Lehečka v Banja Luce postoupil přes Monfilse. Djokovič otočil zápas s Van Asschem

19. 4. 2023, 20:12
Aktuality 36
ATP BANJA LUKA - Jiří Lehečka vstoupil do antukového turnaje ATP 250 v bosenské Banja Luce hladkou výhrou 6-4 6-3 nad bývalou světovou šestkou Francouzem Gaëlem Monfilsem, který po březnovém návratu po zranění prohrál i čtvrtý zápas. Už ve čtvrtfinále je světová jednička Novak Djokovič, který se nadřel na obrat proti francouzskému teenagerovi Lucovi Van Asschemu.
Jiří Lehečka (© AFP)

Jiří Lehečka na loňském Next Gen ATP Finals v Miláně našel svou optimální hru i sebevědomí a nyní vše prodává v nové sezoně. Formu si přenesl i na antuku, na které vyhrál tři ze čtyř zápasů. 

Po osmifinále na Masters 1000 v Monte Carlu úspěšně vstoupil do menšího turnaje ATP 250 v Banja Luce, kde plní roli nasazené šestky. 21letý Čech, jenž se v pondělí posunul ve světovém žebříčku na 36. místo a znovu vylepšil své maximum, si poradil s o 15 let starší bývalou světovou šestkou Gaëlem Monfilsem.


Francouzský veterán, který na svém posledním turnaji v Miami vzdal kvůli bolestem pravého zápěstí,  se minulý měsíc vrátil na kurty po sedm měsíců dlouhé pauze zaviněné zraněním paty a cestu k vítězství nenašel ani na čtvrtý pokus.

Lehečka měl celý duel i díky brejku z úvodní hry pod kontrolou a v závěru si mohl dovolit i jedno malé zaváhání. když za stavu 6-4 a 5-2 podával na vítězství, udělal několik chyb a o servis čistou hrou poprvé přišel. Velká komplikace to ale nebyla, hned vzápětí duel uzavřel při podání soupeře. 

"Je to sladké vítězství. Zahrát si s ním na tomto nádherném centru kurtu je privilegium a jsem šťastný, že jsem postoupil dál. Gaëlovi přeju při jeho návratu jen to nejlepší," řekl v pozápasovém rozhovoru Lehečka, který si na zápas s francouzským šoumenem musel kvůli dešti počkat o den déle.

Úvodní zápas Lehečka vyhrál na sedmém z osmi letošních turnajů ATP. Ve druhém kole, které na předchozích dvou akcích zvládl, ho čeká Radu Albot. Se zkušeným Moldavanem má vyrovnanou bilanci 1-1, loni ho smetl na antukovém challengeru v rakouském Mauthausenu.



Novak Djokovič v březnu musel vynechat turnaje Masters 1000 v USA a do antukového jara vstupuje třetí rok po sobě bez zápasového rytmu. A opět se to ukazuje jako problém. V Monte Carlu znovu nevyhrál víc jak jeden zápas a navíc ho po nešťastném úderu raketou bolí loket.

V optimální formě se neprezentoval ani dnes ve svém úvodním vystoupení v Banja Luce, kam se turnaj ATP 250 přestěhoval z jeho rodného Bělehradu. 18letého Francouze Lucu Van Assche zdolal až po obratu a více než dvou a půl hodinách boje 6-7 6-3 6-2.

Vítěz předloňské juniorky na Roland Garros Van Assche si v prvním kole vyšlápl na Stana Wawrinku a nebojácně nastoupil i proti světové jedničce a majiteli 22 grandslamových titulů Djokovičovi, proti kterému absolvoval premiérový zápas proti hráči Top 10.

Djokovič v prvním setu smazal manko brejku, ale za stavu 6-5 nevyužil tři setboly a dějství v tie-breaku ztratil. Ovšem senzaci nedopustil. Byť v úvodu rozhodující sady podruhé v zápase přišel o podání, získal 6 ze 7 následujících her a roli favorita proti nejmladšímu členovi v Top 100 potvrdil.

"Nebylo to snadné. Upřímně, tenhle kurt je pravděpodobně nejpomalejší, na kterém jsem kdy hrál. Stejně tak podmínky byly nejpomalejší. Nemohl jsem zakončit žádný míček," hodnotil 35letý Djokovič.

"Set a půl mi trvalo, než jsem se dostal do rytmu. Každopádně jsem spokojený s tím, jak jsem zápas dohrál. Vždycky můžu hrát lépe, ale výhra je výhra," dodal 35letý Srb, který vylepšil svou letošní bilanci na 17-2. Ve čtvrtfinále se utká s krajanem Dušanem Lajovičem, nebo dalším Francouzem Grégoirem Barrérem.

Pokud vítěz 93 trofejí z akcí ATP Djokovič postoupí v Bosně a Hercegovině do finále, zaznamená jako teprve pátý tenista v historii 1050 vítězství. Dosud této mety dosáhli jen Jimmy Connors (1274), Roger Federer (1251), Rafael Nadal (1068) a Ivan Lendl (1068).



Alex Molčan na antuce v Banja Luce udolal po zlikvidování tří mečbolů a třech hodinách boje 7-6 4-6 7-5 Australana Alexeie Popyrina a poprvé od loňského července postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP.

V něm na slovenského tenistu čeká Srb Laslo Djere (
h2h 1-1), který po více než tříhodinové 'balkánské' bitvě udolal 6-4 6-7 6-4 Bornu Čoriče. Chorvatský tenista se od loňského triumfu na Masters 1000 v Cincinnati trápí, dnes dokonce utrpěl již pátou porážku v řadě.

• ATP 250 BANJA LUKA •
Bosna a Hercegovina, antuka, 630.705 eur
středeční výsledky (19. 04. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (6-ČR) - Monfils (Fr.) 6-4 6-3
Barrére (8-Fr.) - Medjedovič (Srb.) 7-6(6) 7-5
Džumhur (Bosna) - Broady (Brit.) 6-3 6-0
Varillas (Peru) - Gaston (Fr.) 7-5 6-3
• Dvouhra - 2. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Van Assche (Fr.) 6-7(4) 6-3 6-2
Djere (Srb.) - Čorič (3-Chorv.) 6-4 6-7(1) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
Pe3k
Lehečkovi jsem na Klaunfilse věřil, ale během zápasu se mi zdál kurt hrozně pomalý a to by teoreticky nahrávalo spíše Frantíkovi. Někdy je to jen dojem, ale tentokrát to Djokowitch potvrdil a kurt je opravdu velice pomalý. Dnes jde na Albota a toho snad také porazí. smile
Reagovat
Dobry-den
Dneska se vyplatilo upřednostnit Jirku před nafrněnou rodačkou z Brna. smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Pro mě je Bára sympatická holka, jejíž smysl života není ve vymentáni obchodů, ale i tak jsem upřednostnila J2rku, protože jsem čekala demolici Báry Sabalenkou, což se i stalo. Potěšilo mě až závěrečné obětí Aryny a Báry, což znamená, že Sabalenka nepatří k arogantním v Rusům (vztaženo i na Bílé) o kterých Krejčíková mluvila.
Reagovat
com
Tak ona antiRusofilka je predevsim Kvitovic smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tak Krejčíková v poslední době dost rejpala do Daniila a ruských tenistek, které obvinila ze špatného chování aniž by jmenovala či to nějak dokázala. Je to pipka taky.
Reagovat
Fandina
To že řekne, že se mnozí chovají špatně, neznamená, že se to neděje. Pipku si nech pro sebe.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Alien
Dezoláti a Chcimírové sobě. Honem pryč!
Reagovat
Grape
smile
Reagovat
turista
Nezanášej sem prosím nadávku dezoláti!
Reagovat
elsky
To je v pohodě, ještě rok dva takového vládnutí a budeme dezoláti všichni smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli se tě dotýká, pak je to smutné, ale dle stránek o jazyku českém cestina20 zní jeden ze tří výkladů následovně:
protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu.
Nakonec je to velmi široký pojem. A když to tak vezmu, za komunistů jsem mohl dezolát klidně být i já.smile
Reagovat
elsky
Pokud má někdo potřebu nazývat kritiky politiky posledních dvou vlád "dezolát", tak se k tomu klidně hlásím. Přijde mi to jako takový ekvivalent slova "libtard" pro její příznivce.
Jinak kriminalizace odlišných názorů samozřejmě komunistický režim silně připomíná.
Reagovat
HolyMotors
Je rozdíl mezi oprávněnou kritikou a účelnou dezinformací. A kdo tě dneska kriminalizuje za odlišné názory? Nedělej ze sebe disidenta, prosím tě.
Reagovat
elsky
Ze sebe ne, zatím tady můžu diskutovat smile, i když to je taková obdoba komunistické hospody. Ale jinak už rozsudky padly, např. Vladimír Kapal ze Svobodného rádia.

Já diskutuju jenom věcně, teď třeba k tomu názvosloví.
Dezolát odkazuje na něco zakonzervovaného, zastaralého, co se rozpadá. Ke konzervativním hodnotám se hlásím a to, že se rozpadají, je fakt.
Libtard je zkratka z liberálního retarda, což taky víceméně sedí. Bláhový snílek, který je pro ušlechtilé ideály připravený popřít realitu.
Reagovat
Krisboy
Já jsem vždycky myslel, že dezolát se vztahuje k obsahu mozku. Jako třeba účastníci demonstrací Česko na prvním místě v ruských barvách.
Reagovat
elsky
Oba názvy se vztahují k obsahu mozku, míra vzájemného respektu bude +- stejná smile
Reagovat
Krisboy
Nebo lidé, kteří věří, že Rusko na Ukrajině chrání nebo snad dokonce osvobozuje ruskojazyčné obyvatele. K tomu je skutečně potřeba mít místo mozku piliny.
Reagovat
Krisboy
Nebo Ilonka Čáková, která tvrdí zaručené informace, že letadlo DPD, které nemohlo přistát kvůli špatnému počasí, shazuje na Brno covid smile

To jsou tři příklady typických dezolátů.
Reagovat
turista
Dezolát byl původně myšlen jako označení člověka, který nemá zuby, nemá práci, je líný, nestará se o své zdraví, nemá sociální zázemí a až nakonec nemá ty správné politické názory. Doslovně tzv. člověk v dezolátním stavu. To jak je to podáváno dnes je už nikoliv označení, ale politicky zabarvená nadávka.
Reagovat
elsky
No jo, na tom území ideály narazily na realitu smile.
Reagovat
elsky
To je ruská propaganda, ale že je Ukrajina v současných hranicích rozpolcená země, je holý fakt.
Reagovat
HolyMotors
To je v pořádku, popírání válečných zločinů je trestný čin. To snad i takový dezolát jako ty ví..
Reagovat
elsky
Je to tak, myslím, že se Skálou zpochybňovali Katyň. Jako že to všechno mohlo být i jinak.
To bylo hodně nevkusné a režim toho využil. Kdyby se bavili o ruských zajatcích, kterých Němci nechali pochcípat statisíce, tak se nic neděje, ale protože šlo o ruský zločin, spravedlnost zasáhla.
Jinak ovšem práce s podobnými fakty- zločiny ze současného konfliktu je v našich oficiálních médiích naprosto zoufalá. Nechápu, jak to může někdo vůbec brát vážně.
Reagovat
HolyMotors
Jakože kdyby tvrdili, že Němci žádné ruské zajatce pochcipat vůbec nenechali, že to bylo celé trochu jinak? Tak by spravedlnost nezasahla. To je samozřejmě spekulace opírajicí se o údajnou rusofobii, ehm, koho? Společnosti, spravedlnosti, politiků? Bizár pritazeny za vlasy, zasáhla by zrovnatak, věřím.
Jinak tu zoufalou práci a klidně příklad jejího opaku bych docela rád viděl, když máš potřebu takhle silných tvrzení.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně Amazonka nevadila, po jejích podobných prohlášeních myslím, že je teochu mimo. A objetí, by kdyby prohrála, myslím nebylosmile
Reagovat
turista
Jirka Lehecka porazil Monfilse. Velká gratulace! Novak Djokovič splnil povinnost. Ale porazit toho challengeristu a teenagera byla sisyfovská práce. Kde se bere taková kvalita i hráče, který odehrál teprve 8 zápasů na hlavním okruhu?
Reagovat
Marduch
Může za to kurtsmile
"Nebylo to snadné. Upřímně, tenhle kurt je pravděpodobně nejpomalejší, na kterém jsem kdy hrál. Stejně tak podmínky byly nejpomalejší. Nemohl jsem zakončit žádný míček," hodnotil 35letý Djokovič."
Reagovat
turista
Novak ale na pomalých kurtech hrát umí. Foro Italico je taky pomalé a vyhrál tam 6x titul. Spíš mě překvapuje to že takový bažant tady porazil Wawrinku a Djokovič musel výhru nad ním doslova vydřít.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zvykej sismile A RG o moc rychlejší nebude.smile
Reagovat
turista
To opravdu nebude. Ale to už bude Novak rozehraný. Pomalá antuka mu nikdy nevadila. A takovýto zápas mu může paradoxně více pomoci než kdyby mladíka smázl ve dvou setech.
Reagovat
Marduch
"Můžu děkovat soupeři, že nechal vyhrát dědu". Nechal se slyšet Djokovič.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Prostě mladej měl uznání smile Ale na RG se s ním nikdo mazat nebude...
Reagovat
turista
Djokovič to myslel z legrace. V zápase dřel jako blázen aby ho vyhrál. Takže se spíš Nole babral s tím mladíkem, který mu nedal ani míč zadarmo. Na RG se s ním nikdo nikdy nebabral. Přesto ho 2x Djokovič vyhrál v éře Nadala.
Reagovat
Patik
Ti mladí sa vždy hecnú proti hráčom big3..pravdepodobne už podobne dobrý výkon nezopakuje a vráti sa na úroveň challengeristu.
Reagovat
turista
Je to možný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist