Má za sebou dvě operace a vrátí se nejdříve příští rok. Federer poprvé otevřeně zvažuje konec kariéry

8. 7. 2020, 09:31
Aktuality 18
Roger Federer letos podstoupil dvě operace problémového pravého kolene a poprvé otevřeně přiznal, že zvažuje konec kariéry. Švýcar, který přesně za měsíc oslaví již 39. narozeniny, by se měl do tenisového kolotoče vrátit až s příchodem následující sezony. Posledním prohlášením však ve svých fanoušcích vyvolal pochyby.
Profily hráčů
Roger Federer (© AFP)

Federer letos stihl odehrát pouze Australian Open a poté nečekaně musel podstoupit artroskopický zákrok na pravém koleni. Osmatřicetiletý rodák z Basileje se zpočátku zotavoval, jak měl, a na kurty se chtěl vrátit v červnu na trávě.

Jenže po pár měsících přišly další potíže, Federer musel na druhý zákrok a rozhodl se, že do tenisového kolotoče, který se po koronavirové přestávce zase rozjede v srpnu, znovu naskočí až na začátku příští sezony.

V posledním rozhovoru pro časopis GQ ale přece jen zapochyboval, zda další návrat po zranění zvládne. "Vzhledem ke koronavirové situaci a dvěma operacím kolene je to pro mě velký moment. Musím zvážit, zda ještě chci pokračovat v kariéře," prohlásil. "Pro mě je snadné teď říct, že chci, ale čeká mě dlouhá cesta a musím být, co se rekonvalescence týče, trpělivý."

Rozhovor nedávno poskytl také Federerův dlouholetý kouč Severin Lüthi.

"Roger si vede dobře, po druhé operaci se zotavuje dle plánu. Doteď spíše odpočíval a rehabilitoval, ale brzy začne pracovat na kondici se svým kondičním koučem Pierrem Paganinim," uvedl Lüthi pro švýcarskou televizní a rozhlasovou společnost SRF.

"Naší prioritou teď je, aby se Roger stoprocentně zotavil. Když pracujete s Rogerem, pořád máte pocit, že trénujete juniora a ne někoho na sklonku kariéry, to je na spolupráci s ním to hezké. Přípravu budeme soustředit na další sezonu," dodal.

Krajan švýcarské tenisové ikony však své fanoušky podobnou zprávou potěšil také v únoru, kdy jeho svěřenec podstoupil první ze dvou artroskopických zákroků na pravém koleni. Nakonec se ukázalo, že se operace nepovedla a Federer musel na další.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
peggy
To není možné,že pan Federera by mne udělal takovou radost a ukončíl kariéru,ale jinak přeji zdraví.Ceka to za tak 3 roky i Rafu a Djokovic.Tak ještě kluci makejte.
Reagovat
Patik
Zvláštne..práve som totiž čítal že v roku 2021 sa chce vrátiť v plnej sile..predovšetkým na Wimbledon a olympíjske hry..
Reagovat
smazaný uživatel
Píšu níže. To vyjádření je tak z víkendu.

Včera měl přebírání bot z ON shoes a říkal přesný opak.
Reagovat
Patik
Hej hej..celé som to pozeral je mi to jasné..a poznám Rogera..
Reagovat
LordMutademus
Včera bylo pozdě.
Reagovat
RFanousek
Pevně věřím, že ještě jednu sezónu dá a 40 oslaví na kurtech.
Reagovat
smazaný uživatel
Junior Federer.

to uz vsetci vieme.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty bys měl doufat, že se uzdraví.

Jakmile ukončí kariéru, tak končí tvé působení na všech internetových fórech, nebude o čem psát.
Reagovat
RF46
Treba ne.
Asi sem prestane hodne lidi chodit a psat ale FHacko se tady s Amputaci zabavi. Dal bude uprostred sezony sazet na cisty GS..nikdo a nic ho nezastavi :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo pravda, to budou takové ty standardní fráze typu

Nadal toho na trávě vyhrál více, než Federer na antuce, Nadal je nejkomplexnější z BIG3, od USO dále jsou všechny turnaje sračka atd.

Asi je to bude bavit, pravda. Navíc když nemají co jiného na práci.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer je aktivny hrac ale akoby uz ani nebol.

Uz som v tom móde, neboj :)
Reagovat
peRFect
Chodící mindrák z 39ti leté legendy.
Pardon, omlouvám se, nikdy jsme tě chodit neviděli, takže je mé označení zavádějící. Typuji, že při své nadváze šmajdáš na venek, tzn. sešlapané vnějšky pat :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No ježiši, srdiečko ta zabolelo..

Daj sa dokopy, vzchop sa. Rozhádze ta par slov na tenistu, ak sa citis normálne, nemal by si sa :)
Reagovat
steve79
Koleno není sranda. Nikdo se nemůže divit. Je mu téměř 40. Já jsem si osobně myslel, že skončí v roce 2016. V roce 2017 a 2018 mi doslova vyrazil dech, jak hrál úžásně.
Reagovat
Alien
FedExi, néé!
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je informace tak z pondělí, možná z víkendu. Včera při představování své obuvi ON Shoes říkal, že se těší na Wimbledon 2021 a nyní absolvuje 20 týdnů dlouhou kondiční přípravu na sezónu 2021.
Reagovat
RF46
Jeste to Rogi zkus, kvuli nam! :)
Reagovat
steve79
Bohužel se obávám nejhoršího. Roger celý rok nehrál a koleno taky není OK
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist