Neměli bychom to být my, kdo pomáhá našim hůře vydělávajícím kolegům, myslí si Berrettini

21. 5. 2020, 09:44
Aktuality 10
Kvůli koronavirové přestávce jsou všichni tenisté bez výdělků z turnajů. Na pomoc těm, kteří se mohli ocitnout ve finanční tísni, byl založen fond, do něhož měli přispět největší tenisové organizace a také hráči z elitní stovky. To se nelíbí Matteovi Berrettinimu. Podle osmého hráče světa by měly jeho kolegům pomáhat hlavně tenisové organizace, nikoli samotní tenisté.
Profily hráčů
Matteo Berrettini

Podobný názor před časem vyjádřil i Dominic Thiem, na rakouskou jedničku se poté strhla vlna kritiky od fanoušků i jeho kolegů. Finalista letošního Australian Open totiž odmítl do fondu přispět. Nakonec se vybralo přes 6 milionů dolarů.

"Chvíli jsem si musel srovnávat své priority. Ne kvůli tomu, že bych nerespektoval ostatní tenisty, ale protože věřím, že žádný sportovec by se neměl ocitnout v takové pozici, kdy musí jiným sportovcům pomáhat finančně," uvedl Berrettini.

Berrettini si myslí, že tohle je práce organizací, které díky sportu vydělávají. Ty by měly v době krize podat pomocnou ruku a sportu něco z vydělaných peněz vrátit, aby ho krize tolik nepoznamenala. "Je to zodpovědnost ITF, ATP a WTA. Tyhle organizace pořádají turnaje a my jim vyděláváme našimi výkony. Měly by se o nás postarat."

Podle Berrettiniho potřebují například nemocnice a oběti nového typu koronaviru peníze daleko více než tenisté. Některé skupiny světové populace jsou momentální pandemií daleko více ohroženi. "Musíme peníze investovat jinak, abychom žebříčkově níže postaveným hráčům pomohli. Já osobně bych raději pomohl jiným lidem v krizi."

Berrettini potvrdil, že příspěvek do fondu nebyl povinný. Italský talent se ptal přímo světové jedničky Novaka Djokoviče, iniciátora fondu. "Mluvil jsem s Djokovičem a on mi řekl, že příspěvek není povinný. Že pokud to tak cítím, tak mohu například raději nakoupit ochranné pomůcky pro nemocnice nebo pomoci rodinám v nouzi."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Hook2424
Myslím, že by se mělo daleko víc debatovat o odměňování ve sportu obecně. Měly by se udělat nějaká srovnání dle kriterií jako je třeba členská zakladna, sledovanost a taky generování zisku. Podle mě je nespravedlivé, aby v NHL měli hráči 50% z výnosu a v tenise cca 5-10%. Zisky z prodeje TV práv, by mohly jít daleko víc do dětí a mládeže!
Reagovat
Mantra
to už je ale skandál, další co si dovoluje, no doprčic, kam ten svět spěje, lidem se nelíbí dotovat své horší kolegy na nižší úrovni, tomu bych vážně udělal přítrž nějakým povinným nařízením
Reagovat
Fandina
nebylo to povinné
Reagovat
ttopi
Nebylo. Ale tyhle "nepovinné" příspěvky jsou v podstatě povinné, protože kdo nepřispěje, je hned kritizován. To je totéž jako "dobrovolné" snížení platů ve fotbale.
Reagovat
George_Renel
Nepovinné jako druhdy Fond solidarity. .-)
Reagovat
turista
Ty si na něj ještě pamatuješ? To zírám. Já taky.
Reagovat
George_Renel
Jsem holt o nějaký pátek starší i než ty. :-)
Reagovat
Fandina
To vůbec.
Reagovat
Mantra
a já říkám, že to bude povinný - už pro naší bábu (nevím v jaké dekádě své éry se pohybuješ, ale už to bude blíže tomu němci, jak se jen... jo, Alzheimer), aby nemohla polemizovat - já totiž nenapsal, že je to povinný
Reagovat
Fandina
ano blbečku
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist