Halepová zastavila Haddadovou Maiaovou a potřetí ovládla Canadian Open, poprvé se raduje v Torontu

14. 8. 2022, 21:57
Aktuality 22
WTA TORONTO - Simona Halepová po více než dvou hodinách a setech 6-3 2-6 6-3 zastavila Beatriz Haddadovou Maiaovou a potřetí ovládla Canadian Open, poprvé v Torontu. Třicetiletá Rumunka dosáhla na svou 24. trofej, první od ledna a devátou na podnicích série WTA 1000. Poprvé v kariéře vyhrála některý z turnajů více než dvakrát.
Simona Halepová (© AFP)

Simona Halepová se právě loni v Kanadě vrátila po tříměsíční pauze zaviněné zraněním lýtka, kvůli němuž přišla o French Open, Wimbledon i olympijské hry. Od té doby byla osmkrát v semifinále, jenže pouze ve dvou případech postoupila dál. V závěru loňské sezony prohrála finále v domácí hale v Kluži a na začátku té letošní ovládla jednu z generálek v Melbourne.

Na další finálovou účast čekala až do včerejška. V Torontu bez ztráty setu přehrála Donnu Vekičovou, Shuai Zhang, Jil Teichmannovou a Cori Gauffovou, po obratu Jessicu Pegulaovou a v dnešním finále po dvou hodinách a čtvrt 6-3 2-6 6-3 Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Bývalá světová jednička v úvodních dvou dějstvích prohrávala 0-3. Zatímco to první šesti gamy v řadě otočila, ve druhém měla navrch skvěle hrající soupeřka. Rozhodující sadu zahájila dvěma odvrácenými brejkboly, úvodní brejk sice nepotvrdila, ale i dvojnásobné grandslamové šampionce se povedl rebrejk a náskok si tentokrát pohlídala až do konce utkání.

Halepová si finále Canadian Open zahrála počtvrté. Před sedmi lety v Torontu vzdala Belindě Bencicové, ale pak ovládla ročníky 2016 a 2018 ve druhém dějišti v Montréalu. Třicetiletá Rumunka vylepšila svou finálovou bilanci na 24-18 a na 9-9 na podnicích WTA 1000.

Poprvé v kariéře vyhrála některý z turnajů potřetí, získala svou nejcennější trofej od Říma 2020 a první pod vedením Patricka Mouratogloua. Rodačka z Constanty si už postupem do finále zajistila návrat do Top 10, ze které loni v srpnu po 373 týdnech vypadla. V pondělí bude světovou šestkou. Letos má bilanci 38 výher a pouhých 10 porážek.

"Ani nevím, kde začít, chtěla bych toho říct hodně. Zaprvé chci pogratulovat Beatriz a jejímu týmu, byl to velmi těžký souboj, hrála jsi tu celý týden skvěle a letos si vyhrála tolik titulů a zápasů. Přeju ti hodně štěstí na US Open. Dnešek je výjimečný, dvakrát jsem vyhrála Montréal, ale tady se mi to povedlo poprvé. Musela jsem hodně bojovat, chtěla jsem to tady před váma vyhrát, vidím tu spoustu rumunských vlajek. Chci poděkovat všem, kteří dnes přišli, vytvořili jste parádní atmosféru," řekla během předávání trofejí.

Haddadová Maiaová má za sebou životní turnaj a znovu potvrdila famózní formu z posledních měsíců. Vůbec první brazilská čtvrtfinalistka akcí WTA 1000, která v červnu na trávě v Nottinghamu a Birminghamu slavila své první triumfy na této úrovni, v kanadské metropoli vyřadila Martinu Trevisanovou, Leylah Fernandezovou, na turnajích této kategorie letos neporaženou světovou jedničku Igu Šwiatekovou, Belindu Bencicovou a Karolínu Plíškovou.

Šestadvacetiletá rodačka ze Sao Paula si finále na okruhu WTA zahrála počtvrté a poprvé na akcích vyšších než WTA 250, před pěti lety neuspěla na hardu v Soulu. Po předloňském návratu z dopingového trestu sotva figurovala v žebříčku, ovšem v pondělí bude debutovat v Top 20, konkrétně na 16. místě.

Obě finalistky teď čeká přesun na další "tisícovku" do Cincinnati. Halepová se má v prvním kole utkat s Karolínou Muchovou, Haddadová Maiaová by měla vyzvat nasazenou Lotyšku Jelenu Ostapenkovou.

• WTA 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 2.697.250 dolarů
nedělní výsledky (14. 8. 2022)
• Dvouhra - finále •
Halepová (15-Rum.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6-3 2-6 6-3
• Čtyřhra - finále •
Gauffová/Pegulaová (3-USA) - Melicharová-Martinezová/Perezová (USA/Austr.) 6-4 6-7(5) 10-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
tommr
Halepka se ziskem tohoto titulu v historických tabulkách dostala před Janu Novotnou. Obě mají 24 turnajových titulů, ale Halepka má o jedno finále víc ...
Reagovat
Pavol
Hlavne tú Cori Gauff ako dala dole s posledných síl to bolo niečo pre mňa. smile
Reagovat
Fandina
je mi celkem sympatická, i když strašně řve, ale obecně si myslím, že je to super tenistka a stálice. Gratulace veliká. Zasloužená výhra a jen tak dál!!!
Reagovat
Davor1
Nečakal som, že ešte niekedy vyhraje tak veľký turnaj. Fyzicky už nie je na tom tope, ale zase hraje trochu viac hlavou a je fajn, že to občas ešte prinesie výsledky. Na GS to už asi nebude, tam sa vždy nájde nejaká mladšia, ktorá chytí na turnaji formu a je nezastaviteľná (potom sa ďalších x mesiacov trápi a prehráva kde príde, ale to už je iná téma :D). Ale mohla by doraziť aspoň tú tridsiatku titulov, to by bolo pekné číslo...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ani jsem si neuvedomil jak to leti... 30 titulu... rekl bych, ze to asi da. Dokonce si myslim, ze da jeste ten GS. V teto WTA situaci, kdy je zebricek uplne rozlozeny staci aby chytla priznivy los, a ty zkusenosti, ktere ma...
Dost chybi Ash... obecne chybi ted stabilni hracky. A Simona ted vypada docela rozjeta...
Reagovat
Davor1
Za mňa je toto najslabšie WTA v histórii. Tak úbohú top10 som nikdy nevidel. Hráčky ako Sakkari, Kontaveit, Pegula či Kasatkina v top10 sú totálny vtip. Sabalenka nie je tenistka ale bejzbalistka. Jabeur je tak vysoko len kvôli tej tragičnosti zvyšku špičky. A Badosa, ktorú som si veľmi obľúbil, tak ma čím ďalej viac presviedča, že na top10 taktiež nemá.

Jeden typický príklad súčasného ženského tenisu. Na turnaji v San Jose vystrelila do tej doby absolútne priemerná tenistka ITF úrovne Mandlik, ktorá tam porazila Teichmann a Riske a tak som si pozrel jej zápas s Badosou. Triafala tam absolútne nereálne údery a Badosa, svetová hráčka č.3, ktorá hrala taktiež prakticky svoj top, zrejme doteraz netuší, ako ten zápas vyhrala v TB tretieho setu. Mandlik zápas 2x nedopodávala a TB prehrala ľahkými chybami, keď ju zradila hlava. Po tom turnaji sa vrátila na nižšiu úroveň a na ITF jej hra zase vyzerá, ako keď si ja rekreačne pinkám s kamošmi. Dnes vo finále s priemernou Aziatkou neukázala ani zlomok z tej hry v San Jose a mala problém uhrať vôbec nejaký game.

A takto vyzerá celé WTA. Prakticky hocijaká random ITF hráčka z druhej, tretej stovky môže porážať hráčky top10, stačí že má deň a tie "top hráčky" majú tak nízky level, že si s tým nevedia rady... GS môže vyhrať prakticky hocijaká hráčka s potenciálom, ak práve chytí formu a je úplne jedno, kde v rebríčku sa nachádza a čo dovtedy uhrala. To bolo ešte niekoľko rokov dozadu prakticky nepredstaviteľné :)
Reagovat
Kozoroh
WTA je opravdu v krizi, nemáme žádné ekvivalenty legendárních rivalit Navrátilova-Evertová, Navrátilová-Grafová, Grafová-Selešová, sestry Williamsovy či Serena-Henin. Co GS turnaj, to jiné finálové složení, což vytváří "zapomenutá finále" (kdo si za 10 let vzpomene na letošní finále Wimbledonu?). I proto jsem rád, že Simona vyhrála Toronto, výher outsiderek, co zničehonic chytí formu, je až příliš moc.
Reagovat
Davor1
smile
Reagovat
Davor1
Prajem jej, nech ešte pár titulov pridá. Za mňa už dosiahla všetko a ťažko povedať, akú má ešte motiváciu, obzvlášť keď má už po 30tke a svadbe, čo u žien je dosť podstatná záležitosť... Ešte jeden GS by určite rada pridala a tak to bude skúšať, kým bude mať aspoň na to, dostávať sa do posledných kvôl... ale nemyslím si, že bude hrať ešte nejako veľmi dlho, príde mi dosť inteligentná na to, aby si vedela zariadiť život aj bez tenisu, podobne ako Ash...

A áno, Ash je veľká škoda, pre mňa to bola v posledných rokoch taká oáza v tom WTA, hrozne som si ju obľúbil a fandil jej... ale niekedy sa hovorí, že v najlepšom treba skončiť, a toto bol možno ten prípad :)
Reagovat
Vlk-v-trave
furt v kursu:)

Ale... proc vlastne ne....
...Nakonec... kolik hitu bylo stvoreno na 4 akordy:) a dodnes se hraji v radiu:)

https://www.youtube.com/watch?v=5pidokakU4I
Reagovat
Vlk-v-trave
Nutno uznat, ze Simona ma velkou fanouskovskou zakladnu...

https://youtu.be/dncVUXs_OP8?t=91
Reagovat
paddy
je to epické smile

a začíná to už u dětí smile
https://www.youtube.com/watch?v=cnOpK_Y0jdE&t=30s

levá, pravá, seno, sláma, kostka cukru sílu dává...smile
Reagovat
Vlk-v-trave
:D

a je to vsude u deti - i u tech spanelu...

https://www.youtube.com/watch?v=zxbmHsNdpkM

Pouze Aborodzinci v Australii nejdou s mainstrimem, nerozenavaji leva, prava:)
Reagovat
lxr
Gratulace. Vítězství je zasloužené a navíc je mi velmi sympatická, na nic si nehraje a hodně ji to přeji (ale kdyby vyhrála Kája byl bych samozřejmě radši). smile
Teď by si ale mohla před GS odpočinout. Mušce by to prospělo. smile
Reagovat
Liverpool22
velká gratulace k titulusmile Na celém turnaji Simona těžila z aury vítězky GS a zkušeností. Dnes bylo klíčové, že Brazilka nezvládla zápas takticky - byla málo agresivní, málo se tlačila k síti nebo-li pinkat si s Halepkou od základní čáry je tenisová sebevražda.
Prostě útočná hráčka, která chce porazit Halepku musí hrát více agresivně, tlačit údery více k lajnám, občas změnit rytmus hry a jít na síť..... a nikoliv hrát údery na střed kurtu jako dnes Brazilka.....
Reagovat
Dobry-den
Ne, k ní si nikdy cestu nenajdu. Vůbec jí to nepřeju. Smutný závěr turnaje. smile

Aspoň by teď mohla být tak laskavá a odhlásit se z Cincinnati. smile
Reagovat
EllNino
podle mě se odhlásí obě ...i Muška
Reagovat
Carloss
byl to pěkný zápas. po prohraném druhém setu jsem si myslel, že to už Simona prohraje. Beatriz hrála dravě, pořád se povzbuzovala a přišla mi v tu chvíli jako lepší hráčka, ale Simona se obdivuhodně zakousla a zlepšila se. pěknej tenis.
Reagovat
Stippy
Klobouk dolů, světové míče, výdrž, chytrost, zkušenost. Simoně jsem vždycky fandil nejvíc.
Reagovat
Nola
pekne, este raz gratulka, jedna z mojich hracok, ktore sa prijemne chovaju mimo kurt
Reagovat
EllNino
Hodně dobrá, pokud vydrží zdraví, jedna z favoritek :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist