Letošní vizitka: Jiří Veselý

26. 12. 2016, 16:57
Stalo se... 13
Jiří Veselý začal letošní sezonu hodně mizerně. Na prvních sedmi turnajích se dočkal jediné výhry. Chuť si spravil až na antuce a vzápětí ve Wimbledonu, kde došel na grandslamu poprvé v kariéře mezi šestnáct nejlepších tenistů. Vzápětí se rodákovi z Příbrami ale opět přestalo dařit. Proti Francii prohrál v Davis Cupu oba zápasy a další solidní výsledek už nepřidal.
Profily hráčů
Jiří Veselý

Do letošní sezony vstupoval český tenista Jiří Veselý jako 41. hráč žebříčku ATP. Rodák z Příbrami se rozhodl letošní rok odstartovat v Perthu, kde se spolu s Karolínou Plíškovou představil na Hopman Cupu.

Začal vítězně, v prvním utkání udolal domácího veterána Lleytona Hewitta, vzápětí však nestačil na Alexandera Dolgopolova a Jacka Socka. Český tým do finále nepostoupil.

Ostrý start na turnajích ATP českému tenistovi nevyšel. V Aucklandu vypadl už v prvním kole, v němž ho přehrál Roberto Bautista. Veselý se tak k obhajobě loňského titulu ani trochu nepřiblížil a propadl se v žebříčku na 50. pozici.

Na prvním grandslamovém podniku Australian Open nevyhrál Veselý nikdy v kariéře jediný zápas. A první výhry se nedočkal ani letos. V prvním kole překvapivě nestačil na kvalifikanta Renza Oliva, tehdy až 174. hráče světového žebříčku.

Po účasti v Melbourne se Veselý rozhodl ukončit spolupráci se svým trenérem Tomášem Krupou, která trvala necelé tři měsíce.

"Po Australian Open jsme si s Jirkou sedli a dohodli se, že spolupráci ukončíme," uvedl v prohlášení pro ČTK Krupa, bývalý kouč Tomáše Berdycha. Veselý rozchod potvrdil. "Pracovně jsme neměli žádný problém, ale nerozuměli jsme si mimo kurt. A to je při dlouhých společných pobytech důležité," vysvětlil tenista.

Jiří Veselý na letošním Australian Open opět prohrál v prvním kole

Prvního letošního vítězství v soutěžním zápase se nedočkal Veselý ani na novém halovém turnaji v Sofii. V bulharské metropoli opět nepotvrdil roli favorita, když prohrál s Damirem Džumhurem. Veselý tak podlehl bosenskému tenistovi i ve třetím vzájemném duelu.

Premiérovou letošní výhru slavil o týden později v Rotterdamu. V nizozemské hale si Veselý relativně snadno poradil s krajanem Lukášem Rosolem. Vzápětí měl dobře rozehraný i zápas druhého kola s Robertem Bautistou, vedení ale neudržel a se Španělem letos podruhé padl.

Na tvrdém povrchu se českému tenistovi nedařilo ani nadále. V Dubaji ho vyřadil v prvním kole chorvatský talent Borna Čorič. Vzápětí oznámil jméno nového trenéra. Rodák z Příbrami se vrátil pod křídla svého trenéra z juniorských let Jaroslava Machovského.

"Pomohl mi celou juniorskou kariéru a dostal mě až nahoru. Věřím, že je to ten správný člověk, který mi může pomoci najít zase sebe sama," vysvětlil své rozhodnutí Veselý.

Na začátku března odcestoval Veselý s českým daviscupovým týmem do německého Hannoveru. Na kurt se ale nakonec nedostal, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil dal přednost Lukášovi Rosolovi. Veselý tak utkání sledoval jen z lavičky a povzbuzoval své daviscupové kolegy. Češi nakonec zvítězili 3-2.

Druhé výhry v letošní sezoně se nedočkal ani na podniku Masters v Indian Wells, kde nezvládl třísetový duel s až 103. hráčem Thiemem De Bakkerem a upravil už tak hrozivě vypadající letošní bilanci na jednu výhru a šest porážek.

Na posledním turnaji Masters před startem antukové části sezony v Miami podlehl v prvním kole v třísetové bitvě Kyleovi Edmundovi a pošesté se letos rozloučil s turnajem v prvním kole.

Naštěstí pro Veselého žádné body na velkých podnicích v Indian Wells a Miami neobhajoval, a tak se stále držel v šesté desítce žebříčku.

V úvodu sezony vyhrál Veselý jediný soutěžní zápas, v Rotterdamu přehrál Rosola

Přechod z betonu na antuku vyšel Veselému náramně. V Marrákéši slavil druhou letošní výhru, když si snadno poradil s Inigem Cervantesem. Následně zvládl tříhodinovou bitvu s Nikolou Mektičem a letos poprvé vyhrál dva zápasy na jednom turnaji.

A nezůstal jen u toho. Ve čtvrtfinále si vyšlápl na nasazenou jedničku Guillerma Garcíu-Lópeze. Na své třetí kariérní finále na okruhu ATP Tour nakonec nedosáhl. V semifinále byl nad jeho síly, letos již podruhé, Borna Čorič.

Další výhru přidal český tenista na turnaji Masters v Monte Carlu. Přitom Veselý byl jediný game od porážky, nakonec ale Tejmuraze Gabašviliho udolal a ve druhém kole ho čekala světová jednička Novak Djokovič.

Výhrou nad Srbem se Veselý postaral o jednu z největších senzací letošní sezony a vůbec poprvé v kariéře porazil hráče Top 10. Už před utkáním Veselý na výhru vůbec nepomýšlel.

"Abych pravdu řekl, stále nemůžu uvěřit tomu, co jsem dokázal. Pro mě je to něco neuvěřitelného a samozřejmě úžasná výhra a neskutečný pocit, že jsem porazil top hráče. Je to moje první výhra nad hráčem z první desítky a hned Novak, takže neskutečný den. Doufám, že mi to pomůže do dalších zápasů," řekl Veselý.

Bohužel pro české příznivce ale výhra Veselému příliš nepomohla. S favorizovaným Gaëlem Monfilsem uhrál jen tři gamy a s turnajem se rozloučil v osmifinále. I tak vylepšil svůj loňský výsledek (1. kolo).

Na antuce se Veselému dařilo i nadále. Na turnaji v tureckém Istanbulu oplatil porážku Thiemovi De Bakkerovi a větší potíže neměl ani s Robertem Carballesem. Českého tenistu zastavil až ve čtvrtfinále Grigor Dimitrov.

Na začátku května dal Veselý přednost challengerovému podniku v Římě. A dobře udělal. V hlavním městě Itálie se probojoval po výhrách nad Marselem Ilhanem, Stefanem Napolitanem a Tobiasem Kamkem do svého druhého letošního semifinále.

V něm vystavil turnajové jedničce stopku čtyřiadvacetiletý srbský tenista Filip Krajinovič. Rodák z Příbrami si díky semifinálové účasti zajistil návrat do Top 60.

První a jedinou letošní porážku v prvním kole na nejpomalejším povrchu zaznamenal v Nice, kde potřetí v řadě nestačil na Leonarda Mayera.

Generálka na antukový vrchol French Open tak Veselému vyšla poměrně slušně. Roli lehkého favorita potvrdil v prvním kole, v němž na pařížské antuce ve čtyřech setech přehrál Rajeeva Rama.

Proti Nicolasovi Almagrovi už ale neuspěl, přičemž neuhrál jediný set. Maximem Veselého na pařížské antuce tak zůstává 2. kolo. Přesto si vylepšil loňský výsledek, kdy vypadl už v prvním kole.

"Hratelné to bylo. Ale on dělal méně chyb. Nemůžu říct, že bych měl s jedním uhraným kolem odjíždět spokojený, ale není ostuda prohrát s hráčem, který byl v absolutní špičce," hodnotil Veselý zápas s bývalou světovou osmičkou. "Smutný jsem, ale snažím se dívat dopředu," myslel už na obhajobu titulu na challengeru v Prostějově příští týden.

Vítěz posledních dvou ročníků ale v Prostějově letos hattrick nedokonal. Už v prvním kole měl plné ruce práce s Mikim Jankovičem a nadřel se i proti bývalé světové osmičce Jankovi Tipsarevičovi.

Nevyrovnané výkony si vybraly svou daň ve čtvrtfinále, ve kterém Veselý ztroskotal na pozdějším vítězi Michajlovi Kukuškinovi.

"Je to kvalitní a nepříjemný hráč. Ale já se dnes porazil sám. Už od prvního kola byly mé výkony slabé a já se nemohl neustále spoléhat na to, že výhru vybojuju. Soupeři byli čím dál silnější a mé výkony byly pořád slabé," nebyl Veselý spokojený se svou hrou.

Neúspěch na domácí půdě v Prostějově katapultoval Veselého až na 67. pozici žebříčku. Jako první zastávku na trávě si český tenista zvolil silně obsazený turnaj v londýnském Queensu, kde musel absolvovat kvalifikaci.

Už v prvním kole ho pořádně potrápil Amir Weintraub, s nímž musel Veselý duel otáčet. Vzápětí neuspěl v tie-breakové bitvě proti Kevinovi Andersonovi, ale do hlavní soutěže se nakonec dostal jako lucky loser.

Překvapivě vydřel výhru nad Jeremym Chardym a ve druhém kole předvedl statečný výkon proti světové devítce Milosovi Raonicovi. S Kanaďanem ale nakonec oba těsné sety ztratil.

Stejného výsledku (2. kolo) dosáhl i na turnaji v Nottinghamu, kde si nejprve poradil s Horaciem Zeballosem, vzápětí podlehl Gillesovi Müllerovi.

Na třetí grandslamový podnik letošní sezony načasoval Veselý formu perfektně. V All England Clubu si beze ztráty setu poradil s Igorem Sijslingem a vyšlápl si i na osmého hráče světa Dominika Thiema. Právě rakouský tenista je pro Veselého velkou inspirací.

"Byl to velmi těžký zápas. On má skvělou sezonu, vyhrál už několik turnajů. Jen jsem se snažil hrát svůj nejlepší tenis a myslím si, že se mi to povedlo. Důležité bylo, že jsem zůstával klidný," komentoval Veselý cenný skalp světové osmičky a nedávného semifinalisty Roland Garros.

"Moc dobře se známe, už je to opravdu hodně dávno, co jsme spolu hráli poprvé. Tehdy nám bylo devět let. Čekal jsem dnes dobrý zápas proti kamarádovi. Myslím, že jsem byl dnes ten o trošku šťastnější," řekl bývalý nejlepší junior světa Veselý po utkání.

Set neztratil český tenista ani ve třetím kole proti Joaovi Sousovi a poprvé v kariéře postoupil na grandslamovém turnaji mezi šestnáct nejlepších. V osmifinále ho čekalo české derby s Tomášem Berdychem.

"Tomáš je několik let jasnou českou jedničkou, můžu ho maximálně zaskočit. Pokusím se porazit svůj idol," řekl Veselý.

České osmifinále nakonec nabídlo divákům urputnou bitvu, která trvala téměř čtyři hodiny a byla rozdělena kvůli viditelnosti na dva hrací dny. Z vítězství se nakonec radoval zkušenější Berdych.

"Nebyla to úplně situace, do které bych se chtěl dostat, protože zejména včera jsem nevyužil hromadu šancí, které jsem měl. Bohužel se to ale stalo. Pro mě je teď důležité, že jsem to dokázal vymazat z hlavy, dobře se vyspat a vrátit se na kurt silný. Myslím, že mi dnes hodně pomohly zkušenosti," konstatoval po zápase Berdych.

Veselý toužil před zápasem vyzrát na svůj idol a řekl, že ho překvapilo, jak vyrovnaně s Berdychem hrál. "Vítězství ale bylo ještě docela daleko. V koncovce zahrál zkušeněji. Jeho kvality jsou pořád někde jinde než ty moje," uznal Veselý. "V pondělí mě držel servis, s tím jsem hodně spokojený."

Při neúčasti Tomáše Berdycha ve čtvrtfinálovém utkání Davisova poháru proti Francii už Veselý duel v třinecké aréně nesledoval jen z lavičky, na kurt se tentokrát dostal a to hned dvakrát.

Nejprve Lukáš Rosol zaskočil Jo-Wilfrieda Tsongu, Veselý ale druhý bod nepřidal, když neuhrál set proti talentovanému Lucasovi Pouillemu. Sám Veselý po utkání uznal, že se v utkáních Davis Cupu spíše trápí.

"Nenašel jsem rytmus, hrozně jsem plašil a dělal jsem moc chyb. To na téhle úrovni dělat nesmím. Nehrál jsem dobře. Mrzí mě to," řekl Veselý v České televizi. "V Davis Cupu jsem zatím nenašel, čím bych mohl být úspěšný. Hraju strašně rád za Českou republiku, ale nedaří se mi prodat, co bych chtěl," řekl Veselý. "Zápas mi nesedl od začátku. Moc pozitivního tam nebylo. Snažil jsem se držet, ale s těmi chybami to nešlo," dodal poražený Čech, který udělal 36 nevynucených chyb.

Dobře vstoupil rodák z Příbrami do nedělního zápasu s Jo-Wilfriedem Tsongou. Po prohrané sobotní čtyřhře mohl porážku odvrátit a srovnat na 2-2. To se ale českému tenistovi nepovedlo. Proti Tsongovi další set po vyhrané první sadě nepřidal a Češi prohráli 1-3. Přesto si předvedený výkon pochvaloval.

"Byl to nesmírně těžký zápas. Jo (Tsonga) je už dlouhou dobu ve špičce a patří mezi nejlepší hráče na světě," řekl po utkání Veselý. "Dnešní zápas byl pro nás obecně těžký, protože za stavu 1-2 se nastupuje hůř, ale já jsem šel na kurt s pocitem toho, že nemám co ztratit. Cítil jsem se mnohem lépe než v pátek a nechal jsem v tom zápase maximum."

Veselý se ještě vrátil na jeden týden na antukové dvorce. V chorvatském Umagu se při své čtvrté účasti dočkal premiérové výhry, když si poradil s Michaelem Linzerem.

I duel druhého kola s Carlosem Berlocqem měl dobře rozehraný, v první sadě vedl 5-3, vzápětí však ztratil sedm gamů v řadě a utkání kvůli problémům s levým prsním svalem vzdal.

Veselý už se těšil na premiérový start na olympijských hrách, které se letos konaly v brazilském Rio de Janeiru. Nakonec se ale o cenné kovy poprat nemohl, jelikož ho skolila angína.

"Mrzí mě to, moc jsem se do Ria těšil. Měly to být moje první olympijské hry. Ale mám desetidenní antibiotika a tak je nesmysl, abych tam odcestoval," uvedl pak pro ČTK sám Veselý.

Mimo tenisové kurty byl Veselý téměř měsíc. Do tenisového kolotoče se vrátil na turnaji v Cincinnati, kde po výhrách nad Timem Smyczekem a Thiagem Monteirem úspěšně prošel kvalifikací.

V prvním kole statečně vzdoroval Marcelovi Granollersovi, na Španěla ale nakonec nestačil a prohrál s ním ve třech setech.

Loňské osmifinále se podařilo českému tenistovi obhájit na menším turnaji ve Winston Salemu, kde Veselý dokázal poprvé v sezoně vyhrát dva zápasy v řadě na tvrdém povrchu.

Nejprve musel otáčet duel s 344. hráčem světa Timem Van Rijthovenem, následně ve druhém kole zaskočil obhájce titulu Kevina Andersona. O své první čtvrtfinále na tvrdém povrchu se utkal s Andrejem Kuzněcovem.

Zdravotní lapálie ale pokračovaly. Veselý musel za stavu 5-5 zápas ukončit kvůli problémům s loktem a byla tak ohrožena i jeho účast na posledním grandslamovém turnaji US Open.

Do New Yorku nakonec Veselý odletěl. Už v prvním zápase měl ale velké problémy. Proti kvalifikantovi Sakethovi Mynenimu musel odvracet mečbol a Inda udolal až v pěti setech. V tu chvíli se ale opět ozvaly zdravotní potíže a Veselý k utkání druhého kola proti Novakovi Djokovičovi nenastoupil.

"Je tam zánět v předloktí, který je na ústupu, ale jakmile hraju, tak to tlačí na nerv a znecitlivuje mi to ruku. Než jít na kurt s tím, že bych to s největší pravděpodobností nedohrál, tak je lepší to takhle odstřihnout a začít se léčit," řekl Veselý Radiožurnálu.

Zranění si vyžádalo další skoro měsíční pauzu, kterou Veselý ukončil na turnaji v Shenzhenu. Opět zvládl dvě utkání v řadě, když přehrál Pabla Andújara a Iniga Cervantese. Stopku mu ve čtvrtfinále vystavil letos podruhé pozdější vítěz Tomáš Berdych.

Vypadalo to, že se Veselému alespoň vrací forma. V Tokiu znovu vyřadil Kevina Andersona a sehrál vyrovnaný duel s pozdějším finalistou Davidem Goffinem.

V následujícím týdnu dal přednost před Masters v Šanghaji menšímu podniku série ATP Challenger Tour v uzbeckém Taškentu. Už v úvodním zápase s Vishnu Vardhanem měl ale velké problémy.

Nakonec do druhého kola po třísetové bitvě postoupil, ale utkání s Alexanderem Bublikem musel za stavu 7-6 0-3 z pohledu českého tenisty vzdát kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím s levou rukou.

Hned v dalším týdnu se rozhodl letošní sezonu předčasně ukončit a získat tak více času na zotavení. Informaci oznámil prostřednictvím svého instagramového účtu.

Ano, přesně jak řekl Veselý, zase to byla sezona nahoru dolů. Český tenista má tak během přípravy o čem přemýšlet.

„Úvod byl tragický, ale tak od dubna do července bych řekl, že tam byly světlé momenty,“ bilancoval Veselý a za nejlepší moment označil výhru nad světovou jedničkou Djokovičem v Monte Carlu. „To je bez debat a pak byl taky skvělý Wimbledon. Tyhle dva výsledky bych řadil nahoru,“ řekl tenista.

Veselý se ještě představil během prosincové tenisové extraligy. V prvním zápase si snadno poradil s Michalem Schmidem, vzápětí ale jednoznačně nestačil na již bývalého profesionálního tenistu Marka Michaličku.

Jediné je jisté. Veselý nebude až do dubna téměř nic obhajovat, jen druhé kolo na turnaji v Rotterdamu. Mohl by tak stoupat žebříčkem a zlepšit své dosavadní maximum - 35. místo.

Shrnutí letošní sezony Jiřího Veselého
Počet odehraných turnajů: 24
Počet titulů: 0
Finále: 0
Semifinále: 2 (Marrákéš, Řím challenger)
Čtvrtfinále: 3 (Istanbul, Prostějov challenger, Shenzhen)
Výhry - Prohry: 30-24
Počáteční ranking: 41
Konečný ranking: 55
Australian Open: 1. kolo
French Open: 2. kolo
Wimbledon: 4. kolo
US Open: 2. kolo
*nepočítáme exhibice a Davis Cup
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

13
Přidat komentář
Jabadu
Já Jirkovi věřím. Jeho fyzické předpoklady jsou tak impozantní, že jednou se to musí projevit. Trpělivost, trpělivost ...
Reagovat
Alexandria
Mate pravdu,je z Vas citit znalca,ale este dodavam dalsie meno K.Khachanov
Reagovat
Jabadu
Dvoumetroví lidé se nepohybují jako Jirka. Nemají takovou pohyblivost, reakce ... on je mimo tabulky. A jednou to prodá.
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jurovo rozpeti budi jednoznacny uzas - Djokovic x Michalicka! Jak tohle jednou dopadne.. :-))
Reagovat
FulnekUltras
sebemenšího pokroku v Jirkově hlavě se už teď soupeři bojí jako čert kříže... ;)
Reagovat
VlS
:-) - tenhle nadhled z větve mají holt je Sojky :-)
Reagovat
Frick
Od triumfu v Aucklandu jsou to už dva roky. Tehdy 21,5 roku, nyní 23,5 roku. Není to zrovna to klíčové období, kdy by měl tenista učinit transformaci z "nadějného mladíka" na "dospělého hráče"? A zdařila se tato transformace. Skalp Thiema ve Wimbledonu byl skvělý, na druhou stranu - má vůbec tento triumf "svou cenu", když na to Jirka příliš nenavázal?
Reagovat
gigin
Tak hlavně selhal v MC.
Reagovat
Krisboy
J1rka má hlavně výčitky z toho, že zničil kariéru Nol3mu. Ale to přece nemohl vědět, jaký to vítězství bude mít následky. Snad mu to Kozoroh odpustí.
Reagovat
Alexandria
Kozoroh odpusti J.Veselemu-:)),dufajme,ze to cele neznici N.Djovicovi karieru
Reagovat
Alexandria
Novak Djokovic je predsa velka osobnost-nemyslim ironicky naopak
Reagovat
Krisboy
To jistě je, ale po zápase s J1rkou už není (a nikdy nebude) jako dřív.
Reagovat
Alexandria
Nechcem sa robit mudra,mohla by som byt smiesna.Musim sa este vela ucit a skromnost je cnost,myslim to smerom k sebe,dak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist