Tiafoe si letos už podruhé vyšlápl na Tsitsipase

29. 10. 2021, 01:12
Aktuality 40
ATP VÍDEŇ - Stefanos Tsitsipas skončil na halovém turnaji ATP 500 ve Vídni znovu po roce už ve druhém kole. Letos v něm nejvýše nasazený Řek nestačil podobně jako na úvod červencového Wimbledonu na Francese Tiafoea, v Rakousku Američanovi podlehl 6-3 3-6 4-6.
Frances Tiafoe (© AFP)

Stefanos Tsitsipas od červnového Roland Garros, na kterém ve svém prvním grandslamovém finále neudržel vedení 2-0 proti Novaku Djokovičovi, nevyhrál víc jak tři zápasy po sobě. A navíc 7 z 8 porážek bylo s hráči mimo Top 20. 

Dvakrát za tu dobu nestačil na Francese Tiafoea. Po nezdaru v prvním kole Wimbledonu prohrál se 49. hráčem světa také dnes ve druhém kole halového turnaje ve Vídni, kde skončil ve stejné fázi turnaje i loni.

Nejvýše nasazený Řek začal lépe a získal první set. Ve druhém ale za stavu 3-4 nabídl první brejkboly, při třetím zaváhal a musel do třetí sady. V ní si sice vypracoval vedení 3-0, jenže pak ztratil pět gamů v řadě a nakonec prohrál 6-3 3-6 4-6.

"Porazit Stefanose je cenný skalp a mně se to letos povedlo už podruhé. Jsem rád, že jsem ve třetím setu dokázal najít způsob, jak otočit nepříznivý vývoj. Nevypadalo to se mnou dobře, ale pořád jsem bojoval a vyplatilo se," řekl Tiafoe.

23letý Američan se o první letošní semifinále na okruhu ATP utká s Diegem Schwartzmanem (h2h 0-2), s nímž už letos dvakrát prohrál 1-2 na sety. Argentinský tenista dnes udolal 7-6 4-6 6-2 Francouze Gaëla Monfilse.



Nezaváhal druhý nasazený Alexander Zverev, i když také on musel do tří setů. Australana Alexe de Minaura porazil 6-2 3-6 6-2 , vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 5-1 a ve 24 letech zaznamenal jubilejní 300. výhru.

Ve čtvrtfinále světovou čtyřku Zvereva čeká Félix Auger-Aliassime (
h2h 3-1), jemuž může oplatit vyřazení z letošního Wimbledonu. Kanadský mladík dnes udolal 2-6 7-6 6-4 sedm zápasů neporaženého senzačního vítěze podniku Masters 1000 v Indian Wells Camerona Norrieho, přestože na returnu získal první fiftýn až na 31. pokus a v tie-breaku druhé sady čelil za stavu 3-6 třem mečbolům v řadě.

Casper Ruud zdolal 7-5 4-6 6-4 Itala Lorenza Sonegu, který loni v rakouské metropoli senzačně vyřadil Novaka Djokoviče a prohrál až ve finále, a již počtrnácté v sezoně postoupil do čtvrtfinále.

V něm 22letého Nora čeká odveta za loňské vyřazení proti o dva roky mladšímu Janniku Sinnerovi (
h2h 0-1), s nímž soupeří o postup na Turnaj mistrů. 20letý Ital na podzim v deseti zápasech na halových turnajích ATP v Evropě neztratil ještě ani set. Šampion ze Sofie a Antverp v jediném dvousetovém utkání dne porazil 6-4 6-2 domácího Dennise Novaka a zaznamenal šestou výhru v řadě.

• ATP 500 VÍDEŇ •
Rakousko, tv. povrch / hala, 1.974.000 eur
čtvrteční výsledky (28. 10. 2021)
• Dvouhra - 2. kolo •
Tiafoe (USA) - Tsitsipas (1-Řec.) 3-6 6-3 6-4
Zverev (2-Něm.) - De Minaur (Austr.) 6-2 3-6 6-2
Ruud (4-Nor.) - Sonego (It.) 7-5 4-6 6-4
Auger-Aliassime (6-Kan.) - Norrie (Brit.) 2-6 7-6(6) 6-4
Sinner (7-It.) - Novak (Rak.) 6-4 6-2
Schwartzman (8-Arg.) - Monfils (Fr.) 7-6(5) 4-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
Nola
Franta viedol 5:1, nedopodaval zapas..... to sa len tak nevidi a vytazi z toho asi Schwarzman, ktory zatial ziadneho spickoveho hraca na harde neporazil , vzdy len hraca, ktory mu spickovho hraca odstavil.... v dnesnej dobe nekonecna piesen, vytazi z minima maximum....
Reagovat
sojka1
zatracene, Frantovi v pohode ulitavaji mice, ktere strilel Mattimu do kurtu, snad to Diego otoci! :-)
Reagovat
sojka1
a nepovedlo se... chudera, byl mensi nez vsichni sberaci....
Reagovat
Nola
som v pomykove, Diego je antukar, nechapem, ako mohol vyradit Andyho na harde, ale chapem, on dava iba utavenych hracov..... nevidela som, ani nechcem sledovat, nech sa drzi antuky, na ktorej moze vyradit aj spickovych hracov
Reagovat
Fandina
Kdo je Matti? Franta hrál minulý zápas s Tsitsim a rval to tam stejně jako dneska Diegovi, viděla jsem závěr druhého setu a tam to dotahl.
Reagovat
Nola
sojka myslela podla mna Stefana, pomylila si ho so svojou laskou Matteom, ktory dnes smolne prehral s mladym spanielom
Reagovat
Fandina
:-)) já jsem si to myslela, že si to spletla, ale raději jsem se zeptala. smile
Líbilo se mi, jak hrál Franta, jak s Tsitsim tak dneska se Švarcíkem. Pěkně rychle, ale také dost chybuje.
Reagovat
sojka1
vubec jsem si toho nevsimla, ale dve rany primo do srdce, to jsem fakt nemohla prezit bez uhony... :-)))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Matteo má k obědu čočkusmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli k té čočce dostane navíc kanára, tak by měl asi své místo na TM Carlosovi přenechatsmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Teď jsem se chvíli koukal na druhý set. Pěkný zápas, aspoň tedy v této fázi.

Carlos je nevybroušený diamant, který toho může dokázat hodně. A hlavně koukatelnou hrou. Kdo by to byl řekl, že v zemi, kterou proslavili hlavně skvělí BL grindeři, vyroste takový celodvorcový hráč...
Reagovat
Nola
Alcaraz nie je antukovy specialista, ma radsej rychlejsie kurty /sam sa tak vyjadril/, to iba my tak vnimame spanielskych hracov kvoli dominancii Rafu na antuke... David vedel zahrat aj na harde a Feli bol najlepsi na trave, len nikdy neboli dominantimi hracmi
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal s Djokovicom su celodvorcoví hráči, pravdepodobne najlepsí v historii.

BL je mozno Pere Riba.
Reagovat
Nola
pozor nie su :D su to iba vracaci a obranari, vacsine fans sa pacia hraci, ktori skvele serviruju a potom jednoducho zakoncia FH winnerom, ak sa podari hracovi na druhej strane vobec zreturnovat....... ja naopak obdivujem hracov, ktori sa dokazali presadit bez tejto nespornej vyhody, supat esa jedno za druhym je nepozeratelny tenis.....
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak to je zase opačný extrém, nicméně krása tenisu bývala v tom, že podmínky na turnajích byly natolik odlišné, aby na každém povrchu mohl vynikat jiný typ tenistů. Dnes jsou bohužel podmínky dost uniformní, takže obrovským způsobem převažují dokonalí baselineři. Takže děkuji Bohu za každého, kdo se snaží sbírat body i odjinud než ze základní čáry.
Reagovat
smazaný uživatel
Ked su take odlisne podmienky, kde su ti hraci, ktori urobia 4 finále GS na 4 povrchoch?

Odmysli si legendy a sme tam, kde sme boli v 90r.
Reagovat
Nola
jj, to je taka berlicka, na harde vie hrat dnes kazdy hrac, ale uhrat na FO a W aspon semi je pre dnesnych hracov vec nepredsavitelna.....
Reagovat
smazaný uživatel
No ja sa naozaj snazim najst nejaký priklad hraca, ktory by bol spicka na harde, trave, antuke ale som zhruba tam, kde pri hracoch 20 rokov dozadu.

Tsitsipas, Thiem, Zverev to je na trave katastrofa, Medvedev v podatate tiez.

Z minulej generácie bol Berdych/Ferrer/Tsonga solídny, ale ich naj vysledky z 3 povrchov nedosahujú úplne Wow efekt, hoc je pravda, ze konkretne tito hraci to mali tazsie skrz konkurenciu.

Pointou je podla mna fakt, ze v 90r sa hral este servis/volej, a ten je na antuke tazko aplikovatelný, takze vysledkova disharmónia viac udierala do očí, hoci taký Sampras uhral na RG napr. SF, co je solidny vysledok.

S/V sa dnes neda hrat aj preto, ze v 90r lietali lopty od BL mozno v priemere 80km/hod s raketami, ktore boli k dispozicii, a dnes je to mozno 100km/hod. Logicky tento štýl evolúcia vytlačila z povrchu tenisoveho a tenis je menej rozmanitejsi. Nemyslim si, vsak, ze to je primárne o povrchoch.
Reagovat
Stan_Borowitz
Edberg FO v roce 1989 málem vyhrál, a ten nic jiného než S-V snad skoro ani nehrál.

Myslím si, že k zásadnímu zvýšení rychlosti úderů od BL došlo s přechodem z dřevěných na kovové rakety s větší hlavou, pak už to tak razantní nebylo, kompozity oproti hliníku podle mne hru spíš zpřesňujou než zrychlujou. A propos, na téma velikostí hlavy rakety si myslím, že největší Federerova (nebo jeho rodičů/mládežnického trenéra) chyba byla volba tak extrémně malé hlavy. Jsem přesvědčen o tom, že se standardní velikostí (na kterou nakonec stejně přešel) by byl Roger úspěšnější a nedělal by tolik "nepochopitelných" chyb, které ho připravily o nejeden titul. Věřím, že právě ty víš, které myslím. A naopak se domnívám, že bez přechodu na větší hlavu, který nakonec stejně udělal, by poslední tři GS tituly asi nezískal. Prostě k moderní topspinové hře malá plocha hlavy úplně nesedí.

Pak bych, zejména na hardu, nepodceňoval ani vliv materiálu podrážek tenisových bot. Jeho přilnavost silně ovlivňuje dynamiku pohybu, takže to, co na antuce obstará převážně povrch, tedy dostatek času postavit se správně k úderu, zajistí na hardech kvalitní podrážka. A v tomhle směru šel vývoj nesmírně dopředu, to poznáme i my, amatéři. Proto se podle mne tak sjednotila hra na antuce a na hardech. No a tráva se pak musela přidat, protože nikdo se nebude věnovat primárně stylu, který může přinést úspěchy jen na exotickém povrchu, kde se hraje jen jeden významný turnaj ročně.

Nesmíme taky zapomínat na vliv prestižních tenisových škol, který tenkrát nebyl tak velký jako dnes, takže si nadějný junior mohl dovolit tréninku hry na síti klidně i většinu času. Kolik je to dnes v tenisové škole? Deset procent? To je možná ještě optimistický odhad.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak to, že umějí oba jmenovaní všechny herní činnosti, nikdo nezpochybňuje. Oba ale své zápasy vyhrávají především dokonalou hrou od základní čáry, tam jsou nejsilnější a určitě jedni z nejlepších v historii tenisu. Celodvorcový tenis u mne ale znamená, že nezanedbatelný podíl bodů získává hráč také zakončením na síti. Což ani u jednoho většinou neplatí.

Třeba Djokovič se snaží hrát celodvorcově, jen když ho soupeř přetlačí z BL, jako třeba Medveděv letos na USO. Navíc tuším ani není ze Španělska...
Reagovat
Marduch
Časy se mění, Djoko už tak dve sezóny vymysli fígle a triky, načež mu Rafa dokonalým celodvorcakem na RG 2020 ukázal, že to je fakt cesta a té doby valí drop shoty, sako a servis net jak vzteklej:-) Treba SF USO se Zverevem vyhrál díky celodvorci, bo BH i FH mu lítaly prevazne do p*dele:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nepoznam dnesne Alcarazove cisla, ale jeho najvacsia prednost je neskutocna intenzita najma od zakladnej čiary. Rozhodne to nie je ziadny hrac vyhladavajuci voleje a podobne. Ale mozno sa od NY, kde som ho videl naposledy zmenil.
Reagovat
sojka1
to uz neni ani zabavne, FH.... jinak souhlas se Stanem, jen pridam, ze utok v jejich hre neni tolik zastoupeny, protoze neodpovida jejich pojeti, mentalite hry, podle me. A lepsi je Rafa, videla jsem ho mnohokrat v deblu a umi perfektne zakouzlit, je velmi sikovny. Djokovice jsem (bohuzel) taky parkrat videla... ale tak, ma zas jine prednosti.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co to je tolik zastupený?..

Utok je zastupeny absolutne dostatočne a nadpriemerne, pretoze obrana bez utoku je cloveku p*d platná.

Tu sa rozmohl takovej nešvár, ze ked ma niekto v priemere menej winnerov nez Federer, tak je obranár :)

Tipol by som si, ze ak by sme Rogerovi nerátali ako winnery esá, z hry tych winnerov nebude mat vyrazne viac, nez Nadal.
Reagovat
sojka1
tomu neverim... jestli tedy nemyslis ctyricetileteho Federera... :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Souhlasím, je to vidět i bez čísel, jak se kdo tlačí dopředu, když je příležitost. Trochu to připomíná tu slavnou definici obscénnosti soudcem Nejvyššího soudu USA Stewartem: I know it when I see it...

Mimochodem, Rafa i v singlu tu obrovskou šikovnost občas ukáže, takže si myslím, že on by byl vynikající i jako útočný hráč (v klasickém smyslu) a (hypoteticky) by díky tomu v dávných časech rivalit stylů on hráčsky mohl být klidně třeba i měco jako McEnroe/Becker, zatímco Novak by podle mne byl vždycky spíš Borg/Lendl.
Reagovat
sojka1
I know it when I see it... :-)))
jinak samozrejme, ze je to i opticky evidentni rozdil, napovida prece i charakter a delka vymen, celych zapasu pripadne....
To hypoteticke typove zarazeni Rafy je trefne, ale proto jsem zminovala mentalitu, pojeti, maji "TO" jinak. Vidis sice genialni vymeny, ale rikas si moderne: A cooo, jako.. :-)) Lehkonohy a mlady Fedex (vlastne i ten vcerejsi jeste) nikoho nenechal na pochybach, stavel si hru pro co nejrychlejsi winer, driv jsem si uzivala i tu brysknost zmeny puvodniho napadu, on ji totiz jeste stacil v poli nebo cestou na sako klidne provest... byla to naprosto uzasna a zrejme uz neopakovatelna podivana...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, fascinující je to i z úhlu pohledu nás, obyčejných smrtelníků, co do toho občas pinknou a kteří když na poslední chvíli změní původní nápad, je z toho ve čtyřech případech z pěti nevynucená chyba. A to nám tam míčky nesviští v tak pekelném tempu...
Reagovat
Nola
vsak to plati vseobecne, nikto nepocita udery, ktore hrac sice dobehne, ale nevrati ich, vsetci sa tu odbavuju na winneroch :D
Reagovat
Nola
verim, ze sa nebude ziadny hrac B3 ztrapnovat po kariere niekde v debli, mozno niekde na priatelskom stretnuti pri oslave zivotneho jubilea svojich ratolesti....
Reagovat
sojka1
mne vubec nejde o ten debl, ja se na nej take divam skrz prsty, ale je dulezite, jak ho hraji, ta technika je na mensim prostoru a pri vetsi rychlosti takova nahatejsi... :-))
Reagovat
Nola
OK, ale radsej by som zostala pri tej oslave ratolesti smile
Reagovat
sojka1
ja ti rozumim... :-)) ale debl je prece tradicni soucasti tymovych soutezi, kazdy jimi prosel. A predevsim kazdy vyrostl i na nem, debl je z treningovych duvodu bezne utrpeni mladeznickych turnaju... :-)
Reagovat
Nola
kedy si videla hrat naposledy toho nemozneho hraca v debli? bol neskutocne kopyto to nerozporujem, ale obcas aj motyka obcas vystreli a na stare kolena sa ucime viacej vnimat svoje byvale prednosti, kedze on, bol v zaciatkoch kariery neskutocne utocnym hracom a na sieti nebol az tak nemozny.....
Reagovat
sojka1
ja fakt nevim, vis prece dobre, ze jsem rada, kdyz ho nevidim... myslim, ze jeste kdyz se opiral o Nenada... :-)) Ale uz toho radeji nechavam, ctu tady Marducha, jaky je to carodej a celodvorcak, tak mu nechci krivdit... :-))
Reagovat
Nola
ja naopak sledujem konkurenciu, vcera, dnes, zajtra, robis chybu, ja tiez nemusim niektorych hracov, ale urcite si ich pozriem, hlavne, ak maju, alebo mali potencial.... cez to neide vlak smile
ver mi, ze vacsina a velka sleduje zapasy toho hraca, ktory nemal nikdy byt tym, co bude porazat svatu dvojku, to asi ani nejde, budes asi vynimka, ktora toto pravidlo potvdzuje :D
Reagovat
sojka1
ale predevsim zalezi na tom, co od sledovani tenisu kdo ocekava, ne? Tenis byla pomerne dlouho jedina vec v mem zivote, kterou jsem umela nejlip (pak se to prece jen zacalo preklapet)... :-))) a tenis je rozhodne (zbytna) cinnost, kterou ve svem zivote provozuji nejdele, takze nesleduji zadnou vzdelavaci ani fanouskovskou linii, jen tu zajmovou. A budu se klidne a nekoncepcne divat na jakykoliv zapas, ktery me bude bavit - i na deti. A klidne nekoukam na Djokovice. :-)))
Reagovat
Nola
ja nie som trener ani hrac tenisu.... tenis sledujem, lebo ma bavi, radsej si pozriem tenisovy zapas ako nejaky zabavny program, v tom je medzi nami asi rozdiel, sledovala som ho odjakziva, F1, sporty na OH, trebars aj lyziarske alpske discipliny, neriesim blaznov, ktori sa tu nejak ztotozjuju so svojimi idolmi, dnes je uz mi smiesne, ked tu nejaky fanatik supne svoj nenavistny status voci niektoremu hracovi B3, mam totiz ine zamestnanie a tenis vnimam ako relax
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcem vám vstupovať do tohto kultivovaného dámskeho klubu. Ale ja si celkom užívam, keď sa teraz v podstate nič nehrá, a to dlhodobo. A potom budem o to natešenejší na AO.

Sledovať béčkovú Viedeň, či Petrohrad. To by som buď nemohol mať deti alebo byť na dochodku, aby to človek časovo počas bežného týždňa dával.
Reagovat
Stan_Borowitz
Souhlasím, že se to blbě stíhá v běžném životě, takže si člověk musí vybírat. Ale je fakt, že pak člověk určitě propásne spoustu krásných a kvalitních zápasů, protože ty se nemusí odehrát zrovna mezi trojicí FED/NAD/DJO.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist