Letošní sezona na ATP, část IV. Murray získal druhé olympijské zlato, Wawrinka vyhrál US Open

15. 12. 2016, 16:55
Stalo se... 13
Andy Murray se zapsal do tenisové historie. Jako první tenista získal ve dvouhře dvě zlaté medaile z olympijských her a zároveň se mu jako prvnímu v historii podařilo zlatou medaili obhájit. Na druhý letošní grandslamový titul však nedosáhl. Na letošním US Open kraloval švýcarský tenista Stan Wawrinka.

Tenisté mohli ještě v červenci zamířit zpět na antukové dvorce. Antukovému turnaji v německém Hamburku dal přednost Martin Kližan. A slovenský tenista se rozhodl správně. V Hamburku si totiž po výhře nad Pablem Cuevasem zajistil svůj druhý letošní a celkově pátý titul.

Kližan si pro svůj druhý letošní titul došel ve velkém stylu. Nasazená sedmička dominovala ve všech pěti utkáních. Slovák si postupně poradil s Igorem Sijslingem, Louisem Wesselsem, Danielem Gimenem-Traverem, Stephanem Robertem i vítězem dvou letošních titulů Pablem Cuevasem. Kližan si tak udržel finálovou neporazitelnost.

"Vůbec jsem nečekal, že bych mohl turnaj vyhrát. Je to paráda. Jsem šťastný, že mé jméno bude viset vedle naší tenisové legendy Miroslava Mečíře, který tento turnaj také vyhrál," radoval se Kližan.

I Cuevas měl průběh turnaje pod kontrolou. Beze ztráty setu přehrál Floriana Mayera, Thiaga Monteira, Paula-Henriho Mathieua a Renza Oliva. Uruguayec se probojoval už do svého čtvrtého finále v letošním roce. V prvních dvou uspěl, v tom minulém v Nottinghamu a v Hamburku titul nezískal.

Svou premiéru v hlavní soutěži turnaje ATP si v kvalifikaci vybojoval Jan Šátral. Český tenista potrápil v prvním kole šestého nasazeného Nicolase Almagra, nakonec ale ve třech setech padl.

• ATP 500 HAMBURK •
Německo, antuka, 1,514.495 eur
Finále:
Kližan (7-SR) - Cuevas (3-Urug.) 6-1 6-4
Česká účast:
Šátral - 1. kolo


Na antuce ve švédském Bastadu kraloval Albert Ramos
. V ryze španělském finále přehrál krajana Fernanda Verdaska a získal svůj premiérový titul na okruhu ATP Tour.

Ramos měl jako turnajová trojka v prvním kole volný los. Kromě čtvrtfinálového duelu s Andreou Arnaboldim, v němž si italský tenista vynutil tři sady, stačily Ramosovi v ostatních utkáních proti Robertovi Carballesovi, Davidovi Ferrerovi i Fernandovi Verdaskovi sety jen dva.

"Nebylo to vůbec nic snadného. Ve druhém setu, když jsem šel podávat na zisk titulu, jsem hodně znervózněl. Řekl bych ale, že je to normální a stává se to celkem běžně. Jsem rád, že ta krize rychle přešla a já se pak vrátil zpět ke své hře a dovedl zápas do vítězného konce," konstatoval po utkání Ramos.

Verdasco byl absolutně suverénní. Španěl ztratil během cesty do finále ve čtyřech zápasech jen 17 gamů: Henri Laaksonen (5), Albert Montañes (5), Facundo Bagnis (3) a Gastao Elias (4). Přesto ani podruhé v Bastadu neuspěl. Stejně jako v roce 2013 finále prohrál.

• ATP 250 BASTAD •
Švédsko, antuka, 520.070 eur
Finále:
Ramos (3-Šp.) - Verdasco (5-Šp.) 6-3 6-4


Rozloučení s travnatým povrchem mohli tenisté absolvovat v americkém Newportu. Na třetí pokus ve finále uspěl Ivo Karlovič. Předloni i loni skončil ve finále. Tentokrát se to Chorvatovi povedlo, když ve finále udolal Gillese Müllera a získal celkově svůj sedmý kariérní titul.

Karlovičovi utekl titul z Newportu vždy o kousek. Letos už se ale zadařilo. Chorvatský obr udolal Franka Dancevice, Marca Chiudinelliho, Marcose Baghdatise i Gillese Müllera, proti němuž musel odvracet tři mečboly a zvítězil až 14-12 v závěrečném tie-breaku.

"Jsem moc rád, že jsem to konečně dokázal prolomit. Dvakrát jsem tu ve finále prohrál, ale teď se mi to podařilo. Jsem šťastný," radoval se po triumfu Karlovič. "Byl to úžasný zápas, ve kterém jsme oba nechali maximum. Soupeř měl mečboly, které jsem dokázal odvrátit, a o to víc jsem rád, že jsem vyhrál."

Müller přehrál Viktora Estrellu, Adriana Mannarina i Donalda Younga a postoupil do svého pátého finále na okruhu ATP. Ani v něm však neuspěl, přestože byl hodně blízko. Ani jeden ze tří mečbolů ale nevyužil a opět odešel jako poražený.

"Měl jsem mečboly a byl jsem blízko vítězství, ale bohužel to nestačilo, chyběl poslední krok. Je těžké prohrát takový zápas," konstatoval po utkání poražený Müller. "Ivo hrál dobře. V důležitých okamžicích vždy přišel s nějakým skvělým úderem, což byl asi klíč. Zvládnul ty klíčové momenty lépe než já a díky tomu vyhrál."

Loňský vítěz domácí Rajeev Ram skončil už ve druhém kole na raketě sedmého nasazeného Dudiho Sely z Izraele.

• ATP 250 NEWPORT •
USA, tráva, 577.860 dolarů
Finále:
Karlovič (2-Chorv.) - Müller (3-Luc.) 6-7(2) 7-6(5) 7-6(12)


Pro svou nejcennější trofej si došel na turnaji ATP 500 ve Washingtonu Gaël Monfils
. Proti svému finálovému soupeři Ivovi Karlovičovi odvrátil ve finále mečbol a poprvé ovládl podnik série ATP 500.

Monfils potvrzoval celý turnaj roli jednoho z adeptů na titul. Snadno si poradil s Yen-Hsun Luem, Bornou Čoričem, Samem Querreym a Alexanderem Zverevem. První problémy měl až v boji o titul. Proti Ivovi Karlovičovi musel odvracet mečbol a své 25. finále nakonec přetavil v 6. titul.

"Je to pro mě velká pocta, tenhle turnaj pro mě moc znamená. Když jsem sem přijel poprvé, viděl jsem velká jména - Arthur Ashe, Yannick Noah, kteří tu zvítězili. Vždycky jsem si říkal, že bych byl moc rád, kdyby moje jméno bylo vedle jejich. Oni jsou tenisovými legendami a já jsem šťastný, že jsem se alespoň na tomto turnaji dostal na jejich úroveň," řekl Monfils.

"Dnes to byla velká bitva, ale i ty máš za sebou skvělý týden," řekl Monfils směrem k dvoumetrovému Karlovičovi.

Karlovičovi se tak nepovedlo navázat na titul z minulého týdne z Newportu. Přitom Chorvat neztratil v průběhu turnaje jediný set, když postupně přehrál Briana Bakera, Bernarda Tomice, Jacka Socka a Steva Johnsona.

"Vždycky je tu další rok, takže věřím, že se sem za rok znovu vrátím," prohlásil nejstarší hráč v Top 100 Karlovič.

• ATP 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 1,877.705 dolarů
Finále:
Monfils (2-Fr.) - Karlovič (13-Chorv.) 5-7 7-6(6) 6-4


Teprve pro svůj první titul si ve 34 letech došel na antuce v Kitzbühelu Paolo Lorenzi
. Ital ve finále přehrál Nikoloze Basilašviliho a stal se nejstarším premiérovým vítězem turnaje na okruhu ATP.

A Lorenziho čekalo v cestě za premiérovým titulem několik zkoušek. Nejprve si snadno poradil s Robertem Carballesem. Už ve čtvrtfinále měl ale namále s Janem-Lennardem Struffem, v semifinále vydřel vítězství ve dvou tie-breacích nad Geraldem Melzerem a v boji o titul proti Nikolozovi Basilašvilimu dominoval.

"Byl to fantastický týden. Dnes jsem hrál opravdu dobře a se svým výkonem nemohu být spokojenější," radoval se Lorenzi. "Soupeř hrál také dobře, navíc je mladý a má ještě spoustu času nějaký turnaj vyhrát."

Basilašvili zažil v Kitzbühelu také velkou premiéru, poprvé v kariéře postoupil do finále. Gruzínec vyřadil Lukáše Rosola, Igora Sijslinga, Adama Pavláska, Dušana Lajoviče, až ve finále ho zastavil Paolo Lorenzi.

Basilašvili byl katem obou českých tenistů. V prvním kole na něj nestačil Lukáš Rosol. Ve čtvrtfinále mu podlehl i Adam Pavlásek.

I tak může Pavlásek hodnotit turnaj jako povedený. Poprvé v kariéře se po výhrách nad Maximem Gonzálezem a třetím nasazeným Marcelem Granollersem probojoval do čtvrtfinále turnaje ATP.

Svůj úvodní zápas nezvládl loňský vítěz Philipp Kohlschreiber. Nad síly Němce byl už ve druhém kole ruský talent Karen Chačanov. Ve druhém kole překvapivě skončil i nejvýše nasazený Dominic Thiem. Domácí hvězdu poslal balit jeho krajan Jürgen Melzer.

• ATP 250 KITZBÜHEL •
Rakousko, antuka, 520.070 eur
Finále:
Lorenzi (4-It.) - Basilašvili (Gruz.) 6-3 6-4
Česká účast:
Pavlásek - čtvrtfinále
Rosol - 1. kolo


Ve švýcarském Gstaadu získal svou premiérovou antukovou trofej španělský tenista Feliciano López
. Španěla nedokázal zastavit ani překvapivý finalista Robin Haase z Nizozemska.

Lópeze prověřilo hned několik soupeřů: Jan Mertl, Elias Ymer, Dustin Brown a ve finále Robin Haase. Přestože tři ze čtyř utkání zvládl Španěl ve dvou setech, ani jeden zápas nebyl jednoznačný.

"Jsem rád, že se mi tu konečně podařilo vyhrát. Už je to dlouho, co jsem si tu zahrál ve finále poprvé. Tohle je příjemný turnaj, na který se vždy moc rád vracím," řekl López.

Haase byl překvapivým finalistou. Nizozemec využil výpadku favoritů. Nejdříve přehrál ve třech setech krajana Thiema De Bakkera. Další ztrátu setu nedopustil proti Horaciovi Zeballosovi, Thiagovi Monteirovi ani Paulovi-Henrimu Mathieuovi. Haase nakonec ale ani ve druhém gstaadském finále neuspěl.

Své první výhry v hlavní soutěži turnaje ATP se v Gstaadu dočkal Jan Mertl. Český tenista nejprve zvládl kvalifikaci a uspěl i v hlavní soutěži, kde v prvním kole přehrál v bitvě kvalifikantů Yanna Martiho.

• ATP 250 GSTAAD •
Švýcarsko, antuka, 520.070 eur
Finále:
F. López (1-Šp.) - Haase (Niz.) 6-4 7-5
Česká účast:
Mertl - 2. kolo


Ze čtvrtého titulu na antuce se radoval v chorvatském Umagu Fabio Fognini
. Ital tak po výhře nad překvapením turnaje Andrejem Martinem potvrdil, že na antuce se mu daří nejvíce, na jiném povrchu totiž nikdy turnaj nevyhrál.

Fognini ovládl turnaj ve velkém stylu, i když nenarazil ani na jednoho nasazeného hráče. Jeden set sice v průběhu ztratil, jinak ale dominoval a přemožitele nenašel v Renzovi Olivovi, Damirovi Džumhurovi, Gastaovi Eliasovi ani Andrejovi Martinovi a ukončil tak dvouleté čekání na další titul.

"Byl to skvělý týden. Titul pro mě moc znamená, jsem šťastný," uvedl Fognini. "Soupeř neměl co ztratit, já byl naopak v roli favorita a očekávala se ode mě výhra," dodal.

Finálová účast Martina byla velkým překvapením. Slovák porazil Sergeje Stachovského i krajana Martina Kližana a poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP. Nezůstal však jen u toho, vzápětí vyřadil i Joaa Sousu a Carlose Berlocqa a rázem měl šanci rovnou získat premiérový titul.

Slováka však ve finále zastavil favorizovaný Fabio Fognini. Nicméně Martin se díky finálové účasti v chorvatské metropoli poprvé prodral do elitní stovky žebříčku.

"Teď jsem samozřejmě zklamaný, že jsem nevyhrál. Ale vím, že si brzy uvědomím, co jsem tento týden dokázal. Byla to pro mě skvělá zkušenost," řekl Martin.

Do bojů se zapojil i Jiří Veselý. Rodák z Příbrami v prvním kole smetl kvalifikanta Michaela Linzera. Dobře rozehraný měl i duel druhého kola s Carlosem Berlocqem, po sedmi prohraných gamech v řadě ale utkání kvůli problémům s levým prsním svalem skrečoval.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 520.070 eur
Finále:
Fognini (4-It.) - Martin (SR) 6-4 6-1
Česká účast:
Veselý - 2. kolo


Svůj jubilejní 30. titul z turnajů série Masters získal v kanadském Torontu Novak Djokovič
. Světová jednička si dala po brzkém vyřazení ve Wimbledonu delší pauzu a ta se Srbovi vyplatila. Ve finále porazil letos již popáté Keie Nišikoriho.

Djokovič neztratil v pěti utkáních jediný set a došel si pro svůj čtvrtý titul na turnaji zvaném Rogers Cup. Recept na hru Srba nenašli Gilles Müller, Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, Gaël Monfils ani Kei Nišikori.

"Nejlepší výkony jsem podal v semifinále a ve finále, tedy v tu nejlepší možnou chvíli," řekl po zápase Djokovič.

Nišikori hrál finále turnaje Masters i letos v Miami, ani tam ale světovou jedničku nedokázal porazit a na první titul z Masters stále nedosáhl. Rovněž Japonec neměl během turnaje žádné větší problémy. Postupně přehrál Dennise Novikova, Rajeeva Rama, Grigora Dimitrova a v semifinále vyřadil i Stana Wawrinku.

"Myslím, že dnes hrál Novak skvěle. Já potřebuji více zkušeností s takovými zápasy, i tak to byl skvělý týden," uvedl Nišikori. "Letos jsem si podruhé zahrál finále turnaje Masters. Věřím, že jednou přeberu trofej pro vítěze já," dodal.

Z českých tenistů došel nejdále Tomáš Berdych. Nasazená pětka se ale výrazně trápila proti Bornovi Čoričovi i Ryanovi Harrisonovi. Ve čtvrtfinále Berdych letos již počtvrté nestačil na Novaka Djokoviče.

O kolo dříve zastavil Djokovič i druhého českého zástupce Radka Štěpánka. Ten znovu úspěšně absolvoval kvalifikaci, v prvním kole smetl Benoita Paireho a zvládl i těsný duel s Peterem Polanskym.

Pořadatelé turnaje Rogers Cup se letos museli obejít bez několika tenisových hvězd. Účast odřekli Roger Federer s Rafaelem Nadalem i čerstvý wimbledonský vítěz a obhájce titulu Andy Murray.

Roger Federer navíc v průběhu turnaje přišel se smutnou zprávou pro tenisové fanoušky. Švýcar se po únorové operaci kolene stále zotavoval a necítil se na zátěž připravený. Proto na konci července oznámil, že po zbytek sezony hrát nebude a plně se zaměří na přípravu na příští sezonu.

• ATP MASTERS TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 4,691.730 dolarů
Finále:
Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (3-Jap.) 6-3 7-5
Česká účast:
Berdych - čtvrtfinále
Štěpánek - 3. kolo


Na měsíc srpen se těšil snad každý tenista. Přesto účast na letošním vrcholu sezony - olympijských hrách v Rio de Janeiru odřekli například Tomáš Berdych, Stan Wawrinka, Jiří Veselý, Alexander Zverev, Dominic Thiem i zraněný Roger Federer. Důvodů bylo více (obavy z viru Zika, zdravotní problémy atd.).

Historického úspěchu dosáhl Andy Murray. Britský tenista jako první v historii obhájil zlatou olympijskou medaili, kterou získal před čtyřmi lety na domácí půdě v Londýně, a zároveň získal jako první tenista v historii dvě zlata ve dvouhře. Letos v brazilském Rio de Janeiru udolal ve finále Juana Martína Del Potra.

Murray měl přitom během olympijského turnaje hned dvakrát namále. V úvodních dvou zápasech sice smetl Viktora Troického i Juana Mónaka, ve třetím kole ale prohrával s Fabiem Fogninim už 0-3 ve třetím setu. Brit se nakonec probral a duel s Italem otočil.

Komplikace měl ale i ve čtvrtfinálovém souboji se Stevem Johnsonem, jehož udolal až v závěrečném tie-breaku. V semifinále ztratil proti Nišikorimu jen pět gamů a zajistil si boj o zlatou medaili, který se hraje na tři vítězné sety. V tom přehrál Juana Martína Del Potra a podruhé v kariéře získal zlatou medaili.

"Tohle byl určitě jeden z nejtěžších zápasů, které jsem o velký titul musel odehrát," uvedl Murray. Brit ocenil, na jakou úroveň se Argentinec po opakovaných operacích zápěstí vrátil. "Zaslouží si za to velké uznání a měl by být velmi hrdý, protože to není jednoduché," řekl na jeho adresu.

Právě na olympijských hrách Del Potro definitivně potvrdil, že se s ním musí opět počítat. Hned v prvním kole vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviče, vzápětí si poradil i s Joaem Sousou, Tarem Danielem, Robertem Bautistou a v semifinálové bitvě vyřadil Rafaela Nadala.

Ve finále však na obhájce zlaté medaile Andyho Murrayho nestačil, prohrál s ním ve čtyřech setech. I tak Argentinec vylepšil výsledek z Londýna, kde před čtyřmi lety získal bronz.

"Na kurtu jsem nechal úplně všechno. Byl jsem neskutečně unavený. Diváci mi pomohli, abych bojoval až do konce. Byl jsem blízko zlaté medaile, ale když se podívám na stříbro, které jsem tu vybojoval, cítím se šťastně," řekl Del Potro. "Andy hrál skvěle v klíčových momentech, je to velký šampion," dodal.

Medailisté letošních olympijských her

Bronzovou medaili vybojoval Kei Nišikori. Japonec přehrál v boji o bronz olympijského vítěze z Pekingu Rafaela Nadala a ukončil tak Španělovu olympijskou neporazitelnost.

"Bylo těžké se zkoncentrovat po včerejší semifinálové porážce. Ale povedlo se mi to a začal jsem dobře. Jenže Rafa pak hrál skvělý tenis a já měl problém zápas ukončit. Jsem šťastný, že jsem se ve třetím setu vzpamatoval a získal pro Japonsko medaili," řekl Nišikori.

Jediný český zástupce ve dvouhře Lukáš Rosol si svou premiéru na olympijských hrách vítězným zápasem neosladil. Český tenista ztratil vedení proti Benoitovi Pairemu a olympijský turnaj pro něj skončil už v prvním kole.

Už před semifinálovým utkání ve dvouhře získal Rafael Nadal medaili ve čtyřhře. V ní totiž s krajanem Marcem Lópezem vybojovali pro Španělsko zlatou medaili, když si ve finále poradili s rumunským párem Florin Mergea/Horia Tecau.

"Je to úžasný moment a jsem velmi rád, že ho mohu sdílet s jedním z mých nejlepších kamarádů. Dlouho jsem nehrál, pořád jsem zvažoval, jestli vůbec tady v Riu nastoupím a nakonec tu stojím s medailí na krku. Je to neuvěřitelný pocit, jsem teď plný emocí, které snad ani nedovedu vyjádřit," radoval se po vítězství Nadal.

Zlatí medailisté Rafael Nadal a Marc López

Bronzové medaile získali Jack Sock a Steve Johnson. Američané hladce přehráli v boji o bronz kanadské duo Daniel Nestor/Vasek Pospisil.

O úspěch se pokoušel i český pár Radek Štěpánek/Lukáš Rosol. Češi však skončili už v prvním kole, když nestačili na Roberta Bautistu s Davidem Ferrerem. Stejně dopadli i světové jedničky Pierre-Hugues Herbert s Nicolasem Mahutem.

Česká republika si odvezla další medaili (bronz získala ve dvouhře Petra Kvitová a Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou v deblu) ještě ze smíšené čtyřhry. O třetí bronzovou medaili se postarali Radek ŠtěpánekLucií Hradeckou, kteří si poradili s indickou dvojicí Sania Mirzaová/Rohan Bopanna.

Bronzoví medailisté Radek Štěpánek a Lucie Hradecká

"Nám to zní jako zlato! Máme sice bronz, ale cítíme se úplně zlatě," poskakoval Štěpánek radostí před novináři. "Končit turnaj vítězstvím je docela dobrý, ne?" smála se Hradecká a Štěpánek dodal: "Já si nestěžuju. Nemám s tím problém."

O zlaté medaile z mixu si to rozdaly dva americké páry. Vynikající deblistka Bethanie Matteková-Sandsová triumfovala s Jackem Sockem, když ve finále přehráli v super tie-breaku Venus WilliamsovouRajeevem Ramem.

• OLYMPIJSKÉ HRY •
Rio de Janeiro, Brazílie, tv. povrch
Dvouhra
Zlato: Andy Murray (Brit.)
Stříbro: Juan Martín Del Potro (Arg.)
Bronz: Kei Nišikori (Jap.)
Čtyřhra
Zlato: M. López/Nadal (Šp.)
Stříbro: Mergea/Tecau (Rum.)
Bronz: Johnson/Sock (USA)
Smíšená čtyřhra
Zlato: Matteková-Sandsová/Sock (USA)
Stříbro: V. Williamsová/Ram (USA)
Bronz: Hradecká/Štěpánek (ČR)


Někteří tenisté dali před olympijskými hrami přednost klasickým turnajům. Svůj druhý titul na okruhu ATP získal na turnaji v Atlantě jednadvacetiletý Australan Nick Kyrgios, jenž ve finále zastavil trojnásobného obhájce titulu Johna Isnera.

Druhý nasazený Kyrgios odehrál čtyři náročné zápasy. V cestě za svým druhým titulem vyřadil Jareda Donaldsona, Fernanda Verdaska, Jošihita Nišioku a nejvýše nasazeného Johna Isnera.

"Věděl jsem, že mám šanci, ale že utkání to bude od začátku těžké. Rozhodlo pár míčů. Ze začátku turnaje jsem nehrál tak dobře, nejlepší tenis jsem si schoval na finále," řekl Kyrgios.

Největší favorit na titul Isner si poradil s Adrianem Mannarinem, Taylorem Fritzem a Reillym Opelkou. Ve finále však jeho série patnácti vítězných zápasů v Atlantě skončila. Poprvé za čtyři poslední ročníky našel Američan přemožitele. Nad jeho síly byl Nick Kyrgios.

"Turnaj hodnotím kladně. Po roce jsem se znovu probojoval do finále. Samozřejmě mě mrzí, že jsem nevyhrál, tenhle turnaj miluji. Ale zaměřím se v tréninku na pár věcí a určitě budu v budoucnu tak těsné zápasy vyhrávat," uvedl Isner.

Překvapivými semifinalisty byli domácí divoká karta a až 837. hráč světa Reilly Opelka a Japonec Jošihito Nišioka. Pro oba tenisty se jednalo o první semifinálovou účast na okruhu ATP.

• ATP 250 ATLANTA •
USA, tv. povrch, 693.425 dolarů
Finále:
Kyrgios (2-Austr.) - Isner (1-USA) 7-6(3) 7-6(4)


Na svůj nedávný titul z Newportu navázal v mexickém Los Cabos na tamním podniku ATP 250 chorvatský tenista Ivo Karlovič
, když ve finálové bitvě zkušeností porazil Feliciana Lópeze.

Karlovič musel do tří setů už v utkání druhého kola proti Mischovi Zverevovi. Ve čtvrtfinálovém zápase s Marcelem Granollersem musel vývoj utkání dokonce otáčet. Nejméně práce měl Chorvat v semifinále, když po druhém setu zápas vzdal Dušan Lajovič. Ani v boji o titul proti Felicianovi Lópezovi neměl Karlovič větší komplikace.

"Na začátku to bylo hodně těžké, soupeř hrál výborně. Na konci první sady jsem měl trochu štěstí, ale vyhraný první set mi dodal potřebné sebevědomí do zbytku zápasu," hodnotil utkání Karlovič.

I favorizovaný López postupoval turnajem zpočátku vcelku hladce. Nejdříve vyřadil Reillyho Opelku a Juliena Benneteaua. V semifinále s krajanem Pablem Carreñem už musel pořádně zabrat, aby nepříznivý stav utkání otočil ve svůj prospěch. Španěl však nakonec po čtrnácti dnech další titul nezískal, nad jeho síly byl Ivo Karlovič.

"Myslel jsem si, že to zvládnu, ale v tie-breaku jsem udělal pár chyb a nedařilo se mi pak ani ve druhé sadě. Dvakrát jsem přišel o podání a Ivo vám moc šancí na svém servisu nedá," řekl López.

• ATP 250 LOS CABOS •
Mexiko, tv. povrch, 808.995 dolarů
Finále:
Karlovič (3-Chorv.) - F. López (1-Šp.) 7-6(5) 6-2


Hned své premiérové finále na turnaji Masters přetavil chorvatský tenista Marin Čilič v Cincinnati v první titul z turnajů série Masters. Dvanáctý nasazený ve finále vyzrál na rozjetého Andyho Murrayho.

Čilič přehrál Fernanda Verdaska, udolal Tomáš Berdycha, ve čtvrtfinále mu zápas vzdal Borna Čorič a v semifinále otočil duel s Grigorem Dimitrovem. Uspěl i ve svém prvním finále na Masters proti Andymu Murraymu a ukončil jeho sérii 22 vítězství.

"Velké poděkování patří mému týmu. Dokázali jsme poprvé postoupit do semifinále turnaje Masters a nakonec dojít k titulu. Je to pro mě výjimečné, obzvlášť teď krátce před US Open. Doufám, že v této formě budu pokračovat dál," řekl Čilič.

V Cincinnati letos nehrál obhájce titulu Roger Federer, který se zotavoval po operaci kolene. Z turnaje se omluvil i loňský finalista Novak Djokovič, jenž podnik v Cincinnati nikdy nevyhrál. Srb tak přišel o možnost získat Golden Masters (vyhrát všechny turnaje série Masters v kariéře).

Roli nasazené jedničky tudíž plnil Murray. A Britovi se dařilo. Beze ztráty setu si poradil s Juanem Mónakem, Kevinem Andersonem, Bernardem Tomicem i Milosem Raonicem. Na Marina Čiliče ale recept nenašel a poprvé po 22 zápasech našel přemožitele.

"Gratuluju Marinovi k první tisícovce, skvělá práce. Mě to dnes nevyšlo, asi toho na mě bylo za poslední dobu hodně. Ale doufám, že si odpočinu a zase budu pokračovat na vítězné vlně," uvedl Brit.

Tomáš Berdych skončil už ve třetím kole, v němž nestačil na pozdějšího vítěze Marina Čiliče. Ve druhém kole s Marcelem Granollersem alespoň pomstil kvalifikanta Jiřího Veselého, který vypadl se Španělem už v úvodním utkání.

• ATP MASTERS CINCINNATI •
USA, tv. povrch, 5,004.505 dolarů
Finále:
Čilič (12-Chorv.) - A. Murray (1-Brit.) 6-4 7-5
Česká účast:
Berdych - 3. kolo
Veselý - 1. kolo


Během poslední generálky na US Open se ve Winston-Salemu dařilo nejvíce Pablovi Carreñovi
. Španěl vyhrál finálovou bitvu s favorizovaným Robertem Bautistou a mohl slavit první titul z turnajů ATP.

První čtyři zápasy zvládl Carreño beze ztráty setu. Šestnáctý nasazený postupně vyřadil Jana-Lennarda Struffa, Pabla Cuevase, Andreje Kuzněcova a Johna Millmana. Ve finále se nadřel podstatně více, s krajanem Robertem Bautistou prohrál první set v tie-breaku, ale nakonec vývoj utkání otočil.

"Tohle je úžasné. Tohle je můj první titul na turnaji ATP a je to úžasný pocit. Dlouho jsem tvrdě trénoval, abych tady mohl teď stát a užívat si tenhle okamžik," řekl šťastný Carreño. "Dnes to byl těžký zápas. Vždy, když hrajete proti Robertovi, tak musíte hodně bojovat. Jsem moc rád, že jsem ho porazil."

Druhého nasazeného Bautistu nedostal do tří setů jen jeho čtvrtfinálový soupeř Yen-Hsun Lu. Zbylá utkání Španěla s Aljazem Bedenem, Marcosem Baghdatisem a Viktorem Troickým už tak jednoznačná nebyla.

Po měsíci vyhrál první zápas v hlavní soutěži Jiří Veselý. Stejně jako na červencovém turnaji v Umagu však český tenista osmifinálové utkání nedohrál.

Nejprve si poradil s Timem Van Rijthovenem a následně i s obhájcem titulu Kevinem Andersonem. Utkání proti Andrejovi Kuzněcovovi měl dobře rozehrané. Vedl už 4-0, jenže rodáka z Příbrami opět začaly trápit zdravotní problémy (tentokrát loket) a za stavu 5-5 zápas skrečoval.

Po třech měsících si výhru v hlavní soutěži turnaje ATP užil Lukáš Rosol, když zvládl třísetový duel s Viktorem Estrellou. Proti favorizovanému Stevovi Johnsonovi ale ve druhém kole nepřekvapil.

• ATP 250 WINSTON-SALEM •
USA, tv. povrch, 720.940 dolarů
Finále:
Carreño (16-Šp.) - Bautista (2-Šp.) 6-7(6) 7-6(1) 6-4
Česká účast:
Veselý - 3. kolo
Rosol - 2. kolo


Jedna sezona = jeden grandslamový titul. Takovou bilanci si drží od roku 2014 Stan Wawrinka. Švýcarský tenista se dočkal třetího grandslamového vavřínu na letošním US Open, kde ve finále stejně jako loni na French Open porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Wawrinka si každoročně od roku 2014 vždy došel alespoň pro jeden grandslamový titul. Po letošním vítězství na US Open už mu chybí jen triumf na wimbledonské trávě.

Přitom Švýcar byl blízko vyřazení. Set neztratil s Fernandem Verdaskem ani Alessandrem Giannessim. Ve třetím kole však musel likvidovat mečbol proti Danielovi Evansovi.

Wawrinka se následně zkoncentroval a přehrál Ilju Marčenka, stříbrného medailistu z letošních olympijských her Juana Martína Del Potra, Keie Nišikoriho a ve finále obhájce titulu Novaka Djokoviče.

"I když jsem prohrál první set, tak už od chvíle, co jsem vyrovnal na 5-5, jsem si začal věřit a více diktovat hru," komentoval Wawrinka. "Na kurtu jsem nechal všechno. Jsem totálně vyčerpaný, bylo to fyzicky velmi náročné utkání. Po těch dvou týdnech jsem zcela bez energie," přiznal Švýcar.

"Nejdříve musím pogratulovat Novakovi. Jsi skvělý šampion i člověk a díky tobě jsem tady," řekl při předávání cen Wawrinka, který od roku 2014 vyhrál už jedenáct finálových zápasů v řadě. "Přijel jsem sem bez cíle vyhrát turnaj, ale šel jsem zápas po zápasu a teď jsem plný emocí. Ani nevím, co se děje."

Djokovičova cesta turnajem byla přinejmenším kuriózní. Srb si ve čtyřech setech poradil s Jerzym Janowiczem, k utkání druhého kola nenastoupi Jiří Veselý, jehož trápilo zranění předloktí, ve třetím kole mu po šesti gamech zápas vzdal Michajl Južnyj.

Vzápětí Srb dominoval proti Kyleovi Edmundovi a ve čtvrtfinále přišla další skreč, zápas vzdal po dvou sadách Jo-Wilfried Tsonga. Světovou jedničku nezastavil ve svém prvním grandslamovém semifinále ani Gaël Monfils.

Djokovič však nakonec třináctý grandslamový vavřín nezískal. Ve finále začal skvěle a vše nasvědčovalo tomu, že si jde pro další titul. Po prohraném prvním setu se ale jeho finálový soupeř Stan Wawrinka oklepal a Srba v grandslamovém finále znovu zdolal.

"Musím Stanovi za jeho výkon pogratulovat, v rozhodujících momentech zápasu byl lepší. Moje úspěšnost proměňování brejkbolů byl strašná. A když neproměníte tolik příležitostí proti hráčům jako je Stan, tak nemáte šanci vyhrát. S výkonem nejsem spokojený, ale vím, že jsem tu nechal všechno," řekl Djokovič.

"Já dnes nebyl v důležitých okamžicích dostatečný klidný a soustředěný. Naopak Stanovi se to povedlo. Byl odvážnější, byl na tom lépe fyzicky i psychicky a proto zaslouženě vyhrál," uznal Djokovič. "Ještě před čtrnácti dny jsem v tohle nedoufal, tehdy bych účast ve finále bral," dodal rodák z Bělehradu.

Jiří Veselý měl problémy už v prvním kole s kvalifikantem Sakethem Mynenim, jehož přehrál v pěti setech. V následujícím utkání měl nastoupit proti Novakovi Djokovičovi, ale kvůli zraněnému předloktí se z turnaje odhlásil.

Svou grandslamovou premiéru si v kvalifikaci vybojoval Jan Šátral. A premiéra to byla úspěšná. Šátral v prvním kole přehrál divokou kartu Mackenzieho McDonalda a ve druhém kole statečně vzdoroval Gaëlovi Monfilsovi.

Naopak už v prvním kole skončil poslední grandslamový turnaj pro Lukáše Rosola a Radka Štěpánka. V souboji s favority prohrál Rosol s Andym Murrayem a Štěpánek nestačil na Gillese Simona.

Poprvé musel turnaj velké čtyřky vynechat Tomáš Berdych. Českou jedničku do New Yorku nepustil akutní zánět slepého střeva.

Deblovou soutěž ovládli Jamie Murray a Bruno Soares. Britsko-brazilský pár si ve finále poradil se španělskou dvojicí Pablo Carreño/Guillermo García-López a slavil druhý grandslamový titul v letošním roce.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 18,162.048 dolarů
Finále:
Wawrinka (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6-7(1) 6-4 7-5 6-3
J. Murray/Soares (4-Brit./Braz.) - Carreño/García-López (Šp.) 6-2 6-3
Česká účast:
Veselý - 2. kolo
Šátral - 2. kolo
Rosol - 1. kolo
Štěpánek - 1. kolo
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

13
Přidat komentář
panzer.dragon
stan je dobrej, doufam že připraví djokera ještě o nějakej ten gs
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
panzer.dragon
Ono je totiz potreba zminit, ze v ere djokovice (2014-2016) si wawra jede svoji mikro eru jednoho gs rocne a jeste stylem, ze pres djokera :) wawra je jedinej hrac co ho nakopne kdyz proti nemu je na gs djoker, to je paradni stav a uplna ingorace djokera jakoze pana neporazitelnyho
Reagovat
Marduch
A proto hlavní topic příští sezony nebude o nikom z bigfour, nýbrž co Wáwra napáchá ve Wimbledonu ://///// :)
Reagovat
FulnekUltras
doufám, že společně s Petrou bez trenek ;)
Reagovat
janek_da
Letos jsem s Wimblem u Wawry skeptický. POchybuju, že Novak dojde do finále
Reagovat
Mayo
Djoker neni a nikdy nebol a nebude neporaziteľný. Djokera na GS porazil aj napr. Querrey atd. Ak Stan vyhra GS, tak je jedno cez koho. Moc mu uz ale neverím pretože uz vyhral GS každý okrem W, kde nato asi nemá. Uz asi nenájde motiváciu ani na tých GS, kazdopadne je to sport a uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
a eště se vystavuje na kurteh ja byh asy lez kanalama samou hambou a stydil byh se podivad do vočí ja se nemam zaco styděd víte
Reagovat
smazaný uživatel
soused ma taky trávu a dycky řiká že ho to nastartuje a pak prej jede jak fredka ale čéra startoval svoje auto nijak dlouho asy mněl malo tý trávi vona tetkonc v zimě moc neroste ani u baráku víte
Reagovat
kada.tom
jojo, s trávou se Andy nastartoval a po zbytek roku byl téměř k nezstavení :-))
Reagovat
Marduch
Proc prezdivas Ivanovi Tráva?
Reagovat
kada.tom
:-D joo, dá se to pojmout jako dvojsmysl :-D
myslel jsem to samozřejmě tak, že počínaje travnatou sezónou Andy načal svoje tažení za postem světové jedničky, byť o tom ještě nevěděl :-D ... i když - když nad tím tak přemýšlím, tak on to nastartoval už v Římě, vlastně za Řím a Paříž získal skoro maximum a pak už následovala úspěšná tráva, léto a podzimu ani nemluvě :-)
Reagovat
smazaný uživatel
podváděd se nemá a hotovo víte
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist