Guadalajaru ovládla Pegulaová. Na úvod přežila mečboly, v souboji o nejcennější titul přehrála Sakkariovou

24. 10. 2022, 06:17
Aktuality 23
WTA GUADALAJARA - Jessica Pegulaová proměnila své 5. finále v druhý a nejcennější titul. 28letá Američanka po hladkém vítězství 6-2 6-3 nad Řekyní Mariou Sakkariovou ovládla turnaj WTA 1000 v mexické Guadalajaře, kde ji nezastavily ani čtyři grandslamové šampionky. Přitom už v úvodním vystoupení byla třikrát jediný míček od vyřazení.
Profily hráčů
Jessica Pegulaová (© AFP)

Jessica Pegulaová pokračuje v životní sezoně. Během ní se poprvé v kariéře prokousala do Top 10 světového žebříčku, poprvé se kvalifikovala na Turnaj mistryň a konečně dokázala vyhrát také velký turnaj.

28letá Američanka v uplynulém týdnu dobyla podnik prestižní kategorie WTA 1000 v Guadalajaře. V Mexiku sice nestartovaly čtyři hráčky z elitní desítky včetně letos nejúspěšnějších Igy Šwiatekové a Ons Džabúrové, ale vrcholil boj o pět postupových příček na Turnaj mistryň. 

Přitom pro Pegulaovou mohla soutěž skončit již na první soupeřce. S vítězkou letošního Wimbledonu Jelenou Rybakinovou prohrála první set a v rozhodujícím tie-breaku čelila třem mečbolům. Všechny kritické situace ale ustála a turnaj zakončila ziskem deseti setů v řadě. 

Pegulaová postupně přidala další tři skalpy bývalých grandslamových vítězek Bianci Andreescuové, Sloane Stephensové a Viktorie Azarenkové a v nedělním finále přehrála jednoznačně 6-2 6-3 Mariu Sakkariovou.

Řecké tenistce, která o pár hodin dříve v semifinálové dohrávce vyřadila Marii Bouzkovou, nedala šanci. Brejkboly soupeřce nabídla až za stavu 6-2 a 5-2 a přestože servis neudržela, zápas následně ukončila svým již pátým brejkem. Po 70 minutách zvítězila 6-2 6-3 a vzájemnou bilanci upravila na 2-3.

"Dnes jsem hrála opravdu dobře. Nedělala jsem hloupé chyby a rozhodnutí. Chytře jsem podávala, dobře returnovala. Byla tam spousta situací, kdy jsem musela slajsovat, jít na sít a hrát volej. Ale nezpanikařila jsem a dělala jen to, abych získala bod. A fungovalo to," komentovala Pegulaová svůj jubilejní desátý skalp hráčky Top 10.



Pegulaová hrála finále podruhé v sezoně, popáté v kariéře a získala druhý titulu. Jediný předchozí triumf slavila už v roce 2019 nad domácí půdě ve Washingtonu. Ve světovém žebříčku se vyhoupne už na 3. místo.

"Jsem super nadšená, uvolněná, šťastná ze všech těch emocí. Věnovat tuhle trofej mámě pro mě bylo extra výjimečné, protože vím, že se doma dívá," radovala se Pegulaová, která vylepšila zápasovou bilanci v roce 2022 na 41-17. Více výher mají pouze světová jednička Šwiateková a dvojka Džabúrová. 

"Je ve mě teď spousta emocí a jsem super nadšená vidět své jméno u tak velkého titulu. Bylo to něco, čeho jsem letos chtěla dosáhnout. Pořád jsem si říkala, že je to jeden z mých cílů. A zkompletovat ho do konce roku je vážně bezva," dodala Američanka, jež za poslední dvě sezony vyhrála na akcích WTA 1000 nejvíce zápasů (39) ze všech tenistek.


27letá Sakkariová, která si v pátek jako poslední zajistila účast na Turnaji mistryň, hrála finále počtvrté v sezoně a stejně jako v Petrohradu, Indian Wells a Parmě prohrála. Mizernou finálovou bilanci si zhoršila již na 1-6, jediný titul zaznamenala na menší antukové akci WTA 250 v marockém Rabatu 2019.

Obě finalistky se nyní přesunou do texaského Fort Worth, kde je příští týden čeká zakončení sezony na Turnaji mistryň.

 

• WTA 1000 GUADALAJARA •
Mexiko, tv. povrch, 2.527.250 dolarů
nedělní výsledky (23. 10. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Sakkariová (4-Řec.) - Bouzková (ČR) 7-5 6-4
• Dvouhra - finále •
Pegulaová (3-USA) - Sakkariová (4-Řec.) 6-2 6-3
• Čtyřhra - finále •
Sandersová/Stefaniová (Austr./Braz.) - Danilinová/Haddadová (Kaz./Braz.) 7-6(4) 6-7(2) 10-8
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Titan
Aovou nebudu komentovat, nicméně ta trofej je skvostná, ostatní nádobí může jít do spižírny...
Reagovat
Nola
Pegula je taka nenapadna a na Amicku az velmi slusna hracka, ziadna arogancia, ziadne medialne tlacenie, a tak to ma byt, navyse je financne zabezpecena, tak moze cely medialny osial mat kdesi....

a ta averzia tuna voci Sakkari mi pripomina v minulosti averziu voci Angie Kerber, alebo Simone Halep, netusim co najnovsie Sakkari vyviedla, pamatam si iba na ten exces s Kajou, ale odvtedy uz pretieklo vela, vela vody, ved ta slecna nic poriadne nevyhrala....
Reagovat
Fandina
Já mám Pegulu spojenou s Kájou. Ta, která jí neustále poráží. smile
Je to taková nenápadná holka, vzhledově se mi moc nelíbí, ale jinak je v pohodě.
Na kousek zápasu jsem se dívala a byla přesvědčivá. Gratulka k titulu.
Reagovat
JohnB
Aspon nebudou kecy, že hraje TM, ale nevyhrála turnaj smile
Reagovat
bardunek666
Od toho tam jsou jiné smile
Reagovat
dunphy
Jdeš si pro druhé varování?
Reagovat
misa
Málokdy se vidí, aby se dcera miliardáře prosadila v tenisu. Řadu let se postupně zlepšuje, největší úspěchy má až v tenisově pokročilém věku (za pár měsíců 29 let), což může být inspirací i pro další tenistky. Má dobrého trenéra, což je v ženském tenisu důležitá věc.

Sakkari smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Marušce by sombrero určitě slušelo víc, ovšem herně Guadalajara sedla víc Jess, to je nutno přiznat.
V utkání se Sekkerkou bylo od prvních úderů jasné, které z finalistek létají od rakety čistější údery a navíc správným směrem.

Její slova - Nedělala jsem hloupé chyby a rozhodnutí. Chytře jsem podávala, dobře returnovala. Byla tam spousta situací, kdy jsem musela slajsovat, jít na sít a hrát volej. Ale nezpanikařila jsem a dělala jen to, abych získala bod - by si měla vzít k srdci hlavně Maruška, protože přesně to jí v zápase proti Sekkerce chybělo.
Reagovat
misa
Marie nezachovala chladnou hlavu a zbytečně vyhledávala riziko nebo kazila v situacích, které byly klíčové. Ale byl to teprve její druhý/třetí takhle velký zápas v životě (sf. Toronta 19, letošní čf. Wimbledonu), takže jí chybí zkušenosti. Příště už třeba zvládne důležité body lépe.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jasný, Jess je asi o 5let starší.
Reagovat
paddy
Na Twitteru výše se píše
Mexico smile's Maria

V Česku všichni víme, že úspěch se neodpouští smile

posledních 10 zápasů
Sakkari - ČR 8:2 smile
Reagovat
GaelM
Ale ten nejdůležitější (SF RG s Bárou) prohrála. Za mě fér účet smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vyhrála suverénně lepší a férovější hráčka a tak je to v pořádkusmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Btw by mě zajímalo, čím si mexické fanoušky získalasmile Mě rozhodně tím, jak se u Marušky dožadovala dvojdopadusmile Opakovaně jsem jí dal šanci a pokaždé to dopadlo stejně, takže odteď je na blacklistusmile
Reagovat
bardunek666
Gratuluji :) Titul ve správných rukou a o další hračku bez titulu na TM méně.
Reagovat
smazaný uživatel
Pegula byla jasná, Sekerka neměla šanci. Maruška by taky neměla, už v zápase se Sakkari za kratší konec. Vůbec letos je Pegula pro mě nestabilnější hráčkou okruhu.
Reagovat
baba
tahala za kratšín konec
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ještě se dospismile
Reagovat
baba
Pegula byla jasná, Sekerka neměla šanci. Maruška by taky neměla, už v zápase se Sakkari za kratší konec. Vůbec letos je Pegula pro mě nestabilnější hráčkou okruhu.
Reagovat
vavrinec
Nestabilní, nestabilnější? Docela zajímavé stupňování, asi i docela originální, nemám dojem, že bych takové kdy slyšel či četl. Ale mě Pegula přijde vcelku stabilní. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
baba nedospala, to nám se to po desáté píše smile I když já jedu zrovna od zubařkysmile
Reagovat
Fandina
vypadlo j to se stává
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist