Navrátilová chce vyjasnění pozice transgenderových lidí ve sportu

3. 2. 2021, 17:41
Aktuality 33
Martina Navrátilová vyzvala k vyjasnění pravidel pro účast trangenderových žen ve vrcholovém sportu. V rozhovoru, který poskytla britské rozhlasové stanici BBC 4, řekla, že by to zajistilo férovost v elitním ženském sportu.
Martina Navrátilová

Americký prezident Joe Biden hned po nástupu do funkce podepsal příkaz, který umožňuje trangenderovým osobám rovnocennou účast ve školním sportování. Lidé, kteří projdou dospíváním jako chlapci, pak mohou po změně pohlaví soutěžit v ženských sportovních kategoriích.

Československá rodačka chce, aby se k tomu přijala zvláštní klauzule pro vrcholové sportovce. Řekla, že podporuje snahu o zrovnoprávnění, ale upozornila, že fyzické výhody osob, které se staly ženami, ačkoli období dospívání prožily jako chlapci, jsou v ženském sportu "zcela zřejmé". Je proti inkluzivitě, kdy nastane situace, že "trans ženy a trans muži, kteří o svém pohlaví rozhodnou na základě vlastního pocitu, budou moci soutěžit bez jakýchkoli omezení". "To pak zjevně nebude spravedlivé hráčské pole," řekla vítězka 18 grandslamových turnajů.

Navrátilová pPatří ke sportovkyním, jež založily skupinu, která chce na základě "vědeckého a etického přístupu vytvořit prostředí, jež bude chránit dívčí a ženský sport a vyhovovat transgenderovým sportovcům". Chce vyjasnění pravidel toho, "co je ve sportu možné na základě biologie, zjevnosti a vědy".

"Mluvíme tu jenom o pravidlech nebo zvláštnímu postupu ve vrcholových sportech nebo sportování na vysoké úrovni na středních a vyšších školách," řekla Navrátilová.

Sharon McGowanová z organizace Lambada Legal, která se zabývá právy komunity leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), se domnívá, že by Navrátilová neměla účast transgenderových žen v ženském sportu považovat za ohrožení. McGowaová pracovala za administrativy prezidenta Baracka Obamy na americkém ministerstvu spravedlnosti a je proti pořádání oddělených sportovních soutěží pro transgenderové atlety.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
slacker
Lesby vs transky
Reagovat
Frick
Sice se vždy vymezovala proti republikánům, leč to je samozřejmost

Jasně se přihlásila ke své homosexuální orientaci a bojovali proti její diskriminaci - ano, to se počítá, to jo.

ALE

Nikdy nepochybovala o své pohlavní identitě smile
Zbohatla v zásadě burožoazním sportu "bohatých"
Není muslimka
A je BĚLOŠKA

-------------------------

Nějaké jedno samozřejmé a jedno skutečně relevantní "plus" tam je, leč mínusy převažují, no.
Reagovat
Frick
A vegetarianka je?
Reagovat
patriks
Problém je, že muž předělaný na ženu, ženy vždy porazí. Atletika je zářný příklad.
Reagovat
turista
Kritériem toho kdo má soutěžit v kategorii mužů či žen by měl být karyotyp - XY=muž, XX=žena bez ohledu na to zda se soutěžící cítí být mužem nebo ženou. Například poměr bílkovinné složky a tukové tkáně ve svalech je u obou pohlaví diametrálně odlišný bez ohledu na trénovanost.
Reagovat
gigin
Anebo kdo má šulína a kdo pochvu. Vzorec teď přesně nevím.
Reagovat
slacker
ja bych zacal delit spotovce i podle haplotypu
Reagovat
darek.vrana
Jediné a konečné řešení rovnoprávnosti je, aby hráli všichni společně, muži, ženy, transgender.
Reagovat
ludolf
Souhlasím, v některých sportech to tak je. Ale i v řadě ostatních to je ve smyslu, že mohou startovat společně. Problém je, že někteří chtějí, aby existovala kategorie "geneticky" znevýhodněných (žen) a přitom aby měli "nárok" (který obvykle označují "právem") v ní startovat, i když nesplňují obvyklá kritéria.
Reagovat
blixa
Nevím teda, ale takových sportů moc nebude. Napadá mě snad jen nějaký auto-sport (třeba F1, kde už sem tam nějaká žena byla), ale i u sportů, kde by to asi šlo to tak na vrcholové úrovni tuším není (snooker, šachy a pod.). Ale třeba se pletu. Ty máš nějaký přehled, ve kterých sportech je vrcholná úroveň společná pro muže i ženy ?
Reagovat
peek
Ještě šipky
Reagovat
sojka1
vozickari, v republice je ted Lenka Tekalova 14. Dlouhe behy, Lizzy Hawker, byla na bedne ve Sparthatlonu... :-)
Reagovat
sojka1
*Spartathlon, jeeeee
Reagovat
gigin
Někteří chlapi si berou v rallye babu jako mitfáru. Většinou partnerky. Prej je to jediný legální způsob jak sa jí zbavit.
Reagovat
Krisboy
To je pravda, jednoho znám.
Reagovat
gigin
Jas.
Reagovat
ludolf
Obecný přehled nemám, ale kromě motoristických disciplín například jezdectví (tam se to týká i pohlaví zvířat). Tam dokonce v drezuře bývají ženy lepší.
Reagovat
George_Renel
Mají trénink z domu.smile
Reagovat
George_Renel
Stačí najít sponzory, založit si asociace a rozjet soutěže.
(ČT Sport by to určitě přenášela.) smile
Reagovat
dadaft
nechápu, co všichni řeší --- tak jako slepý člověk nemůže být kritik výtvarného umění, tak prostě transgender lidé nemůžou profesionálně sportovat, obzvlášť ne transgender ženy. Můžou být skvělé manažerky, umělkyně, političky nebo popelářky, nebo cokoliv jiného se jim zachce...
Tečka.
Nazdar.
Reagovat
dadaft
jsem s tebou Martino
Reagovat
sojka1
ja samozrejme taky, hlavne jsou u nich usmevna ta mereni testosteronu atd.... soucasna, ze se to telo vyvijelo pri uplne jinych hladinach je zrejme vedlejsi.... :-)
Reagovat
ttopi
Tohle mě napadlo taky jako první. Prostě se holt narodili "jiní" (to jim ale říct nemůžeš), tak holt nemůžou dělat věci, kde by byli zjevně zvýhodněni. Zní to blbě, ale je to tak. Stejně jako hnusnej chlap nevyhraje muže roku, tlustá bruneta nebude v reklamě na prolinii.
Reagovat
turista
Ale můžou. Ale rozhodovat by měly ty chromozómy.
Reagovat
gigin
Reagovat
Nola
co nepoviessmile ze, je ti protivny je jas, ale tak aspon rozlisuj, mne on pride uplne v poho, aj, ked by som mala mat podobny nazor ako ty smile
Reagovat
Nola
smile, mne je politika uplne cudzia, ale citala som nejake clanocky, kde si bojovala ako levica proti byvalemu prezidentovi, mne je to sumak, ale, kto chce kam, pomozme mu tam smile
Reagovat
peek
Ako čo?
Levicová tygřice nebo pravicová lvice?
Budu si muset pořídit východňársko-český slovník. Tomu hotentotovi zo Slovače, co nám tu škodí na postu premiéra, taky není zbla rozumět...
Reagovat
blixa
Andrej je slovenská pomsta za léta poroby !!! smile
Reagovat
giovani
Vážení přátele ANO, jsem takový štbácky trojský koník.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
FulnekUltras
Gusta vám čecháčkům nikdy nevoněl, tak teď přišlo alter ego... smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist