Tenisová pochoutka! Djokovič v šíleném finále udolal Alcaraze a má 39. titul z Masters

21. 8. 2023, 05:02
Aktuality 100
ATP CINCINNATI - Finálový souboj v Cincinnati mezi dvěma nejlepšími tenisty současnosti předčil veškerá očekávání. Novak Djokovič (36) vyhrál odvetu za wimbledonské finále proti Carlosi Alcarazovi (20), v nejdelším finále v historii ATP Tour (od roku 1990) Španěla udolal navzdory nevolnostem po odvrácení mečbolu a 3 hodinách a 49 minutách boje 5:7, 7:6, 7:6 a rekordní sbírku rozšířil o 39. trofej z turnajů Masters 1000. Srb získal celkově 95. titul, čímž překonal Ivana Lendla a jediná výhra ho dělí od návratu do čela žebříčku.
Profily hráčů
C. Alcaraz a N. Djokovič (© Profimedia)

I když se už rok přetahují o post světové jedničky, svedli teprve čtvrtý vzájemný souboj a vůbec první na tvrdém povrchu. Tu dosud nejsledovanější bitvu ve finále Wimbledonu vyhrál minulý měsíc po pětisetové bitvě Carlos Alcaraz, nyní v Cincinnati se o 16 let starší Novak Djokovič dočkal úspěšné odvety a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

Zatímco Djokovič do finále proklouzl bez ztráty setu, Alcaraz zdolal všechny čtyři soupeře až po třísetovém boji, Huberta Hurkacze dokonce až po odvrácení mečbolu, a včetně minulého týdne hrál šest třísetových zápasů po sobě. V nedělním finále přidal sedmý.

Souboj o titul rozehrál lépe dvacetiletý Španěl, který se dokázal přizpůsobit pekelně rozpálenému kurtu. V šestém gamu sice jako první prohrál servis, ale pak získal 8 z 10 gamů a rázem vedl 7:5 a 3:1.

Djokovič vypadal vyčerpaně a těžko se srovnával s tropickými teplotami. Na začátku druhé sady si vyžádal medical timeout, během kterého dostal léky zřejmě na nevolnost a závratě.

Pravděpodobně nejen jejich účinek hrál zásadní roli. Djokovičovi k návratu do zápasu pomohl především fakt, že se čím dál větší část kurtu zahalovala do stínu, čímž teplota na dvorci klesala, a také Alcarazův nepovedený game za stavu 4:3, kdy spáchal čtyři nevynucené chyby a přišel o výhodu brejku.

Radost měl Srb i fanoušci, kteří si mohli ještě hodně užívat strhující tenisovou bitvu. Byť to v té chvíli ještě nevěděli, ale mohli to tušit.

Alcaraz mohl zápas ukončit v tie-breaku druhého setu, ale mečbol proměnit nedokázal. Djokovič si pomohl dobrým servisem a na druhý pokus proměnil setbol, když byl v dlouhé výměně trpělivější a soupeř nakonec míček napálil do pásky sítě.

Ve třetím dějství byla psychická výhoda na straně Djokoviče. Po brejku ze sedmé hry vedl 5:3, ale dva mečboly nedokázal proměnil na returnu ani v následném gamu při vlastním podání. Jednou udělal dvojchybu, třikrát Alcaraz přežil díky svému umění.

Za stavu 5:5 Djokovič neproměnil čtyři brejkboly, a tak o svém vítězství rozhodl až v závěrečném tie-breaku. Při pátém mečbolu mu Španěl pomohl returnem do autu.

Zápas trval 3 hodiny a 49 minut a zapsal se do tenisových dějin jako nejdelší v historii turnaje a nejdelší finále na okruhu ATP (od roku 1990) hrané na dva vítězné sety.

"Šílené. Nevím, co k tomu víc dodat. Rozhodně to byl jeden z nejtěžších zápasů, které jsem v životě odehrál. Od začátku do konce to byla neuvěřitelná bitva. Oba jsme si prošli stavy nahoru dolů. Byly tam skvělé výměny, ale také pár slabých gamů. Byl to rozhodně jeden z nejtěžších a nejvzrušujících zápasů, který jsem hrál," hodnotil Djokovič krátce po využití mečbolu.

"Tohle jsou momenty, na které budete vzpomínat. Tohle je důvod, proč na sobě neustále pracuju, proč poctivě trénuju. Nikdy jsem nepochyboval o tom, že ze sebe dokážu dostat svou nejlepší hru, když to zrovna potřebuju," užíval si rodák z Bělehradu velké vítězství.

"Myslím, že všichni tady na stadionu i lidé u televizi vidí, jak se vyvíjí ta naše realita. Je lepší a lepší. Carlos je úžasný hráč, má můj obrovský respekt. To jak se ve dvaceti letech chová v těch klíčových momentech, je neuvěřitelné," řekl Djokovič po vyrovnání vzájemné bilance na 2:2.

"To co jsi dokázal ve 20 letech, většina tenistů nedokáže za celou svou kariéru. Velký respekt tobě a celému týmu. Ty se v žádné výměně nevzdáš," opakoval Djokovič již s trofejí v ruce. "Španělé nikdy neumírají," smál se Alcaraz. "To jsem nikdy předtím nevěděl, to je pravda," narážel Srb na velkolepou rivalitu s Rafaelem Nadalem.

"Dnes to vypadalo jako grandslamové finále. A kdoví, třeba si spolu zahrajeme finále i v New Yorku," dodal Djokovič směrem k nadcházejícímu US Open.

Djokovič si připsal celkově 1069. výhru, čímž se se zápasovou bilancí 1069:211 osamostatnil v historické tabulce před Rafaelem Nadalem a Ivanem Lendlem. Více výher mají už jen Roger Federer (1251) a Jimmy Connors (1274).

Už 249 výher zaznamenal proti členům TOP 10, šestnáct z nich bylo proti světové jedničce.

Vítěz rekordních 23 grandslamů v celkově 135. finále vybojoval 95. titul, kterým překonal historicky třetího Lendla. Ve sbírce má nově rekordních 39 trofejí z podniků Masters, druhý Nadal jich má 36.

Finále na Western & Southern Open hrál Djokovič poosmé v kariéře a potřetí dokázal triumfovat (v roce 2020 se výjimečně hrálo v New Yorku). Letos se stal nejstarším šampionem v historii turnaje, když o pár měsíců překonal triumf tehdy pětatřicetiletého Kena Rosewalla z roku 1970.

Djokovič vyhrál všech devět turnajů Masters 1000 minimálně dvakrát, což se nikomu nepovedlo ani jednou. A dokonce už jen celkově třetí triumf na antuce v Monte Carlu mu chybí ke zkompletování třetího Golden Masters.

Turnaj po odvrácení mečbolu vyhrál podeváté v kariéře. Počtvrté kritické situace ustál ve finále.

Alcaraz během příprav na US Open, na kterém loni získal první grandslamový titul a stal se díky němu nejmladší světovou jedničkou, odehrál osm zápasů s bilancí 6:2 Jen jednou nemusel do třetího setu.

Svěřenec Juana Carlose Ferrera v celkově 16. finále utrpěl teprve čtvrtou porážku. Ve finále podniků Masters 1000 prohrál poprvé až v pátém duelu.

"Pro mě je teď těžké cokoliv říkat. Každopádně musím pogratulovat Novakovi. Ty naše zápasy jsou vždycky neuvěřitelné a vyrovnané," děkoval Alcaraz svému přemožiteli za další obrovskou bitvu, přičemž se při děkovných slovech směrem ke svému týmu neubránil slzám. V trenérském boxu nechyběl ani o tři roky starší bratr Alvaro, který je mu velkou podporou.

Alcaraz sice díky postupu do finále udržel post světové jedničky, ale nedělní souboj o '800' bodů prohrál a udržení na 1. místě již nemá ve svých rukách. Djokovič totiž stáhl ztrátu na pouhých 20 bodů a na US Open mu stačí zvládnout první kolo, aby 11. září zahájil v čele žebříčku rekordní 390. týden.

Zatímco Španěl bude v New Yorku obhajovat 2000 bodů, srbský vítěz dvou letošních grandslamů loni kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 ve Flushing Meadows nehrál a o žádné body nepřijde.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
nedělní výsledky (20. 08. 2023)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (2-Srb.) - Alcaraz (1-Šp.) 5:7, 7:6(7), 7:6(4)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

100
Přidat komentář
Krisboy
Tak jsem konečně také ochutnal. Nebylo to vůbec špatné, hlavně za dramatičnost ti zaslouží absolutorium, ale tenisově už jsem jedl lepší.
Např. mi p.Jůtůp poté nabídl zápas Thiem - Nadal CF USOpen 2018?, a to bylo dramatické a napínavé úplně stejně s tím, že hra byla o úroveň výše, intenzita 99% úderů maximální...
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Stan_Borowitz
ale zhlédl jsem highlights z tohoto zápasu a pak jsem si pustil tohle:

https://youtu.be/LzU9Ahl9hoA

a to druhé video mi připadá jako o dva levely lepší tenis.
Reagovat
Tennisfan77
Hodně dělá styl Rogera, je agresivní po každém míči, ty výměny jsou strašně krátké.

A konkrétně v tomhle zápase dostal Nadal strašně naloženo, čili to není moc vypovídající. Rafa od třetího gamu zápasu věděl že Federera v tomhle módu nemůže porazit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já jsem ani tak nechtěl kritizovat/vyzdvihovat hráče, jako spíš tu politiku zpomalování povrchů.smile
Reagovat
Tennisfan77
Je to tak. Cincinnati bylo fakt extrém letos.
Reagovat
Ereinion
dřív si Djokovič v Cinci ani neškrt, byl to jeden z nejrychlejších Masters...v posledních letech to zpomalili a najednou už má 3 tituly smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Zajímavý, doba se zrychluje, videa se zkracují na 30 sekund, bo na delší dobu už nejsou dnešní mladí schopní se soustředit, ale tenis jde proti proudu... Vida, tak nakonec se přece jen na všem dá najíc něco pozitivního.

Co se ale stane, až dnešní diváky nahradí ti třicetisekundoví?
Reagovat
woody
Budou se hrát jenom TB do deseti bodů na dva vítězné, takovej 15 minutovej špíl. tenis budou moc hrát jen hráči nad 190 cm = samej servisman a je vymaloano smile
Reagovat
gigin
Kdoví jak to majú se sexem. Jestli jsou už pryč ty doby, kdy se krásně dolížeš k rannimu rozbřesku...
Reagovat
Stan_Borowitz
To bejvávaly na koleji časy... dneska prej mladejm stačí, když vyprstí mobil, gigine:

https://www.extra.cz/neblahe-vyhlidky-mladi-lide-ztraceji-zajem-o-sex-v-roce-2030-ho-nebudeme-mit-vubec smile
Reagovat
gigin
Paráda...
Reagovat
Stan_Borowitz
Pro nás dobré, v roce 2030 by měla výrazně vzrůst poptávka po starcích, co ještě můžou. Bute to vlastně Sexmise. Umíš si představit, kolik takových funkcionářek bude?smile

https://www.youtube.com/watch?v=F4K-wty5N6M
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile je to tak, mladý i pěkný holky si stěžujou.
Reagovat
gigin
Moc se těším, Stane :)
Reagovat
Amputace
Ano. Nedávno jsme řešili tento paradox i v rovině filmů. Všechno se superzrychluje. Pokud v knize na prvních 10ti stranách někdo nezemře nebo někdo někoho neznásilní, nikdo ji nebude číst. Princip vizuality: zaujmout diváka během prvních deseti vteřin. Přitom trend velkofilmů současnosti se pohybuje minimálně nad dvě hodiny, dnes už spíš nad tři. Nechápu, odkud se to vzalo. Dříve lidé pi.čovali na Tarkovského, že Andrej Rublev nebo Stalker jsou na ně moc dlouhé filmy, a dnes jdou bez mrknutí oka na tříhodinového Oppenheimera nebo čtyřhodinového Irčana. A to Tarkovskij je artový režisér, s vyhraněnou a úzkou cílovkou, kdežto filmy, co točí Nolan, Scorsese, Snyder, Chazelle, Howard, Cameron atd. jsou de facto mainstream. Komerce. To, co projde každým kinem. Každou reklamou. Vážně zajímavý paradox. Jsem zvědav, jak dlouho to těmto tvůrcům bude procházet. Sypat v době, kdy písnička nad tři minuty už je brána jako dlouhá zívačka, do lidí tříhodinové filmy.
Reagovat
Stan_Borowitz
Dokud nevymře poslední generace, která je schopna tak dlouho udržet pozornost. Což jsou zhruba dnešní čtyřicátníci.

Samozřejmě to platí statisticky, i mezi mladými se najdou výjimky, ale nebude jich tolik, aby byli schopni to uživit.

Na druhou stranu, zanedlouho si bude každý moct vytvořit vlastní velkofilm (včetně herců) na počítači, takže výroba by měla výrazně zlevnit a zpřístupnit se talentovaným tvůrcům, kteří nevyhráli jackpot v tom, že byli vybráni do "kruhu vyvolených" s přístupem k velkým financím potřebným na dnešní produkci. Takže by měla být k dispozici o dost větší nabídka kvalitních filmů v souladu s touto hláškou:

https://www.youtube.com/watch?v=YpMTWjwnGxU
Reagovat
woody
Ten první v roce 2018 vyhraĺ proti Rogerovi ve finále, kde ten povrch byl jestě velmi rychlý. Druhý vyhrál na US open. Až ten třetí titul vyhrál na tomto pomalém povrchu. Navíc do roku 2018 tam hrál i několik finále. Takže ani neškrtl bych teda neřekl..
Reagovat
Ereinion
v 2018 už to bylo dost pomalý:
https://www.perfect-tennis.com/masters-1000-court-speed-in-2018/
Reagovat
woody
po Shanghai druhý nejrychlejší povrch venku.
Reagovat
Kozoroh
Na rychlých površích No1e umí hrát skvěle, stačí se podívat na jeho výsledky v Šanghaji či v Dubaji. smile
Reagovat
Ereinion
samozřejmě že jo, obzvlášť nyní, nicméně pointou bylo, že Fedexovi to dříve vyhovovalo ještě víc...jsem se btw mrkl na jejich H2H v Dubaji a Šangaji a je to 5:1 pro Federera, což mě moc nepřekvapuje
Reagovat
Amputace
A Alkáčovi by to též vyhovovalo víc. Tohle zpomalování hardů mu rozhodně svědčit nebude.
Reagovat
Ereinion
těžko říct, mě pořád přijde nejlepší na antuce, i když tam GS zatím nemá...Alkáč nemá tak dobrej servis, takže na rchlých kurtech může být proti servismanův zranitelnější než třeba Federer
Reagovat
woody
ta kvalita zápasu spíš spočívala ve vyrovnanosti, bojovnosti, fyzickém výkonu než v nějaké extra kráse tenisu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já vím a chápu to, taky se mí to na jednu stranu líbí a imponuje mi to, ale úplně mi stačí sedminutový sestřih. Představa, že na to koukám skoro čtyři hodiny, mě nenaplňuje žádným nadšením.
Reagovat
Amputace
Byla škoda (i vzhledem k výsledku), že Alcaraz více nevarioval. Nechodil na síť, drop shotů minimum, moc nezrychloval ani nezpomaloval hru. Prostě z bůhvíjakého důvodu přistoupil na Djokovičova pravidla a prostě pinkal od BL. Nic víc. Přijde mi tak už od Wimbledonu. Nevím. Možná ho od toho trenér odrazuje a nutí ho naopak k tomu, aby hrál víc akurátně a disciplinovaně. Což by ale byla škoda, protože právě ona nepředvídatelnost byla jedním z nejdůležitějších aspektů jeho hry. A vše má na vysoké úrovni, takže určitě nemůže být řeč o tom, že už tolik nechodí na síť, protože to tam příliš neumí. Vážně nerozumím tomu, proč zrovna s Djokovičem na extrémně pomalém hardu pinká celý zápas od BL. Bylo krásně vidět, když s blížícím se závěrem odvracel breakbally a párkrát zahrál servis-volej nebo nečekaně přešel na síť a okamžitě to fungovalo. Nebo drop shoty - většinou to funovalo, když už Djokoviče dostal z komfortní zóny za BL. Mít jeho kvality, nedělám nic jiného, než tahám Djokoviče na síť, kde vůbec neumí hrát. Nechápu, proč zrovna s ním hrál skoro čtyři hodiny tuhle pinkanou. Snad to na US Open bude jiné.
Reagovat
Patik
Ferrero ťahal koučingom z tribúny Alkáča stále na sieť Carlos to sám hovoril..no a zase chcieť ísť na sieť a mať to umožnené počas výmen je druhá vec..rovnako tak s dropshotmi..asi nemal potrebné sebavedomie a pohodu vo výmenách.
Reagovat
Marduch
Na saku, kde vůbec neumí hrat:) Viděl jsi ten zápas? Přes sako Djoko udělal dost bodů a často těžký míče. Porovnej si stats obou. Nebuď včerejši, i ten největší hejtr musí uznat, že Djokovic už nakej pátek nespoleha jen na BL, hlavně v zápasech, kde mu kvalita souoere neumožní dostatek bodů z výměn. Co se týče pojetí hry Alcaraze, jak píše Patik, asi za tím bude kombinace kvality protivníka a s tím související sebevědomí.. sako je i u těch nejlepších tak trochu buď anebo. Federer by mohl vyprávět, v největších zápasech s Djokovicem na sako chodil spíš svátečne.
Reagovat
Marduch
To mělo být Amputaci
Reagovat
Amputace
Myslím to z dlouhodobého hlediska. Síť byla rozhodně napříč kariérou pro Djokoviče spíše slabina než přednost. Můžeme se ostatně bavit o konkrétních situacích na síti, které mu prakticky prohrály zápas. Být v pozici Alcaraze, určitě bych chtěl mít Djokoviče spíše na síti, než bezpečně za BL, odkud může rozjíždět to svoje nekonečné pinkání, ve kterém patří k těm nejlepším vůbec.

Jinak pokud jde o tento konkrétní zápas: někdy v polovině třetího setu byla ukázána statistika, která odhalila, že na síti oba odehráli cca 10 výměn. Takže v poměru toho, jak umí hrát na síti Djokovič, a jak Alcaraz, z pohledu Alcaraze neskutečně málo. Ano, Djokovič tam byl úspěšný, poslední cca rok dva se tam docela naučil hrát, ale celkově vzato bych si určitě věřil proti němu spíš na síti, než ho mít celý zápas za BL.
Reagovat
Stan_Borowitz
Taky jsem koukal na to, jak mu to na síti šlo. A vůbec, jak píšeš, se tam za poslední dva roky neuvěřitelně zlepšil.

Což podporuje mou teorii, že dnes se hraje v podstatě jen na BL ne proto, že jsou dnes údery od BL tak skvělé, že hráč na síti nemá šanci, ale prostě proto, že drtivě převládající trenérská škola považuje trénink hry na síti v podstatě za zbytečnost, která zbytečně ubírá čas, který by bylo možno věnovat drilování úderů z BL. Takže pak jsou hráči na síti pochopitelně (relativně) slabí, nevěří si tam, protože ten styl nemají zažitý, a tak tam raději vůbec nechodí. A to kolikrát v situacích, které si o to přímo říkají. Servis dtto, ale ten si může hráč nakonec trénovat sám ve svém "volném čase"...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Nola
je proste pan tenista, nevidela som jedinky jeho zapas, nedalo sa, ale ked citam, akym sposobom vyhral finale, tak snimam klobucik, je jednou nohou na tenisovom dochodku a dokaze porazit pomaly svojho synka...... ked si uvedomim, ze je medzi nimi rozdiel 16 rokov, a Carlos hra spickovy tenis, co snad nema nikto problem akceptovat, tak fakt musim konstatovat, ze ta blba srbska natura samozrejme podporena velkym talentom a neskutocnou disciplinou ma nieco do seba.... velka poklonasmile
Reagovat
Kozoroh
Wow, jeden z nejlepších zápasu letošní sezóny a jedna z nejdůležitějších výher Novaka za posledních několik let v BO3 formátu, kterou No1e zabránil Carlosovi nabýt psychologické výhody před US Open. Jejich případné finále v NY je otevřenou záležitostí.

Zápas se pro Djoka nevyvíjel dlouhou dobu dobře, v první půlce ho trápilo horko, ale pak se zmatořil a s tím se zvedl i level jeho hry. Začal hrát víc úhlů, víc měnit rytmus hry (náběhy na síť, slajzy) a tím se dostal Carlosovi na kobylku.

Dlouhá léta se No1emu nedařilo vyhrát Cincinnati Masters, nyní má 3 vázy! smile Snad na tento triumf No1e naváže v NY. smilesmile
Reagovat
Marduch
A pak v Monte Carlu, což by znamenalo triple Masters smile
Reagovat
turista
Teď už je reálné, že Novak na 100+ titulů dosáhne.
Reagovat
Patik
Co k tomu dodať myslím si ze ten včerajší zápas hovorí za všetko..ten zápas mal všetko a verím ze ešte minimálne jednu sezónu ak nie dve kým Djokovic neupadne k dôchodku uvidíme par takýchto predstavení.. Ich zápasy sú maximálne vyrovnané a prehravat ich bude ten kto sa v deň zápasu horšie vyspi naozaj..pre Djokovica bolo toto veľmi dôležité víťazstvo po ďalšej prehre by to mohlo zaváňat komplexom..US Open je teda medzi nimi stale otvorené..Alcaraz to stále nepreklopil na svoju stranu.. Uvidime co nato zvyšok herne zostávajúcich hráčov..ako zamiešajú kartami.
Reagovat
Amputace
Nepsal jsi v průběhu zápasu, že už tě to vlastně ani nebaví a a je ti jedno, kdo vyhraje? Nebo jsi to nebyl ty..?
Reagovat
Patik
ano ale to som bol omameny neskorou nocnou az ranajsou hodinou..a unaveny z nevyuzitych prilezitosti.
Reagovat
Amputace
:D Ale vzhledem k tomu, že vyhrál Djokovič, bavilo tě to najednou mnohem víc. Chápu.
Reagovat
Patik
tak samozrejme to že to vyhral Djokovič ma potešilo viac ale keby to vyhral Alcaraz nič to nemení natom že to bol velkolepý zápas.
Reagovat
Amputace
Jj. Je strašně zajímavé, že někdy za stavu 3:3 ve třetím jsi tady psal, jak už tě to nebaví a vlastně je ti jedno, kdo vyhraje. A náhle je z toho v celkovém hodnocení velkolepý zápas. Který - čistě náhodou, bez ohledu na toto hodnocení - vyhrál Djokovič.
Reagovat
Nola
exkluzivny príbeh o Novakovi na sport.sk - videopribeh

kazdy pondelok od 21.08.2023 o 18:00 na sport.sk

nejde mi vložiť adresu, ani popisku, asi je to zakazane, pribeh bude mat 8 casti....
Reagovat
Nola
https://rb.gy/6n61a
Reagovat
Pe3k
aby to nebylo zas moc exluzivní smile
Reagovat
Nola
ved pisem, ze je to pre Nolefam, nikoho nenutim sledovat pribeh Novakovej kariery
Reagovat
Tennisfan77
Víte někdo kdy rozlosují kvaldu? smile
Reagovat
kolapse
faktem ale je, že za stavu 7-5 4-2 bych si na noleho nevsadil ani dvacku. Naštestí se 8.gam carlosovi vůbec nepodařil a za stavu 4-3 15-0 získal Nole 4 míčky v řadě což ke kvalitě s jakou se hrálo, kdy si fiftyny defakto střídali, mohlo být pravděpodobně momentum zápasu nebo minimálně vzpruha pro djoka. 24smile
Reagovat
Ereinion
Alcaraz celej týden nehrál dobře, ale na finále se dokázal zvednout...ze začátku bylo vidět, že větší problém s horkem měl jednoznačně Djokovič, Alkáč to měl ukončit ve dvou setech...pustil ale Noleho zpět a ten už pak byl o fous lepší. Nicméně způsob, jakým Alcaraz odvracel jeden MB a BB za druhým ve třetím setu, musel být pro Djokoviče fakt frustrující. S
Reagovat
Ereinion
Se nedivím, že tam pak slavil jak po zisku AO 12 smile
Reagovat
Patik
Alcaraz tie údery na bigpointoch zahrával miestami až exibicne neuveriteľne ako ten chalan dokáže úderovo improvizovať..fakt ze Djokovic s ťažkosťami odpodava a z returnu dostáva takmer federerovsky SABR..dropshoty servis volej to co si on dovolí v určitých ťažkých chvíľach si žiadny hráč krom big3 nedovolí..preto je tam kde je a zvyšok za ním zaostáva..ma taky ten attitude šampióna.
Reagovat
PetaM
Simultanovič skvěle. smile
Reagovat
GaelM
Neuvěřitelný zápas smile Tohle střídání generací má fakt grády a naštěstí se ukázalo, že ještě nějakou dobu bude probíhat 50:50. To je dobře pro celý tenis, protože za touto dvojicí je aktuálně obrovská mezera.
Reagovat
Tennisfan77
Alcaraz, Djokovič
Nic
Sinner
Nic
Zverev
Nic
...
Reagovat
Krisboy
Chybí ti tam Korda.
Reagovat
Tennisfan77
Korda dneska dostane od Bonziho a je vymalováno. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vzhledem k H2H by měl být Janek se Zvířetem nastejno. Nicméně, v těhlech nižších patrech se to tak mění, že je těžké tam vůbec někoho jmenovat.
To je taková nekonzistence, že ani nevím, kdo je v top10smile
Reagovat
Tennisfan77
Ne asi. Když se podíváš na TOP10 ala Federer, Nadal, Djokovič, Wawrinka, Murray, Berdych, Ferrer, Nishiokori, tak je to trošku jiná písnička. smile
Reagovat
Blondie
co Rune, byť je mi nesympatický?
Reagovat
Tennisfan77
Rune nevypadá fyzicky vůbec fit. Nejsem si jistý, zda je schopný odehrát BoF formát na USO. smile
Reagovat
Maisterstich
Tennisfan77
nic
Kamilos
nic
SwissMaster
nic
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Patik
A Medvedev je de?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jak pro koho, pro mě spíš takové těžké veganské tofu, celkem dobře okořeněné.

Rozhodně jsem si víc mlaskal u zápasu Carlis vs Purcell.

Určitě tu šlápnu do vosího hnízda, ale ten zápas byl především dramatem a přehlídkou tenisové kvality, co se úderů týká, prostě taktická bitva.
Celkově to ovšem byl zatažený zápas z obou stran s vyšším počtem UE než winnerů (nevím jak ve 3.setu, tam možná byla statistika vyrovnanější). Ve 2.měl Joker myslím 6:15 - být to wta, tak nikdo na holkách nenechá nit suchou.
Úroveň 1.servisu byla u obou také průměrná.
Jinými slovy - Joker si odehrál, své, to co potřeboval k vítězství a Carlos prohrál protože se nevimproč rozhodl hrát na Nadala namísto své pestré hry, kterou loni ničil soupeře. Úporná přeliftovaná přetahovaná na hardu, ve které se čeká, kdy to zkazí ten druhý, mě opravdu nebere.

Tedy závěrečné hodnocení:
Drama: 10
Kvalita úderů 8-9
Highlights:10
Koukatelnost (stravitelnost) 6
Reagovat
woody
Je to dáno tím,že oba jsou velmi dobrý obranáŕi. Takže ten útočný tlak se vytváří velmi těžce na takhle pomalém povrchu. Ten větší risk do úderu sebou nese větší riziko UE a to se v takhle těsném souboji nechce úplně podstupovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nebýval néhodou kdysi povrch v Cincinnati nejrychlejší hard na okruhu? Už i tam to dokurvili? smile
Reagovat
woody
Ano, vypadá to, že jdouz extrému do extrému...
Reagovat
Patik
Neviem ci nie shanghaj alebo Cinci? Neviem každopádne byt tam ten starý povrch tak ten včerajší zápas je o polovicu kratší.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ať jdou do prdeIe, bIbci. Na tenisu bývala zajímavá právě ta pestrost herních stylů, kterou si vynucovaly různě rychlé povrchy.

Za chvíli vymění hráčům rakety za badmintonové a dají jim k tomu ten líný molitanový míček. Jako děcka jsme si jich v tělocvičně pár střihli. To byly výměny a "epické" zápasy. Kam se hrabe finále v Cinci...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jo, se softtenisem jsme udělali turnaj na trávě???? To byly bitvy a ty tweenerysmile
Reagovat
Marduch
ad) UE 6-15 ve 2.setu, nikdy jsem Djokoviče neviděl takhle fyzicky / z vedra dole, jako od konce prvního do cca půlky druhého setu. Nechápu, že z týhle pasáže cokoli vyvozuješ. Byl skoro zázrak, že mu tam Alcaraz utekl jen o jeden brejk, tam měl Alcaraz rozhodnout.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Máš pravdu, tam Carlos měl zatlačit na pilu. Zariskoval jen v těch nejkritičtějších chvílích a kupodivu úspěšně.

smile souhlas s woodym. Až mi to přišlo podobné třeba se snookerem, kde taky až na Ronnieho skoro nikdo nezahraje riskantní strk.
Kdyby Carlos hrál odvážněji aspoň od toho druhého setu, myslím, že by měl na výhru daleko větší šanci. Zjistil by, že to jde a začal by si na to víc věřit.
To, že si párkrát, ale to fakt asi doopravdy jen 2x, blbě naběhl a Joker ho prohodil, ho nemělo vůbec odradit.
Myslím, že to napsal Amputka - Carlos se snažil víc kontrolovat... Což mu nejspíš prohrálo zápas, protože kdyby hrál uvolněně, živelně, měl by šanci najít víc jistoty. V pinkání zatím na Jokera nemá, teda jen těsně asi tak o 2míčesmile
Reagovat
woody
Ono je to oboustranné. Ani Novak se podle mě nechce prezentovat hrou jakou hrál včera, ale to bahno podle mě rozhodlo trošku za ně..
Reagovat
Marduch
ND: "Byl jsem trochu v křeči, což je pochopitelné. Když čelíte jednomu z nejlepších hráčů na světě, navíc na jednom z největších turnajů, tak se nemůžete pořád cítit uvolnění, abyste si mohli dělat, co chcete."
idnes.cz/sport/tenis/novak-djokovic-carlos-alcaraz-cincinnati-finale-ohlas.A230821_102606_tenis_ikuc
Reagovat
Nola
zapas som nevidela, ale medzi Alcarazom a Novakom je 16 rocny rozdiel, ja vobec nechapem, ako dokaze tie mladata vobec porazat, snad si spominate ako Fedex fans stale prizvukovali 6 rocny rozdiel a porazky pripisovali tomuto faktoru a to je o 10 rokov menej....... viem, ze aj Rafa dokazal mladata celkom v pohode kosit, ale 16 rokov je rozdiel generacie, telo uz nesluzi a horucava k tomu bola vzdy Noleho slabina.....
Reagovat
Marduch
Já s Fedexem vlastne soucitil, představ si, kdyby aktuální 36lety Nole musel hrát s 30 letym Nadalem:) U Alcaraze znamena těch propastnych 16 let především citelný rozdíl v rychlosti reakcí a tělesné flexibilite, takže kromě es a míčů do extrémních úhlů do protipohybu proti nemu na pomalejším povrchu temer nejde zahrát čistý winner. Na druhou stranu věk 20 let znamená pořád ještě málo zkušenosti s velkými zápasy, v tom má zase výhodu Nole, i když teda včera zahraval Carlos na bigpointech až neuvěřitelné věci.. růžky, čáry, technické kick servisy do BH nad ramena..Jestli Carlosovovi vydrží zdraví a nezačne s věkem příliš mohutnět, což by ho zpomalilo, bude strašně, strašně těžké ho porazit.
Reagovat
Stan_Borowitz
To mohutnění může být problém. Aby nedopadl jako J1rka...
Reagovat
Nola
ale tu nejde iba o Carlosa, tych mladikov je na okruhu neskutocne - Sinner, Fritz, HuHu, Rublev, Ruud..... je ich par, co ho dokazu porazit na Masters, ale na GS su uplne marni, ak teda nespomeniem porazku od Medveda..... Carlita z toho vynechapam, to je hrac na urovni B3, ostatni mozu klopytnut hocikedy v turnaji, alebo GS...co sa B3, resp B4 stavalo ojedinele, vzdy bol vitazom jeden z nich ci uz na Masters, alebo GS, ak to takto bude pokracovat Carlos zdominuje casom cely okruh ako Fedex
Reagovat
Ereinion
Tak tak, 16 let je pohoda, kdyby to bylo třeba "jen" 10 let, tak by to bylo pro Noleho daleko horší...hrát s nějakým 26-letým Alcarazem na vrcholu, to by asi nevyhrál tolik GS jak v posledních letech
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tahle hláška by mi seděla spíš od Alcatrazesmile
Reagovat
turista
Velká gratulace Novakovi! Hurá!
Reagovat
Pe3k
No to sem se díky tomu zápasu moc nevyspal, ale stálo to za to. Po čas zápasu jsem byl přesvědčený, že Alkáč vyhraje neboť vyhrával důležité míče a naopak Djok v důležitých momentech chyboval často dokonce dvojchybou apod. Navíc se Karlos pomalu rozjíždí a z toho se dá čekat, že první set spíše prohraje než vyhraje. Byl to epický zápas dvou nejlepších tenistů, snad to zopakují na us OPEN.
Reagovat
Drzymalski
Na konci první sady jsem šel do hajan. Už bylo na mně tenisu moc navíc světlý povrch v Cincy, ve kterém se často ztrácí míč atd. A vida! Přišel jsem o epické drama.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak aspoň jsi viděl tu lyrickou část...smile
Reagovat
Drzymalski
Ještě že máme fci zpětného shlédnutí smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Nejlepší jsou rozšířené hajlajty. Vůbec nechápu, proč hrajou ty ostatní výměny, ty z hajlajtů by úplně stačily. Všichni by ušetřili spoustu času.smile
Reagovat
Krisboy
Škoda, že je mezi nimi takový věkový rozdíl. Být stejná generace, možná z toho mohla být největší rivalita historie smile
Reagovat
steve79
To byl tenis z jiné galaxie. Nádherně jsem se bavil a děkuji oběma za skvělý zážitek. Kolik toho Djokovič ve svém věku vydrží klobouk dolu. Alcaraz už byl ve třetím setu unavený a občas dělal laciné chyby.
Reagovat
steve79
To byl tenis z jiné galaxie. Nádherně jsem se bavil a děkuji oběma za skvělý zážitek. Kolik toho Djokovič ve svém věku vydrží klobouk dolu. Alcaraz už byl ve třetím setu unavený a občas dělal laciné chyby.
Reagovat
Tennisfan77
Každopádně bych to nenazval odvetou, přece jen Cincinnati není Wimbledon. Takže Carlito může být v klidu, o nic moc nešlo.

Nole perfektní výkon, brutální otočka. Skoro jsem mu až fandil. Teda než si zase tradičně vzal MTO když začal prohrávat, přidal trošku divadla jako vždy. smile
Reagovat
kolapse
Masakr, hráli do půl 3, spánek tedy 4,5 hsmileale stálo to za to. Poslední gamy to bylo fakt peklo. Djoko prostě není člověk !!! Hráli v 37°C, skoro 4 h. GOATsmile
Před USO to dostalo pěkně šťávu, snad se potkají ve finále a bude se zase ponocovat do 3 do ránasmile
Reagovat
QacO
Veľká bitka....Veľká radosť
Pozeral som asi do 01:30 h. A vzhľadom k tomu ze ráno vstávam o 05 h. Tak som len držal palce až kým ma nevyplo ale potom aké krásne ráno ešte aj do prace sa mi išlo veselšie aj napriek deficitu spánku.
Dúfam že sa Djoko dobre naladil a US OPEN pridá do zbierky. Djoko poooooóód
Reagovat
Martan1
Tak padnul další rekord. Držel ho Nadal s Federerem v délce utkání na dva vítězné sety. Bylo to někde asi v Madridu.
Reagovat
Amputace
Nebyl to Nadal s Djokovičem - Madrid 2009?
Reagovat
Krisboy
https://www.tennismajors.com/atp/4-hours-41-minutes-the-longest-mens-three-set-match-in-tennis-history-518462.html
Reagovat
Krisboy
Slušné smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Kde pak zbabělec COM? Neříkal náhodou, že Djokovič bude za fackovaciho panáka? Hihismile
Reagovat
Orgasmator
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist