Džabúrová zastavila Mariaovou a je první africkou finalistkou grandslamů v open éře

7. 7. 2022, 16:27
Aktuality 37
WIMBLEDON - Ons Džabúrová ve svém prvním semifinále na majorech zastavila nejstarší debutantku v semifinále grandslamů v open éře Tatjanu Mariaovou a stala se první africkou finalistkou grandslamových turnajů v tomto období. Svou bilanci 3-5 v soubojích o titul se pokusí vylepšit proti bývalé šampionce Simoně Halepové, nebo Jeleně Rybakinové.
Ons Džabúrová (© AFP)

Ons Džabúrová se k největším favoritkám řadila už na French Open. V Paříži však navzdory triumfu v Madridu a finále v Charlestonu a Římě ztroskotala hned v prvním kole. Ve Wimbledonu ovšem tuto roli potvrzuje, vítězka generálky v Berlíně letos na trávě zvládla všech 11 zápasů a od startu loňského roku 21 z 23.

Zatímco do čtvrtfinálové fáze prošla 27letá Tunisanka bez ztráty setu, proti poslední české zástupkyni Marii Bouzkové i dnes Tatjaně Mariaové musela do rozhodující sady. Své dobré kamarádce dokonce v All England Clubu hlídala děti, když Němka sama bojovala o postup.

Dnes se ale na kurtu postavily proti sobě. Džabúrová byla od začátku do konce mnohem aktivnější hráčkou, v utkání trefila více než dvojnásobek vítězných úderů a spáchala jen o tři nevynucené chyby více.

Ve druhé sadě nevyužila dva brejkboly na vedení 2-1 a soupeřce dovolila stav srovnat. V dalších dvou setech nicméně dominovala a unavené Mariaové, jež potřebovala na postup mezi nejlepší kvarteto přes 11 hodin, v tom rozhodujícím povolila jediný game a své premiérové semifinále na podnicích velké čtyřky zvládla (6-2 3-6 6-1).

Džabúrová je první Afričankou a zástupkyní arabského tenisu ve finále grandslamů, v otevřené éře před ní v semifinále neuspěla ani jedna z pěti afrických žen. Celkově je druhým africkým zástupcem ve finále Wimbledonu v open éře, před ní to dokázal před čtyřmi lety Jihoafričan Kevin Anderson.

"Nevím, co říct. Je to splněný sen. Jsem ráda, že se ty hodiny obětování zúročily, a těším se na další zápas," řekla Džabúrová v rozhovoru na kurtu. "Vím, že Tunisané teď budou slavit. Chci s nimi sdílet tuhle zkušenost a podpořit všechny tenisty z mé země a Afriky. Je to pro mě velká čest," doplnila.

Mariaová je navzdory dnešnímu nezdaru jednou z největších senzací letošního ročníku. Čtyřiatřicetiletá Němka se loni v červenci vrátila po druhé mateřské pauze a na grandslamech nikdy předtím nepřešla přes třetí kolo. Přesto se v Londýně stala nejstarší debutantkou v semifinále grandslamu a mohla být čtvrtou německou finalistkou po roce 1968.

"Byla to pořádná dřina dobíhat ty její míčky," uvedla Džabúrová. Po konci zápasu vzala soupeřku, které občas hlídá děti, za ruku, aby si také užila ovace zaplněného centrálního kurtu.

"Chtěla jsem s ní ty okamžiky sdílet. Je úžasná. Přivedla na svět dvě děti a nevím, jak to vše zvládla. Doufám, že bude pokračovat v těchto výkonech dál a uvidíme ji takhle hrát i na dalších turnajích," dodala Tunisanka,  která vyhrála osm z posledních devíti semifinále. Letos uspěla ve všech pěti.

Džabúrová se pokusí svou bilanci 3-5 v soubojích o titul vylepšit proti Jeleně Rybakinové, která v druhém semifinále vyřadila bývalou šampionku Simonu Halepovou a rovněž podruhé vylepšila své grandslamové maximum.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 40.350.000 liber
čtvrteční výsledky (7. 7. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Džabúrová (3-Tun.) - Mariaová (Něm.) 6-2 3-6 6-1
Rybakinová (17-Kaz.) - Halepová (16-Rum.) 6-3 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
paddy
smile smile

ještě jeden smile

a dnes se můžou ládovat popcornem
https://www.youtube.com/watch?v=jwI1j7sslYI&t=87s
Reagovat
paddy
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Mony
Ve vodě bych vsadil na rybu, ale na trave?!
Leda, že by ta žába skočila tý rybě do tlamysmile.. Proč ne? A jestli má žraloci tlamu, tím spíš. smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
paddy
Žabka se lehce pohybuje jak ve vodě, tak na trávě, proto je obojživelník smile

Rybka může být jen vodě, a tak Rybka na suchu není dobrá kombinace smile

není o čem smile
Reagovat
brixner
To si ještě asi neviděl rybu, když vyskočí na břeh! Ta sebou zamrská tak rychle, že nenapočítáš ani do 6:3 6:4smile

Ale jo, budu fandit Vonssmile
Reagovat
lars
Kdyz Stika porazila "motorovou mys" na trave, tak muze porazit i Zabu :)
Reagovat
paddy
bude bezzubá jako Al Karas smile smile smile
Reagovat
Mony
Asi bude favoritkou
Reagovat
lars
..Zaba
Reagovat
lars
a to muze svazat
Reagovat
Mony
Ryba
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
com
Takze fandit Rybakine.. smile Kdo by to byl rekl, ve finale Tunis - Kazachstan smilesmile
Reagovat
Nola
jj, Afrika vs Azia, to tu tusim este nebolo....
Reagovat
makro99
Tunis - Kazachstan, to zní fakt dobře :)
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
lars
Stika x Zaba
Reagovat
Mony
Měla štěstí, že z Moskvy emigroval do Kazachstanu
Reagovat
Ondřej.Jirásek
omluva jemu a děkuji pozorným, holt si nemůžu pamatovat vše a spolehlivé zdroje zřejmě také ne smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak z Tunisu je blíž do Evropy než do JAR, to matesmile
Reagovat
lvicek
Jestlipak je taky sam doma.
Reagovat
Krisboy
Moc asi ne. Sama doma je jeho žena. Už asi 11 let smile
Reagovat
EllNino
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná byl v jiném období smile
Reagovat
RFanousek
taky jsem si říkal kdy začalo a končí "toto období" smile
Reagovat
lvicek
Ty ale vazne, je to vubec mozny, tolikrat zapomenout na Kevina?? Clovek by tomu skoro neveril, ze ;). Jako ze treba priste nezapomeli nekoho jineho... smile
Reagovat
lars
1. africanem ve finale GS byl asi Anderson
Reagovat
Tomas_Smid_fan
krásný momentsmilesmile Udělala s Tatjanou zápas zajímavějším, než by člověk čekal. Ve druhém setu Žabka trochu vypadla z rytmu, špatně časovala údery, ale taky zahrála několik intergalaktických čopů. Ve třetím setu již jasně dominovala.
Po zápase a objetí u sítě ovšem udělala věc, kterou podle mě stoupla na úroveň Ash - pozvala Tatjanu na kurt k oslavě zápasu, k poděkováíní. Moc pěkná, dojemná záležitost, myslím, že si ji Tatjana zasloužila a náležitě užilasmile
Alex C. toto nejen ocenil, ale i doplnil o svůj pohled na podávání ruky, které podle něj někdy nebývá košér, chybí tam někdy respekt k soupeři. Řekl to pěkně.
C´mon Žabko!!!
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
aape
smile
Reagovat
Mony
To určitě, ale zase je rozdíl, když hrajou kámošky a holky, které se moc nemusí. Nebudeme naivní.
Reagovat
com
Jestli bude ve finale Halepka, tak budu muset fandit Simonce smilesmile
Reagovat
brixner
Zafandi si před zrcadlemsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist