Vondroušová v Dubaji postoupila po skreči, Siniaková podlehla obhájkyni titulu

15. 2. 2022, 19:37
Aktuality 5
WTA DUBAJ - Poloviční úspěšnost měly české kvalifikantky v prvním kole turnaje WTA 500 v Dubaji. Markéta Vondroušová postoupila poté, co americká finalistka Australian Open Danielle Collinsová duel po zisku prvního setu a třech gamech druhé sady vzdala. Kateřina Siniaková svedla třísetový souboj se španělskou obhájkyní titulu Muguruzaovou, potřetí v řadě ji ale porazit nedokázala.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Markéta Vondroušová v Dubaji prošla tříkolovou kvalifikací a na úvod hlavní soutěže čelila světové jedenáctce Danielle Collinsové, se kterou loni otočila čtvrtfinále v Chicagu.

První set s finalistkou letošního Australian Open prohrála i dnes a také tentokrát zavelela k obratu. Dokonat ho ale nemusela, osmadvacetiletá Američanka za stavu 6-2 a 0-3 vzdala.

Vondroušová se v úvodním setu trápila na podání a jen jednou udržela servis. Collinsová šla rychle do vedení 5-1, v sedmém gamu ale přišlo z její strany první zaváhání. Na ztrátu podání ze setbolu zareagovala vzteklým házením raketou, poté ale při servisu Vondroušové další příležitost proměnila.

Ve druhé sadě česká tenistka získala při podání soupeřky dlouhý úvodní game, brejk potvrdila a následně sebrala Collinsové i další servis. Američanka si poté vyžádala ošetření, v slzách si na lavičce nechala změřit tlak a rozhodla se nepokračovat.

22letá Vondroušová letos odehrála 10 zápasů a paradoxně až dnes neuhrála alespoň jeden set. Vstup do hlavní soutěže zvládla na třetím ze čtyř turnajů. V Dubaji odstartovala vítězně i potřetí v kariéře, o premiérové čtvrtfinále se utká s ruskou kvalifikantkou Varvarou Gračovovou.


Kateřina Siniaková se v Dubaji dočkala první výhry ve dvouhře a nakonec dokázala projít tříkolovou kvalifikací. S hlavní soutěží se ale i počtvrté rozloučila hned v prvním kole po třísetové porážce se světovou sedmičkou a obhájkyní titulu Garbiñe Muguruzaovou.

25letá Češka předchozí dva vzájemné duely s dvojnásobnou grandslamovou šampionkou a bývalou světovou jedničkou vyhrála a také v Dubaji s favoritkou odehrála dobrý zápas. V klíčových okamžicích ale nevyužila své šance.

V prvním setu Siniaková otočila z 0-2 na 5-3 a měla setbol, ale udělala dvojchybu a nakonec dlouhý game při svém servisu ztratila. V dalším průběhu úvodního dějství byla ještě třikrát dva míčky od jeho zisku, ale nakonec po hodině a čtvrt padla.

Ve druhé sadě dostala česká tenistka hru opět po kontrolu a za 34 minut vyrovnala. Třetí sadu rozhodl šestý game, v němž Siniaková po dlouhém boji přišla o servis. Vzápětí sama dvě šance na brejk nevyužila a vítězce loňského Turnaje mistryň Muguruzaové v další hře devátou dvojchybou nabídla dva mečboly.



Prvním kolem v Dubaji prošly tři české tenistky. Už včera uspěly druhá nasazená Barbora Krejčíková a šampionka z roku 2013 Petra Kvitová.

Kvitová letos ještě nevyhrála dva zápasy po sobě a těžké to bude mít i ve Spopjených arabských emirátech. Po úvodní hladké výhře nad Italkou Giorgiovou ji ve 2. kole čeká souboj se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou, s níž má vyrovnanou bilanci 2-2.

Sabalenková dnes přehrála 6-4 6-1 Ukrajinku Martu Kosťukovou a přerušila sérii osmi zápasů, v nichž spáchala vždy minimálně 10 dvojchyb. Problémům na servisu se přesto opět nevyhnula, v úvodu krátkého dvousetového duelu o něj třikrát přišla a prohrávala 2-4. Nakonec udělala 9 dvojchyb - letos už 104 v sedmi zápasech.

Do čtyřhry dnes zasáhla 36letá Lucie Hradecká, která odehrála teprve druhý společný zápas a první po 11 letech s bývalou nejlepší deblistkou světa Saniou Mirzaovou. Česko-indický tandem v Dubaji zaznamenal premiérovou výhru proti dvojici Hao-Ching Chan a Demi Schuursová, kterou zdolaly 7-6 5-7 11-9, přestože v super tie-breaku prohrávaly 3-8.

Badosaová vypadla v prvním kole
Paula Badosaová při své premiéře v Dubaji překvapivě skončila hned na úvodní soupeřce. Světová pětka sice ve druhé sadě nedovolila Eleně-Gabriele Ruseové utkání dopodávat, ale v rozhodujícím dějství od stavu 4-1 nezískala jediný game a s kvalifikantkou prohrála 3-6 7-5 4-6.

Rumunka Ruseová si o čtvrtfinále zahraje s krajankou a dvojnásobnou šampionkou Simonou Halepovou (
H2H 0-2).



Ons Džabúrová na začátku sezony vzdala kvůli problémům se zády čtvrtfinále v Sydney a následně se nezúčastnila Australian Open. Na kurty se vrátila až dnes v Dubaji a po více než dvouhodinové bitvě zdolala 6-2 2-6 7-5 ruskou veteránku Věru Zvonarevovou. Další soupeřkou nasazené Tunisanky bude Američanka Jessica Pegulaová.

• WTA 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 768.680 dolarů
úterní výsledky (15. 02. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Vondroušová (ČR) - Collinsová (9-USA) 2-6 3-0 skreč C.
Muguruzaová (4-Šp.) - Siniaková (ČR) 7-6(5) 2-6 6-2
Sabalenková (1-Běl.) - Kosťuková (Ukr.) 6-4 6-1
Ruseová (Rum.) - Badosaová (3-Šp.) 6-3 5-7 6-4
Džabúrová (8-Tun.) - Zvonarevová (Rus.) 6-2 2-6 7-5
Ostapenková (Lot.) - Keninová (USA) 6-1 6-2
Jastremská (Ukr.) - Beguová (Rum.) 4-6 6-2 6-3
Svitolinová (Ukr.) - Šarífová (Eg.) 6-2 6-3
Teichmannová (Švýc.) - Mertensová (Belg.) 6-2 6-4
Gračovová (Rus.) - Tomljanovicová (Austr.) 6-1 7-5
Kuděrmětovová (Rus.) - Azarenková (Běl.) 6-3 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Hradecká/Mirzaová (ČR/Indie) - Hao-Ching Chan/Schuursová (Tchaj-wan/Niz.) 7-6(3) 5-7 11-9
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
baba
Katka hrála opravdu dobře, jen to podání....Ale zdá se mi, že se zlepšila, chtělo by to potvrdit nějakým výsledkem a přišlo by i to sebevědomí..
Reagovat
tommr
Katka měla dneska smůlu v prvním setu kterej nedopodávala i když měla setbol. S tím jejím podáním to ale bude mít vždycky těžký ... smile
K naštvání je i to, že místo Katky slaví postup do druhýho kola LL Teichmannová kterou Katka vyřadila v kvaldě. Věřím tomu, že by Katka Mertensovou taky dokázala porazit ...
Reagovat
JohnB
Když nedopováš, tak je to smůla? Ona snad dala Muguruza 4 prasátka a díky tomu ten game vyhrála?

Ve sportu smůla neexistuje. Je to nesmysl a jen se tím uklidňují ti, co prohrávají.
Reagovat
d@ve
Pokud smůla neexistuje, tak je jen větší štěstí na druhé straně. smile
Reagovat
Patapuff
Když hráč při mečbolu uklouzne po lajně a vyvrkne si kotník a tím pádem prohraje zápas, tak mám za to, že jinak než smůlou se to nazvat nedá. Každopádně smůlou není to, že hráč nedopodává set. V čem by ta smůla měla spočívat?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist