Vondroušová vzdorovala Šwiatekové jen jeden set. Muchová je po skreči Bouzkové v semifinále

18. 8. 2023, 18:45
Aktuality 51
WTA CINCINNATI - Markéta Vondroušová (24) si premiérový skalp světové jedničky nepřipsala. Ve čtvrtfinále turnaje WTA 1000 v Cincinnati podlehla v souboji vítězek posledních dvou grandslamů 6:7, 1:6 Polce Ize Šwiatekové (22), přestože v prvním setu vedla 5:3, dvakrát byla dva míčky od zisku sady a dvakrát podávala na její ukončení. Pouze pár minut trvalo následné české derby, neboť Marie Bouzková (25) po třech gamech vzdala kvůli bolestem zad Karolíně Muchové (26) a 'pustila' ji do semifinále. Poslední Češka v soutěži v něm vyzve Arynu Sabalenkovou.
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

Markéta Vondroušová po nečekaném wimbledonském triumfu odehrála před posledním grandslamem sezony sedm zápasů na akcích WTA 1000 a připsala si pět vítězství. Nestačila jen na členky elitní světové desítky - v Montrealu na Coco Gauffovou a nyní v Cincinnati na Igu Šwiatekovou.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova v prvních třech kolech s krajankou Kateřinou Siniakovou, Anastasií Potapovovou a domácí Sloane Stephensovou neztratila ani set a na stejné vlně se málem udržela i po prvním dějství proti Šwiatekové.

Vondroušová vedla 5:3 a 30:15, ale k setbolu se nedostala a vzápětí poprvé a navíc čistou hrou přišla o podání. I když si zajistila reparát, ani na druhý pokus set při svém servisu neuzavřela a v tie-breaku na favoritku nestačila. Ve druhém dějství už dominovala o dva roky mladší Šwiateková, jež zvítězila 7:6, 6:1 a také druhé vzájemné střetnutí vyhrála 2:0 na sety.

Pokud Vondroušová na šesti posledních turnajích našla přemožitelku, bylo to pokaždé proti soupeřce z TOP 10. Se světovou jedničkou si zahrála podruhé v kariéře, ale podobně jako v Adelaide 2020 proti Ashleigh Bartyové neuhrála proti papírové favoritce ani set.

"Nebylo jednoduché přizpůsobit se rotaci jejích úderů, protože je levačka. Dobře toho využívala a také svých zkušeností, ale já byla odhodlaná bojovat o každý míč, což nakonec zafungovalo," řekla na kurtu Šwiateková.

"Snažila jsem se z toho prvního setu poučit, takže jsem ve druhém setu přesně věděla, co mám dělat. Proto z toho byl tak dobrý výkon," dodala Polka, která bude na US Open obhajovat loňský triumf.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka Šwiateková se v semifinále utká s Coco Gauffovou (h2h 7:0), s níž v sedmi duelech neztratila ještě ani set. Devatenáctiletá Američanka ve čtvrtfinále přehrála snadno 6:3, 6:2 Italku Jasminu Paoliniovou a vyhrála osmý z devíti zápasů v rámci US Open Series. V sobotu bude útočit na své celkově 7. finále.

Muchová – Bouzková 3:0 / skreč B.

Karolína Muchová v Cincinnati zdolala první tři soupeřky - Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, Chorvatku Petru Martičovou a světovou osmičku Mariu Sakkariovou z Řecka - až po třísetovém boji a navíc v posledních dvou duelech laborovala s bolestmi břišního svalu.

Přesto nastoupila i ke čtvrtfinále a bolavý sval nečekaně pošetřila. V souboji s Marií Bouzkovou, jež večer večer smetla světovou trojku Jessicu Pegulaovou, vyhrála 12 z úvodních 14 výměn a když vedla 3:0, o rok mladší krajanka ji objala a oznámila, že kvůli bolesti zad pokračovat nebude.

"Takhle nikdy vyhrát nechcete. Mary je moje dobrá kamarádka a není to nic příjemného, když je US Open za dveřmi. Doufám, že se rychle uzdraví," řekla Muchová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Snažím se to brát tak, že to je práce, ale pro mě osobně je to docela těžké. Mám Mary ráda, těžko se to odděluje. Ale samozřejmě, když jdeme na kurt, je to naše práce. Připravovala jsem se na to, že to bude dlouhý zápas a velká bitva, protože ona je bojovník a dobíhá všechny míčky. Takže je mi líto, že jsme pro vás odehrály jen tři gamy," dodala Muchová.

Finalistka letošního Roland Garros si už zajistila posun na 13. místo světového žebříčku, čímž o tři pozice vylepší své maximum. V případě postupu do finále by se dokonce dostala na 10. místo před Petru Kvitovou.

"Na začátku sezony jsem hlavně doufala, abych byla zdravá. Tělo mě často limituje a s týmem na tom pravidelně pracujeme, abych byla dobře připravená," uvedla šestadvacetiletá rodačka z Olomouce.

Muchová se do semifinále dostala posedmé v kariéře a teprve podruhé od Australian Open 2021. O celkově 4. finále si zahraje v repríze semifinále letošního Roland Garros s Arynou Sabalenkovou, kterou v červnu na pařížské antuce udolala po odvrácení mečbolu a obrovské tříhodinové bitvě.

Světová dvojka a vítězka lednového Australian Open Sabalenková si ve čtvrtfinále poradila 7:5, 6:3 se zdravotně indisponovanou světovou pětkou Ons Jabeurovou z Tuniska a oplatila jí měsíc starou porážku ze semifinále Wimbledonu.

"V předchozích zápasech jsem tu cítila velkou podporu, ale dnes jsem si říkala, že snad chcete, abych vypadla. Jsem šťastná, že jsem v semifinále, ale taky trochu smutná za Ons. Doufám, že bude na US Open připravená," řekla Sabalenková.

• WTA 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
páteční výsledky (18. 08. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Muchová (ČR) - Bouzková (ČR) 3:0 / skreč B.
Šwiateková (1-Pol.) - Vondroušová (10-ČR) 7:6 (7:3), 6:1
Sabalenková (2) - Jabeurová (5-Tun.) 7:5, 6:3
Gauffová (7-USA) - Paoliniová (It.) 6:3, 6:2

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

51
Přidat komentář
Frick
Už jsou od nich nějaký signály, že by chtěly hrát debla na LOH?

Za mne není co řešit. Tým dvou finalistek singlu RG...
Reagovat
GaelM
Dvakrát se teď spolu přihlásily do deblové soutěže, ale vždy se odhlásily, tak je otázka, co je to vlastně za signál smile

Každopádně pro kvalifikaci do debla si můžou započítat i singlový žebříček, takže není nezbytné, aby spolu hrály nějak pravidelně...
Reagovat
GaelM
Od Indian Wells (březen!) je to teprve jejich druhý společný zápas, obě si prošly zraněními a nemají formu. Co jste čekali, hned titul? smile

Kecy o ukončení spolupráce si za poslední roky fakt nezaslouží. Kromě toho by to byla hloupost, ani jedna není geniální deblistka typu Su-wei. I když obě dokážou vyhrávat i s jinými partnerkami, jejich hlavní síla je vyloženě párová.

Teď budou hrát obě Cleveland, tak třeba spojí výjimečně síly i na menším turnaji a trochu se rozehrají. Pak ani to US Open nemusí být propadák...
Reagovat
tommr
jak můžou tenistky které jsou na prvním a druhém místě deblovýho žebříčku předvést tak strašnej výkon? To za těch posledních pár měsíců úplně zapomněly hrát tenis nebo co za tím vězí? To nemají ani špetku profesní cti? smile
Hodnotit nějak detailně dnešní výkon nemá cenu. Všechno bylo od samýho začátku špatně a místo aby se nějak vyhecovaly k lepšímu výkonu tak se naopak zhoršovaly. Už jen ten pohled na jejich otrávený ksichty byl víc než výmluvnej ... smile
Reagovat
baba
Tak jsem to přepínala z volejbalu na tenis Krejsi a jeden výkon horší než druhej... Bára je děs... Síně holt není v top formě...Asi je to vyhoření,měly by spolupráci ukončit... Káča si určitě vyčítá ta svoje ztracená podání,ale Bára ji v tom nikdy nepomůže ...
Reagovat
baba
Tak jsem to přepínala z volejbalu na tenis Krejsi a jeden výkon horší než druhej... Bára je děs... Síně holt není v top formě...Asi je to vyhoření,měly by spolupráci ukončit... Káča si určitě vyčítá ta svoje ztracená podání,ale Bára ji v tom nikdy nepomůže ...a je to konečná,
Reagovat
tommr
nevím jestli by jim změna partnerky nějak prospěla. Když hrála Katka v Montrealu se Stefani tak předváděla stejně strašnej výkon jako dneska ...
Reagovat
tommr
v prvním setu to byl od KrejSi doslova otřesnej výkon ... smile
Reagovat
HAJ
Ve druhém pokračují v trendusmile
Reagovat
HAJ
Jsou obě totálně z formy.smile
Reagovat
tommr
jj jak v singlu tak v deblu jsou úplně mimo ... smile
Reagovat
misa
hraje tak náročným stylem, že jsou problémy s tělem nevyhnutelné. A s přibývajícím věkem bude asi hůř...

Loni v Cincinnati do 2. kola ani nenastoupila, letos skrečovala ve čtvrtfinále. Ale podle toho, jak byla na lavičce rozesmátá, snad nepůjde o vážnou věc.
Reagovat
Dobry-den
Marie by se nejspíš smála i na smrtelné posteli. :)

Ale snad je to fakt jen nějaká drobnost a prevence před GS.
Reagovat
misa
Zjistil jsem, že při čekání na fyzio tam hráli českou písničku, takže se Maruška možná smála tomu :)

V přenosu říkal komentátor, že vzdala kvůli nataženému/namoženému svalu na pravé noze (což je ta ovázaná). Obvaz se objevil minulý čtvrtek v Montrealu a během pár dalších zápasů se jí to asi zhoršilo.

Teď budu týden trnout, jestli bude hrát US Opensmile
Reagovat
flex
bude
Reagovat
tommr
určitě to zkusí ale je otázka na kolik procent bude schopná hrát ...
Reagovat
tommr
utkání skončilo nečekaným skrečem Marie. Ještě štěstí že zvládla dohrát zápas s Pegulou a vzdala až Karolíně. Ted nezbývá než doufat že to není nic vážnýho a Marie bude schopná hrát na USO bez omezení ...
Pro Karolínu je samozřejmě lepší že postupuje bez boje a bude tak mít vlastně den odpočinku navíc. Ušetřené síly se budou v semifinále hodit ...
Reagovat
Ianny
Tak nakonec mohla postoupit stejně jen jedna a Karolína je přece jen víc Češka:) Dnes neměla ani zatejpovaný bšicho tak si aspoň odpočine když už je to takhle. A vzhůru k dalšímu titulusmile
Reagovat
Ianny
-břicho-
Reagovat
frenkie57
chvilku jsem přemýšlel, jestli si napsal ten infantilní tvar schválně. smile
Reagovat
Ianny
Asi už na starý kolena dětiňštím:)
Reagovat
frenkie57
Moc bych jí to přál, ale bude to ještě hodně těžké. Teď jí čeká Žabka/Sába, jedna horší než druhá.
Reagovat
Serpens
Co je to za řeči, Maruška je Češka stejně jako Muška, ač žije více v Americe a má ráda hispánské země (neušlo mi, jak výborně ovládá Španělštinu) smile
Reagovat
misa
Co to je za blbost s tou Češkou?
Reagovat
Ianny
Byl tam smajl, tak jsem to asi nemyslel zase tak vážně, jen v nadsázce..
Reagovat
misa
Podobným poznámkám se divím, protože na Marii vůbec nic nečeského není, jen pár měsíců v roce žije v USA.
Reagovat
Preview.lover
Muchovou teď dělí jediná výhra od top 10
Reagovat
frenkie57
Je to tak, na úkor Petry K.
Reagovat
Ianny
A byly by tam pěkně 4 Češky v řadě za sebousmile
Reagovat
com
Gratulace Muše smile Prave vyšoupla Kvitovic-Vankovic z posledni postupove pricky na Turnaj Mistryn smilesmile
Reagovat
Astarin
Tak aspoň bude Muška odpočatější.
Reagovat
frenkie57
Marušce to zatím příliš nejde, ale ona se určitě rozjede. Muška je od začátku plně zkoncetrovaná a hraje to svoje, tzn. pestrý tenis. Také máte pocit, že na velkých kurtech jde výkon a kvalita hry Mušky nahoru? Nemyslím jenom teď.
Reagovat
Esgalnor
Rozhodně, i podle výsledků. Má sice jen jeden titul z dvěstěpadesátky, pak ale řadu grandslamových QF, finále, čtvrtfinále z tisícovek...
Reagovat
com
Bouzkovou dohnala opet karma smilesmile
Reagovat
Dobry-den
smile

Jestli se čekala skreč, tak ze strany Mušky. Tohle je šokující. smile
Reagovat
misa
Teď je otázka, jestli bude vůbec schopná hrát US Open.
Reagovat
frenkie57
Jsem v šoku, než jsem dosmolil předchozí příspěvek, tak je konec. smile
Co se Marušce stalo, ví někdo?
Reagovat
Otmar
Já tedy čekal ledacos, ale tohle ani ve snu. Tak snad nám to Muška vynahradí!
Reagovat
misa
Člověk nemůže mít ani chvíli radost. A to se myslelo, že vzdá Muška :(
Reagovat
tommr
v prvním setu měla Markéta Polku na lopatě ale dvakrát trestuhodně nezvládla set dopodávat když v těch dvou pokusech uhrála jeden jedinej míček ... smile
Nejblíž setbolu tak byla za stavu 5:3 30:15 na returnu kdy měla dobře rozehranou výměnu ale Polku zachránilo prasátko ...
Druhej set už byl o ničem. Bylo jasný že Markéta na obrat nemá a po pravdě řečeno se o něj ani moc nepokoušela ...
Postup do čtvrtfinále na tisícovce je ale jednoznačnej úspěch a posunul Markétu zase o kousek blíž k účasti na letošním TM ... smile
Reagovat
Mony
Co se tam stalo.?
Reagovat
Mony
Sirry, to myšleno na Marii
Reagovat
misa
Vzdala kvůli té ovázané noze.
Reagovat
Mony
Tu měla ovazanou i s Pegulou
Reagovat
aape
v expreskách píšou něco o bolestech zad
Reagovat
tommr
to je divný protože mě se zdálo že si Marie stěžovala na tříslo ...
Reagovat
Mony
Teď nám snad Marie ukáže, jaký z ní udělal Bolard buldozer..tipuji, že Muska bude čumět, jak ji bude souperka nandavat jejími zbraněmi..
Reagovat
misa
Já takový optimista nejsem :)
Reagovat
frenkie57
Bude to vyrovnané, ale vyhraje Muška. Tedy, když jí nezradí zdraví.
Reagovat
misa
Ani náhodou. A to Muchová ani nemůže pořádně podávat.
Reagovat
Dobry-den
Stává se z ní ještě otravnější vracečka než Bouzková. :))

Ztráta prvního setu moc nemrzí. Lepší, než aby nás navnadila a pak stejně rupla ve třech setech.

Iga snad získá titul nebo ještě lépe - prohraje s Muškou ve finále. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist