Federer ještě rozhodně nekončí. Za rok bude hrát na trávě v Halle

9. 4. 2021, 10:43
Aktuality 125
Roger Federer v srpnu oslaví už 40. narozeniny, přesto ještě tenisovou raketu na pomyslný hřebík pověsit nehodlá. Švýcarský fenomén totiž podepsal smlouvu s pořadateli travnatého podniku v Halle, ve které stojí, že se generálky na slavný Wimbledon zúčastní v příštím roce.
Profily hráčů
Roger Federer (© AFP)

Federer, jenž se vrací po více než roční pauze a dvou operacích kolene, se má v Halle představit i letos. Na německém pažitu se sice letos bude hrát bez diváků a fanoušci nebudou mít možnost švýcarského veterána vidět v akci naživo, nicméně v příštím roce už by se měl turnaj konat před plnými tribunami.

Comeback majitele 20 grandslamových trofejí proběhl nedávno v Dauhá, kde ve čtvrtfinále vypadl s pozdějším šampionem Nikolozem Basilašvilim. Následně chtěl více potrénovat a rozhodl se vynechat podniky v Dubaji a Miami. Na kurtech by se měl znovu objevit na začátku května na antukovém Masters v Madridu.

Federer má letos jasné cíle, podeváté ovládnout slavný Wimbledon a v Tokiu zaútočit na první zlatou medaili z olympijských her (ve dvouhře). Zda se představí na French Open, zatím není jasné. Start antukového grandslamu byl totiž včera o týden odložen a naplánován až na 30. května, mužské finále je na programu 13. června a o den později vypukne právě turnaj v Halle.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

125
Přidat komentář
Marduch
https://sport.aktualne.cz/tenis/je-mu-tak-patnact-a-neni-to-clovek-vidime-noveho-djokovice-z/r~befc032e977511ebb98b0cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=EJKHVt9I7xm-202104101054&dop_id=11210146
Reagovat
Mayo
No to som zvedavý koľko GS vyhra a či bude dominovať, takých už bolo kade tade. Ak sa tak ale skutočne stane, tak sa poklonim. smile
Reagovat
Pe3k
Že je Federer křivák psalo již více tenistů. Když měl Ferer poraněnou nohu, Federer mu hrál schválně kraťasy, aby ho zlikvidoval. Dlouho jsem si myslel že anglické obecenstvo je férové. Opak je pravdou. Když hrál Federer finále Wimbledovu s Djokovičem, aplaudovali na každý Djokovičův pokažený míč. Hnus. Byl jsem moc rád když Djoki odvrátil mečbol a nakonec ho dorazil.
Reagovat
Amputace
Prý dorazil :D Ten doteď podle mě nechápe, jak ten zápas vlastně vyhrál. Djokovičův otec je klasicky totálně mimo realitu. Líbilo se mi, jak někdy kolem roku 2011 suverénně tvrdil, že je jen otázkou času, kdy se Novak stane nejlepším antukářem a sesadí z pomyslného trůnu krále antuky Rafu. No, uběhlo deset let a za tu dobu vyhrál jedno FO a to ještě k tomu bez skalpu Rafy.
Reagovat
Patik
Po sezóne 2011 tomu všetko nasvedčovalo..Nadal sám povedal že Novaka už nechce nikde stretnúť..prehral s ním všetko a všade..s odstupom času sa tento výrok inak posudzuje ale v tých časoch tomu oponovať by som sa neodvážil keď Novak absolútne dominoval a kariéra pred ním..
Reagovat
Amputace
Patiku, opět jsi mimo. Zaprvé nic takového Nadal nikdy neřekl (pokud ano, vážně bych rád viděl zdroj), a zadruhé s ním neprohrál na RG. Prohrál 7 zápasů v řadě, ano, to je hodně silná dominance, ale začít hned na základě toho předpokládat, že nejlepší hráč na antuce všech dob začne prohrávat i na natuce a Djokovič naopak vše vyhrávat, mohl opravdu jen jeho naivní otec.
Reagovat
smazaný uživatel
Existuju len dve moznosti.

My vsetci sme dlhodobo mimo a Patik ma pravdu.

Alebo

Patik je mimo :)
Reagovat
turista
Ten rozhovor s Nadalem existoval a možná ještě je na YouTube. Nadal tehdy připustil, že Djokovič je pro něj problém.
Reagovat
Amputace
Že nechce Novaka už nikdy potkat a že je pro něj Novak problém - ty v tom necítíš rozdíl?
Reagovat
Patik
Ja som mimo..? vidieť že máš slabý prehlad o tom kto čo kde povedal tých rozhovorov s Nadalom o Djokovičovi je kopec či na youtube..alebo v rádiu alebo pre tlač..nesleduješ a vyprávaš že som mimo.v tých časoch sa to preberalo ešte viac. jedna vec..Nadal v tých časoch ešte nebol ten klasický antukový stroj..je to desať rokov dozadu..Djokovič ho porážal na antuke bol natom len o trochu horšie by som povedal takže tvrdiť že ho tromfne časom nebolo nereálne..ale potom Nadal pridal ďalších 40 titulov z antuky a každým rokom sa viac sústreďoval na antuku a Djokovič šlapal po celú sezónu takže logicky Nadala netromfol..keby sa sústreďoval na antuku ako Nadal tak zoberie Nadalovi polku titulov..
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal v tých časoch ešte nebol ten klasický antukový stroj.

Nadal vyhral v rokoch 05-11, 31 zo svojich 60 antukových titulov. Čiže za 7 rokov vyhral viac, ako v nasledujúcich 10 :)

Ale v tom čase ešte nebol antukový stroj.

Paitik, si mimo, mimoň. Stotožni sa s tým.
Reagovat
Amputace
:D Tolik nesmyslů, co jsi napsal v jednom příspěvku... na zamyšlení.

"vidieť že máš slabý prehlad o tom kto čo kde povedal tých rozhovorov s Nadalom o Djokovičovi je kopec či na youtube" - Takže Nadal je autorem výroku, že nechce Djokoviče už nikdy potkat... Za tím si tedy stojíš...?

"Nadal v tých časoch ešte nebol ten klasický antukový stroj" - Jasné, nebyl. Jen vyhrál 5x FO ze 6ti účastí.

"Djokovič ho porážal na antuke bol natom len o trochu horšie by som povedal takže tvrdiť že ho tromfne časom nebolo nereálne" - Djokovič ho porazil 2x na antuce, do té doby s ním naopak na antuce 6x prohrál. O žádné konstantě v porážení se na základě těch dvou porážek na antuce vážně nedalo mluvit, což ostatně další ročníky jedině potvrdily.

"ale potom Nadal pridal ďalších 40 titulov z antuky a každým rokom sa viac sústreďoval na antuku a Djokovič šlapal po celú sezónu takže logicky Nadala netromfol" - Soustředil se více a více na antuku. Jistě, proto má od roku 2010 do současnosti daleko lepší výsledky mimo antuku než měl do roku 2010. Někdy do roku 2007 byl Nadal v podstatě čistokrevný antukář s nahodilými výsledky i mimo antuku, od roku 2008 je to naprosto komplexní tenista, který dosáhl úspěchů všude. Kdy se na tu antuku jako víc a víc soustředí? Možná poslední rok dva po třicítce. A jak přesně to soustředění se na antuku probíhá: odehraje antuku a zbytek roku vynechá, nebo jak? Nevím totiž, jak to v tvém vesmíru probíhá, nebo jak vás to tam učí.
Reagovat
smazaný uživatel
Mladý Nadal bol omnoho väčší Antukár, ako Nadal po roku 2010. To je preboha úplne všeobecná vedomosť, to že toto Patikovi uniká, tým len ilustruje svoj predošlý status Mimoňa.

Mladý Nadal hrával v sopotoch, v Hamburgu, v južnej Amerike, všade, kde sa dalo. V rokoch 05-07 zaznamenal 81 zápasovú víťaznú šnúru na antuke. Je to najdlhšia víťazná šnúra, akú kedykoľvek ktokoľvek na nejakom povrchu dosiahol. Toto v preklade pre Paitika znamená, že Nadal ešte nebol taký antukový stroj.

Ten chlapec je úplne stratený.

Naopak od roku 08-2010, Nadal v podstate hrá tie isté antukové turnaje, počnúc MC a končiac RG. Tak neviem, kde presne vidí mimoň, že by sa Nadal na antuku špeciálne sústredil. Ak Nadal vynechá augustové americké hardy, aby si struhol turnaj v Kitzbuhli na antuke, vtedy môžeme disutovať o nejakej preferencii. Ale nič také sa dodnes nedeje, a to má Nadal 36 rokov čochvíľa.
Reagovat
Amputace
smile

Je to stále dokola živený ten stejný mýtus o Nadalově soustředěnosti pouze na antuku, přitom když si to člověk rozebere trochu detailněji, zjistí, že například hardových Masters nevynechal za kariéru více než Federer. A že je na antukovou část vždycky připraven a nikdy nebyl zraněn? No dobrá. V tom případě jak je možné, že Federer za 20 let kariéry ani jedinkrát nevynechal Wimbledon? Operace a všechna zranění vždy podstoupil před nebo až po Wimbledonu. Ovšem to nikomu žíly netrhá, že se Federer už nějakých pět let koncentruje primárně na trávu a jakýkoli úspěch mimo ni je spíš nadplán. Ale Nadal, který za posledních 10 let vyhrál jednou tolik GS mimo svůj dominantní povrch, než Federer, se koncentruje stále víc a víc jen na antuku. Omg. Jak může být někdo tak zaslepený řečmi, které pár hejtrů pořád dokola vytahuje, aniž by se podíval na skutečná fakta.
Reagovat
Marduch
Posledních 10 let mimo svůj dominantní povrch/turnaj Federer 2x AO, Rafa 3x USO. Ze 30 pokusů. Fakt argument:) Jasně, že Rafa se soustředí především na antukovou sezónu a Federer na Wimbledon, jenže to hlavně až v těch posledních letech, adekvátně jeho věku & stylu hry.. A navíc ve své éře hojně vyhrával i ostatní GS, kromě RG pochopitelně.
Reagovat
Amputace
A v čem to soustředění jako spočívá? Když pominu poslední 2 roky, kdy už hodně vynechává i hardové Masters (jak sám píšeš, úměrně věku a stylu hry), tak se vesměs všeho většinou účastní (samozřejmě kromě roku 2012, kdy byl dlouhodobě mimo hru). Kdyby hrával každý rok antuku a pravidelně vynechával třeba sunshine double nebo americké betony, tak neřeknu ani slovo. Ale není tomu tak. Na antuce je přirozeně nejúspěšnější, ale že se dlouhodobě soustředí primárně na ni, je zkrátka nesmysl neodpovídající reálným datům.
Reagovat
Marduch
Nemůžu než zopakovat, že to vidím jako fakt. Těch Rafových pauz nebylo málo, ale nikdy to nevyšlo do antukové sezony (pokud nepočítáme jeho neuskutečnené první RG v 17? letech). Jen jednou ho vyřadilo z RG zranění, ale to nastalo až v průběhu turnaje. Antuka je těžištěm jeho kariéry. Počtem GS, počtem Maters 1000, počtem získávaných bodů do žebříčku.
Reagovat
smazaný uživatel
Kvoli zraneniu vynechal dvakrat RG, to tvoje tvrdenie popiera hned v zakladoch.
Reagovat
smazaný uživatel
Uz len dodám, ze 17 rocny Nadal vyhral s Federerom 2:0 na sety na harde, a potom sa zranil a vynechal celu antukovu sezonu.

V 18 celu antukovu sezonu zdominoval a vyhral RG a dalsie 3 rocniky potom.

RG 2004 vyhral nenasadeny Gaudio a uroven bola asi taka, ze SF hral Tim Henman :)

Takze som si isty, ze ak by Nadal absolvoval celu antukovu sezónu, hral by o titul.

Rovnako 2016, RG vynechal, odhlasil sa a nasledujuce 4 rocniky vyhral.

Vynechané RG2x je porovnatelné s ostatnymi vynechanymi GS.
Reagovat
Marduch
Forehande, jestli nedokážeš aspoň připustit rozdíl mezi pojmy koncentrace na antukovou sezonu a odstoupení v průběhu RG, tak si na tohle téma už nepokecáme.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja popieram tvoje tvrdenie, ze pauz nebylo málo, ale nikdy to nevyslo na antukovu sezonu.

No ano, vyslo.

Nadal vynechal viackrat RG ako Djokovic na AO. Nadal sa koncentruje na antukovu sezonu, uplne normálne, ako sa Djokovic koncentruje na zaciatok roka.

Kalendár nepodriaduje antuke, kedze Nadal hra vzdy tam, kde hrá špička.
Reagovat
Amputace
Omg, ale já nemluvím o tom, co je těžištěm jeho kariéry z hlediska úspěchů, ale na co se soustředí nebo nesoustředí. Že se soustředí primárně na antuku, protože nikdy nebyl v antukové části sezóny zraněný, to je prostě hrozně slaboučký argument. Stačí se podívat, jak to mají Federer s Wimbledonem (resp. trávou) a Djokovič s úvodem sezóny a AO. Například Djokovič se v roce 2017 zranil a po Wimbledonu vynechal (podobně jako Nadal v roce 2012) zbytek sezóny, ovšem na AO byl samozřejmě zpátky, ačkoli ty jeho výkony ještě cca půl roku nebyly vůbec optimální. Federer byl loni na operaci - myslíš, že by na ni šel, kdyby neodpískali Wimbledon?

A těch Rafových pauz mimochodem zase nebylo tolik, jak se dělá. Déle pauzíroval vlastně jen 2009 a 2012. 2016 pak odstoupil z FO, což samozřejmě do teorie, že na antuku je vždy zázračně ready, vůbec nepasuje. Takový Djokovič by si mohl utrhnout sval, ale z AO stejně neodstoupí, protože šance tam má největší ze všech turnajů, i kdyby hrál na 30% svých možností. Stejně tak kdysi Federer ve Wimbledonu.
Reagovat
Amputace
A je přece pochopitelné, že když už se Nadal zraní, dělá jeho tým všechno proto, aby byl znovu připraven na antukovou část, na svoji dlouhodobě nejúspěšnější část sezóny. U Federera by to bylo stejné s W., u Djokoviče s AO, nic nepochopitelného či ojedinělého. Jak už jsem psal - soustředit se na nějaký povrch vypadá opravdu úplně jinak, je to kompletně jiný pojem, než jak se tady prezentuje. Například Medvěděv se evidentně soustředí na hard, protože na antuku či trávu buď ani nenastoupí, nebo se nechá vyřadit v prvním kole a má to zjevně na salámu. Šance vidí na hardu, kde hraje o 100% lepší tenis. U Nadala to tak vůbec není. Na antuce je zdaleka nejlepší, protože o 3 třídy převyšuje všechny ostatní. Ovšem na hardu ve velké většině případů doplácí či v minulosti doplácel na své hlavní dva rivaly a na trávě, uznávám, jsou jeho výkony z dlouhodobého hlediska nekonzistentní. V souhrnu však nelze říct, že se soustředí na jedno na úkor druhého. Většinu velkých turnajů bez ohledu na povrch, pokud nebyl zraněný dlouhodobě, odehrál a byl na nich často úspěšný. Tady se o něm však často píše rétorikou, jako by zkusil AO, pak vynechal sunshine double, odehrál antuku, pak vynechal Wimbledon, Montreal a Cinci a zkusil až US Open.
Reagovat
Patik
neni môj problém že máš slabý prehlad..aj strýko Toni aj Moya..aj Rafov otec..viac čítaj..

jasné 5 FO zo 6tich...a 5 FO z 13..

Djokovič ho porážal celú sezónu v najväčších zápasoch normálny človek by povedal že asi prevzal kontrolu a začne vyhrávať aj na antuke..hovorilo sa že Rafa bude mať krátku kariéru kvôli zdravotným problémom..

áno má viac titulov aj na harde ale povedz mi o koľko titulov má viac na antuke..od tých čias..decimy všade...v tých časoch mal kolko..?
Reagovat
Amputace
Viz jak píše FH. V letech 2005-2010 Nadal antuku kompletně drtil, získal tam sérii 80ti nebo kolika výher v řadě, vyhrával pravidelně každý rok minimálně 2 Masters na antuce + FO (kromě roku 2009). Od roku 2010 do současnosti už tak dominantní ve většině ročníků na antuce nebyl. A ty napíšeš, že tenkrát ještě nebyl na antuce stroj :D Tak se vzpamatuj.. Největší úspěchy a rekordy spadají právě do let 05-10. Vyhrál FO s rekordně nízkým počtem ztracených gemů (stejně je na tom tuším pouze Borg), mazal si Federera kanáry ve finále, měl neuvěřitelnou sérii bez prohry atd., ale nebyl to ještě stroj.

V roce 2011 ho porazil Djokovič ve dvou zápasech na antuce, jen blázen, ty nebo Djokovičův otec by mohli seriózně předpokládat, že poté začne 5ti násobný držitel FO, nespočtu antukových Masters a rekordů zčistajasna prohrávat také na antuce. A i kdyby se tomu tak skutečně stalo, to, co měl Nadal na antuce už nahráno, by Djokovič stejně s velkou pravděpodobností nedohnal - v době toho výroku by musel získat 5x FO, cca 10x antukový Masters a Nadal by navíc musel přestat na antuce úplně vyhrávat. Prostě ultimátní trapas, tato chabá predikce, nic jiného. Že se Nadalovi proti Djokovičovi jeden rok nedařilo, tak začne prohrávat hned všude a všechno včetně antuky. Máte s tím jeho povedeným otcem zjevně k realitě dost podobný vztah.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzdy mal viac titulov na antuke, mimoň.

To plati od 2005-2021, o tom ale nie je debata.

A nie, naozaj normálny clovek vie oddelit Nadalove vysledky na harde a na antuke a po prehrách v Miami si fakt nemoze mysliet, normálny clovek, ze Nadal zacne prehravat aj doma. Nada nie je Federer, ze si ho na domácom kurte maže Anderson.
Reagovat
Kozoroh
Má recht v tom, co řekl o publiku ve finále Wimbledonu 2019.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdyby měl v sobě špetku sociální inteligence, tak by se nad tím nepozastavil, ani se tomu nedivil...
Reagovat
Nola
"Look, some players go rough and play like that, I remember loosing junior matches and they just being down 5-2 in the third and they all just start slapping shots, and they all go in for some reason, because that's the kind of way they grew up playing when they were down. I never play that way and I believe that hard work's gonna pay off kind of thing... "
Reagovat
Kozoroh
Na víc než použití argumentačního faulu nemáš? K argumentum ad hominem se uchylují ubožáci. smile
Reagovat
Pe3k
Jako, že fandili proti Djokovicovi o tom se snad nikdo nepře, ne? Na druhou stranu je třeba říct, že to UK publikum patří k těm lepším, rozhodně lepší než Francouzké a Americké.
Reagovat
Nola
smile najhorsie publikum je asi na USO, ale to na W v roku 2019 nemalo od nich vobec daleko... rozdiel je ale priepastny, na USO sa dostane do publika ktokolvek, na W iba snobismile
Reagovat
Nola
jej, este mi vypadlo, snobi, ktori su schopni fandit aj proti vlastnemu hracovi - 2012 finale
Reagovat
dappe
Nebo jen fandí dobrému tenisu a pár exotů se s tím nemůže smířit...
Reagovat
Nola
jj, to je take vesele smile predstava, ze v Madride fandia Fedexovi proti Rafovi..... bo hra krajsi tenis
Reagovat
dappe
Tak ono je celkem zvláštní si myslet, že se v tom finále 2012 fandilo proti Murraymu.:) Protože to není pravda.
Reagovat
Nola
mas asi kratku pamat, alebo si si pomylil OH s W, tam sa fandilo Murraymu, bo snobi na OH kaslu...
snobi je kategoria, ktora W berie ako prestiznu udalost a znacna cast nema o tenise ani paru, zucastnit sa, znamena zarez v ich spolocenskom postaveni..... som zmierena s tym, ze Novakovi fandit nikdy nebudu a pravdu povediac je mi uz davno ukradnute, ale aspon otvorit oci by nezaskodilo smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Mně připadá trochu absurdní myslet si, že na WB tvoří většinu diváků Britové, potažmo Skotové...

A kromě toho na všech prestižních turnajích a akcích obecně tvoří podstatnou část diváků snobové, Wibledon v tom není výjimkou ani v pozitivním ani negativním smyslu.
Reagovat
Nola
kasli na to, kedy ma vezmes na sukromny let? ak budu na W divaci, mohol by si trebars zabezpecit tie listky na finale, ci?
Reagovat
Stan_Borowitz
No, jestli ti nebude vadit sedět ve vyhrazené lóži mezi snoby a pojídat s nimi přitom kaviár z bříška plavovlasé dívky, tak tomu nestojí snad nic v cestě...
Reagovat
Nola
smile hodim sa do gala smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, to bude vhodné, můžeš si pak na slavnostním večeru zatančit s Nolem, zatímco bude s vítězkou singlu tančit Roger. A pak by mohlo následovat coucher avec moi.

To zní jako typická win-win-win-win situation, n´est pas, ma chérie?
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, to bude vhodné, můžeš si pak na slavnostním večeru zatančit s Nolem, zatímco bude s vítězkou singlu tančit Roger. A pak by mohlo následovat coucher avec moi.

To zní jako typická win-win-win-win situation, n´est pas, ma chérie?
Reagovat
dappe
V tom finále to bylo maximálně 50/50. Stačí si pustit první game a tu obrovskou chybu Federera na break a nadšení diváků. Pro osvěžení paměti.

Ono samozřejmě může být zvláštní, že se nefandilo výrazně domácímu, ale tvrdit, že se fandilo proti němu, tak to není pravda.
Reagovat
Kozoroh
Britské publikum bylo dlouho známé svou férovostí, ale ve finále Wimbledonu 2019 si to pokazilo. Tleskání chybám soupeře vypovídá jen a jen o jejich úrovni. Proto Novak s nimi nesdílel svou radost z triumfu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak píšu jinde, v tom "britském" publiku byla Britů možná tak třetina, spíš míň.

A navic nepřízeň publika Novakovi víc než bohatě vynahradila přízeň štěstěny. A co je víc?
Reagovat
Nola
ja nespochybnujem, ze Fedex bol v tom finale snad o parnik lepsim hracom, ale hovorit o stasti mi nepride zrovna fer, Fedex mal 2 MP, ani jeden nepremenil, dokonca neziskal ani fiftin od toho momentu....Novak zahral proste na MP bezchybne, trebars ja som tiez myslela po skore 4:2 pre Noleho v piatom, ze je hotovo a nakoniec z toho bola drama
Reagovat
Stan_Borowitz
Já bych zase úlkohu štěstí (nebo smůly) v zápaseh vyrovnaných soupeřů nepodceňoval. A není to nic proti Novakovi ani proti Rafovi ani proti Rogerovi, kteří každý proti sobě vyhráli nějaký zápas s jistou dávkou štěstí. Novak měl štěstí při tom prvním mečbolu (40:15), kdy Roger podával do stejného místa, kde se předtím Novak míčku ani nedotkl, a napotřetí míček škrtl pásku a šel do autu. Byl to jediný moment, ve kterém ale ta pověstné zrnko štěstí zastavilo Novaka před pádem do propasti. Pak už štěstí nepotřeboval, uhrál si to sám, ale v tom klíčovém okamžiku hrálo štěstí obrovskou roli. Ano, Roger byl v tom zápase skoro ve všem lepší, ale nebyl lepší v tiebreacich a vlastně se v nich ani nedostal do situace, kdy by mu štěstí mohlo pomoct. Takže platí, že štěstí přeje připraveným a těm, kteří se umí dostat do situace, kdy jim štěstí může pomoct. Kdybych tam stál místo Novaka já, tak by mi bylo všechno štěstí světa k ničemu...
Reagovat
smazaný uživatel
Netreba zabúdať, že Djokovič bol v piatom sete ako prvý o break hore.

Ale inak súhlasím, že šťastie v určitých momentoch rozhoduje, rovnako však rozhoduje herný um. Tí čo vedia, sa spoliehajú na um, tí čo nevedia na šťastie.
Reagovat
Stan_Borowitz
Herní um samozřejmě rozhoduje v první řadě. Štěstí nebo smůla přichází na řadu v okamžiku, kdy je ten um plus mínus stejný. Pak roste role jiných faktorů, mimo jiné i štěstí na jedné a smůly na druhé straně.

Kdyby Roger prohrál ze dvou mečbolů tehdy ve finále s Čiličem, bylo by to obrovské překvapení, s Novakem to až takové překvapení nebylo, přestože to množství štěstí/smůly potřebné v daném okamžiku k proměnění/odvrácení mečbolu by bylo vlastně pokaždé stejné.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno. Ale keď niekto prehrá z Matchballov s rovnakým súperom tri zápasy, už by som to nepripisoval šťastiu, skôr chronickému mentálnemu bloku. Akonáhle sa dostal Novak zo 40:15 na zhodu, bolo v podstate vymaľované.

Navyše šťastie môžeme rozoberať pri fiftínoch, kde rozhodujú milimetre o tesnou oute, zasiahne do deja páska, alebo niečo na ten spôsob. Nepamätám si detaily, ale nemám pocit, že by jeden z tých dvoch MB boli z tohto súdka.

Nadal vo finále AO17, za stavu 3:2, kde bol o break hore a stavu 30:30 pri pokuse o winner trafil pásku. Išiel do nevýhody, gem prehral a následne celý zápas. Naopak v pamätnom SF s Djokovicom na RG13 uznávam, že mal šťastie pri dotyku Djokovica s páskou.
Reagovat
Stan_Borowitz
Blok bych viděl v tom, co se v hlavě Rogera děje PO odvrácení (prvního) mečbolu, štěstí/smůlu zase v tom, co se děje PŘI tom mečbolu. Na WB 2019 to byla právě ta páska, která první servis Rogera vyhodila do autu, stačilo možná, aby míč letěl o milimetr nebo dva výš, a byl by pravděpodobně konec (přesně do toho místa servíroval Roger dvakrát předtím a dal dvě esa a Novak stál úplně stejně i při tom třetím servisu, který díky pásce skočil v autu). Na jednom z těch USO při prvním mečbolu sám Novak přiznal, že to bylo vabank, že prostě při returnu zavřel oči, práskl do toho a on z toho byl winner z returnu na kvalitní první servis. Tu třetí situaci si nepamatuju, ale na mečbolu hraje štěstí roli vždycky v tom smyslu, že buď se bude hrát dál, nebo se končí. Tím chci říct, že při dostatečné dávce štěstí bych do toho returnu mohl i já praštit stejně dobře jako Novak a odvrátit mečbol proti Rogerovi (stav by ale byl trochu jiný: 0:6, 0:6, 0:5 a 0:40) a hrálo by se dál. Akorát v mém případě by mi stejné štěstí dalo šanci uhrát jeden fiftýn navíc, kdežto Novakovi dalo šanci vyhrát skoro ztracený zápas. A tu on umí využít jako nikdo jiný...

Ty dvě situace (AO17 a RG13) sice taky byly ovlivněny štěstím/smůlou, ale tam nešlo o mečboly, proto nemělo štěstí bezprostřední vliv na to, jestli zápas ihned skončí, nebo se bude pokračovat (a hlavní roli převezme opět um hráčů), takže i když samozřejmě zápas nějak ovlivnilo, nedá se přesně určit v jakém rozsahu...

Abych to shrnul, pokud v zápase plus minus stejně dobrých hráčů jeden z nich vyhraje z odvrácených mečbolů, je fér přiznat, že mu pomohlo i štěstí (nebo minimálně absence smůly). Samozřejmě to znamená věřit v existenci náhody, potažmo principy kvantové mechaniky...smile
Reagovat
Marduch
Nemůžu si pomoct, ale ani při konske dávce štěstí na matchballu Federera na GS bys do balonu neprastil na 99% stejně dobre. Asi ani většina atp hráčů (vynechme úplně outsidery) .. V takovy moment i to "zavřít oči a bum" totiž neni jakože 50:50. Netrefis a koncis. Body, prachy, úspěch, rivalita.. Psychika valí na plný koule. Federer ve W19 předtím dvakrát do stejnyho místa eso. Pak prišel MB a.. páska.
Reagovat
peRFect
Všiml sis někdy, že je to až chronicky častý argument? Na fotbale, při hokeji a dalších sportech stále to stejné: zavřel jsem oči a praštil jsem do toho. smile
Reagovat
Marduch
Ano, v nejrůznějších fázích zápasu v zápalu boje v kolektivních sportech hraných na předem stanoveny čas. To se neda moc srovnávat. Matchbal v tenise na GS levelu je v kontextu psychiky specifický moment. Stojíš tam na returnu míček od konce a víš, že přilítne dělo.
Reagovat
Stan_Borowitz
Souhlas, to je úplně jiná situace.
Reagovat
peRFect
Tak pokud hraju sedmej zápas SC a jdu do prodloužení, tak na předem stanovený čas se nehraje. Ale to je druhotné, spíše mě pobavila ta paralela s tím zavřu oči a bouchnu, protože to slýchám relativně často, ač je to samozřejmě někdy více, někdy méně blbost :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak to byla samozřejmě velká nadsázka. Já bych tam skoro určitě ani nestačil pasivně strčit raketu, aby se míček aspoň někam odrazil, ale ani pro Novaka to není rutinní úder a potřebuje určitou dávku štěstí, aby mu vyšel, jinak by to tak přece hrál pořád a ne jen v situaci, kdy je zápas téměř ztracený a hraje se vabank.

Jinak je ale na tom hezky vidět ta rozdílnost povah. V situaci na hraně nože je Novak ochoten jít do velkého rizika, kdežto Roger hrál v té situaci svou rutinu. Kdyby třeba zkusil "zavřít oči a napálit tam" místo duhého servisu ještě jeden první do stejného místa (plus měl trochu *štěstí* a servis se mu povedl), mohl za pár minut zvedat pohár nad hlavu on.

Ale podobnou "kliku" měl nakonec nejednou i Roger, namátkou tuším ve finále s Roddickem o pár let dřív. Otázka je, zda se to v průměru vyrovnává, nebo jsou lidé, které prostě má štěstí rádo, protože se nebojí riskovat.
Reagovat
Mr.Pink
ale to nerekl noleho otec, ale nejaky cesky diskuter pod tim zminovanym clankem
Reagovat
FulnekUltras
;-)))
Reagovat
Vlk-v-trave
PD
http://www.puntodebreak.com/2021/04/09/atp-masters-1000-montecarlo-analisis-del-cuadro-djokovic-cuadro-muerte-nadal

Punto de Break reaguje na los Masters v Monte Carlu.

Spanele ocenili polovinu pavouka jako los smrti pro Djokovice, Nadalu los ocenili jako dobry a stastny.

Djokarne hrozi uz ve druhem kole Sinner, ve tretim Hurkacz, QF Zverev / SF Tsitsi/Berrettini

Nadal ve druhem Mannarino/ tretim Struff, Dimitrov, Chardy, Bublik / ve QF Rublev/Agut / SF Bozsky Diego.

***

Tak Punto de Brejk se soustredil na cerne kone turnaje...

Ale v periferii se soustredime na favority:)

1 ctvrtka: Jasny favorit Fukovicz, ktery muze prosvistet do SF bez ztraty setu.

2. ctvrtka: Mussetti dostal WC, a nebude lehke ho zastavovat. V tehle ctvrtce muze dojit k zapasu turnaje Pella vs. Monfils... :) nebo Pella vs. Berrettini. Proste naslapana cast pavouka. Ozdoba turnaje :) Tahle ctvrtka ma v prvnim kole naplanovane jen hity, Karatsev vs. Mussetti / Garin vs. FFA / Pella vs. Pouille / Monfils vs. Andujar / Fokina vs. Minaur / a Mlynar s Humbertem...proste zlata ctvrtka.:)

3 ctvrtka: asi nejslabsi ctvrtka pavouka, nastesti je v ni Bublik, ktery by mel pobavit divaky a postarat se o nejaky ten kvalitni tenisovy zazitek.

4 ctvrtka: to je ctvrtka bozskeho Diega, urcite by bylo hezke QF Fogna vs. Diego, ale Nikoloz Bazilisek muze vypalit rybnik obema.
Reagovat
paddy
smile

vítěz posledního turnaje či rovnou finalisté logicky vypadnou brzy, takže je rovnou škrtněme

taťka Cverev kojí a z Cicíka se Djok určitě nepociká smile

Mussetti bude pod tlakem, protože jako WC mussí uhrát aspoň kolo

když se na los koukneme čistě teoreticky, tak se může stát, že Fuckovič v SF z pavouka vyfakuje Fokinu

===
když se podíváme dál, tak nelze vyloučit, že na FO Cverev podojí Cicíka smile
Reagovat
paddy
pro ty kdo neví, tak jméno Mussetti vzniklo jako kombinace jmen Mussolini a Yetti

pojďme mu říkat Benito smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden z tých slabších.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Takže Rafu vyřadí Bublanina a Jokera teda fakt nevím. Asi ten, kdo se hodně dobře vyspí.smile
Zajímavější ale budou 1.kola 2.čtvrtky jak píšešsmilesmile
Reagovat
Patik
Djokovič - Sinner druhé kolo Monte Carla..môže byť..teším sa..
Reagovat
paddy
nedokážu najít argumenty pro hypotézu, že by mohl turnaj vyhrát někdo jiný než Djodal smile smile
Reagovat
Patik
stať sa môže čokoľvek Djokovič bude mať blbý deň Nadala sundá nejaký Švarcman niečo ako v Ríme..a vo finále budú zase nejakí Lajovičovci s Talianmi..ja to vidím po 357 krát na Nadala..a všetci budeme opäť v šoku ako to dokázal..
Reagovat
smazaný uživatel
Radi by sme boli v šoku, kedy uz nieco vyhrá Federer.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nepřestávej věřit! Prý to pomáhásmile
Reagovat
smazaný uživatel
?I?m Rafael Nadal?s uncle and director of his Academy. But, above all, I have a special affection for my nephew. If he has to lose to someone, then let it be Felix. Forgetting that I?m his uncle, I?ve been linked to him for many years, and the day they eventually play, I won?t be in either box out of respect to them both.? Toni added.
Reagovat
Kozoroh
https://www.twitter.com/Wimbledon/status/1380503448987299843

Tato zpráva mě velice rozesmutnila, byť vévoda z Edinburghu byl v požehnaném věku 99 let. Vždy si na něj budu pamatovat pro jeho humorné poznámky či bonmoty, kterými se stal proslulý. Vedle všech ostatních vzdává hold princi Philipovi i Wimbledon, princ Philip v pozici královnina choťě navštívil areál All England Clubu 6x, naposledy v roce 1977. Lewu Hoadovi v roce 1957 a Nealu Fraserovi v roce 1960 osobně předával trofej.
Reagovat
turista
Chybějící 2 měsíce to nestojí za řeč. To se dá brát tak jakoby mu těch 100 let bylo.
Reagovat
ttopi
Já si paradoxně pamatuju jen to, jak ještě před nedávnem ve svém věku řídil auto a způsobil nehodu smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nezná boha tento človek :)
Reagovat
steve79
Já si myslím, že Roger se nakonec z Madridu odhlásí a na antuce letos nebude vůbec z důvodu posunutí French Open. Jeho priorita je tráva.
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Patik
Podľa mňa Federer bude hrať aj keď bude mať 50..ten zápal a vášeň k tomuto športu ktorého sa nechcú vzdať a v ktorom sú najlepší..či Rafa či Novak...to je neuveritelné..a ja im zato ďakujem..Chum Jetzt..Vamos a idemo...Come On Tennis..
Reagovat
smazaný uživatel
Nevie prehrávať a je vytrasený, ze ho Big2 prekoná. Tak sa tam drzi zubami nechatmi, na konci to uz bude mege nedostojne..Ziadna veda Paťo.
Reagovat
Patik
úplne mi je to fuck aj keď skončí posledný..víťazi budeme my...
Reagovat
smazaný uživatel
Diagnózka smile
Reagovat
Patik
nerozumieš tomu..necítiš z toho nič..
Reagovat
smazaný uživatel
Citim z toho tvoj fanatizmus a hlavu odtrhnutu od reality, ty mimoň.
Reagovat
fazil
Spis vasen pro sport
Reagovat
Mr.Pink
a co treba laska k tenisu?

proc stale hraje jagr?

btw roger v jednom rozhovoru zminil, ze djokovic s nadalem pravedpobne jeho rekordy prekonaji, ze ho to sice bude mrzet, ale je s tim smireny
Reagovat
smazaný uživatel
Povinná rétorika. Ak by povedal cokolvek iné, len to zhorší.

Som si na 100% isty, ze ak by Nadal s Djokovicom neexistovali, uz by nehral, resp. do sezóny 2022 by nenastupil.
Reagovat
peek
A já jsem si na 200% jistý, že by hrál dál jako teď. Prostě miluje tenis.
Reagovat
dappe
Od začátku kariéry vždy tvrdil, že chce hrát dlouho, a pokud možno, tak klidně do 40 let. Nikdy ho podle jeho slov nelákalo končit na jakémsi vrcholu, naopak obdivoval u sportovců dlouhověkost. Tenhle názor má stejný asi 20 let a podle toho také jedná.
Reagovat
Mr.Pink
presne tak, roger vzdy rikal, ze chce hrat do 40, presto se otravni novinari neustale ptaji, poslednich min. 5 roku, zda to bude jeho posledni sezona.
Reagovat
smazaný uživatel
Do 40 znamená, do sezóny 2021.
Reagovat
Mr.Pink
ale to neznamena, ze ve 40 skonci. o konci zatim vubec neuvazuje. vse zalezi jen na jeho zdravi a vykonnosti
Reagovat
Mayo
Egoista ešte chce prekonať Jimmyho v počte víťazných zápasov.
Reagovat
SydneyOpen
pokud je Federer egoista tak co je potom Novak a jeho fotřík Srdjan, to už jsou mega-extra egoisti smile
Reagovat
steve79
Tohle jsou takové výstřely do tmy. Roger by měl nejdříve odehrát 2 - 3 turnaje a pak něco sdělovat.
Reagovat
a.magerova
https://youtu.be/ng6xDnwxuzo?t=36

smile
Reagovat
Patik
po 20tich rokoch vie načo sa cíti..
Reagovat
smazaný uživatel
?Federer má letos jasné cíle, podeváté ovládnout slavný Wimbledon a v Tokiu zaútočit na první zlatou medaili z olympijských her (ve dvouhře)?

k tomuhle je nějaký relevantní zdroj? silně pochybuju, že tohle někde řekl

i když u Federera to vlastně možný je smile
Reagovat
Pe3k
To co jsi napsal nedává žádný smysl. V jeho pozici je chtít vyhrát Wimbledon a Olympiádu logické. Co má podle tebe chtít vyhrát?DOha? A proč by se měl tajit tím, že chce vyhrát Wimbledon? To se má Rafa tajit tím, že chce vyhrát RG?
Reagovat
smazaný uživatel
Doha je silno obsadená 250ka. Skor nejaký Istanbul.

Ale ocenujem, ze si sa konecne stotoznil s králom spotených 250tiek :)
Reagovat
Kojinho
Forehande omg. Vždyť ti táhne na 40, tak se přestaň chovat jak děcko.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
On by možná i rád, ale zjevně nemůže. Je to silnější než on.
Reagovat
Bob
Klaun
Reagovat
Denis92
To je znova len "automaticka" entry. Roger ma s Halle kontrakt do konca kariery, takze kym bude zdravy a hrat tenis, tak tam bude startovat. To iste mozeme povedat o Wimbledone. Ale ci naozaj o rok bude hrat, to nevie ani on sam
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to je sice pravda, ale z toho článku jasně vyplývá, že přislíbil účast pro příští rok, jinak by se o tom nepsalo :)
Reagovat
sojka1
Reagovat
FulnekUltras
pevně věřím, že maestro aroganto přežije i éru covidus gatesensis ;-)
Reagovat
Krisboy
Podle mě chce dohnat Srdjana k sebevraždě nebo ho alespoň dostat do blázince, kam bezesporu patří.smile
Reagovat
Mercury
smile
Reagovat
Kozoroh
Tak to ti uniklo, že Srdjan nedávno prohlásil, že si přeje, aby Federer hrál na okruhu ještě 5-6 let. smilesmilesmile

https://tt.tennis-warehouse.com/index.php?threads/salvo-from-sr%C4%91an-%C4%90okovi%C4%87-i-would-like-federer-to-play-for-another-5-6-years-to-make-the-difference-in-the-mutual-score-even-bigger.694346/
Reagovat
Krisboy
Ano, to mi opravdu uniklo. Srdjan Djokovič není zrovna někdo, koho bych sledoval a hltal jeho nové výlevy frustrace smile
Reagovat
dappe
Za ty roky sledování sportu mě nenapadá trapnější rodina nějakého sportovce. To ještě štěstí, že nepouští ke slovu příliš často matku Dijanu, ta je také celkem jinde...
Reagovat
Marduch
Neřekl bych. Máti je v pohodě, na to, koho má vedle sebe..
Reagovat
dappe
Z těch pár rozhovorů mi to tak nepřišlo, ale může to tak být.:)

Djokovičovi tohle podle mě dost škodí. Celé mi to přijde jako celkem nešťastný způsob, jak na sebe upozorňovat.
Reagovat
Pe3k
Taky mi připadá, že jeho matka je v klidu, jen otec je...
Reagovat
paddy
Jeho matka má přívěsek, který Novákovi pomohl otočit FW19 smile smile smile
Reagovat
annah
Trapnost rodiny se trochu promítla i do jejich syna. Je s podivem, že mu ty jejich výstřelky nevadí. Přece kdyby vadily, tak by je určitě zpacifikoval.
Reagovat
Marduch
Třeba si uvědomit reálie. 1) Novak jim obrovsky vděčí za veškerou podporu/obětování se do jeho věku cca 19, než začal být úspěšný, ty časy byly prý dost drsné, údajně občas nebylo pomalu co jist, půjčky od lichvaru atd. 2) Novak žije se svojí rodinou v zahraničí, zatímco rodiče v Srbsku. Tam se pochopitelne těší značnému uznání a popularite, což si tatko diky úspěchu "jeho životního projektu" hodně užívá, rozhovory v TV show atd, až mu nejspis jeho ego přerůstá přes hlavu.
Reagovat
annah
To všechno chápu, ale Novak přece by měl odhadnout, jak ty jejich trapné kecy působí na tenisovou veřejnost. Slušně je požádat, aby se mirnili a přestali mu dělat ostudu, to by určitě i na dálku zvládl. Kdyby chtěl. Asi mu to nevadi. Bohužel.
Reagovat
Marduch
Nečekas, že jim bude veřejné domlouvat, že ne:-)
Reagovat
FulnekUltras
dredař by to prý dokázal ;-)
Reagovat
annah
Rozhodně ne. Stačilo by vzít do ruky mobil. Číslo na ně asi má...
Reagovat
Marduch
Tím jsem chtěl především říct, že nemůžeš vědět, že mezi nima na tohle téma žádná komunikace neprobíhá. Že to tak navenek nevypadá, nemusí být vůbec vypovídající.
Reagovat
Usm
při vší úctě, Federer už Djokovice moc zajímat nemusí, ten se o pozici GOAT bude tahat už s Nadalem. Nepředpokládám, že by Federer měl šanci vyhrát ještě nějaký GS
Reagovat
Krisboy
Řeč je o zakomplexovaném fotříkovi Srdjanovi, nikoliv o Novakovi, natož o GOAT debatě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist