Djokovič: Byl to můj nejnáročnější grandslam. Zranění? Bolest byla snesitelná

21. 2. 2021, 16:27
Aktuality 105
Novak Djokovič po svém devátém triumfu v Melbourne Parku a zisku celkově 18. grandslamového titulu prohlásil, že zranění břišního svalu ze třetího kola ho limitovalo až do posledního zápasu. Nejen proto hodnotí letošní Australian Open jako svůj nejnáročnější grandslam kariéry.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

"Bylo to tady pro mě trochu jak na horské dráze. Problémy mimo kurt, zranění, karantény, byl to rozhodně nejnáročnější grandslam, jaký jsem zažil. Hlavně emocionálně," řekl Djokovič na tiskové konferenci po dnešní finálové výhře nad Daniilem Medveděvem.

33letý Srb přiznal, že dohrával s natrženým břišním svalem. Ten si poranil už ve třetím kole proti Tayloru Fritzovi, díky skvělé práci fyzioterapeuta ale mohl pokračovat dál a nakonec vybojovat 18. titul z grandslamu.

"Bolest byla snesitelná a za ty roky jsem si už zvykl, že prostě musíte hrát přes bolest. Vím, že kolem toho bylo hodně spekulací. Lidé zpochybňovali, že jsem opravdu zraněný, jak jsem se mohl dát tak rychle do pořádku. Myslím ale, že to vůči mně nebylo úplně fér," uvažoval rodák z Bělehradu.

Navíc podle vlastních slov už do turnaje vstoupil jako nežádoucí osoba.Jeho kritici navíc nezapomněli, že loni uspořádal sérii turnajů Adria Tour, kde se nedodržovala protikoronavirové opatření a Djokovič se na ní sám nakazil koronavirem.

"V médiích se to hodně probíralo. Karanténa, dopis, který jsem poslal vedení turnaje s návrhy na zlepšení od hráčů a který si všichni špatně vyložili jako seznam požadavků," uvedl Djokovič.

"A najednou jsem byl ze dne na den v Austrálii nežádoucí osobou," prohlásili první hráč světa. "Samozřejmě, že mě kritika zasáhla. Jsem také jenom člověk. Ale myslím, že za všechny ty roky už jsem se naučil podobné věci nevnímat a myslet na to, co je důležité," dodal Djokovič.



Poražený finalista Medveděv nedosáhl na první grandslamový titul ani na druhý pokus. Po sérii dvaceti výher a velmi dobrých výkonech v předchozích kolech ve finále na světovou jedničku nestačil.

"Je to prostě král Melbourne. Neříká se mi to lehce, ale co víc dodat? Vyhrál tady všech devět finále. A pravděpodobně tady nevyhrál naposledy," prohlásil Medveděv.

"Sice mě porazil celkem snadno, ale je to zkušenost. Až budeme spolu hrát příště, tak vím, že na kurtu a nejspíš i mimo něj musím něco udělat jinak. Samozřejmě to ale neznamená, že ho porazím," dodal 25letý Rus.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

105
Přidat komentář
Nola
ja som riesila iba media vs Novak a vono sa to zvrhlo smerom k popularite smile
co mi je uz davno sumak ...
ako pisal naj prispievatel Ing. Backhand pocet hajtov a neg. prispevkov urcuje velkost hraca smile
Reagovat
Kozoroh
Když je žena fyzicky atraktivní, tak si popularitu získá, ať už je odkudkoliv. Safin byl playboy a měl nesmírné charisma, proto dokázal okouzlit fanoušky, navzdory svému ruskému původu, v tomto směru ho nyní svým způsobem napodobuje Medvěd.
Safin ani Ivanovičová nedominovali okruhu. Nepředstavují relevantní srovnání s Novakem. No1eho lze srovnávat s Lendlem, Navrátilovou a Selešovou. Navrátilová v oblibě publika dlouho zaostávala za svou velkou rivalkou (a kamarádkou) Evertovou a populární se v podstatě stala po odchodu Chris, Selešová ve svých nejlepších sezónách moc populární nebyla a přízeň lidí získala až poté, co jí ten h*jzl v Hamburku pobodal. Lendl nikdy moc oblíbený nebyl, bouřliváci Connors a McEnroe byli pro publikum přitažlivějšími tenisty.
Negativní zaujatost vůči tenistům z Východu u publika z anglofonních zemí není jediným faktorem No1eho slabší popularity v porovnání s Fedalem, ale IMO sehrává velkou roli. Kdyby No1e před lety přijal britské občanství, byl by podobně oblíbený jako Roger s Rafou.
Reagovat
Kozoroh
*Tento příspěvek patří dolů.
Reagovat
turista
Tak nějak. Ale je dobře, že to odmítl a Britem se nestal.
Reagovat
Amputace
Promiň, ale ta poslední věta je totální nesmysl. Přijetí jiného občanství by jeho popularitu určitě nezvýšilo, spíš možná naopak - lidé by nevěděli, jak si ho vlastně zařadit, jak ho vnímat. Nevnímali by ho ani jako Brita ani jako Srba, nic by tím nezískal.

A ano, máš pravdu, zaujatost fanoušků vůči hráčům z Východu není jediným faktorem Novakovy slabší popularity, není dokonce ani zdaleka hlavním důvodem. Tím je jednoznačně Fedal. Nejen komerční potenciál obou hráčů, ale také jejich rivalita, která tenis jako takový značně zpopularizovala a do které se Novak vetřel v době, kdy většina tenisových diváků už měla vybráno mezi Nadalem či Federerem. Já jsem naprosto přesvědčen, že kdyby nyní bylo Novakovi 25 a začal vyhrávat jeden turnaj za druhým, po odchodu Federera s Nadalem by se okamžitě stal právě on tou hlavní tváří tenisu a nikdo by neřešil, že je to Srb. Jsme už trochu v jiné době, než bylo období Lendla, Navrátilové atd.

U Safina nikdo neřešil, že je Rus. Byl oblíbený. A že nedominoval okruhu? Podle tebe, kdyby okruhu dominoval, lidé by ho rádi neměli?

Ten argument s národností mi spíš připadá jako dost chabý pokus jeho fanoušků hledat důvody Novakovy neoblíbenosti ve fatálních faktorech jeho osobnosti, které nemůže nijak ovlivnit - tedy v jeho původu, kterým pak lze dále omlouvat i jeho temperament atd. Přitom realita je daleko prostší. Přišel holt ve špatný čas, kdy tenisu v popularitě naprosto dominovali Federer s Nadalem, a když do toho Novak přidal sem tam nějaký ten fake MT, rozčilování se, verbální agresi vůči podavačům míčků, házení raketou, průhledné snahy zalíbit se divákům (tanečky apod.) střídané s negativními emocemi ventilovanými na kurtu, nemůže se nikdo včetně jeho samotného divit, že v popularitě zaostal za svými rivaly.
Reagovat
turista
S mnoha věcmi co píšeš se dá souhlasit. Federer kraloval od února 2004. K jeho smůle nestačil vyhrát RG, MC, Řím na antuce a od začátku roku 2005 na okruhu začal kralovat ani ne 19 letý mladík z Manacoru s dlouhými vlasy a s dunivým forhendem. A elegos ho musel vzít na vědomí a lidi taky. Do 20 let vyhrál hafo titulů. Fandové byli nadšení. A do toho o rok později nenápadně přišel šlachovity srbský kluk s ambicemi. Měl to těžký. Ale Vajda z něj udělal hvězdu. Diváky ale moc nezajímal až do doby než začal naleptávat ten dvojblok gigantů. Vnímali ho jako narušitele.
Reagovat
Amputace
Jj, přesně tak. Lidé chtěli sledovat rivalitu Nadala s Federerem, ale přitom už to dávno nebylo o nich dvou, ale spíše o jejich rivalitě s Djokovičem. Přišel zkrátka ve špatnou dobu. Jinak vůbec nepochybuji o tom, že také on měl veliký potenciál být hvězdou na úrovni těch dvou a být velice oblíbený, ale měl v tomto ohledu zkrátka smůlu. Příčinu jeho nižší popularity ve srovnání s Fedalem bych v jeho národnosti opravdu nehledal.
Reagovat
Kozoroh
No kdyby přijal britské občanství a namísto Murrayho, resp. před ním ukončil čekání Britů na domácího vítěze Wimbledonu, tak by ho Britové milovali, nemluvě o podpoře britských médií, které by ho vynášely do nebes. Novaka vynáší do nebes srbská média, ale ty se svou čteností a proslulostí nemohou rovnat BBC či Daily Telegraph.

Mě na těch argumentech, že No1e je méně oblíbený kvůli tomu, protože se Fed & Rafa prosadili dřív, fascinovalo to, že podsouvá černobílý pohled na svět, že široce populární mohou být jen dva tenisté. Proč by v situaci, kdy máme vedle sebe tři tenisové giganty, by měli být populární dva a třetí mnohem méně? Argument, že se prosadil později, ten pro mě sám o sobě nestačí. Důvod, proč Novakova popularita zaostává za Rogerovou a Rafovou, se skrývá v tom, že Djoker nepochází ze západní země, která je velmocí v tenise, jako jsou USA, Austrálie či Británie. Kdyby byl Australan, byl by médií oslavován jako nástupce Lavera, Rosewalla a dalších australských velikánů, to samé v bleděmodrém u USA, Švédska atd.

Faktor národnosti a vlivu na popularitu v tenise existuje a zdaleka se netýká se jen No1eho. Podívej se na Kyrgiose. Je mu médií věnována taková pozornost, jako kdyby to byl tenista TOP 5, přitom nikdy nebyl v TOP 10. A proč? Vedle nám známým důvodům, které tu nebudu opakovat, je to proto, že je Australan a v Australanech vzbudil naděje, že bude jejich dalším skvělým hráčem. Svými vyjádřeními se snaží provokovat/naštvat No1eho a Radu a fanouškům mimo fankluby našich favoritů se to vesměs líbí, ale kdyby Kyrgios pocházel z Balkánu nebo odkudsi z Asie, byl by svým špatným přístupem k tenisu a provokováním úctyhodných legend hry považován za špatný vtip.
Reagovat
gigin
Nemáš pravdu. Národnost v tom nehraje roli. Federer je z malé země a co. Novak si za to může svým chováním. Nic jiného v tom nehledej.
Reagovat
Kozoroh
Z malé, ale bohaté a prestižní země, která profituje z Alp, čokolády či bank. To všechno vytváří pozitivní obraz Švýcarska ve světě.
Reagovat
Kozoroh
A tím, že má Švýcarsko pozitivní obraz ve světě, bylo pro Rogera snažší získat si širokou popularitu.
Reagovat
gigin
Já jsem si říkal, proč ho ta sojka tak tlačí. Ona má ulitý černý prachy ve Švajcu. Konečně mi to došlo.
Reagovat
RF46
poctivy nacisticky zlato smile
Reagovat
gigin
A řeknu ti to tak. Když Novak vtrhl na túru, tak jsem ho bral jako oživení, pecku, někoho, kdo může přinést problémy Fedovi a Býčkovi. Navíc byl zábavný, neměl ještě takové zábrany a takové tlaky, které z něj později udělaly to, co z něj dnes je. Hodně lidí v mém okolí mu fandilo, ale už ne. A národnost se fakt neřešila nikdy. Až později, když to z něj začalo lozit, viz naposledy ten zpěv loni. Prostě si tu popularitu prošustroval sám...
Reagovat
blixa
Noooo, na to že to je Srb je to ještě zlatíčko ... smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
občan Kosova by vám jistě seděl líp, soudruzi smile
Reagovat
blixa
Bože, ty seš ale vůůůůl smile
Reagovat
FulnekUltras
to černé svědomí z bezohledně naházených bomb jen proto, aby se v Evropě umetla cesta drogové a genocidní mafii, se holt u demoušů táhne už 22 let jako sopel smile
Reagovat
smazaný uživatel
vela ludi mu fandilo,az sa stal realnou hrozbou,tak si vlastne to mnozstvo ludi uvedomilo,ze mu v skutocnosti nefandilo nikdy,islo len o to,ze drzal na retazi Nadala,svoje zmyslanie si sami pred sebou nedokazu priznat,tak hladaju vyhovorky aky je Novak zrazu fuj-ale on sa nezmenil,len ho uz vidia v inom svetle-nie ako ozivenie,alebo toho super chlapika co berie tituly Nadalovi,ale realneho konkurenta,takze nastupila frustracia a hladanie niecoho co nie je
Reagovat
smazaný uživatel
prito je to uplne prirodzena vlastnost,vydolovat z danej situacie maximum
Reagovat
gigin
Tak tohle by mne v životě nenapadlo.
Reagovat
smazaný uživatel
co?,ze mu vela ludi fandilo z dôvodu,udrzania rekordov Federera?
Reagovat
gigin
To jsou lidi, kteří fandí Federerovi přece? Primárně fanoušci Rogera? Či? Já tomuhle fakt nerozumím, sorry. Tak buď někomu fandím, nebo nefandím.
Reagovat
smazaný uživatel
s tym suhlasim,len si sam pisal,ze mu hodne lidi fandilo a uz ne,tak som tu myslienku rozviedol,aj ked verim ze niekoho mohol naozaj niecim nastvat,ja som Federerovi nefandil nikdy naozaj nikdy,dôvod je,ze mi bol velmi nesympaticky od prveho momentu co som ho videl,jeho spravanie a uspechy to len casom umocnovali:),hoci dnes mi uz nevadi ani keby vyhral dalsi GS a nikto ho uz nepredbehol,asi mi vekom klesa testosteron:))
Reagovat
sojka1
me taky ne... :-))) prijde mi, ze z tech rekordu a poradi a neporadi a hrozby a ted uz i narodnosti snad vazne nekomu preskakuje... budu mluvit jen za sebe a lidi, ktere realne znam... vzdycky, opakuji, vzdycky jsme se hadali, spickovali, preli se nebo si notovali pouze a kvuli hre! Slo nam jednoduse o to, jak kdo hraje a o sportovni zazitek a o pribeh, ktery na kurtu dokaze odehrat a samozrejme i o to, jak sympatickym je hracem.. esteti sli za Fedexem, milovnici valecnych tazeni za Rafou... abych to zuzila. Prehazovani Djokovice nikoho nebralo, ale uplne normalne a vstricne jsme se tesili, jakou udela srandu, koho napodobi... a postupne jsme zase vycouvali. I od te "srandy"... vzpominam na jeden jeho "ZERT" (s Tipsarevicem a s pistoli) o kterem jsem tu napsala, ze TOMUHLE se prece nemohou smat snad ani na Balkane.... a odpuzujicich projevu bohuzel stale pribyvalo. Nez jsem prisla na TP, nemela jsem o vetsine rekordu ani poneti, protoze me nezajimaly, me zajima tenis, ta hra, to bouchani do mice....
Reagovat
gigin
Jednoduché jak facka.
Reagovat
Marduch
K "prehazovane" začal Nolda inklinovat až cca postupně v 2012, zač. 2013, nejspis z důvodu, že mu hit or miss tenis adorovany nejen Giginem přestal vycházet na GS tituly. Od té doby hraje prostě víc než výsledek než na efekt. Takže zase takové peklo to od Noldy, alespoň do nějaké doby, nebylosmile
Reagovat
Marduch
*víc na výsledek
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
patří na DORSCHe - dokud Nole držel Rafu s GS dostatečně vzadu, byl pro cosmopolitan globalfans v pohodě smile
Reagovat
Usm
jojo, švýcarské banky, které si střeží nakradené nacistické zlato - to je pozitivumsmile
Reagovat
peRFect
+1 - nejstručněji a nejvýstižněji. Zároveň je nutno dodat, že ta jeho famílie tomu taky dává punc :-)
Reagovat
gigin
No to je další věc, ale tu Nolda neovlivní.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o to, ze oblubeni mozu byt dvaja.

Vychadzame z toho, ze fanusik je tvor lojálny. Ved si to ilustruj na sebe, keby teraz pride ktokolvek a vyhra 10GS za sebou, opustil by si Djokovica?..

No vidis.
Reagovat
turista
Neopustil bych ho.
Reagovat
turista
Já jsem rád, že se Novak nevzdal srbské národnosti a rád hraje za svoji zemi.
Reagovat
Amputace
Britská média by ho sice protěžovala, ale jeho popularitu by to, troufám si tvrdit, nijak zvlášť neovlivnilo. Ty bys dokázal fandit například Američance s českým občanstvím na OH, jako by to byla Češka? Pro lidi by to byl pocitově pořád cizinec. Naopak - kdyby pro Británii ten Wimbledon konečně vyhrál Srb s britským občanstvím, mělo by to značně hořkou pachuť. Nebylo by to zkrátka "ono".

Není na tom nic černobílého, je to pouze logické. Rivalita Fedal patřila z hlediska historie sportu jako takového k těm největším lákadlům vůbec. Přece se nedá předpokládat, že lidi, co roky fandí Federerovi s Nadalem, začnou najednou fandit někomu jinému. A spousta těch lidí (včetně mě) začala sledovat tenis právě kvůli jednomu z těch dvou. Nedá se přece očekávat, že popularitě tenistů, o nichž se už v době nástupu Djokoviče mluvilo jako o jedněch z nejlepších v historii a kvůli kterým na to 2/3 diváků vlastně čuměly, se najednou vyrovná někdo třetí a lidé začnou fandit jemu. Dosti bláhová představa.

Kyrgios je spíše oživení, nikdy nic velkého nevyhraje, nikdo ho nikdy nebude brát vážně. Je to takový enfant terrible, prostořeký a upřímný, ale jeho reálná fanouškovská základna podle mě není natolik široká, aby ti mohl posloužit jako argument myšlenky, k níž směřuješ. Kdyby byl na místě Djokoviče a kosil Federera s Nadalem a bral jim tituly, velmi pochybuji, že by těch fanoušků měl více než Djokovič. Být světovou jedničkou a chovat se tak, jak se momentálně chová, lidé by k němu také úplně jinak přistupovali - s jinými nároky, s jiným očekáváním. Jeho australský původ nikdo neřeší. A určitě nepředstavuje pro Australany kdovíjakou naději :D Vždyť sám říká, že ho tenis vlastně nebaví. S velkými vítězstvími se u něj nepočítá. Je to prostě týpek z druhého až třetího sledu, který čas od času rozčeří vodu. Takových už v minulosti bylo.
Reagovat
Amputace
Tstitsipas je také Balkánec a také to nikdo neřeší. Safin byl Rus a také to nikdo neřešil. Medvěděv bude časem nejlepší na světě a uvidíš, že to také nikdo nebude řešit.

Co je podstatné: Totálně opomíjíš skutečnost, že Novak se často chová jako ko.k.ot - na kurtu, i mimo něj. Za svoji "neoblíbenost" si může v první řadě sám. Svádět to všechno na jeho původ je pouze alibismus, v dnešním západním světě dávno přežitý. Popisuješ tady diskriminační modely aktuální tak možná pro devadesátá léta. Věř tomu nebo ne, ale dnes už skutečně většina lidí neřeší, jaké je nějaký sportovec národnosti, jestli je to černoch nebo běloch... A ti, kteří to řeší, rozhodně nepředstavují žádnou fanouškovskou většinu. Často to jsou spíše skupiny dementů, nikoli širší fanouškovský vzorek. Stejně jako Federerovi určitě málokdo fandí z důvodu, že je Švýcar (kromě samotných Švýcarů), Djokovičovi málokdo nefandí kvůli tomu, že je Srb. Že jsou k němu někdy média nespravedlivá, je pravda. Druhou pravdou je ale také to, že tomu jde často naproti. To je to, čím bych se být jeho fanouškem primárně zabýval.
Reagovat
Nola
Amputka, nebol si to prave ty, co si tvrdil, ze Novak sa ti mimo kurt paci viac ako Rafa?

asi mam halucinacie smile

prekvapilo ma to, iba tolko.....
Reagovat
Amputace
Na rozdíl od Rafy s Rogerem se mi líbí jeho tiskovky - jsou zábavné a často konstruktivní. Neodpovídá tolik podle šablony jako ti dva. Taky si myslím, že mimo tenis udělal mnoho dobrých, ale kontroverzních rozhodnutí, za která byl médii neprávem kritizován. To se ale nijak nevylučuje s tím, co píšu. On na jedné straně je schopen na férovku říct, že jede na hůře obsazený turnaj, aby měl v závěru sezóny jistý post světové jedničky. A pár měsíců na to udělá prostřednictvím médií tu klauniádu se zraněním (neříkám, že zraněný nebyl, ale celé to pojal velice nešťastně - na to, aby věděl, co je vhodné říkat a jak to, co říká, bude pravděpodobně na lidi působit, je inteligentní dost). Stejně jako se na jedné straně dokáže chovat jako showman, je schopen být na kurtu i velmi zlý. To jsou podle mě ty hlavní důvody jeho nižší obliby u fanoušků - lidé mu zkrátka nevěří. Rogerovi všichni zbaštili tu auru dokonalého tenisového gentlemana, stejně jako Rafovi zbaštili auru skromného kluka. Djokovičovi ale tu pózu bezproblémového chlapíka s nadhledem a smyslem pro humor nikdo nevěří, protože si to on sám čas od času kazí a chová se úplně proti typu, kterým chce v očích lidí být. Prostě nějaký jeho původ je u něj problém až druhotný, to je celé, co se snažím říct. A přístup některých fanoušků, že za jeho neoblíbenost může především jeho původ, mi připadá laxní a alibistický. Je třeba se na to dívat realisticky a v kontextu doby, ve které žijeme. Nadal by na tom se všemi těmi svými rituály a pro mnohé nehezkým silovým tenisem nebyl o mnoho lépe, kdyby nezačal hned ze startu kariéry porážet nedotknutelného Federera a nestal ze dne na den fenoménem. Djokovič se dostal na vrchol své výkonnosti a začal být úspěšný ve špatnou dobu, navíc svému mediálnímu obrazu nepřispěl ani svými "blinakci" a rozporuplným vystupováním (na jedné straně pohodář rozdávající úsměvy, na druhé straně prudká, takřka agresivní povaha a projev na kurtu). Taky vycházím i ze své zkušenosti - nikoho jsem nikdy nezažil řešit jeho národnost.
Reagovat
FulnekUltras
krátce a stručně - piráti mají zatím aspoň jeden hlas jistej ;-)))
Reagovat
Amputace
Lol. Ty tu politiku hledáš skutečně ve všem, že?

Btw. Piráty nevolím.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud je to jen a jen o No1eho chování (Novak má samozřejmě nedostatky, ale taky předností, jako třeba gratulace soupeři u sítě, kde je No1e galantnější než Fedal), proč tedy na asijských turnajích ho mají lidi víc rádi než v USA či v Británii? A nejenom v Asii, všiml jsem si, že ve Francii a Itálii (resp. RG a Masters v Římě) se Novak taky těší větší podpoře publika, než je tomu v anglofonních zemích. Já si to dovedu vysvětlit, zajímalo by mě, jak si to vysvětluješ ty.
Reagovat
Kozoroh
Napsal jsem to já, netuším, proč mě systém vyhodnotil jako "Anonyma".
Reagovat
Amputace
Rafa je třeba v Asii také oblíbenější než v Británii či USA. Vždycky má na asijských turnajích v hledišti zástupy fanoušků.

Netvrdím, že je to pouze o jeho chování, ale v první řadě o tom, že jeho herní vzestup přišel pozdě - většina lidí, co se dívá na tenis, už měla vybráno buď mezi Nadalem nebo Federerem. Navíc Djokovič tomu přispěl vcelku rozporuplným chováním - na jedné straně pohodář a vtipálek, na druhé straně nervák. Lépe, než jsem to napsal v předešlém komentáři, už bych to nevystihl, už bych se jenom opakoval. Já ty hlavní důvody zkrátka vidím jinde než v jeho původu.

Britové či Američané jsou více patriotisticky založeni než většina jiných národů. Budou vždy primárně protěžovat své hráče. I o Federerovi s Nadalem můžeš říct, že mají větší podporu jinde než v USA či Británii. Vždy, když hraje Nadal v Asii, je to v hledišti samá španělská vlajka či obličej pomalovaný španělskými barvami. Proč? Když je to Západoevropan... Naopak na takovém US Open, ačkoli je na něm daleko úspěšnější než na Asijských turnajích, jsem nic podobného v hledišti neviděl - nebo určitě ne v takové míře.
Reagovat
Kozoroh
No víš, skutečnost, že No1e se prosadil později oproti Fedovi a Býkovi, hrála velkou roli v tom, že jeho popularita není tak velká jako jeho dvou velkých rivalů, to připouštím. Jsem ale přesvědčen, že kdyby byl Američanem nebo Australanem, tak by tento deficit dokázal vymazat, dřív nebo později. Média by ho víc propagovala a ukazovala častěji v pozitivním světle.
Reagovat
Marduch
Pokud jsem Nolemu dobře rozumel, tak prý se můžeme na konci sezóny těšit na dokument ve stylu "behind the curtain" o dění nejen kolem Noleho během AO a obecně v časech covidovych smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Filmovanie, tam je Novak holt doma :)
Reagovat
Nola
jj, a o.i. zranenie je realne, vynecha nejake turnaje, neklamal, ani nezavadzal, to uvadzam pre vsetkych trollov, ktori sa predbiehali, kto ho viac ponizi s predstieranym zranenimsmile
Reagovat
sojka1
Nolko, ale on si nasi duveru postupne prosustrval uplne sam... ted uz mu nepomuze ani 14 svatych pomocniku... :-)
Reagovat
Nola
sojecka zavisi od uhla pohladu, ze ano...
Reagovat
sojka1
nejlepsi je celkovy obraz... ale gratulka, vcera to bylo hnusne dobre... :-)))
Reagovat
Nola
dakujem, nepovazujem ta za trolla, tak sa divim, ze si reagovala na moj prispevok, viem, ze Djoka nemusis, ale mas urcite mantinely
Reagovat
gigin
*prošustroval
Reagovat
sojka1
jeeeeee
Reagovat
gigin
:DDDDDD
Reagovat
paja70
navíc už je jasné, že to je trhlina, nechápu, jak mohl někdo vůbec pochybovat, že mu nic není....
Reagovat
smazaný uživatel
AO, mozeme odpiskat a na tahu je opat Nadal. Sezóna atypická v tom, ze RG nasleduje uz 3 mes po AO. Tenisovy kalendár bude teraz dost nahustený, teda pokial sa nebudu turbaje rusit, co sa moze stat.
Reagovat
turista
No jo. Ale Pokud Novak uvažuje o tom, že by ty dva před ním dolepil v počtu GS tak potřebuje získat kontaktní GS. A pokud Nadal získá v červnu 21.zářez tak bude Djoker zase o 3 kousky pozadu což je hodně pokud jde o GS a mohl by ztratit pozici světové jedničky.
Reagovat
Nola
nechapem, ze ta to trapi, Novak uz nie tak dobry na antuke ako bol v minulosti, je to Rafovo uzemie, ak aj zlyha na Masters, na FO sa dokaze vzdy skvele pripravit, o.i. Medvedik ma nasliapnute na 2.miesto v rankingu, nakolko nic neuhral vlani v antukovej sezone vlani a predvlani smile
Reagovat
turista
No ale Novak v roce 2019 shrábl antukové Masters 1000 v Madridu a v roce 2020 Masters 1000 v Římě. A v neposlední řadě Rafa bude velkým favoritem i na USO 2021 v NY, kde se mu dlouhodobě velmi daří (už 4 GS tituly z NY). Takže to je další důvod proč Novak potřebuje slušný bodový zisk z antuky. A ještě tady bude Federer což může být velký problém především ve Wimbledonu.
Reagovat
peRFect
Moc bych si přál, aby byl Roger ve wimblu nebezpečný, ale i jako jeho skalní fanoušek se obávám, že v jeho věku už bude problém nejen s tělem a konzistentní výkonností na 3 vítězné, ale i s motivací. Víc než rok neodehrál soutěžní zápas...neumím si představit, že se vrátí velkolepě (zisk jakéhokoliv GS), byť bych si opak samozřejmě velice přál.
Reagovat
turista
To neví z nás nikdo a asi ani Roger sám. Jako příznivec Novaka Djokoviče vím, že ve Wimbledonu není nikdy nic jistého pro nikoho. A v NY se Novakovi dlouhodobě moc nedaří. Rafa tam naopak sbírá hardové tituly spolu k tisícovkou v Kanadě pravidelně. Novak proto nemůže příliš spoléhat na tituly z WB a z NY. Pokud někdo Nadalovi nesebere nějaký ten titul z RG tak bude mít na konec nejvíc GS asi Nadal.
Reagovat
FulnekUltras
právě v Chrámu je možné vše - od toho je to tenisová svatyně - hlavně aby se tam letos mohlo v klidu hrát
Reagovat
Usm
Nemyslím, že Nadal je na US open výrazně úspěšnější než Djokovič, má pouze výrazně lepší úspěšnost ve finále a díky tomu 4 tituly oproti 3 Djokovice - ten vsak má tusim 9 finálových účasti a tolik Nadal na US open nemá ne?
Reagovat
woody
Nadal je myslím ve finále US 100 %, Novak má osm účastí a méně než poloviční úspěšnost.
Reagovat
peRFect
Máš pravdu, stát se může cokoliv, tedy že se Roger třeba rozloučí s W v prvním kole...anebo ho vyhraje (přiznávám, že to by na Novaka nesměl narazit vůbec, anebo alespoň ne ve finále).
Reagovat
RFanousek
Djokovic má pravdu, kritika na něj je přehnaná a ne vždy oprávněná. Ač jsem fanoušek Rogera, tenhle titul mu i celkem přeju. Určitě víc než třeba poslední Wimbledon...smile
Reagovat
giovani
smile
Reagovat
Nola
najsmutnejsie je, ze Novak nech urobi cokolvek, ci bojuje za hracov, zrani sa, vzdy je predmetom kritiky, neuveritelnych zapornych clankov, no ma smolu, ze nepatri medzi vyvolenych a odmietol ponuku britov v jeho rannej kariere, ma iste svoje zaporne stranky na kurte, nervak.... ale neboji sa povedat co si mysli a dnes uz zrejme aj kasle na to, aby bol oblubeny
Reagovat
FulnekUltras
"v kolektivu oblíbených" je už dost ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Prisiel posledný, to je celé. Zahada popularity vyriešená. Tadá

Ked mas dve vlastné deti a potom sa k tebe pristahuje nevlastný syn, musi ratat, ze nepresedláš.
Reagovat
NoletheBest
smile To, že se objevil jako poslední z BIG3 má na jeho popularitu samozřejmě taky podíl. Ale tenis je především business, vše je o penězích a sponzorech a když přijde někdo z malé východní balkánské země a začne jim bílit jejich money, zasazovat se o zvýšení odměn pro hráče v prvních kolech, poukazovat na některé "zažité" pořádky tak se to těm dříve úspěšným líbit samozřejmě nebude. ND dělá a hell of work pro hráče. Pokud by byl ND Angličan, tak už má řády britského impéria a ve Wimbledonu by měl již sochu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si myslím, že bežnému fanúšikovi je jedno odkiaľ hráč pochádza. To skôr si myslím, že viac ovplyvní jeho sympatie výzor, než krajina pôvodu. Sharapova je Ruska a bola najžiadanejšou tenistkou svojho času. Okolo Bulhara Dimitrova bol veľký hype. Čo sa politika týka, áno, Novak robí čiernu robotu, ale opäť. To bežný fanúšik podľa mna nerieši. A Novaka škrie najma to, že pre fans je vždy až za duom.

Proste rivalita Nadal Federer vtiahla taký veľký podiel tenisových fanúšikov, že si každý vybral svoju stranu. A tých neutrálnych zostalo tak 10-20%, z ktorých si polovica Noleho osvojila.
Reagovat
smazaný uživatel
ja som dlhe roky Rafa-fans,v zapase s Djokovicom takmer stale fandim spanielovi(RG 2020 vynimka-neviem preco),podvedome vsak citim,ze Novak je o chlp silnejsi,aj keby ho v dostihoch stretla nejaka smola a nevyslo by to
Reagovat
smazaný uživatel
No je, na harde.

Ak by bol silnejsi celkovo, logicky by musel byt vpredu, ale nie je.
Reagovat
turista
Novak holt často dělá tu černou práci od které se jeho dva slavnější a oblíbenější soupeři nechtějí umazat.
Reagovat
giovani
Myslím že tento titul mu dodá ešte viac sebadôvery a bude stále hovoriť čo má na srdci. Ale je aj dobrý diplomat, veľmi
ma potešilo že už nebude nijako reagovať na Gyrosa. Ten musel po finále peniť.
Reagovat
Davor1
Nechcela by si už prestať s tou blbosťou ohľadne jeho národnosti? smile Nevidím tam absolútne žiadnu spojitosť s tým, že je menej obľúbený ako Federer a Nadal kvôli tomu, že je Srb. Tie faktory sú v tomto prípade úplne iné.

Stačí sa pozrieť na ženský tenis. Aj Ivanovič je Srbka a svojho času patrila medzi najobľúbenejšie tenistky na svete. Podobne Agnieszka či Simona... Azarenka so Sharapkou taktiež patria na popredné priečky v popularite... Djokovič to má zložité predovšetkým preto, že prišiel na scénu, keď už mali väčšinu bežných fans rozdelených Federer s Nadalom. Taktiež jeho osobnosť a herný prejav nie sú natoľko príťažlivé, aby ho mali ľudia vo všeobecnosti radšej ako rivalov. Ale svojich fanúšikov má a nie je ich málo. Mne osobne nevadí o nič viac, ako trebárs Nadal a nefandím mu o nič menej, ako Rafovi :D Federera mám pred nimi, keďže ma viac baví jeho tenis. Kto je akej národnosti mi je úplne ukradnuté.
Reagovat
Vlk-v-trave
+1111
dobry priklad s tou Ivanovic...nebo Sarapkou.
Reagovat
FulnekUltras
ty dvě to ovšem netáhly ani tolik přes tenis - jinak východniari jsou Západu "dobří" jenom když patřičně ukáží svoji odrodilost a poníženost vůči eusa matrixu - pak už jejich národnost aspoň veřejně tolik "nevadí" - což ovšem rozhodně není Novakův případ - ten si svoje vlastenectví (nikoliv nacionalismus) "dovoluje" dávat najevo, a to dnešní bezpáteřní kosmopolitní šmejd sere nejvíc
Reagovat
Nola
jj, ja sa vzdy mylim..... samozrejme kvitujem, ze prisiel az treti, najpopularnejsi bol a bude Fedex, to nespochybnujem.... ja som toho Brita uviedla v suvislosti s negativnou tlacou, ktora sa mu dostava v poslednych rokoch, kedy zacal slapat na paty tenisovym velikanom, ak by bol Britom, tak ho vynasaju do nebiessmile
Reagovat
Kozoroh
Když je žena fyzicky atraktivní, tak si popularitu získá, ať už je odkudkoliv. Safin byl playboy a měl nesmírné charisma, proto dokázal okouzlit fanoušky, navzdory svému ruskému původu, v tomto směru ho nyní svým způsobem napodobuje Medvěd.
Safin ani Ivanovičová nedominovali okruhu. Nepředstavují relevantní srovnání s Novakem. No1eho lze srovnávat s Lendlem, Navrátilovou a Selešovou. Navrátilová v oblibě publika dlouho zaostávala za svou velkou rivalkou (a kamarádkou) Evertovou a populární se v podstatě stala po odchodu Chris, Selešová ve svých nejlepších sezónách moc populární nebyla a přízeň lidí získala až poté, co jí ten h*jzl v Hamburku pobodal. Lendl nikdy moc oblíbený nebyl, bouřliváci Connors a McEnroe byli pro publikum přitažlivějšími tenisty.
Negativní zaujatost vůči tenistům z Východu u publika z anglofonních zemí není jediným faktorem No1eho slabší popularity v porovnání s Fedalem, ale IMO sehrává velkou roli. Kdyby No1e před lety přijal britské občanství, byl by podobně oblíbený jako Roger s Rafou.
Reagovat
smazaný uživatel
Najnáročnejší určite nie. Djokovič prakticky nebol na pokraji vypadnutia.

Najnáročnejší ročník bol určite 2012, myslím, že tam mal 15:40 za stavu 5:5 v piatom v semifinále s Andym.

A vo finále bol o break dole v piatom sete.
Reagovat
Cico93
Je to tak, nedávno som si pozeral zostrih toho semi.
AO 12 posledný GS kde bola B4 spolu v semi.
V mojich očiach jeden z tých absolútne najlepších GS. Aj čo sa žien týka;-)
Reagovat
Paixx
Ve finále v pátým setu 2:4 15:30 a Rafa jednoduchej winner na raketě, jak to dopadlo víme...

Tohle mám pořád před očimasmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, to bol velky lapsus. Ak to ratame sucho, tak v pripade ze by ten inkriminovany bod bral Rafa, mohla byt zhoda v tom geme, miesto straty servisu.

Ale je treba povedat, ze v semi RG13 mal podobny lapsus na sieti, ktory ho mozno stál zápas.

Zaujimave, ale som si skoro isty, ze by obaja menili jeden svoj domáci GS za skalp svojho rivala z velkeho zapasu na "hostujucom ihrisku". Nevydalo.
Reagovat
Paixx
No bylo by to potom 4:2 a 40:15, to by už snad zvládl, Nole byl v tu chvíli už odepsanej, ale na kdyby se nehraje bohužel.

Podobný jak W18 semifinále, tam měl taky několik breaků v pátým.

Ale true, že RG13 mu to Djoko tím dotekem sítě hodně ulehčilsmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, W 18 bolo o jednu loptičku. Obaja mali 4-5 nevyuzitých BB v piatom, bolo to o tom, kto vyuzije prvy. Rafa mal dvakrat 40-15 na prijme.
Reagovat
Cico93
Wimbledonu 18 je najväčšia škoda.
AO 12 sme si ozaj vynahradili RG 13.
Reagovat
Paixx
Strašně mě štvě, že z BIG3 byl Rafa nejblíž k tomu mít klidně 3 tituly z každýho GS, ten Wimbl 2018 měl mít, na AO byl dvakrát v pátým s brejkem a nebo se zranil s Wawrinkou, se kterým do tý doby měl skóre snad 11:0smile
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa je samozrejme skrz tieto okolnosti a aj zranenia najväčší smoliar z trojice.

Ak by mal Nadal len z polovice také šťastie, ako mali Roger s Nolem s okolnosťami, s ktorými vyhrali RG. Austráliu by vyhral pravdepodobne trikrát.

Napriek tomu, nie je všetkým dňom koniec, všetko nasvedčuje tomu, že Nadal neplánuje končiť kariéru. Už dnes ohlásil návrat na AO22 a je skoro jasné, že OH2024 na kurtoch Chartiera si nebude chcieť nechať ujsť. Verím, že počas jedneho ročníka AO mu tam okolnosti konečne aj pomôžu.
Reagovat
turista
Nebýt Nadala tak má Djokovič aspoň 5 titulů z RG a minimálně 30 titulů z antuky. Současných 20-20-18 neznamená, že je vše definitivně rozhodnuto. Ale Nadal na RG 2024? To je trochu scifi vzhledem k věku - 38 let. V takovém věku nikdo nikdy GS nevyhrál. Pokud změní styl a silně omezí dřinu od BL tak to takové scifi nebude.
Reagovat
woody
Podle mě trošku mimo. Proč by měl ménit styl, když sním 13 x vyhrál RG? To má jako hrát na antuce servis-volej? Ani ND ani RF se končit nehodlají, o tom jak budou uspěšný se uvidí, ale pochybuju,že bude Rafa měnit styl hry..
Reagovat
turista
Servis-volej určitě ne. Ale nějaký celodvorcový mix asi bude nutný má-li vydržet do těch 38 nebo 40 let jak si to přejí Rafafans.
Reagovat
woody
To spíš přpůsobí kalendář a dá méně turnajů. Pochybuju,že by v 35 letech měnil styl hry.
Reagovat
turista
I to je možná cesta k tenisové dlouhověkosti.
Reagovat
turista
Má 20 GS. To je hodně. W 18 byl o restartu Novakovy tenisové úspěšnosti. A v Djokolandu jsme rádi, že to tam tak zvládl.
Reagovat
Kozoroh
Fyzicky nejnáročnější bylo AO 2012, to je bez debat, Novakovi ale šlo o to, poukázat na omezení, s kterýma se musel potýkat - poranění, které si přivodil v 3. kole kvůli podklouznutí, dále protikoronavirová omezení, ikdyž No1e trénoval v Adelaide (během karantény), kde to měli tenisté volnější než v Melbourne, pořád to nebylo úplně ideální. Kritika, která se na něj strhla poté, co požadoval zmírnění karantény pro všechny hráče a taky ty pochybnosti o jeho svalovém poranění; to vše přispělo k No1eho vnímání, že turnaj neprobíhá hladce, ačkoliv z hlediska zápasů Djoker nebyl v žádném zápase na pokraji vyřazení.
Reagovat
Patik
ľudia ho kritizovali za Adria Tour ale čučať naň čučali..klasika..a kritici..keď sú vedľa neho kritici a neprajníci..hejteri..je to len znakom toho že odvádza dobrú robotu..a snažiť sa vyhovieť niekomu ? načo..neni dôležité čo si myslíme my..dôležitý je on a jeho rodina..nič viac..prajem mu veľa zdravia a šťastia do sezóny..
Reagovat
svetova.dvojka
Tak to je špatná zpráva, pokud hraje s bolestí, dříve či později ta bolest bude taková, že mu nedovolí hrát...

Tohle je možná poslední djokovičova sezóna, přes bolest se nějaký delší čas opravdu hrát nedá...
Reagovat
FulnekUltras
v tomhle věku je to na vrcholové úrovni už většinou takové nepravidelně putovní - a za pár měsíců může být bolest úplně jinde nebo třeba i dočasně žádná - celkově fyzicky myslím, že je Nole na tom pořád relativně dobře a ještě dlouho bude... ;-)
Reagovat
turista
Poslední sezóna Djokoviče to není. Břišní sval se zahojí. Djoki ani náhodou nechce skončit dřív než Nadal ale až po něm.
Reagovat
FulnekUltras
skutečně člověk - a ne dáka mašina na stáčanie... smilesmilesmile
Reagovat
NoletheBest
jj smile Naštěstí byl brojler skolen a za to smile komukoliv.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist