Češky věří před duelem s Britkami ve výhodu domácí antuky

11. 4. 2022, 16:52
Aktuality 37
České tenistky dnes poprvé společně trénovaly před utkáním kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové. Na malém centrkurtu na pražské Štvanici doufají, že jejich výhodou v souboji o finálový turnaj soutěže družstev s Velkou Británií bude antukový povrch.

Kapitán Petr Pála pozorně sledoval výměny mezi jedničkou týmu a finalistkou Roland Garros z roku 2019 Markétou Vondroušovou a Terezou Martincovou. Na dalším dvorci si v areálu slavného klubu zvykaly na červenou antuku dodatečně povolané Marie Bouzková a šestnáctiletá Linda Fruhvirtová. Sestavu doplňuje Karolína Muchová.

"Myslím, že v týmu máme skvělé hráčky, velmi dobré na antuku. Jenom to ukazuje naši sílu, protože některé hráčky jsou zraněné, jiné zase po zranění. I tak máme pět fantastických holek v týmu," komentoval Pála svoji sestavu na utkání.

Kvůli problémům s loktem totiž nemohl povolat světovou dvojku a loňskou vítězku Roland Garros Barborou Krejčíkovou. Zranění vyřadilo i světovou deblovou jedničku Kateřinu Siniakovou a k dispozici po domluvě nejsou dřívější opory Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Vzhledem k silné generaci českých tenistek třeba Martincová ani neočekávala, že by se do sestavy dostala. "Když jsem zjistila, že hrajeme s Britkami doma, tak jsem si říkala, že asi nebudu hrát, že šance být vybraná není úplně velká. Proto jsem opravdu potěšená, že se opět nacházím v týmu a nominace si moc cením," řekla světová padesátka Martincová.

V minulosti hrávaly tenistky Fed Cup, jak se soutěž dříve jmenovala, v domácím prostředí většinou v halách a vzhledem k agresivní hře Kvitové a spol. na hodně rychlém povrchu. Tentokrát má být českou zbraní antuka. "Pevně tomu věřím," přikývl kapitán Pála.

Klouzavý povrch by měl platit i na britskou jedničku a dvanáctou hráčku světa Emmu Raducanuovou. Loňská šokující vítězka US Open nemá ve statistice na antuce ani jeden oficiální zápas mezi ženami. "Říkám si, že když někdo vyhraje grandslam, tak nebezpečný bude," pronesl Pála a dodal: "Je to ale samozřejmě jiná hra a je potřeba, abychom se jí dostaly do hlavy, že to je antuka a jiný povrch. Ale ta holka má obrovskou budoucnost."

Pro Vondroušovou, Muchovou a Martincovou bude mít zápas speciální nádech. Všechny totiž na Štvanici v klubu I. ČLTK trénují. "Je fajn, že jsme doma. To není obvyklé, ale je to moc příjemné," pochvalovala si Martincová. Naopak prostředí teprve objevuje Bouzková. "V neděli jsem ani nevěděla, kde jsou šatny, ale už třeba vím, kde je posilovna," usmívala se.

Utkání se uskuteční na malém centrkurtu s kapacitou osm set fanoušků. Martincovou mrzí, že se nebude hrát na sousedícím slavném štvanickém centrkurtu. "Centr je naprosto úžasný a zajímalo by mě, kolik by přišlo lidí, kdyby byl k dispozici. Ale asi to nejde a musíme si vystačit s tímhle, ale i tak si myslím, že můžeme být rádi, že hrajeme doma," řekla Martincová.
O dějišti se rozhodovalo podle pravidel mezinárodní federace ITF v lednu. Po výběru antukového povrchu se neuvažovalo o některé z hokejových hal a na centrkurtu na Štvanici je aktuálně tvrdý povrch. "Což by znamenalo milionové náklady na stavbu antukového kurtu, což by bylo neekonomické," uvedl mluvčí týmu Karel Tejkal s tím, že v lednu ještě nebylo jasné, jestli kvůli koronaviru budou povoleni fanoušci. "Bylo to rozhodování mezi variantami, ze kterých nebyla žádná ideální. Tato byla po zvážení pro a proti nejideálnější," dodal Tejkal.
Pála věří, že atmosféra bude i tak pěkná. "Jsem si skoro jistý. Když tady bylo plno na turnajích, tak to bylo příjemné. Bude to zase trošičku jiné, bude slyšet každé slovo. I venku jsme někdy hráli před menším počtem lidí, ale když je plno, tak bývá atmosféra pěkná," řekl.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
George_Renel
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/ceska-mincovna-mince-katerina-siniakova-barbora-krejcikova.A220412_162338_liberec-zpravy_jape
Reagovat
Krisboy
Moc si tam holky nejsou podobné. Bára tam vypadá jako ta kolchoznice ze staré zelené stokoruny.
Reagovat
Holahej
..jeden z mnoha typických ohlasů..

Těším se, budu fandit a holkám přeji úspěchR^[>-]. Jen mě zaráží jedna věc, myslím, že v ženském tenise patříme mezi světovou velmoc a přesto budeme hrát takový zápas na, nevím jek to přesně říct, obr kurtu pro 800 fanoušků, to skoro nemůže stačit ani pro lístky pro hráčky.... Když čtu vyjádření umělce Tejkala (velikonoce, Covid, možná neúčast Raducanové...), tak jsme dokonce museli požádat ITF o výjimku, protože minimální kapacita je 1200. To vše jen proto, že všeuměl a všeho schopný Kaderka nechal velký štvanický kurt vybetonovat pro své kámoše, pochopitelně to zdůvodnil úsporami.
Reagovat
blixa
Správně má být "pro sebe a své kámoše". Kaderka prostě nesnáší špinavé ponožky od antuky ... smile
Reagovat
Mony
On tam hlavně hrával s Kalouskem(bývalý ligový hrac) a ten si v době, kdy oranzoví socani vládli s Babisem, oranžové ponožky nemohl dovolit
Reagovat
Krisboy
Kalousek je bývalý ligový hráč?
Reagovat
blixa
Pokud vím, tak za mlada hrál krajský přebor.
Reagovat
Krisboy
Tak to jsem vůbec netušil. Má u mě docela malinkaté bezvýznamné plus. Tenisportál je studnice poznání smile
Reagovat
Holahej
..2016..krajský přebor
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/337887-miroslav-kalousek-klaus-tenis-nikdy-poradne-hrat-neumel
Reagovat
Holahej
...

Nejstarší český tenisový klub 1. ČLTK existuje už 120 let a jeho areál na pražské Štvanici jen těžko přehlédnete. A to hlavně kvůli centrálnímu kurtu, Původní areál dosloužil v roce 1983 v důsledku výstavby Pražského metra, kdy byl demolován. Na jeho místě pak v roce 1986 vyrostl nový moderní antukový dvorec s kapacitou 8000 diváků, který je vystavěn z betonových panelů. Areál byl znovuotevřen v roce 1986, kdy zde proběhlo finále ženské týmové soutěže Fed Cupu (tehdejší název byl Pohár federace). Americké tenistky spolu s Martinou Navrátilovou v něm porazily československý tým. V roce 2013 došlo na centrálním dvorci ke změně povrchu. Původní antuka byla vyměněna za tvrdý povrch. Ale sám klub by byl zřejmě nejradši, kdyby osmitisícový betonový kolos v areálu vůbec nebyl. Klubu ostatně ani nepatří, jen je s ním spojován.
Nevím proč je tady takový stadion. Je tu úplně zbytečný a vůbec se nevyužívá. Kdysi jsme tu měli centr kurt, klubovnu a bylo to celkem příjemné, říká Jiří Hřebec.
Mně vlaky vůbec nevadí. Vnímám je pozitivně. Když projedou, tak to samozřejmě není úplně ideální, ale to se neděje moc často. Vlaky sem patří, je to už tradiční věc. Blízký viadukt je technická památka. Na US Open jste zase jako na letišti, připomíná další někdejší reprezentant Jan Vacek, kterého spíše než hluk z východu rozčiluje ten ze západu. Vadí mi magistrála, která se, doufám, po úpravě tunelů trochu zklidní a nebude tady takový obrovský provoz, vysvětluje současný sportovní ředitel klubu. Jsme přesně mezi vlaky a magistrálou. Je to nepříjemné. Nebylo šťastné řešení, že magistrála vede zrovna tady, souhlasí s Vackem Jiří Hřebec.
Reagovat
blixa
Jak , "úplně zbytečný a nevyužíván" ??? A Kaderka je jako vosk, nebo co ? smilesmile
Reagovat
Holahej
..pro hobby hráče není beton vyhledávaný ani vhodný, ..spíš to byl truc /a více/ podnik, aby centr nemohl být součástí zde pořádaných světových turnajů /aj., FC, DC/, i když nižší úrovně, které se zde hrávaly..
Reagovat
tommr
v Praze je momentálně hezký počasí na tenis. Doufám, že to vydrží až do soboty a pak at třeba začne sněžit ... smile
Reagovat
blixa
Nonono, sobečku ! SO - UT bude tak stejně a od středy se zase bude oteplovat ! smilesmilesmile
Reagovat
tommr
mě osobně je počasí šuma fuk. Já bych jen rád aby se to utkání s GBR odehrálo v regulérních podmínkách a žádná z našich se při tom nezranila. Už tak máme hotovej lazaret ...
Reagovat
Mony
hráčkám je to fuk. Když se hrálo někdy před 5 lety WTA na Spartě v dubnu v mraze, tak Lucka Šafářová litovala diváky, ne sebe
Reagovat
Mony
O Bencic se tu nedávno psalo, že se na antuce hýbe jako koza na ledě. Snad Emma na ni nepřekvapí jako Belinda v Charlestonu
Reagovat
Mony
Zajímavé, že zápas Austrálie vs Slovensko je zrušen. Že by to Slovenkam za tu dlouhou a nákladnou cestu a navíc Hard do atukove sezóny, nestalo?
Reagovat
miraben99
Ne, finále budou hrát Austrálie i Slovensko. Austrálie nahradila Rusko, Slovensko dostalo WC.
Reagovat
Mony
Aha, já jen viděl na livesportu oznam, že zápas zrušen. Vzhledem k ceste asi správné rozhodnuti
Reagovat
Mony
I když si to taky mohly Slovenky rozdat s Belgii místo Belorusek
Reagovat
SydneyOpen
Slovenky dostaly WC? Za co smile
Reagovat
Mony
asi byl problém, co s nima udělat jiného
Reagovat
Carter
Australia je vo finále namiesto Ruska, tým pádom my nemáme s kým hrať kvalifikáciu , tak automaticky sme do finále postúpili aj my. To isté Belgicko, ktoré malo hrať s Bieloruskom.

Niečo ako keď ti na zápas nenastúpi protihráč a ty ideš do ďalšieho kola bez boja
Reagovat
Mony
ano, postoupíš jako vítěz kvaldy, ale proč ta WC? To bude asi omyl, ne?
Reagovat
blixa
Jsi nikdy nebyl na WC ??? smile
Reagovat
Mony
jooo! tu WC dostaly Slovenky od Rusek!
myslím, že to je ten na 7.obrázku
https://manmagazin.sk/15-fotografii-ktore-dokazuju-ze-rusi-su-vynaliezavi-srandisti/
Reagovat
Fandina
Vstupenky na Tiketportalu nejsou. Tak alespoň nemám výčitky, že tam nebudu. smile smile
Reagovat
tommr
mě příjde, že se pořád jen hledají důvody proč se na štvanickým centrkurtu nemůže hrát tenis. Zajímavý je že za bolševika to šlo. Nějak vám ten kapitalismus nefunguje soudruzi ... smile
Reagovat
FulnekUltras
tak to už se ví dávno ;-)

zato na přicmrndavačské fangle a lokajské balíčky sebedestruktivních sankcí je užije smile
Reagovat
blixa
Ale soudruzi, samý kecy ale jestlipak už jste dneska odříkali 300x zdrávas Putin ??? smile
Reagovat
FulnekUltras
já se pomalu začínám modlit ke Klausovi, jehož "neviditelná ruka trhu" teď může zachránit všechny ;-)))
Reagovat
Fandina
:DDD
Reagovat
SydneyOpen
No nevím co má s tímhle kapitalismus společného? Prostě máme deb.ilní vedení českého tenisového svazu. Za socialismu nám zase utíkali sportovci na západ, dnes v kapitalismu nemusí
Reagovat
Mony
Asi na antuce by se areál hůře pronajímal. Za bolsevika byly zápasy DC a Fed Cupu chloubou tenisu a vše se tomu podrizovalo. Když se rozhodovalo o betonu na Centru, tak tu vládli Berdych a Kvitova a ti preferovali tvrdý povrch v halách.. Snad to ale nasadilo vedení nějakého brouka do hlavy o té antuce znovu premyslet
Reagovat
Mony
Myslím, že kdyby hrála Krejča, tak by dostal přednost Prostějov a jeho Centr se zatahovaci střechou. Takhle asi vyhrálo domácí prostředí Maky, Mušky a Terezy
Reagovat
com
to bude vostuda jestli to projedou s Britkama smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist