Úspěšný debut i ve Wimbledonu. Brenda Fruhvirtová v kvalifikaci porazila krajanku Bejlek

27. 6. 2023, 13:28
Aktuality 28
WIMBLEDON - Brenda Fruhvirtová (16) zahájila svou premiéru ve slavném Wimbledonu vítězstvím 6:0, 7:5 nad krajankou Sárou Bejlek (17) a stále může i na svém třetím dospělém grandslamu projít kvalifikačními boji. Další krok k účasti v hlavní soutěži se pokusí udělat proti Katherine Sebovové (24). Vítěznou premiéru na trávě si připsala Barbora Palicová (19), první kolo kvalifikace čeká v úterý ještě Lucii Havlíčkovou (18).
Brenda Fruhvirtová (© Profimedia)

Brenda Fruhvirtová loni posbírala na nižším okruhu ITF celkem osm trofejí, ale letos startuje výhradně na nejvyšší tour. Jedinou výjimkou je zastávka na W40 v Indii, kde zvládla i své deváté profesionální finále, získala svůj největší titul a první mimo antukové podniky série W25.

Letošní sezona je pro jednu z nejtalentovanějších teenagerek ve znamení debutů na grandslamech. Tříkolovou kvalifikací prošla na Australian Open i v areálu Rolanda Garrose a to samé se jí stále může podařit také při debutu ve Wimbledonu, kde by měla další šanci zaútočit na premiérový postup do druhého kola na hlavním okruhu.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - Bejlek

Mladší z talentovaných sester začala v Roehamptonu, kde se wimbledonské kvalifikační boje tradičně konají, suverénně. Krajance Sáře Bejlek povolila v úvodních sedmi gamech pouhé tři míčky. Pak ale začala sama chybovat a postup si ze stavu 6:0 a 2:0 ještě pořádně zkomplikovala, dokonce musela likvidovat setbol. Po srovnání na 5:5 už ale zase aktivní hrou dominovala. Zatímco úvodní dějství trvalo pouhých 16 minut, ve druhém se bojovalo bez 10 minut hodinu.

O účast ve finále kvalifikace bude Fruhvirtová bojovat s Katherine Sebovovou. S Kanaďankou změří síly poprvé. Bejlek naopak přišla o možnost kvalifikovat se na čtvrtém grandslamu v řadě a stejně jako loni skončila ve wimbledonské kvalifikaci hned na úvod.

Vítěznou premiéru na travnatém kurtu si na úvod kvalifikace Wimbledonu připsala Barbora Palicová. Devatenáctiletá Češka zdolala 6:3, 5:7, 6:4 Kathinku Von Deichmannovou z Lichtenštejnska, přestože ve druhém setu neudržela vedení 5:2 s dvěma brejky v zádech.

Palicová zkouší štěstí v kvalifikaci grandslamu potřetí v kariéře a stejně jako v lednu v Melbourne a v květnu v Paříži zvládla úvodní vystoupení. O překonání svého maxima se utká s dvojnásobnou čtvrtfinalistkou Coco Vandewegheovou z USA.

Lucie Havlíčková si ve Wimbledonu odbyla debut v kvalifikaci grandslamu, ve svém premiérovém zápasu na trávě mezi ženami ale neuspěla. Se Španělkou Marinou Bassolsovou osmnáctiletá Češka prohrála 6:7, 3:6.

V úvodní sadě vítězka loňského French Open a finalistka US Open juniorek Havlíčková dvakrát dotáhla manko brejku, ale v tie-breaku přeci jen padla. Ve druhé sadě se ujala vedení 2:1, jenže brejk nepotvrdila a v závěru ztratila pět ze šesti gamů.

Kvarteto mužů se v úvodním kole představilo již v pondělí, do dalších bojů postoupil pouze Tomáš Macháč. V kvalifikaci tak pokračují už jen tři z původních osmi českých zástupců.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Označení "nejtalentovanější" je parádní hloupost. To lze nějak měřit? Maximálně bych si dovolil použít termín "nadějná".
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A co takhle vyhledávání talentů? Prostě jsou odborníci, co dokážou rozpoznat míru talentu (pro jakýkoli sport). Pak už to je o poměru talentu a ochotě dřít. Stačí si srovnat talent Lendla a Kyrgiose. Kdyby měl Lendl jeho talent, o GOATOvi by nebylo pochyb...
A že má třeba Brenda velký talent je snad jasné.
I mně stačilo vidět Rosického v jednom z prvních zápasů za Spartu asi v 18letech a bylo mi jasné, že to je supertalent a to fotbal skoro nesleduju...
Reagovat
lvicek
Vsak ono je tam napsane "jednu z nejtalentovanějších teenagerek" a s tim by se uz snad dalo souhlasit lepe, ne? Patrila mezi spicku v juniorkach a ted patri mezi spicku mezi juniorkami v WTA zebricku. Neni tam napsane, ze je nejlepsi ze vsech.
Reagovat
Dobry-den
Brenda - Sára - výsledek asi dle očekávání, snad kromě toho výprasku v prvním setu. Snad se Brenda nelekne obávané Sebov a udrží si v GS kvaldách 100% úspěšnost.

Ale co teď se Sárou? Zpět na antuku? Ani tam jí to letos moc nejde. Že spadne do třetí stovky bych teda nečekal. :(

Bára - do stavu 6:3 4:1 se dvěma brejky skvělá, padalo jí to tam, ale pak se ukázalo, že po samých prohrách jí letos chybí sebevědomí. Nakonec se to zvrhlo v nehezkou bitvu s otravnou vracečkou, naštěstí s dobrým koncem, ale další vyhlídky nejsou moc nadějné. Byť otravná Vandeweghe se taky už jen trápí. Vlastně mě překvapilo, že ještě vůbec hraje...

Lucka - té jsem docela věřil, ale tahala za kratší konec. :(

No tak snad aspoň ta Brenda proleze do hlavní soutěže. smile
Reagovat
Honza-K
Bára Palicová postupuje smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
za předvedený výkon neměla postoupit ani jedna z nich. Zvládl jsem se dívat asi game a půl a kromě asi 3DF a X UE tam byl k vidění jeden solidní úder.smile
Reagovat
tommr
ve druhém setu už vedla 5:2 se dvěma brejkama k dobru ale nedokázala zápas dvakrát dopodávat a nakonec druhej set ještě prohrála 5:7 ... smile
Reagovat
SpacialRecognition
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Palicová s Obuvnicí tam předvádějí co? Strašidelné představení.smile Vidím to až od stavu 4:1 ve druhám, ale podle toho si postup nezaslouží ani jednasmile
Reagovat
Kandinsky1
Koukám, že loni byla Bejlek v době Wimbledonu v žebříčku číslo 210. Nějak se nám zasekla smile
Reagovat
lenka258
Bude to mít holka moc těžký s tím, jak je malinká :(. Neříá, je tam spousta holek okolo 170 cm... i sestry F., ale pod 160 cm, to bude mít moc těžké s těmi čahounkami:(
Reagovat
Kandinsky1
Jo, je to na houno. I kdyby se stavěla na hlavu, tak s tímhle hendikepem díru do tenisového světa prostě neudělá. A asi by se měla vyloženě zaměřit na antuku.
Reagovat
Mantra
Nevím jaká je finanční situace její rodiny, ale s tímhle hcp si myslím, že je to jen drahý koníček, černá díra na peníze. A to i v rámci CZ/EU rozměrů - tj. nejvyšší čas se zaměřit na něco jiného nebo se stane, že ve 35 bude někde za barem v nonstopu nebo u kasy v Lidlu.
Reagovat
lenka258
Tak je mladá, určitě studuje střední :). Třeba nás nakonec překvapí a pěkně vylétne nahoru :), ale jak říkáte, bude muset asi dřít x krát tolik, než ty ostatní a i to možná stačit nebude :(.
Ale přála bych jí to! smile
Reagovat
wymwsze
Její rodina je na tom dobře a ona sama si na prize money vydělala za poslední rok kolem 6,5 miliónů (to bude kolem 3,5 čistého).
Reagovat
Kandinsky1
Navíc kolem té stovky by se pohybovat mohla.
Reagovat
Kandinsky1
Stovky v žebříčku.
Reagovat
A211
Jak se financuje Voráčová???
Reagovat
Kandinsky1
Ta si vyhrála 2 mil Dolarů.
Což mě tedy překvapilo.
Reagovat
A211
Ale za jak dlouho kolik to je na rok...
Reagovat
r176
A hned tady máme článek o výhře v kvaldě jako by vyhrála Wimbledon nebo JYrka dal druhé kolo v Prostějověsmile smilesmile
Reagovat
tommr
včera tu byl článek i o kvaldě mužů i když v ní naši hráči dopadli jako sedláci u Chlumce ... smile
Reagovat
r176
a dnes to asi nebude o moc lepší smilesmilesmile
Reagovat
Mantra
100% nepostoupí ani jeden český muž. smile
Reagovat
tommr
až do stavu 6:0 2:0 to vypadalo na exhibici ale pak se Sára probrala a Brenda naopak začala dělat laciný chyby a z druhého setu se ještě stalo drama. O výhře Brendy jsem ale ani na chvíli nezapochyboval ...
V dalším kole čeká Brendu podstatně těžší soupeřka. Sebov už letos porazila Lindu Noskovou i Lindu Fruhvirtovou a v zápase s Brendou bude favoritka ...
Reagovat
r176
A kdo letos LF neporazil??? smilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
Byla to slušná přestřelka. Śkoda, že musely hrár proti sobě.
Reagovat
Kandinsky1
Bylo to hrozný, až závěr utkání měl nějakou kvalitu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist