Kyrgios zkritizoval Thiema: Nechápeš to, zkus se vžít do jejich situace

30. 4. 2020, 09:12
Aktuality 19
Dominic Thiem svým pár dní starým vyjádřením, že nehodlá finančně přispět do fondu, který má podpořit žebříčkově níže postavené hráče, vyvolal velkou vlnu kritiky, a to hlavně od tenistů z nižších pater žebříčků. Ozval se ale i Nick Kyrgios, který rozhodně ve finanční krizi není. "Pořád nechápe, o co tady jde. Zkus se vžít do jejich situace," vzkázal rakouské jedničce.
Profily hráčů
Nick Kyrgios

Thiem si stejně jako většina hráčů prošel sítem okruhu ITF, než se vypracoval na momentální třetí příčku žebříčku a naplno se usadil mezi elitou na hlavním okruhu. "Znám Futures Tour, sám jsem tam dva roky hrál. Je tam mnoho lidí, kteří sportu nepodřizují všechno a nechovají se jako profesionálové. Nechápu, proč bych měl takovým lidem dávat peníze. To je raději daruju lidem nebo institucím, které je skutečně potřebují," řekl Thiem v pár dní starém rozhovoru.

Už včera názor rakouské jedničky zkritizovaly Tara Mooreová a Allie Kiicková. Po nich se přidal i Kyrgios, aktuálně 40. hráč světa. Podle něj koronavirová krize odhalila dlouhodobý problém bílého sportu.

"Pořád nechápe, o co tady jde. My vysoko na žebříčku jsme přepláceni, tudíž nezbývá dost na ty pod námi. V téhle době bychom měli pomáhat všem, ať už jsou to profesionálové, nebo ne. Zkus se vžít do jejich situace," uvedl australský bouřlivák, jenž finančně pomáhal obětem australských požárů na začátku roku a během pandemie rozváží jídlo svým krajanům.

Ani německý tenista Dustin Brown, momentálně figurující až ve třetí stovce žebříčku, s Thiemem nesouhlasí. "V roce 2004, kdy jsem s tenisem začínal, jsem bydlel v kempu a přežíval s tím, co jsem vydělal na turnajích. Pokud by něco takového jako koronavirus přišlo tehdy, pak bych musel kariéru ukončit!!" napsal bývalý 64. hráč světa.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
"Zkus se vžít do jejich situace..."

Bože, Nicku, jsi tak natvrdlý? Thiem je tenista. Tenista, který na futures sám hrával. Myslíš, že opravdu nezná situaci?

Problém je prostě v celkovém finančním ohodnocování. Přeplácení nejlepších, odírání těch méně úspěšných. Je to ve všech sportech a není to chyba Dominica.
Reagovat
tommr
Thiem sice kdysi taky patřil do nižších pater žebříčku, ale sláva mu evidentně trochu stoupla do hlavy. Nikdo ho nenutí přispívat, ale ty blbý kecy na adresu níže postavených tenistů a tenistek si moh odpustit ...
Reagovat
Krisboy
Možná ano (s tou slávou).

Ale nic to nemění na tom, že chyba je v celkovém financování a oceňování sportu a sportovců. Je to ve všech sportech, problém je daleko širší a současná koronakrize to jenom ukázala v celé nahotě.

Když se podíváš na rostoucí prize money, rostoucí platy fotbalistů, ceny přestupujících hráčů atd...je naprosto jasné, že něco je HODNĚ špatně a že to takhle nejde donekonečna.
Reagovat
tommr
s tím samozřejmě souhlasím. Platy některých špičkových sportovců jsou opravdu už za hranou a mělo by se s tím něco dělat. Když si člověk přečte, že třeba simulant Neymar bere za zápas 100 miliónů korun tak je to doslova pobuřující i za normálních okolností natož ted (https://www.sport.cz/fotbal/ostatni/clanek/1372664-neymar-vydelaval-sto-milionu-za-zapas-stejne-chce-pryc-ze-zlate-klece.html#section-artcl) ...
Reagovat
turista
Ta příliš velká diferenciace v prize money na turnajích ATP je z dílny pana Chrise Kermodeho. Vždycky byla, ale Kermode ji dotáhl ad absurdum.
Reagovat
sojka1
divam se na to nejak podobne jako Kyrgios... :-) a v podpore nevidim zadny socialismus, ale prevzeti zodpovednosti. Stejne tak, jako stat ted nevybira, kdo je jaky lempl a jak je "dulezity", jestli nema nahrabano a bohateho strycka a podpori i tu "moji" uz zminovanou slecnu z nehtoveho centra, protoze to byl stat, vlada, kdo ji zavrel kram, ona nezkrachovala (a jiste nezkrachuje, ja si snad necham taky nalepit na zatim zdrave nehty ty barevne kousky silikonu a s hvezdickama a i s pusinkama, aby mi odpustila, ze ji tak pranyruju) :-))) a stejne podpurne a ze stejnych duvodu do toho vstupuji i tenisove organizace se svym fondem pro tenisty. Jiste, hraci, Thiem, maji svobodnou volbu jestli ano nebo ne, ale rozhodne ted nejde o to, ze je nekdo lempl a nepotrebny a neperspektivni a...... proste bych to oddelila jako Kyrgios. Nicku, ja ti rozumim... :-)))
Reagovat
tommr
to je asi poprvé co z Kyrgiose vypadlo něco rozumnýho ...
Reagovat
Apple
Zrovna ten stát není nejlepší příklad, protože kdyby podporoval jenom lidi, kteří si tu podporu zaslouží, tak by lidi nemuseli platit na tmavé příživníky a podobnou havěť, která společnosti nijak a nikdy nepřispěje a jen bude škodit.

Osobně fandím názoru Thiema, že jsou důležitější věci než podporovat jednotlivce v tenisu a má i pravdu v tom, že kdyby se ostatní níže postavení více snažili, mohli být na pozicích, kde by tíseň určitě neměli a to včetně toho dutého bambusaka Kyrgiose.
Reagovat
sojka1
mela jsem na mysli samozrejme prispevek statu OSVC v dobe pandemie, s "haveti" mi souvislost nejak unika.... a jde o tenisove organizace, "tenisove" penize, tenisty, takze prenesene o "tenisovy stat" v dobe teze pendemie.....
Reagovat
Fandina
Na tom mě nejvíc mrzí, že jakoby to vypadalo, že nejde o tenis, že je to Domovi jedno, že ten krásný sport potřebuje i ta spodní patra a že i tam jsou lidi, kteří potřebují někdy pomoc. Takhle, jak to řekl, tak to vypadá, že jsou tam vyzirkove.
Reagovat
sojka1
tak zase chapu, ze je svoboda volby, priorit, ze jsou penize potreba predevsim jinde, ale prave vychazim z toho, ze on logicky ten "tenisovy stat" zachovat potrebuje. Uz jsem zminovala, ze to mohl prezentovat uplne jinak, iniciovat kriteria, do kterych by promitl prave svoje zkusenosti s prostredim a to, co mu na tech hracich vadi a co ho odrazuje od prispevku. Alespon pro penize, ktere by vlozil on, aby to nebylo na dlouhe schvalovaci a dohadovaci lokte. Kriterii by na ty lemply a marne existence vlastne elegantne ukazal a nikdo by nemohl rict ani popel.....
Reagovat
Fandina
Tak samozřejmě, peníze teď je potřeba do zdravotnictví a k boji s nákazou. Ale to neznamená, že se vlivem zastavení života nemůže stát, že i tenista se díky tomu může dostat do situace, že na tom nebude dobře. Podle toho, co čtu, tak takových případů moc nebude, ale neznamená to, že takoví nejsou. Já jsem ten fond od bigu pochopila tak, že je to v podstatě příspěvek v jak píšeš tenisovém státu od těch, kteří si tenisem hodně vydělali, těm, kteří si tenisem tak nevydělali a je situace, kdy by mohli peníze potřebovat. A to jak píšeš v rámci "tenisového státu". A celkem mě zamrzelo, že Dom začal ukazovat prstem na to, že v nižších patrech mohou být lidi, kteří nemají. On tak trochu žebříček o úspěšnosti napovídá, nicméně, globálně to neplatí. Protože třeba ne každý z těch ve spodních patrech má sponoza na to, aby vyrazil někam na víc placené turnaje, měl trenéry atd.. Navíc jsou tam i mladí začínající. A v tomhle smyslu jsem si myslela, že je fond na podporu těch níže postavených v době, kdy se svět nechová jako jindy.

Jinak existuje způsob, jak rozdělovat jakýkoli fond i ten charitativní. To je adresně. Někomu přispěji a ten pak rozhoduje o tom, komu mnou danované peníze dá. A teď nechci dělat chytrou, ale riziko, že dám peníze instituci nebo na charitu vždycky zahrnuje možnost, že se na nějakého lemplíčka také dostane. Stejně tak, jak píšeš, bude to i mezi osobami OSVČ, kde se zase uděluje plošně.

Možnosti jsou plošné adresné, je to různé. To adresné byl teď madridský turnaj.
Reagovat
woody
Thiem je prostě přesvědčený,že má dáleko větší smysl pomáhat jinde. Je to jeho názor a jeho právo, pokud mu nékdo přikazuje vydávat svoje finance jinam než uzná za vhodné, je to omezení jeho svobod.

Nevím proć se to pořad řeší, má prostě právo poslat a neposlat svoje prachy kam chce.
Reagovat
paddy
Více proklikem na Instagram

https://sport.aktualne.cz/tenis/ceska-fotila-hvezdy-hollywoodu-obdiv-ted-sklizi-za-intimni-f/r~772e785c89f611ea9d74ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne
Reagovat
tommr
Petře Kvitový to na těch fotkách sekne ... :)
Reagovat
paddy
Je to už oficiální - Nick přiznal, že ti nejlepší jsou přeplácení.
Pak je řešení jednoduché. Big3 a zbytek přijdou za šéfy okruhů a pohrozí, že pokud se prize money nepřerozdělí ve prospěch těch slabších, tak budou bojkotovat turnaje. Šéfy to nic stát nebude, a budou souhlasit, protože celkové prize money se nezmění.

Je otázka, zda se to těm nejlepším vyplatí, když ročně ztratí statisíce na odměnách nebo raději teď jednorázově dají 30 a méně tisíc a stejně budou za lidumili. Bude nutné, aby rozhodli manželky hráčů. Ženy prý mají větší sociální cítění a zároveň drží domácí kasu :)
Reagovat
jurasekh
Tady se řeší současně 2 věci: 1. určitě by bylo dobře, kdyby se finanční nůžky mezi špičkou a "zbytkem světa" nadále nerozevíraly, ale to musí řešit příslušné orgány a turnaje. 2. Souhlasím s Thiemem (ale i mnoha reagujícími), že nevidí důvod přispívat někomu, kdo třeba může být "lemplem" nebo na to prostě nemá a v takovém případě přispěje radši na charitu!
Reagovat
Fandina
On ten příspěvek do fondu tenistů je v podstatě charita. Otázka je, jak a komu budou peníze v něm rozdělendy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist