Patik
tak veru..on tým v podstate odpovedal aj na otázku ako hral Nadal.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist