Vondroušová na Australian Open vyřadila světovou dvojku! S Fruhvirtovou si zahraje o osmifinále

19. 1. 2023, 15:07
Aktuality 60
AUSTRALIAN OPEN - Markéta Vondroušová se na Australian Open postarala o vyřazení světové dvojky Ons Džabúrové. Česká tenistka porazila tuniskou finalistku předchozích dvou grandslamů 6-1 5-7 6-1 a třetí rok po sobě v Melbourne nechybí ve 3. kole. V něm narazí na krajanku Lindu Fruhvirtovou.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Markéta Vondroušová loni kvůli operaci zápěstí půl roku nehrála, na podzim se však stihla na kurty vrátit a na menších turnajích a v Billie Jean King Cupu se rychle vrátila do zápasového tempa. Ve dvouhře měla bilanci 8-2 a ve čtyřhře 10-1.

A ve velmi dobrých výkonech pokračuje i v úvodu nové sezony. Z pěti zápasů prohrála jediný s letos dosud stále neporaženou členkou Top 10 Arynou Sabalenkovou. 

Na Australian Open 23letá rodačka ze Sokolova zvládla už dva třísetové duely. Po obratu proti Američance Alison Riskeové-Amritrajové si dnes poradila i se světovou dvojkou Ons Džabúrovou. Tuniskou finalistku loňského Wimbledonu a US Open zdolala 6-1 5-7 6-1 a vzájemnou bilanci upravila na 2-3.

Statistiky zápasu
Vondroušová - Džabúrová
1 esa 4
3 dvojchyby 2
65 %
1. podání 'in' 61 %
59 %
úsp. 1. podání 55 %
52 %
úsp. 2. podání 35 %
17 winnery 27
24 nevyn. chyby 50
10/17 hra na síti 16/28
8/16 brejkboly 4/6
93 celkem bodů 77
čas: 1:42

Vondroušová vletěla do nočního zápasu v Rod Laver Areně nebojácně a proti extrémně chybující soupeřce získávala jeden game za druhým. V prvním setu neuspěla jen ve čtvrté hře, v němž nevyužila brejkbol.

Přestože Džabúrová nebyla ve své kůži a dál dělala zbytečné chyby, dokázala ve druhém setu na rozdíl od úvodu utkání trefovat i vítězné údery a odskočila do vedení 4-1. Přestože náskok ztratila, vynutila si třetí set. 

V něm už ale opět dominovala česká tenistka. Ta se bleskově dostala do vedení 5-0 a šla podávat. Při servisu zápas neukončila, ale další drama nepřipustila. Při druhém mečbolu jí soupeřka pomohla 50. nevynucenou chybou.

 


"Vždycky je těžké vrátit se po tak dlouhé době. Každopádně jsem dobře potrénovala a zapracovala na fyzické kondici. Jsem moc ráda, že jsem zpátky na této úrovni a jsem znovu schopná hrát takové zápasy," řekla Vondroušová v pozápasovém rozhovoru na kurtu více než hodinu po půlnoci.

"Ons byla ve druhém setu lepší a neměla jsem tam šanci. Snažila jsem se ale soustředit a doufala, že přijdou další chyby. Jsem ráda, že to nakonec vyšlo," doplnila bývalá světová čtrnáctka a aktuálně 86. hráčka žebříčku WTA.

Finalistka French Open 2019 Vondroušová hraje v Melbourne Parku pošesté a třetí rok po sobě nechybí ve 3. kole. O zopakování svého nejlepšího výsledku v Melbourne z roku 2021 si zahraje se sedmnáctiletou krajankou Lindou Fruhvirtovou, jež v odpoledním programu porazila Kimberly Birrellovou a překonala své grandslamové maximum.

"Ona (Fruhvirtová) je už teď skvělá hráčka, mladá hvězda. Těším se, až si s ní zahraju," uvedla Vondroušová, kterou zítra čeká vstup do čtyřhry po boku Miriam Kolodziejové.

Džabúrová v pátém letošním zápase utrpěla druhou porážku a opět se musela sklonit před uměním české soupeřky. Před dvěma týdny v semifinále v Adelaide nestačila na Lindu Noskovou. Po dnešním odchodu z kurtu si v útrobách stadionu okamžitě klekla na zem a těžce vydýchávala.

Mezi 32 nejlepšími hráčkami letošního Australian Open jsou čtyři české tenistky. Kromě Vondroušové a Fruhvirtové dnes ve 2. kole uspěla i Karolína Plíšková, už včera postoupila Barbora Krejčíková. Mezi muži je ve 3. kole Jiří Lehečka.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 76.500.000 aus. dolarů
čtvrteční výsledky (19. 1. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Vondroušová (ČR) - Džabúrová (2-Tun.) 6-1 5-7 6-1
Kar. Plíšková (30-ČR) - Putincevová (Kaz.) 6-0 7-5
L. Fruhvirtová (ČR) - Birrellová (Austr.) 6-3 6-2
Garciaová (4-Fr.) - Fernandezová (Kan.) 7-6(5) 7-5
Sabalenková (5-) - Rogersová (USA) 6-3 6-1
Volynetsová (USA) - Kuděrmetovová (9-) 6-4 2-6 6-2
Bencicová (12-Švýc.) - Liuová (USA) 7-6(3) 6-3
Linetteová (Pol.) - Kontaveitová (16-Est.) 3-6 6-3 6-4
Vekičová (Chorv.) - Samsonovová (18-) 6-3 6-0
Alexandrovová (19-) - Townsendová (USA) 1-6 6-2 6-3
Shuai Zhang (23-Čína) - Martičová (Chorv.) 6-3 6-3
Mertensová (26-Belg.) - Davisová (USA) 6-4 6-3
Siegemundová (Něm.) - Beguová (27-Rum.) 5-7 7-5 6-3
Giorgiová (It.) - Schmiedlová (SR) 6-4 6-3
Párrizasová (Šp.) - Potapovová (-) 6-3 6-2
Gračovová (-) - Stefaniniová (It.) 6-3 6-1
• Čtyřhra ženy - 1. kolo •
Bouzková/Osoriová (ČR/Kol.) - Changová/Kulikovová (USA) 6-4 6-2
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Eikeriová/Harrisonová (Nor./USA) 6-2 3-6 6-2

Pegulaová/Gauffová (2-USA) - Martincová/Vekičová (ČR/Chorv.) 7-6(2) 3-6 6-2

• Čtyřhra muži - 1. kolo •
Lehečka/Molčan (ČR/SR) - F. Cerúndolo/Etcheverry (Arg.) 6-4 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Holahej
Maky těší vítězství, před utkáním o ní řekla.. Ons je super holka a pekelně šikovná tenistka. Čopy a kraťasy hrajeme podobné, takže bychom mohly předvést zajímavé výměny. Líbilo se mi, že po vítězných bodech v utkání výrazně neslavila, jako jindy, Ons nebyla úplně zdravotně ok. Respekt se jí snad vrátí.
Reagovat
Holahej
Maky těší vítězsví, před utkáním o Ons řekla.. Ona je super holka a pekelně šikovná tenistka. Čopy a kraťasy hrajeme podobné, takže bychom mohly předvést zajímavé výměny. Líbilo se mi, že po vítězných bodech v utkání výrazně neslavila, jako jindy, Ons nebyla úplně zdravotně ok. Respekt se jí snad vrátí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdo je Respekt?smile
Reagovat
Krisboy
Nějaký novinář myslím.
Reagovat
Mony
Ne, to je její pritel, poslal ji k vodě před zápasem, proto ta indispozice
Reagovat
Jan
Markéta, zřejmě slušný oddíl smile Jen tak dál. smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Markéta moc dobře. Navíc byla ohleduplná k fanouškům i soupeřce - smést ji 2x 6:1 by byla strašná nuda, tak jí nechala aspoň set. smile

Nakonec tedy 4 Češky ve 3. kole, to je slušný počin. Místo souboje Kvitová - Krejčíková uvidíme jiný český souboj, ale i ten si nechám líbit. Favoritkou bude samozřejmě Markéta, ale po výhře nad top hráčkou často následuje výbuch, tak uvidíme. smile
Reagovat
Alien
Dnes jsem se zde dočetl, že Uns Jebauer bude svět.1. Po tom, co jsem dnes viděl, je to spíše její zbožné přání!
Reagovat
com
to byl nekdo jinej, to byla Džabúrová a ne Jabauer smilesmile
Reagovat
lvicek
Když už, tak Džábirová!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tolik jich tam hrálo proti samotné Maky a stejně vyhrálasmile
Reagovat
vavrinec
Kde se vzala tahle česká výslovnost mi není jasné.
Tady je pár odkazů k tématu :
https://cs.howtopronounce.com/ons-jabeur

https://www.youtube.com/watch?v=QKYToXdRhQI&t=29s&ab_channel=Reemkhalil

https://www.seznam.cz/profil/jan-laurin-cdd6354fab5619aa54d8c3ce44cb9d7ec0a7794dac285c1669e6
zhruba od poloviny stránky. Kde vzali čeští novináři jimi propagovanou výslovnost zůstane zřejmě věčnou záhadou.
Reagovat
vavrinec
Podobnou záhadou pak je i jméno současné světové jedničky, kdy se nás čeští novináři snaží přesvědčit o výslovnosti "Šwiatek", přestože celý svět včetně samotné tenistky ji vyslovuje "Šwjontek". Pravděpodobně se jedná o nějaké pokusy o uměleckou originalitu.
Reagovat
George_Renel
Koukám na zítřejší program v Live Sport a vidím že Linda s Markétou mají hned první zápas?
Reagovat
EllNino
Vždyť vůbec nehrajou
Reagovat
tommr
zítra (tj. dneska v noci) bude hrát jen Bára Krejčíková ...
Linda a Markéta budou hrát debly ...
Reagovat
George_Renel
Reagovat
EllNino
koukni na oficiální stránk, zápasy Bencic/Giorgi a Fruhvirtová/Vondroušová byly teprve zařazeny do napídky a ještě se jim zřejmě nepřidal oficiální datum na Livesportu, dolní půlka pavouka hraje až v sobotu
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
A211
Taky mě to zmátlo ale derby je 21.1
Reagovat
mahycek
Parádní den, tedy noc v Austrálii. Skvělé naše
děvčata a Markéta tomu dala třešničku. 3x bravosmilesmile*2630
Reagovat
peek
Ustála jsi tlaky,
Maky,
Žába už si balí saky
a paky
taky,
ještě tady protinožcům
vytřeš zraky!
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
aape
smilesmile
Reagovat
Nenela
Ty být velký básník!smilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
:D) jedes...
Reagovat
annah
smilesmilesmile
Reagovat
Fransoas
Dnes hrála proti zdravotně hendikepované Tunisance takticky dobře.Donutila jí k větším chybám.Svými razantními a přesnými údery byla ve druhém setu Ons výrazně lepší.Naštěstí se tím nenechala Markét rozhodit.Nedivím se,že v tunelu při odchodu skolabovala.Její hra je založena na razantích úderech.Vlivem zranění ale toto neplatilo.V každěm přpíadě se musí ocenit hra Markéty.že dokázala eliminovat tlak soupeřky.Gratulace k postupu do dalšího kola.
Reagovat
Nenela
V cem je zdravotne hendikepovana? Zapas jsem videla jen an cislech
Reagovat
tommr
absolutně nic jí nebylo. Lítala tam jak utržená ze řetězu a vzhledem k její postavě je logický že toho pak měla po třech setech plný kecky ...
Reagovat
drabona
se konečně začíná prosazovat, jen aby jí vydrželo zdraví a zázemí a vrátila se tam, kam podle mne určitě patří /minimálně do top 20 /. Škoda jen, že se totéž zatím nedaří Muchové, byla blízko od výhry / nad tím americkým sebevědomím,/ ale to příjde.
Reagovat
Liverpool22
Muška tady měla brutální los - pokud by postoupila hrála by s Rybkou a pak s Igou. U Mušky je potřeba trpělivost a hlavně zdravíčko smile
U Markéty je výhoda, že už má zkušenosti z velkých zápasů finále GS + OH a dnes tyto zkušenosti mohla prodat - už se nepodělá z velké hráčky, velkého kurtu.....
Reagovat
EllNino
Skvělá, výborná hra, ale nemůžu si pomoct, tenis Jabeur na betonu je hrozný, neumí na něm hrát, moc nechápu, ja se dostala do finále US Open, ale momentálně opravdu stačí být konzistentní ... dnes se na to nedalo vůbec dívat, na trávě slajzy a náběhy vypadají efektně, ale tady mi přišel každý druhý úder rámem, žádná čistá práce a celkově tenhle matchup je spíše taková šachová hra, Markéta hraje dost podobně ...

Mám rád retro, ale s čistými údery, například Mušku :) Tohle byla rámovaná
Reagovat
EllNino
Markéta s Lindou jsou v sekci bez nasazených, vypadá to na souboj s Donnou, i když pucky budou spíše sedět Parrizas Diaz ...

Každopádně obě hratelné a čtvrtfinále reálné :)
Reagovat
Liverpool22
jo - to jsem si taky říkal, že naše Maky má v něčem podobný styl jako Žába - kraťasy + spíše šachová hra.....
Reagovat
makro99
Stejny styl, tyhle dve? :) ale tak Mats zase rikal, ze mu Marketa pripomina Petru Kvitovou.. takze evidentne při tech prirovnanich se fantazii meze nekladou :)
Reagovat
EllNino
nikdo nepíše stejný :) už jen to, že hraje každá jinou rukou a rotace využívají každá jiným způsobem :)
Reagovat
Liverpool22
Jak píšeš asi záleží na vizuální fantazii každého jednotlivce. Mats asi vidí to, že Maky + Kvítko hrají levačkou a já tam zase vidím kraťasy + kreativitu Maky + Žáby. Nicméně Kvítko hraje velmi útočný tenis což u Maky nevidím.....
Reagovat
Fandina
Jestli Mats u Petry a Maky nemyslel cit pro tenis, obě jsou políbené tenisovým bohem a dovedou zahrát super údery. Ale tím pro mě podoba končí, Petra je útočná ranařka a Maky spíš hraje šachy.
Reagovat
George_Renel
Budu-li ho přesně citivat řekl, že hraje podobně jako Petra, ale má šikovnější ruce. S tím posledním lze souhlasit, jinak si nemyslím že by jejich herní styl byl podobný.
Reagovat
Holahej
Mé uši to pobraly jinak, ..Mats..po talentované Petře Kvitové, vidíme další talentovanou hráčku z ČR, má šikovnější ruce, nesrovnával hru, styl..
Reagovat
Liverpool22
dneska našim holkám velká pochvala KÁJA smile + LINDA smile + MARKÉTA smile postupují což je pecka
Reagovat
Marie9
smilesmilesmile
Reagovat
Nenela
Krasa! V pristim kole budu fandit Markete, po vsech tech trapenich si prulom zaslouzi a Linda ma jeste hafo casu
Reagovat
George_Renel
Markéta s vrací na své pozice. Věřím, že vzhledem k jejímu mládí má to nejlepší ještě před sebou. A myslím si, že Lindu dá.
Reagovat
tommr
pokud bude Markéta hrát tak jako dneska tak je Linda bez šance ...
Reagovat
Liverpool22
máš pravdu, ale zápas bude asi odsunutý na nějaký pidi kurt + se možná bude hrát ve vedru - tedy úplně jiné podmínky což zase může vyhovovat Lindě - no uvidíme ať vyhraje ta lepší smile
Reagovat
EllNino
Určitě nebude, vždyť ve 3. kole se hraje jen 16 zápasů singla denně a jsou tu 4 velké kurty, minimálně v Kia Aréně určitě budou
Reagovat
Liverpool22
snad máš pravdu, ale vedru se asi nevyhnou - tipuju, že budou hrát jako první smile
Reagovat
lasseklus
žádné vedro v sobotu nebude, příjemné letní počasí do 25 stupňů.
Reagovat
aape
to se tak říká, ale jeden nikdy neví, kde a kdy je jeho top v kariéře a jak dlouho to vydrží..
ale taky si myslím, že pokud bude Maki fit , tak ji Linda nezastaví
Reagovat
tommr
Markéta dneska podala skvělej výkon a zaslouženě vyhrála ... smile
Po druhým setu ve kterým se Jabeurová výrazně zlepšila ve mě byla malá dušička, ale Markéta se nenechala rozhodit a ve třetím setu Jabeurovou jasně přehrála ...
Moh by mi někdo popsat jak Markéta proměnila ten druhej mečbol? Zrovna v tu chvíli mi totiž vypad na chvilku stream ...
Reagovat
makro99
výměna po 2. servu a v ní dlouhej míč od Jabeur, podobný jako ten předposlední míč...
Reagovat
tommr
tak Markéta podobně zkazila ten první mečbol takže si nemají co vyčítat ... smile
Reagovat
George_Renel
Po returnu dala Ons dlouhý míč za základní čáru.
Reagovat
frenkie57
Já si vždycky na GS zaplatím Eurosport Player(129kč). Obraz FHD, žádné výpadky a občas i cz komentář, který je mnohem fundovanější a také méně otravný, než od těch moulů na O2tennis. Potom se zase vrátím pokorně na streamy, poskytnou také HD obraz, ale holt tu a tam vypadnou.
Reagovat
vavrinec
Tak Žabka nám odhopkala, asi to s tou světovou jedničkou nemyslela tak vážně. Škoda že narazí na Lindu, ale zase je aspoň jedna z nich určitě postoupí.
Reagovat
Petra86
Ale ona si dala za cíl neprohrát ve finále, toto bylo pouze druhé kolo.
Reagovat
vrabejka
Ta ji utrápila:) České derby vítej!!!
Reagovat
flex
Předčasné finálesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist