Blažek nepodá stížnost ve prospěch muže odsouzeného za napadení Kvitové

19. 12. 2022, 11:13
Aktuality 23
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nepodá stížnost pro porušení zákona ve prospěch muže odsouzeného za napadení tenistky Petry Kvitové. Po přezkoumání trestního spisu k tomu neshledal důvody, a proto mužův podnět odložil. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo tiskové oddělení ministerstva.
Profily hráčů
Radim Žondra

O tom, že odsouzený Radim Žondra se snaží svůj případ otevřít, informoval minulý týden server Seznam Zprávy. Muž si odpykává jedenáctiletý trest vězení a už dříve si neúspěšně stěžoval u Ústavního soudu.

Kvitová se stala terčem útoku ve svém bytě v Prostějově před Vánoci v roce 2016. Dvojnásobná wimbledonská vítězka utrpěla vážné poranění levé ruky, nemohla několik měsíců hrát a hrozilo jí, že bude muset ukončit kariéru.

Žondra od počátku popíral, že by Kvitovou napadl. Zpochybnil rovněž zajištění pachových stop, jež policisté našli na dvou místech na mikině napadené tenistky a které vedly k Žondrovi. Rozporoval také provedení takzvané rekognice, při níž ho Kvitová označila za útočníka. V podnětu k podání stížnosti pro porušení zákona poukazoval na to, že soudci nevyslechli svědka, který s ním byl údajně v době útoku na stavbě v Napajedlech. Uvedl také, že ve výpovědi tenistky byly rozpory.

Podnětů k podání stížnosti pro porušení zákona obdrží ministerstvo od veřejnosti přibližně tisícovku ročně. Advokát Blažek, který na ministerstvo nastoupil loni v prosinci, je ve srovnání se svými předchůdci v podávání stížností velmi aktivní a označuje tento mimořádný opravný prostředek za nástroj, který může v mnoha případech napravit rozhodování soudů. Do letošního srpna podal stížností zhruba 90. Pro srovnání, v roce 2020 poslalo ministerstvo Nejvyššímu soudu celkem 49 stížností.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
Maisterstich
Vy svoloč mistní, Radim Žondra je čestný člověk. Přišel udělat Kvitové manikúru a zjela mu čepel a zbytek už znáte. Je to celé kampaň.

Žondra je teď největší chudák, protože musí v lapáku pít mléko z kravího žaludku.
Reagovat
Frick
tak by to proběhlo jinak.
Reagovat
Fandina
Jsi naivní.
Reagovat
Frick
Protřelej a zároveň jakž takž inteligentní kriminálník jako on by neriskoval tak snadný spláchnuí svýho stávajícího života (ucházející práce, přítelkně i mlilenka z dobrých společenských poměrů) do hajzlu kvůli 10 000 Kč, pokud by nebyl v rauši, což nebyl.
Reagovat
Nenela
Asi doufal ve vice nez 10000 Kc. A neni ani jakz takz inteligentni, jinak by nebyl kriminalnik s jeste tak stupidnim modus operandi jako okradani duchodcu
Reagovat
George_Renel
Asi tam byl s ním, že ví že nebyl dŽondra zfetovaný.....
Reagovat
Blondie
Lol, máš takové fantazie často?
Jestli ano, zvaž léčbu.

Fakt mě baví, jak neustále využíváš žondru k tomu, aby sis dělal ostudu. A ještě to drze nazýváš kritickou myslí XD

Ale ok, žij si dál ve svém světě, doufám, že se nikdy nepotkáme ;)
Reagovat
annah
smile
Reagovat
vavrinec
Ten Frick je nějaký Žondrův příbuzný?
Reagovat
peRFect
Že má někdo jiný názor neznamená, že je to i.diot. Mně osobně přijde, že to načasování (fáze kariéry Petry) a řada podivných okolností ohledně napadení je extrémní souhra náhod. Ale může to tak být, samozřejmě...když rodinu s dětmi na přejezdu smete vlak, je to taky souhra náhod, kde by stačily dvě vteřiny, anebo třeba mrak před sluncem, aby nebyl řidič oslněn.

https://www.securitymagazin.cz/security/udajny-utocnik-na-kvitovou-si-nechal-udelat-testy-na-detektoru-lzi-vysledek-nevinen-1404063556.html
Reagovat
misa
Kdyby měl Žondra peníze na dobré advokáty, tak by to dopadlo asi jinak.
Reagovat
vavrinec
To je samozřejmě možné. Někdy stačí pár drobných formálních pochybení policie a zločinec je z toho venku.
Reagovat
peRFect
V Norsku nyní po dvou dekádách propustili nevinného...justiční omyly ať už záměrné, či nezáměrné, jsou běžné a bohužel více, než je zdrávo. Článek, který jsem sdílel na securitymagazinu je zajímavej, rád bych si k v něm uvedeným argumentům přečetl protinázory. Každopádně pachový stopy se historicky ukázaly jako zavádějící, rekognice poté co opakovaně vidíš fotku (a není problém stran vyšetřovatele říct, že viník přijde v pořadí třetí zprava třetí) nemá váhu, tak chtě nechtě je to opravdu o advokátech. Soudce se nemůže rozhodovat dle svého úsudku - vnášet do výroku své osobní přesvědčení, soudce musí posoudit důkazy, tzn. to co předloží advokáti. Kvalitní advokát je proto víc, než kvalitní soudce.
Na druhé straně jsou tu demagogie jako případ O.J.Simpsona a dalších, ale to je jiný soudek. Netvrdím, že je Žondra nevinen, tvrdím, že je v tom až moc podivností, náhod, okolností a žádné přímé důkazy. Jak to bylo doopravdy ví jen Petra a Žondra (zda je vinen, či ne).
Reagovat
vavrinec
Očité svědectví je velmi silný přímý důkaz. Kvitová s ním byla v bezprostředním kontaktu a v podstatě není možné, aby se "spletla". Na druhé straně není žádné svědectví, které by potvrzovalo že byl někde jinde. Všichni svědci se z toho dá se říci "vylhali", takže nakonec to skončilo u toho, že údajně podle jejich mínění měl být někde jinde, ale nikdo nepotvrdil, že by ho tam přímo osobně viděl. Takže i když vyhodíme všechny nepřímé důkazy včetně pachových stop, nelze soudit jinak. Leda že by obhajoba přišla s nějakými lékařskými znalci, kteří by potvrdili u Kvitové nepříčetnost nebo patologické lhaní, což se nestalo. Ve vězení je určitě odsouzena řada nevinných lidí (viz. Kramný, do očí bijící případ justičního násilí), ale zrovna u Žondry bych pochybnosti o správnosti odsouzení neměl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kramný, myslíš tu osobu se svědomím mořského plže?
Reagovat
vavrinec
Nevím nic o jeho svědomí, ani netvrdím, že dotyčné třeba skutečně nějak nezabil, ale co vím zcela jistě je to, za co ho odsoudili je Kavkův zámek. Naprosto absurdní vykonstruované obvinění. Od začátku někdo hodně vysoko postavený a nebo někdo hodně bohatý tady tahá za nitky s tím, že Kramný musí být odsouzen. Celé je to velmi nebezpečný precedens, protože pokud Kramný skutečně bude definitivně ponechán mezi odsouzenými, znamená to, že kdokoliv z nás může být odsouzen ze cokoliv, jen když si to někdo hodně vlivný bude přát.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak bohužel to, co píšeš v závěru, bych u nás nevylučoval. Causu jsem sledoval hlavně kvůli psychologii. Ani já nemohu tvrdit, že vraždy spáchal nebo ne. Ale že je ten člověk schopný manipulátor, mi z průběhu procesu vyplynulo. Zásadní problém vznikl díky laxnímu přístupu egyptské policie a možná i neschopnosti našich orgánů s nimi účinně spolupracovat. Podplatit či ovlivnit mohl v téhle cause ledackdo ve prospěch nebo neprospěch K. Prokázání smrti el.proudem mělo být jasnější, ovšem díky zmíněnému problému to asi opravdu nebylo možné. Nicméně dvě instituce znalce obhajoby rozcupovaly.
Jinak nevím, kdo by měl prospěch ze zavřeného K.smile
Reagovat
vavrinec
Nemyslím že tu jde o prospěch. Tohle bude něco velmi osobního. Manipulace tu jistě byly. Vždyť ani přepisy jeho výslechů se nehodovaly s realitou. Jsem velmi zvědav, jestli se to znovu dostane před soud, ale asi je za tím někdo tak vlivný, že si nikdo netroufne odporovat. Všechno tomu bohužel nasvědčuje.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
že by za tím byl nějaký geometrický útvar: čtyřúhelník, trojúhelník nebo začarovaný kruh?smile
Reagovat
misa
Pokud mu slouží paměť, je Žondra jediný člověk, který se stoprocentní jistotou ví, jestli to udělal nebo ne.
Reagovat
George_Renel
Žádný vánoční dáreček nebude.smile
Reagovat
tommr
zavřít a klíč zahodit ...
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist