Rybakinová přehrála Halepovou a zajistila Kazachstánu první finalistku grandslamu

7. 7. 2022, 18:27
Aktuality 35
WIMBLEDON - Jelena Rybakinová ve Wimbledonu ve svém prvním grandslamovém semifinále přehrála dvakrát 6-3 rumunskou šampionku z roku 2019 Simonu Halepovou a stala se první finalistkou grandslamu reprezentující Kazachstán. O titul se rodačka z Moskvy utká s Tunisankou Ons Džabúrovou.
Jelena Rybakinová (© AFP)

Do finále Wimbledonu se letos dostaly tenistky, jejichž grandslamovým maximem bylo čtvrtfinále. Ons Džabúrová si v něm zahrála dvakrát, Jelena Rybakinová pouze loni na Roland Garros.

Třiadvacetiletá rodačka z Moskvy Rybakinová, která již čtyři roky reprezentuje Kazachstán, dnes ve svém prvním grandslamovém semifinále vyřadila bývalou šampionku Simonu Halepovou. Rumunce nedala šanci a za 77 minut zvítězila 6-3 6-3.

Rybakinová sebrala Halepové hned první servis a v závěru úvodní sady využila čtvrtý setbol. Halepová ztratila set ve Wimbledonu po 1100 dnech, neboť zde po triumfu v roce 2019 nestartovala vloni kvůli zranění a před dvěma lety se turnaj nehrál kvůli koronaviru.


Rumunce nevyšel ani začátek druhého setu, znovu ztratila podání, a přestože se jí podařilo soupeřku za stavu 1-2 také brejknout, potom přišla o vlastní servis ještě dvakrát. Přemožitelka Karolíny Muchové z prvního kola doplatila také na devět dvojchyb a ve Wimbledonu prohrála po dvanácti zápasech.



"Nemohu tomu uvěřit. Byl to skvělý zápas, Simona je velkou šampionkou. Už dříve jsme spolu sehrály několik těžkých duelů. Dnes se mi ale podařilo plně koncentrovat a jsem ráda, že jsem předvedla takový výkon," radovala se Rybakinová, jež vyrovnala vzájemnou bilanci na 2-2. Poprvé vyhrála po využití mečbolu.

"Když jsem nervózní, je moje hra nahoru dolů. Dnes jsem ale byla mentálně připravená a udělala jsem vše, co bylo třeba," doplnila kazašská reprezentantka.

Před čtyřmi lety určitě netušila, že si změnou občanství zachrání účast ve Wimbledonu 2022 a dosáhne na něm životního výsledku. Ruští a běloruští tenisté letos kvůli invazi Ruska na Ukrajině v Londýně startovat nesmí.

Rybakinová se stala nejmladší finalistkou Wimbledonu od roku 2015, kdy se do boje o titul dostala tehdy jednadvacetiletá Garbiñe Muguruzaová. S finálovou soupeřkou Džabúrovou, jež v semifinále zdolala Němku Tatjanu Mariaovou, prohrála dva ze tří vzájemných duelů.

Zatímco Rybakinová je premiérovou grandslamovou finalistkou z Kazachstánu, Tunisanka Džabúrová je ve finále jako první hráčka ze severní Afriky a arabského světa. Mezi finálovými debutantkami se na trávě v All England Clubu rozhodne v open éře poprvé.


• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 40.350.000 liber
čtvrteční výsledky (7. 7. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Džabúrová (3-Tun.) - Mariaová (Něm.) 6-2 3-6 6-1
Rybakinová (17-Kaz.) - Halepová (16-Rum.) 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
Liverpool22
je pravda, že ve srovnání s vášnivou Mášou je Rybka jako ledová princezna, ale dneska se i usmála. Navíc z mého pohledu je chladnokrevnost Rybky sexy - je to podobný výraz jako u naší Plíškové - chladnokrevné ranařkysmile
Reagovat
lars
radsi vytvor hlasovani o tom, jest-li behem ceremonialu pri predavani trofeji ve Wimblu bude receno Moskva :)
Reagovat
annah
Rybakina je borec! Poslala domů ječici Halepku. Neviděla jsem dnes bohužel ani míček. Muselo to být pěkné. Doufám ale, že talíř pojede do Tunisu.
Reagovat
Liverpool22
Ano, hrála fakt suprově - uječená Halepka od začátku nestíhalasmile Jinak já doufám, že talíř pojede do Kazachstánusmile
Reagovat
lars
a pak poleti do Moskvy :)
Reagovat
Nola
uz to riesia na socialnych sietach jednym dychom, snad to ta zabka zvladne, lebo nechcem si predstavit, co by to odstartovalo za hejty
Reagovat
Liverpool22
Tahle doba je prostě šílená, ale holt si tím jako lidstvo musíme projít - žijeme na rozhraní Starého a Nového věku což spousta lidí furt neví.
U Wimbledonu se člověk alespoň na chvilku odreaguje a pak zpátky do reality....
Reagovat
Nola
zaujimave, ze mam uplne rovnaky nazor, len niektori to este nevnimaju, ale precitnutie bude asi velmi rychle
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Nola
postnes sem kde ake clanky, ale dolezite info ti uslo, Rafa vraj odstupil zo semi

https://twitter.com/stu_fraser/status/1545105426496339969

ak teda ten Brit neklame
Reagovat
Dobry-den
Gratuluji k vyřazení Halepky, ale myslím, že Ons si to ve finále nenechá utéct. smile
Reagovat
Nola
https://twitter.com/jon_wertheim/status/1545077211555823616
Reagovat
Liverpool22
V sobotu budeme mít novou GS vítězku, ale od pondělí se bude na 2.místě žebříčku vyhřívat Aneta Kontaveit což bude neskutečná haluze.smileŽába odepíše 430bodů a spadne na cca 4-5.místo - bude však alespoň v TOP 10 zatímco extrém bude pokud vyhraje Rybka a nebude možná ani v TOP 20 jelikož odepisuje za OF 240bodů. V normální době by už za finále W šla Rybka do TOP 10 což je logické a přirozené, že vítězky a finalistky GS jsou v TOP 10. Bohužel v této zvláštní době není normální nic a neudělování bodů poškodí i naše holky - nejvíc logicky Marušku a Káju, částečně Báru. Muška by se propadla i tak jelikož vyhučela letos v 1. kole....Prostě tohle je neskutečná bramboračkasmile
Reagovat
Nola
to bude super haluz smile
Reagovat
tommr
jj Kontaveitová si jako jedna z mála připíše plusový body i když letos vypadla už ve druhým kole zatímco vítězka letošního Wimbledonu o spoustu bodů příjde. Neuvěřitelnej bordel kterej se bude napravovat minimálně rok ... smile
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Tohle se bude rovnat rok až do dalšího Wimbledonu i když kdo ví co bude v červenci 2023smile
Reagovat
paddy
body za loňský ročník se odepisují normálně a všem, takže nikdo nic netrácí smile

a letos nebudou žádné body, jako by se nehrálo smile smile
Reagovat
lxr
To je sice pravda, ale ten pocit když někdo vyhraje Wimbledon a v žebříčku klesne musí být krutý.
Reagovat
Grape
Já myslím, že kdo vyhraje Wimbledon v ten moment žebříček absolutně neřeší. Wimbledon je víc. smile
Reagovat
paddy
tady plno lidí žije mimo realitu smile

kontrolní otázka:
na co myslí hráči, když vyhrají titul?

na body smile
https://www.youtube.com/watch?v=-zAlsRhizVQ
Reagovat
tommr
body za lonskej Wimbledon se sice odepisují všem, ale někdo tím ztratí mín a někdo víc ...
A pokud vím tak za letošek se sice samozřejmě žádný body z Wimbledonu nepřičtou, ale hráčkám se místo toho do žebříčku započte jejich 17.nejlepší výsledek. A opět platí že někomu se připíše víc a někomu mín. Mezi ty co na tom vydělají patří např. Kontaveitová (+20), Bencicová (+50) a Halepová (+100) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou výjimky:
Sabine v top 10 nebyla.
Nasťa kvůli zranění taky ne. Leylah možná časem bude, ale do letošního US to nestihne.
A Emma se do top 10 dostane příští týden právě jen díky tomu, že se letos W. neboduje...
Reagovat
Liverpool22
Jasně, tak finalistka GS nemusí být v TOP 10 viz. Sabine, ale v cca TOP 15-20 už asi ano.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Psal jsi, že " je logické a přirozené, že vítězky a finalistky GS jsou v TOP 10".

Letošní W. beru jako olympiádu, za tu taky nejsou body. ;-)
Reagovat
Liverpool22
Máš pravdu - existují vyjímky, ale většinou vítězka GS je v TOP 10 nebo někde kolem TOP 15.smile
Reagovat
misa
Leylah bude příští rok, dohlédnu na to :)
Reagovat
Mony
Užijeme si Wimblu a nechme být zebricek
Reagovat
GaelM
Většině našich holek neudělování bodů za Wimbledon naopak spíš pomůže, protože kromě Marušky nedokázala žádná přejít třetí kolo. Kdyby se bodovalo, propadly by se ještě hlouběji, protože by je ty lepší trávařky přeskákaly. Viz taková Tatjana Maria, která by si za SF zdvojnásobila bodové konto a z 98. místa by letěla nahoru před 4-5 Češek...
Reagovat
tommr
po dlouhý době budu mít ve finále GS komu fandit. Rybakině bych ten titul opravdu hodně přál ...
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
Fandina
Loňský Wimbl s Kájou bylo komu fandit a letošní FO jsem fandila Igušce. Nicméně, Rybakině budu fandit také, je to správná ranařka. Tak snad si jí to nezatommroval a já nezakřikla. smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Koukám chvíli na Kolumbii proti Chorvatům a je fakt znát, že tam není ani jeden singlista!smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist