Turnaj mistryň se v Česku neuskuteční. Petera označil volbu mexického Cancúnu za obrovské zklamání

7. 9. 2023, 18:08
Aktuality 30
Turnaj mistryň se bude konat 29. října až 5. listopadu v mexickém Cancúnu. Oznámila to WTA na oficiálním webu. O pořádání akce se podle médií ucházel také podnikatel Tomáš Petera, jenž chtěl akci zorganizovat letos v Ostravě a v příštích letech v Praze. Dalším kandidátem byl údajně Rijád.
© Profimedia

V Mexiku se turnaj pro nejlepších osm singlistek a osm deblových párů sezony uskuteční podruhé během tří let. V roce 2021 akci uspořádala Guadalajara, loni se WTA Finals konalo v texaském Fort Worthu.

Peteru volba zaskočila. "Je to pro nás obrovské zklamání,“ řekl iDNES.cz. "Pět šest týdnů jsme vyřizovali a připravovali všechny náležitosti. Udělali jsme skoro zázrak. Dokonce už jsme poslali kamion do Londýna pro speciální fialovou barvu, kterou si WTA objednala na nátěr kurtů. Pak nám ani nedali vědět, že se bude hrát v Cancúnu," podivoval se nad politikou WTA, která podle něj nedává smysl.

"Největší podnik, který mají, řeší úplně na poslední chvíli. Pak ho strčí do Guadalajary, Fort Worthu a Cancúnu, kde absolutně postrádají fanouškovskou základnu a tenisové zázemí," popsal. Zatímco garantoval při dlouhodobější smlouvě miliony dolarů jako odměny pro hráčky, poplatek pro WTA i krytí všech nákladů, v Cancúnu si asociace bude podle něj všechno platit sama. "A aréna vypadá jako basketbalová hala v nějakém našem okresním městě," konstatoval.

Původně se měl Turnaj mistryň v letech 2019 až 2028 hrát v Shenzhenu, který uzavřel s WTA smlouvu na 10 let. Akci však hostil pouze jednou. Nejprve zasáhla pandemie koronaviru a následně vedení ženského okruhu kvůli aféře kolem bývalé světové deblové jedničky Shuai Peng pozastavila konání svých turnajů v Číně.

Vedení WTA dnes uvedlo, že zvažovalo na letošního pořadatele několik nabídek, které konzultovalo s hráčskou radou. Dějiště se vybírá na základě mnoha faktorů včetně logistických možností, dopravní dostupnosti, kapacity arény a podpory ženského tenisu.

V osmičce nejlepších tenistek sezony se aktuálně drží wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová a finalistka Roland Garros a semifinalistka aktuálního US Open Karolína Muchová. Vítězce z roku 2011 Petře Kvitové patří v letošním žebříčku desáté místo. Pátým párem roku jsou v současnosti loňské finalistky a předloňské šampionky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.

Po asijské šňůře tak tenistky poletí do Střední Ameriky, načež většina vzápětí z nich odehraje finále Poháru Billie Jean Kingové v Seville. "Tohle je šílenost. Tvrdí, že se ptali hráček. Ale odkývat jim to bez rozpaků mohla jedině Američanka Pegulaová, která je v Mexiku za chvilku. A co Šwiateková, Češky a další Evropanky? Jednoznačně vylučuju, že chtěly do Cancúnu a ne do Ostravy," dodal Petera.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
makro99
škoda, škoda, divácky i logisticky by to dávalo smysl.. ale třeba WTA vymyslí nějakou special WC pro Zarazuovou :/
Reagovat
Kozoroh
WTA si zkrátka vyhodnotila, že po zákazu ruských tenistek na letošním turnaji v Praze by bylo riskantní udělit Česku pořádání TM, uvažování vedení WTA lze shrnout takto "co když česká strana nedodrží slovo a nepustí na TM Sabalenkovou? smile" Byla by z toho blamáž pro obě strany...
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak. Ať teď hujeři nebrečej, můžou si za to sami.smile
Reagovat
mendrit
Spíš škoda, že o pořádání turnaje nebyli mezi vážnými zájemci jiné země v oklí, co by takové problémy nemusely řešit.
Nejprofesionálnší soutěž ženského sportu a přitom tak málo exluzivní zájemci. I ta Čína zní lépe.
Reagovat
bIbec
Ty poslední dvě tisícovky ještě můžou zamíchat kartami. Na tu mexickou není přihlášená ani Maky ani Kája, takže si to nebudou moci pohlídat ten turnaj mistryň.
Reagovat
bIbec
No.. nějak to dopadne. Alespoň že ta Ons je teď ta hráčka na osmém místě.

Z hlediska těch výhledů na TM by pro holky bylo lepší, kdyby vyhrála dneska Sabalenka.
Reagovat
tommr
jj pro naše hráčky je lepší že vyhrála Sabalenka. Keysová by se v případě zisku titulu dostala v Race před Mušku ...
Reagovat
Kandinsky1
Ty vole, v Ostravě smile
Do Prahy by to dali hned.
Reagovat
Hector17
Dobře ti tak ty dobytku. Za to co jsi udělal s Baníkem by jsi měl dostat v Ostravě po hubě a ne tady pořádat turnaje.
Reagovat
lvicek
Z toho, co zazniva v clanku od Petery je to opravdu dost divne, v Cancunu si WTA bude platit vse sama a stejne to tam da? Zrejme tedy proto, aby dalsi roky mela volne ruce pro Rijad? To vedeni je podivna banda, proc je tam vubec nejakej chlap, proc to nevedou treba nejake drivejsi hracky?
Reagovat
Ronnyx
Těžko říct, podobné otázky si rovněž pokládám. Z WTA se stala asociace kde jsou ekonomické otázky na prvním místě, na tom by nebylo nic nepochopitelného.
S čím však nemohu souhlasit je, že zájmy hraček představitele asociace nezajímají a z ekonomických zájmů jsou zřejmě upřednostněny jen ty, z kterých benefitují představitelé než samotná asociace.
Reagovat
EllNino
Guadalajara - Asie - Cancun - Sevilla :) Slušná sebevražda na konec sezóny
Reagovat
SydneyOpen
A obávám se že u všechny turnajů se dočkáme prázdných/poloprázdných tribun...
Reagovat
boyarddor
Mě překvapuje že jsme nabídli více než Shenzen (14 000 000 USD) a nezískali jsme to.

Nabídli jsme 15 000 000 USD, stejně jako Saúdská Arábie a získali jsme povolení pro Arynu, ale na rozdíl od nich jsme mnohem blíže k Seville a bylo by to tady naplněný.
Reagovat
paddy
ten mu to sežral i s navijákem smile

Čína se na oko trestala, když vláda zakázala všechny společenské akce, a po rozvolnění se Simon hned hlásil Peng ne-Peng
a arabské prašáky taky nesmrdí

neznám větší tenisovou krysu, než je Simon smile smile

https://www.idnes.cz/sport/tenis/turnaj-mistryn-poradatelstvi-cancun-tomas-petera-rozhovor.A230907_182123_tenis_rou
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Útočit na Čínu by ti šlo, ty malý lstivý človíčku. Karma ti to vrátí. smile
Reagovat
Titan
To je přesně ten výsměch, o kterém jsem psal. Uskutečnit důležitý zápas v zemi, kde se účastníci deportují z letiště je prostě nepřijatelné...
Reagovat
tommr
smile
Reagovat
SydneyOpen
za to pořádat jeden z největších ženských tenisových turnajů v zemi, kde mají ženy práva asi jako u nás pytel brambor a diskriminují tam úplně všechny, je opravdu majstryštyk
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Máš na mysli největšího přítele a spojence USA na Středním východě?smile
Reagovat
milik254
Reagovat
elsky
A stejnak se najde někdo, kdo tuhle elementární logiku popírá. Lidi jsou v nějakém strašném rauši, 2+2 už není 4.
Reagovat
Stan_Borowitz
O to horší bude vystřízlivění, až se přísun drogy zastaví. To bude najednou divení a mrzení...
Reagovat
boyarddor
"Vedení WTA dnes uvedlo, že zvažovalo na letošního pořadatele několik nabídek, které konzultovalo s hráčskou radou. Dějiště se vybírá na základě mnoha faktorů včetně logistických možností, dopravní dostupnosti, kapacity arény a podpory ženského tenisu."

Opravdu je Cancún logisticky a kapacitou arény (6 000) lepší než Česko?
Reagovat
SydneyOpen
a podpora ženského tenisu je tam taky na vysokém levelu smile
Reagovat
mendrit
Tak z toho vyplývá, že rada hráček měla větší váku, než ostatní nedostatky smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak samozřejmě tam nemůžou napsat, že dali přednost zemi, kde nemíchají politiku do sportu a kde dodržují vlastní zákony...
Reagovat
Krisboy
Tak Ostrava by byla lepší, ale Cancún je asi milionkrát lepší, než Saúdská Arábie.
Reagovat
Hector17
A Saúdská Arábie zase lepší než USA. Nevyberes.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist