Čorič je zpět. V Cincinnati porazil i Tsitsipase a slaví první triumf po čtyřech letech, premiérový na Masters

22. 8. 2022, 00:41
Aktuality 87
ATP MASTERS CINCINNATI - Borna Čorič své senzační tažení v Cincinnati zakončil ziskem svého prvního titulu na turnajích ATP od Halle 2018 a celkově třetího. Pětadvacetiletý Chorvat, který se po skalpu Rafaela Nadala rozjel k fantastickým výkonům, ve finále porazil 7-6 6-2 Stefanose Tsitsipase a poprvé vyhrál podnik série Masters. V žebříčku vylétne ze 152. na 29. místo.
Profily hráčů
Borna Čorič (© AFP)

Bývalý 12 hráč světa Borna Čorič se v březnu vrátil na kurty po roční pauze zaviněné zraněním ramena. Vyjma červnového triumfu na antukovém challengeru v italské Parmě se mu však nedařilo. Na pěti z osmi turnajů ATP vypadl hned v prvním kole a zaznamenal pouhé tři vítězství.

V uplynulém týdnu na prestižním turnaji Masters 1000 v Cincinnati ale překvapil šest papírových favoritů včetně pěti hráčů Top 20 a tří členů Top 10. Jediný set ztratil s Rafaelem Nadalem, s nímž si poradil už potřetí v kariéře, a zaskočit dokázal i Lorenza Musettiho, Roberta Bautistu, Félixe Augera-Aliassimea, Camerona Norrieho a ve finále Stefanose Tsitsipase.

25letý Chorvat v posledním vzájemném duelu s o necelé dva roky mladším Řekem svedl pětisetovou bitvu a na US Open 2020 ji přetavil v postup až do svého jediného grandslamového čtvrtfinále. Nyní v Ohiu zvítězil 7-6 6-2 a slaví nejcennější triumf. 

Přitom úvod zápasu Čoričovi nevyšel. V prvních třech gamech uhrál jen dva fiftýny a rychle prohrával 1-4. Od té chvíle ale odvrátil každý ze šesti soupeřových brejkbolů. První set získal v tie-breaku, v němž neprohrál ani bod, v závěru vyhrál čtyři gamy v po sobě a nakonec finálový souboj ukončil po necelých dvou hodinách boje. 



"Na začátku jsem nehrál dobře a on mě hodně tlačil. Pak jsem ale začal lépe podávat, zlepšil se a bojoval. Ve druhém setu jsem, myslím, hrál nejlepší tenis za celý rok," komentoval chorvatský šampion, který se stal žebříčkově nejníže postaveným vítězem turnaje Masters 1000.

Čorič se z turnajového vítězství raduje potřetí v kariéře a poprvé po čtyřech letech. Předchozí tituly vybojoval na antuce v Marrákeši 2017 a na trávě v Halle 2018, v Cincinnati tak vybojoval první trofej na tvrdém povrchu.

"Nevěřil jsem, že turnaj vyhraju. Jednoduše jsem věřil, že můžu vyhrát každý zápas. Tak jsem to pak dělal pět dní v řadě," usmíval se na tiskové konferenci spokojený rodák ze Záhřebu, který ve světovém žebříčku vyletí ze 152. na 29. místo a pro US Open si zajistil místo mezi nasazenými.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA, tv. povrch, 6.280.880 dolarů
nedělní výsledky (21. 08. 2022)
• Dvouhra - finále •
Čorič (Chorv.) - Tsitsipas (4-Řec.) 7-6(0) 6-2
• Čtyřhra - finále •
Ram/Salisbury (1-USA/Brit.) - Pütz/Venus (6-Něm./N. Zél.) 7-6(4) 7-6(5)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

87
Přidat komentář
Fandina
Chvíli jsem se dívala a z kluka se vyklubal chlap. Musím říci, že když byl nahoře cca před těmi pěti lety, tak to byl ještě klučina. Teď je to rozvážný muž. A hrál výborně. Doufám, že to bude pokračovat. Zajímavé je, že v Cinci letos vyhráli u kluků a holek sympatičtí tenisté, kteří pár let nebyli moc nahoře, i když se do nich předtím vkládali velké naděje. Co se týká Garcii, tak mám radost, celkem dost jí fandím celou její kariéru, i když jsem včera víc přála a věřila Petrušce.
Reagovat
Fandina
vkládaly
Reagovat
com
Borna si da tejden pauzu a pak vyhraje i US Open smilesmile
Reagovat
Krisboy
Proč ne, jenom jestli nebude J1rka nebo J2rka proti. Jinak nemám námitek. smile
Reagovat
Nola
zabubene fanynky, je na co pozerat smile

ttps://twitter.com/st9fanos/status/1561637701283201027
Reagovat
soloo
A co Ciľic ten ma masters? Ciľic-coric je to 8-0 a to mam rad vic Corice
Reagovat
Marduch
ano, Cilic má pro změnu titul ze Cincinnati
Reagovat
Kozoroh
Když Borna hraje dobře, hraje jak Novak! smilesmilesmile
Reagovat
Marduch
Spíš jako prime Novak. Např. winnery z BH ddt jsou v posledních x letech od Novaka k vidění spíš vzácně.
Reagovat
Nola
jj, nekecal chalan, aj ked dostal za to poriadne vyzrat :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Udělal mi radost vítězstvím nad papánkem i předvedenými výkony. Chyb bylo ve finále na hráče s pr velmi málo a v podstatě je vymazalo několik excelentních úderů, ať doběhnutých DS, technických BH cross nebo BH bomb DTL nebo klidně i ke středu kurtu. Zlatým hřebem byl BH lob zády k BL, kterým Cypa demoralizoval ještě více, než už byl.
Bornova touha po vítězství mi přijde opravdovější než u Cypa a díky překážkám, které musel překonat, je také zocelenější.

Jinak všichni tenisoví experti jsou zaskočeni, jak zafungovalo kombo - vyléčené rameno a nižší váha rakety (o 5uncí? což by bylo sakra hodně) - především při servisech. Možná tím prý ukázal cestu dalším hráčům. Na druhou stranu, takhle skvěle odservírovaný turnaj hodně svědčí i o výborné mentalitě. Jen tak dál, na Bornův tenis se dívá dobřesmilesmile
Reagovat
Pe3k
On to rameno měl dobré už na AO ale rozhodl namísto hraní dále to rameno posilovat a udělat z něj max co lze a tak za to nyní sklízí plody v podobě mnohem rychlejšího servisu.
Reagovat
Torn
Bornovi to přeju. Nemyslím si, že by šlo o náhodu. Navíc jako jeden z mála má pozitivní bilanci s Nadalem a všemi, které porazil. Byl ve všech zápasech outsider a ještě nejhůře postavený hráč byl Musetti. Opravdu těžká zkouška a neměl reálně lehké kolo. Přál bych mu vyhrát US Open. :)
Reagovat
Tennisfan77
Mě se na něm líbí, že se prostě neposere.
Reagovat
Herbert_Hoover
A samozřejmě Rafa potrápil Bornu nejvíce, jak jinak. smile
Reagovat
Pe3k
Rafa vypadnul na rychlém povrchu hned v úvodním kole, jak jinak smile
Reagovat
brixner
Bez píchu to nešlo, jak jinak...smilesmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Vždycky jen co se ti hodí. Jinak Nadal vypadnutí v prvním zápase to je jasná klasika smile
Reagovat
EllNino
Borňas je můj ročník, takže jeho kariéru jsem sledoval vždycky pozorně... a tohle jsem teda ani ve snu nečekal, že se toho ještě dožiju u něj :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
krása!smile
Reagovat
Mantra
tím se leccos vysvětlilo smile utři si tu bradu vod mlíka smile
Reagovat
Rafaeoli25
Určitě je dobře, že alespoň ty Masters letos vyhrávali i hráči mimo Big2 - a jak Fritz, tak Careňo a Čorič si velké tituly konečně zasloužili smile Borna by v budoucnu mohl zaútočit i na GS titul, snad už vyzrál a ani zdraví už ho limitovat nebude..
Reagovat
soloo
určite dobre, len si nerob očekávaní, tour je to kolotoč a teraz čorič zatahal za pílku... p.s. mal som na čorica za drobné , keby som mal za tisíce tak to nevyjde vim o cem mluvim smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak já ho dal za pět tisíc, takže někdy ta zkušenost neplatí smile
Reagovat
Tennisfan77
Tak hlavně to nejsou vítězové někde kvalitativně mimo TOP30.

Prostě dlouhodobě elitní hráči a to je fajn.
Reagovat
Rafaeoli25
Takže žádní weak vítězové a slabá éra smile
Reagovat
Tennisfan77
Weak éra to je, ale tituly Masters vyhrávají celkem solidní hráči, kteří by proti BIG3 stejně nedali ani set.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale jak Coric, tak Careňo a Fritz to ale v minulosti dokázali.
Reagovat
Katreska
"V uplynulém týdnu na prestižním turnaji Masters 1000 v Cincinnati ale překvapil šest papírových favoritů včetně pěti hráčů Top 10 a tří členů Top 10"smile
Reagovat
Rafaeoli25
Gratulace Bornovi k očekávanému finálovému úspěchu, věděl jsem, že si s Tsipíkem poradí, má lepší hru, když je v nejlepší formě. Bravo, díky, že jsi ho vyklepl smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Borci se serou na challengerech, přitom stačí vyhrát jedno Masters a jsi v TOP30, jak je to jednoduché. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Coric je ale specifický případ, bývalý supertalent tenisu, kterému kdekdo předvídal první místo a velkou kariéru. Pak se vše pokazilo, ale snad našel po těch kolikaletých strastech správnou cestu a naplno ukáže svůj obrovský talent, větší než má Zverev, Tsip a Alcaraz.
Reagovat
Tennisfan77
Ne, já si stojím za tím, že absolutně největší talent po big3 za posledních XY let je jednoznačně Zverev.

Je nejkomplexnější tenista, zcela bez debaty. Hraje dobře i na trávě, škoda, že se nemohl ukázat ve Wimbledonu 2022, tam by udělal solidní výsledek, jsem o tom přesvědčený.

Bohužel, hlava. Nadala mohl na FO porazit, mohl porazit taky Djokoviče vloni na AO. H2H 4x Djokoviče porazil, 4x Federera, 3x Nadala, Djok/Nad na hardu i antuce.

Díra jsou GS, jinak je z NextGen nejlepší, ta porážka Alcaraze na FO to pouze potvrdila.

Po konci BIG3 vyhraje nejvíce GS podle mě, má teprve 25, čili 10 let v klidu.
Reagovat
Kozoroh
Že jsou Big 3 konkurenceschopní v 35 letech neznamená, že to dokáže každý. Navíc Zverev má cukrovku, která oslabuje jeho kondici.
Reagovat
Tennisfan77
Mě na FO s Nadalem přišel výrazně více v kondici, než Rafa. Nepřetrhat si vazy, hrál by v pohodě další tři hodiny, což si o Nadalovi nemyslím, ten sotva chodil.
Reagovat
brixner
Mobil by ti sdělil, že si nepřetrhal vázy...smilesmile
Reagovat
Ondrej2280
Pana Boha, uz prestan s tym zapasom na FO :)..Zverev v momente ked sa zranil v zapase prehraval, a ty tu stale vypisujes o tom ako by nadala porazil cez kondicu...kedy zverev zdolal nadala na kondici a este ku tomu na FO?:))..mozno ked bude mat Nadal 55 rokov, tak vtedy, ale to uz aj ten zverev bude podstatne starsi:) Kolkokrat porazil BIG 3 v tazkych GS zapasoch ?...moc to isto nebude..
Reagovat
Tennisfan77
Jsem vůbec nenapsal, že by vyhrál. Napsal jsem, že by hrál klidně další tři hodiny.
Reagovat
Amputace
Nadal sotva chodil? To nevím, co jsi viděl za zápas.

Jinak mně teda Zverev jako největší talent rozhodně nepřipadá. Nejkomplexnější v rámci povrchů možná ano. Ačkoli ty predikce stran Wimbledonu nevím, o co opíráš. Jeho strop je tam tuším ČF. je tam stejně marný jako zbytek next gen. Za mě mu k řečem o největším talentu chybí nějaký specifický úder. Podobně jako u Tsitsipase mi připadá, že má všechny údery tak nějak kvalitativně v rovině, ale chybí něco překvapujícího - něco jako Nadalův FH po čáře, Djokovičův BH po čáře, Federerův cit pro hru na síti. Navíc v hlavě patří k těm nejslabším hráčům v rámci TOP10, co jsem kdy viděl hrát. Ty jeho dvojchyby při dohrávání zápasu, to je vážně šílenost, co se jen tak nevidí. Po odchodu big3 to bude podle mě daleko víc o Medvěděvovi a časem o Alcarazovi. Zverev nemá hlavu na to, aby vyhrával GS.
Reagovat
Tennisfan77
Zverev má komplexní úderový fond, nejvíce z nextgen. Jednoznačně má nejlepší servis, jak první, tak druhý, hraje velmi dobře na síti, backhand cross patří asi k nejlepším na tour, umí přitlačit a velmi dobře se na svou výšku pohybuje na základní čáře. To, že je mimo v hlavě vůbec nerozporuju.

Medveděva jsme řešili včera, US Open mohlo být jeho kariérní strop, je na hardu strašně čitelný a pokud se bavíme o překvapivém úderu, tak zrovna Medveděv absolutně žádný překvapivý úder ve svém fondu nemá, jeho tenis na hardu je ctrl+c a ctrl+v, je brutálně čitelný a když už na to přišel i Tsitsipas, je otázkou času, kdy ho porazí celá TOP20.

Takový Felix, Čorič, ho můžou na USO úplně na klid sestřelit, vůbec mu na USO nevěřím, ani náhodou.
Reagovat
Rafaeoli25
Jeho hra mě fakt baví, když je v ráži, skvělé osvěžení, to tenis potřebuje smile
Reagovat
Nola
:D ty si pragmaticky skor fanda, ja myslim, ze tvoja radost je skor spojena so zarezanim Tsitsiho smerom k NO1 smile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Ježiši, co to je????smile
Ten hajzl Marco smile

!! PARDÓN !!

smile
Reagovat
annah
No toto! Nejdřív porazí Meďoura, a pak prohraje s Čoričem. To jsou věci!smile
Reagovat
Rafaeoli25
Borna tam hral suverénně nejlépe ze všech, žádné překvapení, zápas Medvěda s Tsipem byl soubojem aktuálně horších hráčů, ten méně špatný sf vyhrál. Asi tak.
Reagovat
Pe3k
smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
smilesmilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Koukam, ze vyhra nad Nadalem dokaze nakopnout k velkym vykonum:)
Reagovat
Tennisfan77
Je to dobře, alespoň nikdo Čoričovi neřekne, že porážka Nadala byl výstřel do tmy.
Reagovat
Rafaeoli25
A taky nikdo už nemůže útočit na Nadala, jak je mizerný, že s ním prohrál smile
Reagovat
Vlk-v-trave
3 zajimave veci s Bornou.

1. Pred turnajem prohlasil, ze ho Nadal inspiruje, jestli jde o navraty, ze chce konecne prolomit a byt zpet. Tim komentoval to, ze je rad, ze ma PR... do MD na Masters a muze si ho zahrat... prosim jaka vdecnost:)

2. V turnaji ztratil jediny set, a prave s Nadalem, ktereho porazil. Behem turnaje sel pouze 3x do TB, ktere vyhral, jinak vsechno v suchym, dost to hovori o jeho dobrem returnu. TB hral v prvnim kole, potom s Nadalem a potom az ve finale. Nadal rozhodne neni spatne pripraveny, naopak:) Kdo vi jak by to dopadlo na 3 vitezne.

3. Vyhral Masters jako hrac mimo top150, nenasazeny a jeste s PR... coz se stava, jak by rekl chocholousek jednou za 100 let:))) Uvidime, zda v nejblizsi dobe se to nestane znovu... v tomhle dost pohnutem obdobi...
Reagovat
Pe3k
Navíc to vyhrál přes celkem silný los.
Musetti, Nadal, Bautista, FAA, Norrie a Tsitsipas. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jednou za sto let, jenže musíš vždycky brát o koho jde, když jde o hráče s obrovským talentem jako jsou Kyrgios nebo Coric, tak to šok není, oni na to mají, nevyhrají díky nějaké haluzi, jako kdyby vyhrál nějaký Marterer apod.
Reagovat
Torn
Ty radši tenis nekomentuj. :D Srovnávat situaci Kyrgiose a Corice. Rozmazleného fracka s dříčem. To je ubohost. :D
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Rafaeoli25
O čem to mluvíš? Já je nedávám do roviny co se týče přístupu a povahy, ale co se týče velikosti talentu, že z tohoto pohledu není směrodatné, kde v žebříčku jsou. Co na tom nechápeš?
Reagovat
Rafaeoli25
A Marterer to je ještě nepatřičný příklad, ten měl v kariéře silné momenty. Ale nějaký totální loser z druhé stovky by takový turnaj prostě nikdy nemohl vyhrát.
Reagovat
Rafaeoli25
No je fakt, že výhra nad ním letos nakopla až na Šapa asi všechny.
Reagovat
Patik
Už som sa nevedel dočkať týchto smiešnych kecov..pre vás má Nadal prsty v turnaji aj keď sa ho nezúčastní.. Vy si nájdete cestu ako ho vyzdvihnúť do nebies..Coric odohral dobrý turnaj Nadal bol len ďalšia smietka ako každá iná po ceste za titulom porazil ho tu aj minule..nič viac nič menej.. Nadal je na tomto turnaji vždy len do počtu ak sa ho vôbec nebojí zúčastniť.
Reagovat
Paixx
Má zde 1 zasloužený titul (když vyhrál celou US open series), kdy mimojiné cestou vyřadil i Rogiho a ten rok se na Rafu na hardu nikdo absolutně nechytal.
Reagovat
Nola
jj, Rafa schytal ale celkom priaznivy los, mal totiz v 2.kole narazit na Mussettiho, Borna sa totiz porucal v Toronte v uvodnom kole.... nic, nenasvedcovalo tomu, ze by sa zrovna na tomto turnaji dostal do vynikajucej formy smile niekedy ani zreby mimo kamier nezaruju uspech smile, Borna bude na 100 percent na USO v opacnej polke pavuka ...
Reagovat
aape
smile
Reagovat
Tennisfan77
Čorič zaslouženě, Tsitsipas nezvládl momentum v prvním setu, vedl o break, poté přišel kolaps v TB.

Čorič byl celý týden zakousnutý, málo chyboval, proměňoval big pointy, dobře podával, není o čem.
Reagovat
Rafaeoli25
Tsip obecně nezvládá velké těžké zápasy. Kolik jich v kariéře zvládnul? Moc jich nebylo, vlastně hlavně a jen v sezónách 2018 a 2019, když se dostal do špičky. Posledního dva a půl roku nezvládl skoro žádný velký zápas a tituly v Monte Carlu získal jen díky přívětivému losu. To prostě není trofejový hráč, možná sem tam nějaké Masters vyhraje, jednou i ten GS, ale budou mu muset pomoci vždy okolnosti.
Reagovat
paddy
Za starých dobrých časů měl problém získat Masters druhý sled za Big4

Za zerogen to dokáže 152. hráč světa, který může slavit druhý Silvestr

To je SKANDÁL!!! smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=UA3DKodhWXE&t=25s
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist