Ani 27 es na postup nestačilo. Garciaová vytvořila nový letošní rekord, přesto v Tokiu prohrála

21. 9. 2022, 11:11
Aktuality 20
WTA TOKIO - Caroline Garciaové nepomohlo na turnaji v Tokiu k vítězství nad Shuai Zhang ani letos rekordních 27 es. Světová desítka a nasazená dvojka svůj první zápas v japonské metropoli prohrála 6-4 6-7(5) 6-7(5). Číňanka může být čtvrtfinálovou soupeřkou Karolíny Plíškové, pokud česká tenistka ve druhém kole vyřadí Chorvatku Petru Martičovou.
Caroline Garciaová (© AFP)

Rozjetá Caroline Garciaová přiletěla do Tokia jako semifinalistka US Open a měla v prvním kole volno. Ve vyrovnaném utkání s 28. hráčkou světa Shuai Zhang se dostala ve třetím setu k mečbolu, který ale Číňanka s pomocí tvrdého podání odvrátila a v tie-breaku si zajistila svůj teprve osmý kariérní skalp Top 10.

Servis byl přitom silnou zbraní 28leté Francouzky, jež vede letošní statistiku WTA Tour díky více než třem stovkám nastřílených es. Dnes vylepšila i rekord v počtu nechytatelných podání v jednom zápase, dosavadní maximum Číňanky Qinwen Zheng z US Open překonala o šest es.

Garciaová zasypala Zhang 67 vítěznými údery, které však doplnila 49 nevynucenými chybami. Po třinácti výhrách za sebou tak hráčka, jež před US Open po finálovém vítězství nad Petrou Kvitovou triumfovala v Cincinnati, zaznamenala druhou porážku. Na US Open ji v semifinále zastavila Tunisanka Ons Džabúrová.

Třetí nasazená Garbiňe Muguruzaová naopak na úvod nezaváhala. Španělka, jež se po triumfu na loňském Turnaji mistryň ohromně trápí, přehrála 6-4 6-2 tři zápasy neporaženou řeckou kvalifikantku Řekyni Despinu Papamichailovou a jediná výhra jí stačila k postupu do prvního čtvrtfinále po sedmi měsících. Dál letos ještě nebyla.

Jelena Rybakinová v neděli ve finále v Portoroži podlehla Kateřině Siniakové a dnes v Tokiu skončila hned v prvním kole. Wimbledonská šampionka nestačila 2-6 4-6 na rozjetou Ljudmilu Samsonovovou, která má z posledních 15 zápasů bilanci 14-1 a ve druhém kole vyzve Číňanku Xinyu Wang. Vítězka bude ve čtvrtfinále hrát právě s Muguruzaovou.

Qinwen Zheng také v Tokiu potvrzuje, že prožívá průlomovou sezonu. Devatenáctiletá Číňanka ve druhém kole smetla 6-3 6-2 trápící se světovou čtyřku a nasazenou jedničku Paulu Badosaovou a připsala si svůj premiérový skalp Top 10 v dohraných zápasech. Ve svém třetím letošním a zároveň kariérním čtvrtfinále na této úrovni narazí na Claire Liuovou a bude bojovat o vyrovnání svého maxima na hlavní tour.

• WTA 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 757.900 dolarů
středeční výsledky (21. 9. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Qinwen Zheng (Čína) - Badosaová (1-Šp.) 6-3 6-2
Shuai Zhang (Čína) - Garciaová (2-Fr.) 4-6 7-6(5) 7-6(5)
Muguruzaová (3-Šp.) - Papamichailová (Řec.) 6-4 6-2
Liuová (USA) - Mertensová (Belg.) 6-4 6-1
• Dvouhra - 1. kolo •
Samsonovová (-) - Rybakinová (8-Kaz.) 6-2 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
tommr
rekord v počtu es v jednom zápase WTA drží smile Kristýna Plíšková s 31 esy ... smile
Reagovat
Preview.lover
mám dojem, že i tak prohrála
Reagovat
Krisboy
Caro prohrála, Kristýna prohrála, Karlovič proti Štěpánkovi tenkrát taky prohrál, absolutního rekordmana v rychlosti servisu zná málokdo, protože to byl sotva průměrnej hráč...
...k čemu pak je dobrej servis? smile
Reagovat
tommr
jj Kristýna drží v historickejch tabulkách první i druhý místo s 31 resp. 28 esy a přitom oba tyto zápasy prohrála shodou okolností v obou případech s Monikou Puigovou ... smile
Reagovat
lvicek
Tak ona je otazka, jestli je to shoda okolnosti. U es zalezi na obou - hrac na servisu i hrac na prijmu. A pokud zrovna tato oponentka treba ma problem s tim cist, kam bude servirovat, tak ji pak snadneji nasazi hodne es, ktere by treba jina nejak vybrala a nejspis by to byl zkazeny return.
Reagovat
bardunek666
Proč je Tokio vedené jako halový turnaj? Díval jsem se na highlights Zhang a Garcii a hrálo se v původním dějišti bez střechy. Ne jak v roce 2018
Reagovat
Petr_Fisk
To jsou zase výsledky, to je úroveň.
Zrovna včera večer si říkám, že by to tam Caroline mohla celé vyhrát. A teď koukám, že i Štika venku, Paula venku a nějaká dvojčata (jak píše zfloyd) postupují...
Ještě, že nesázím.
Reagovat
tommr
a co tě na tom tak překvapilo? Badosa je už nějakej čas úplně marná, Garcia má svý krátký hvězdný období taky za sebou a bude ted několik let v útlumu a Rybakinu už načala Katka a Samsonový jen stačilo jí dorazit ... smile
Reagovat
Petr_Fisk
Caroline hrála teď svůj nejlepší tenis, co s ní nejezdí soudruh otec, tak jí to prospívá. Badosa se trápí to jo, ale Štika hrála s Katkou dobře, tam to na pokles formy nevypadalo.
Co ty máš proti té Carolině?
Reagovat
tommr
Nemám proti ní nic právě naopak patří mezi moje nejoblíbenější hráčky. Jen je mi jasný že ted příjde zase pokles podobně jako po jejím předcházejícím krátkým hvězdným období na konci roku 2016 ...
Reagovat
Petr_Fisk
To mmj. smetla naše holky v FC. Já věřím, že už si šáhla na dno a nějaký další stejně dlouhý propad nepřijde - to už by to mohla rovnou zabalit.
Reagovat
Torn
Aktuálně pro Karolínu velká přiležitost. Postup do finále a v zásadě i vítězství by bylo na místě. Soupeřky jsou víc než hratelné. Drtivá většina z formy.
Reagovat
com
smile berem jedine vitezstvi a nadeje na TM bude stale zit smilesmile
Reagovat
Blondie
Tož o jednu příčku se v Race posunula, to jo.
Reagovat
zfloyd
asi dvojčata smile Zhang a Zheng vyřadili jedničku a dvojku smile
Reagovat
Dobry-den
Tak ti to tommre vyšlo. smile Teď už jen, aby to nezvorala i naše Karolína. smile
Reagovat
makro99
Takze jednicka i dvojka out hned na uvod? Jeste, ze spolehliva Mugu postoupila .. :)
Reagovat
brixner
smilesmile
Reagovat
zfloyd
dostala klepec od číňanky , zaslouženě
Reagovat
dadaft
po slabším úvodu Qinwen Paulu jasně přehrává a je úžasná...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist