Devatenáctiletý Macháč si v Koblenzu došel pro první titul z challengeru

23. 2. 2020, 16:32
Aktuality 21
CHALLENGER KOBLENZ - Tomáš Macháč v německém Koblenzu proměnil své první finále na challengeru v premiérový titul. V boji o něj devatenáctiletý Čech porazil 6-3 4-6 6-3 Nizozemce Botice Van de Zandeschulpa.
Tomáš Macháč

V roce 2018 Tomáš Macháč sbíral zkušenosti na turnajích Futures, loni v březnu získal celkově čtvrtý titul. Postupně se tedy začal přemisťovat na challengery a také na nich je čím dál více konkurenceschopný. 

V Ostravě došel do čtvrtfinále, v Liberci a kazašském Nur Sultanu dokonce do semifinále a tento týden v hale v německém Koblenzu své maximum hned dvakrát vylepšil.

Devatenáctiletý Čech si postupně poradil s domácím Zimou, Rusem Gabašvilim, krajanem Kopřivou, Bulharem Kuzmanovem, Belgičanem Bemelmansem a bez prohraného setu a se ztrátou pouhých 27 gamů v pěti utkáních se poprvé dostal do finále.

A v něm dnes Macháč uspěl také. I když poprvé prohrál set, zvítězil nad pátým nasazeným Nizozemcem Boticem Van de Zandeschulpem 6-3 4-6 6-3, oplatil mu porážky z předchozích dvou vzájemných zápasů a vybojoval premiérový titul.

"Věděl jsem, že to dnes bude těžké. Už jsme spolu dvakrát hráli a pokaždé to bylo vyrovnané. Byl jsem nervózní. Teď jsem jen vyčerpaný, ale také hodně šťastný," radoval se po životním úspěchu Macháč, kterého trénuje bývalý hráč Top 50 Daniel Vacek. 

Macháč se v pondělí objeví ve světovém žebříčku poprvé v Top 300 a na dosah bude mít Top 250, pomalu tak může začít pomýšlet na kvalifikace grandslamů. Žádné oslavy ale neplánuje.

"Teď půjdu na fyzio a pak odjedu domů k rodičům. V příštím týdnu mě čeká turnaj ITF v Trentu, pak mám v plánu týden tréninku a pak trochu odpočinku," řekl Macháč ke svému nejbližšímu programu. Z Německa si odváží šek na 6190 eur.

• CHALLENGER KOBLENZ •
Německo, tv. povrch / hala, 46.600 eur
nedělní výsledky (23. 02. 2020)
• Dvouhra - finále •
Macháč (ČR) - Van de Zandschulp (5-Niz.) 6-3 4-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
Vlk-v-trave
http://www.puntodebreak.com/2020/02/24/tomas-machac-esperanza-del-tenis-checo

:)
Reagovat
EllNino
Vynikající aktivní pojetí, mám z toho radost :)

Tak jen tak dál
Reagovat
Kanar
Tak vyhrát turnaj bez toho, že by musel porazit někoho z první dvoustovky je celkem štěstí(??). Ale SUPER je dokázat vyhrát 6 zápasů v řadě proti komukoliv.
Reagovat
George_Renel
Jaksi jsi zapomně na jeho vlastní postavení žebříčku. Většina těch hráčů byla ve výrazně lepším postavení, když on sám byl před turnajem ve stovce čtvrté.
Reagovat
Kanar
Nezapomněl. Jen jsem konstatoval, že není příliš obvyklé projít turnajem k titulu a nepotkat hráče alespoň z druhé stovky. Ve výrazně lepším postavení byli 2 ze 6, řekl bych. Ale ocenil bych právě to, že se dokázal koncentrovat v 6 po sobě jdoucích zápasech tak, aby vyhrál. Což je podle mne, bez ohledu na to s kým hraje, právě velmi obtížné.
Reagovat
darek.vrana
Na druhou stranu porazil dva hráče, kteří byli hluboko ve stovce.
Reagovat
Kanar
Jo. Ale to nijak nevyvrací moje konstatováni faktu. Byli ale nejsou. Navíc situace se dynamicky mění a vítězství, co se včera považovalo za úspěch, budou zítra, vzhledem k jeho žebříčkovému posunu,"fanoušci" najednou považovat div ne za povinnost. A při tom je někdy těžší porazit pětistovku co má den, než padinu z formy. Proto je každý vítězství cenný, a proto je obdivuhodný, když se někdo dlohodobě dokáže udržet v horních patrech žebříku, protože kluků, co uměj hrát tenis je mrak.
Reagovat
Krisboy
Koblenz, Koblenz... nevyrábějí se tam Canyon bikes?
Reagovat
Newcombe
Jasně Machač + Forejtek. Starce a labily nechte doma!
Reagovat
bIbec
tak nominovaní budou určitě Veselka, Macháč a Forejtek.

Bych řekl, že Rosi by byl platným členem, ale ty vztahy s DC týmem se zdají být v poslední době takové vyostřené :-)

Spíš tipuju, že ten tým doplní Lehačka a Svrčina.
Reagovat
bIbec
Lehečka. Furt se mi to plete to jeho jméno.
Reagovat
bIbec
i když vlastně nevím, jesli je fit momentálně. Ale Svrčina tam asi bude.
Reagovat
darek.vrana
Lehečka vůbec nehraje. Neví někdo, co s ním je?
Reagovat
R01316
Pristi tyden je tusim napsany nekam na ITF na Slovensku, ale kdo vi, los hlavni souteze jeste neni k dispozici
Reagovat
EllNino
měl problémy se zápěstím
Reagovat
darek.vrana
Aha, to jsem nevěděl, díky. A už je v cajku?
Reagovat
George_Renel
Nejen že vyhrál po velmi dobrém výkonu, ale získal na svou stranu i sympatie diváků v hale. Také se posouvá na karirérní maximum.
Reagovat
darek.vrana
Tak tak, sympatický tenis, sympatický projev. Konečně se můžeme snad těšit na lepší časy v mužském tenisu.
Reagovat
bIbec
konečně po delší době nějaký pěkný úspěch mladšího hráče. Gratulace! Jen tak dál!
Reagovat
SpacialRecognition
Hrál opravdu dobře, má velmi koukatelnou hru.
Reagovat
hluuusa
Presne. Hezky se na nej diva. Je pohyblivej, slusny return, winnery z obou stran, backhand snad jeste lepsi nez forehand a dohrava i na siti. Na svuj vek malo kazi. Mohl by jit nahoru celkem rychle.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist