Tsonga se po půl roce vrátil na okruh ATP, v Montpellier slaví první výhru po 11 měsících

1. 2. 2022, 21:27
Aktuality 15
ATP MONTPELLIER - Jo-Wilfried Tsonga se dnes po půl roce objevil na turnaji ATP a na domácí půdě v Montpellier hned ukončil 11 měsíců dlouhé čekání na vítězství. Francouzský šampion z roku 2019, který od loňského Wimbledonu léčil zranění nohy, porazil Poláka Kacpera Żuka.
Jo-Wilfried Tsonga

Za poslední dva roky toho Jo-Wilfried Tsonga příliš neodehrál. Od ledna 2020 do února 2021 nehrál dlouhých 13 měsíců kvůli chronickým bolestem zad a loni po návratu vydoloval jedinou výhru z osmi turnajů. Po Wimbledonu 2021 byl znovu na marodce, tentokrát 6 měsíců kvůli zranění pravé nohy a mohl tak trávit spoustu času se svým čtyřletým synem.

Do tenisového kolotoče se vrátil minulý týden na domácím challengeru v Quimperu, kde si připsal jedno vítězství. A dnes v Montpellier, kde před třemi lety zaznamenal předposlední ze svých 22 titulů, se vrátil i na okruh ATP a také odstartoval vítězstvím.

36letý Francouz si poradil s o čtrnáct let mladším Polákem Kacperem Żukem. Hráče z druhé světové stovky, který byl rozehraný z kvalifikace, porazil i díky odvrácení 5 z 6 brejkbolů po hodině a půl hry 6-4 6-4.

"Je úžasné být zpátky na kurtu a hrát. Mám za sebou několik těžkých měsíců a vyhrát jeden z mých prvních zápasů v roce je pro mě fantastické," pochvaloval si Tsongu. "Mám kolem sebe spoustu úžasných lidí, bez nich bych tady dnes nestál," poděkoval své rodině a týmu. 

Dnešní výhra byla pro Tsongu teprve druhou na okruhu ATP od podzimu 2019, kdy naposledy vyhrál alespoň dvakrát po sobě a se dostal do čtvrtfinále domácího Masters 1000 v Paříži.



V Montpellier si bývalá světová pětka a finalista Australian Open 2008 zahraje o postup do čtvrtfinále s Filipem Krajinovičem (h2h 0-1). Pátý nasazený Srb v prvním kole zdolal Australana Alexeie Popyrina

Program jako Tsonga má letos zatím také jeho krajan a finálový soupeř z roku 2019 Pierre-Hugues Herbert. Devátý deblista světa, který se odmítl očkovat proti nemoci Covid-19 a nemohl tak startovat na turnajích v Austrálii, po nezdaru v Quimperu zaznamenal v Montpellier už třetí výhru. Po zvládnuté kvalifikaci dnes porazil 7-5 6-2 Němce Petera Gojowczyka. Ve druhém kole narazí na Kazacha Alexandera Bublika (h2h 1-0).

Damir Džumhur ve Francii porazil 7-6 6-0 Slováka Alexe Molčana, oplatil mu dvě loňské porážky, navázal na dvě výhry z kvalifikace a poprvé od loňského července vyhrál zápas v hlavní soutěži turnaje ATP. O čtvrtfinále se bosenský tenista utká se čtvrtým nasazeným Gruzíncem Basilašvilim (h2h 0-0).

V bezmála tříhodinové bitvě dvou domácích hráčů, bývalých členů Top 10 aktuálně figurujících v druhé světové stovce, slavil Gilles Simon. 37letý veterán zdolal šampiona z roku 2018 Lucase Pouillea 7-6 5-7 6-4 a vzájemnou bilanci upravil na 4-1. O čtvrtfinále se utká s druhým nasazeným Španělem Robertem Bautistou (h2h 5-2).

Nejvýše nasazeným podniku Open Sud de France je německý šampion z roku 2017 Alexander Zverev, který bude chtít dát zapomenout na nezdar na Australian Open. Roli nasazené trojky plní trojnásobný vítěz Gaël Monfils, jenž se v oblíbené hale pokusí potvrdit formu z úvodu szeony.

• ATP 250 MONTPELLIER •
Francie, tv. povrch / hala, 490.990 eur
úterní výsledky (01. 02. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Krajinovič (5-Srb.) - Popyrin (Austr.) 7-5 7-6(3)
Herbert (Fr.) - Gojowczyk (Něm.) 7-5 6-2
Tsonga (Fr.) - Žuk (Pol.) 6-4 6-4
Džumhur (Bos.) - Molčan (SR) 7-6(5) 6-0
Simon (Fr.) - Pouille (Fr.) 7-6(4) 5-7 6-4
Soon Woo Kwon (Kor.) - Gaston (Fr.) 6-2 6-1
M. Ymer (Švéd.) - Moutet (Fr.) 7-6(5) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
bravosmile Doufám, že vydrží hrát chvíli bez zranění a ještě zadupe do země pár ufňukaných třasořiteksmilesmile
Reagovat
Krisboy
Letí to, letí. Mě Tsonga přijde skoro jako nějaká legenda ze starých časů...přitom je to ještě aktivní hráč. Ale myslím, že už od něj nelze čekat zázraky. Rád bych se pletl smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
ááá... kukám, že nás tu poctil návštěvou i sám s. dr. kubek ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tsonga, Berdych, Ferrer, starý dobrý sled čakateľov, smoliarov. Je fajn vidieť jeho zástupcu späť v akcii, aspoň takto symbolicky.

Väčšina fanúšikov by považovala spomínanú trojicu za menej v porovnaní so Zverevom, Tsitsipasom, Rublevom, ale ja si to nemyslím.
Reagovat
Fandina
Jak si přišel na to, že většina fanoušků považuje T,B,F za horší než Zverev, Tsitsi nebo Rubl? Zatím na ně ty mladší nemají, tak nevím, proč by si měla většina myslet, že je to jinak.
Reagovat
Fandina
Z těch tří tak možná Zverev, ten má hodně titulů, víc než Berďa a v tom TM, zlato OH, takže ten má dobře naběhnuto. Ostatní dva se teprve uvidí.
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Blondie
Nevíte, prosím, jaké jsou turnajové kalendáře Peti a Karo? Ta by se měla už v únoru vracet, ne?
Reagovat
FulnekUltras
snad spíš menstruační kalendář by dnes mohl být aspoň trochu směroplatný smile
Reagovat
tommr
Karolína se právě odhlásila z Petrohradu ... smile
Obě jsou zatím psané v Dubaji a v Doha ...
Reagovat
Blondie
Děkuju!
Hm, taky má smůlu, na začátku roku loni nic neuhrála, nic neobhajovala, mohla si polepšit.
Ale zase se nepropadne.


Petra v Petrohradu nehraje?
Reagovat
tommr
v Petrohradu by z našich měly hrát jen Markéta Vondroušová a Tereza Martincová ...
Reagovat
Blondie
Děkuju :(

To zas Peti v Doha vyletí ve druhém kole a propadne se :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist