Rybakinová pokračuje na vítězné vlně i v Dauhá, zahraje si o již třetí letošní finále

15. 2., 19:13
Aktuality 8
WTA DAUHÁ - Jelena Rybakinová (24) vyhrála na Blízkém východě i sedmý letošní zápas. V Dauhá s Leylah Fernandezovou (21) sice v úvodu přišla dvakrát o podání a prohrávala 1:4, vývoj ale otočila a zaznamenala už 14. výhru v sezoně. O již třetí letošní finále si světová čtyřka zahraje s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou (32). V semifinále nechybí ani světová jednička a dvojnásobná obhájkyně titulu Iga Šwiateková (22).
Jelena Rybakinová letos vyhrála už 14 zápasů (© Profimedia)

Fernandezová – Rybakinová 4:6, 2:6

Jelena Rybakinová zahájila sezonu suverénním triumfem v Brisbane a ,byť na dalších dvou akcích skončila už na raketě své druhé soupeřky a na Australian Open neobájila loňské finále, v neděli na pětistovce v Abú Zabí získala už druhý letošní titul.

A na vítězné vlně na Blízkém východu pokračuje i tento týden i na tisícovce v Dauhá. Po výhrách nad Číňankou Lin Zhu a Američankou Emmou Navarrovou potvrdila roli favoritky i proti Leylah Fernandezové, kterou přehrála 6:4, 6:2.

Statistika zápasu Leylah Fernandezová – Jelena RybakinováStatistika zápasu Leylah Fernandezová – Jelena Rybakinová (@ Livesport)

Čtyřiadvacetiletá Kazaška přitom nezačala první vzájemný duel s levou rukou hrající Kanaďankou vůbec dobře a prohrávala 1:4 s mankem dvou brejků. Pak ovšem získala pět gamů v řadě a odpor o tři roky mladší finalistky US Open 2020 zlomila.

"Bylo to náročné, nezačala jsem vůbec dobře. Chvíli mi trvalo, než jsem si na její hru zvykla. Hraje jinak, je to levačka. Jsem moc ráda, že se mi podařilo vyhrát ten první, ve druhém to pak už bylo snažší," komentovala Rybakinová, jež prodloužila svou neporazitelnost ne sedm utkání a letošní bilanci vylepšila na 14:2.

Vítězka předloňského Wimbledonu, jež může poprvé v kariéře vyhrát tři turnaje během jedné sezony, si o své 17. finále zahraje s Anastasií Pavljučenkovovou. S o osm let starší Ruskou jediný vzájemný souboj před třemi lety na Roland Garros prohrála po třísetové bitvě.

Pavljučenkovová – Collinsová 7:5, 6:4

Pavljučenkovová ve čtvrtfinále porazila 7:5, 6:4 Američanku Danielle Collinsovou, s níž si poradila až ve čtvrtém vzájemném střetnutí. Do semifinále postoupila bez ztráty setu na druhém turnaji po sobě, ovšem teprve potřetí od operace kolena v roce 2022, která ji na osm měsíců vyřadilo za hry.

Dvaatřicetiletá Ruska je mezi nejlepší čtyřkou takto velkého turnaje na tvrdém povrchu potřetí v kariéře a poprvé od Cincinnati 2010. V pátek bude usilovat o 22. finále a první od Roland Garros 2021, kdy ji o životní triumf připravila Barbora Krejčíková. Na 13. titul čeká už od května 2018.

Šwiateková – Azarenková 6:4, 6:0

Světová jednička Iga Šwiateková na turnaji WTA 1000 v Dauhá neprohrála již 11 zápasů a 21 setů v řadě. Ve čtvrtfinálovém souboji dvojnásobných šampionek smetla 6:4, 6:0 Bělorusku Viktorii Azarenkovou a vzájemnou bilanci vylepšila na 3:1.

"Vika je velká šampionka. Patřila mezi nejlepší hráčky, když jsem začala tenis sledovat. Jsem pyšná na to, že s ní mohu sdílet jeden kurt, hrát s ní a vítězit. Je to bláznivé," řekla Šwiateková, které bylo 9 let, když Azarenková na Australian Open 2012 získala první grandslamový titul.

"Moc si jí vážím. A hlavně, je to máma a nevím, jak to všechno zvládá spojit. Být součásti turné a starat se o svého syna. Je příkladem a jsem šťastná, že proti takovým hráčkám mohu hrát," dodala dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy.

O finále si polská tenistka zahraje s další bývalou světovou jedničkou Karolínou Plíškovou, která vyhrála souboj s Naomi Ósakaovou a svou neporezitelnost protáhla na devět utkání.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dauhá


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Nola
Kaja, to je az neuveritelne, semicko po tych trapeniach, a samozrejme postup na rankingu smerom nahor, bolo az smiesne, kto vsetko pred nou v rankigu figuroval, stale to ma v rukach, aj hlava zacala fungovat, ak aj prehra s Igou tak sa nic nedeje, ak bude totiz takto hrat musia sa mat na pozore vsetky hracky nad nou
Reagovat
Liverpool22
S Igou už to asi nedá, ale klobouk dolů před Kájou co dokázala
Reagovat
PetaM
Fascinující, jak někdo dokáže být tak namyšlený a tvrdit, že "bolo az smiesne, kto vsetko pred nou v rankigu figuroval" ... Trochu úcty by neuškodilo. :) Byly před ní hráčky, které si za posledních 52 týdnů vybojovaly více bodů, než ona. No ale namyšlenost Slováků mě vlastně nepřekvapuje.
Reagovat
Nola
omg, nabubralo tu skor posobis prave ty, alebo tebe sa zdalo, ze Kaje patri miesto kdesi na konci 1.stovky? hracka, ktora bola dlhorocne clenkou T10, prepadla sa aj vdaka zraneniu a nevedela najst stratene sebavedomie? Fascinujuce je to, ze si potrebujes do Kaji kopnut, ako chlapcek, ktoremu na piesku ukradli lopatku. Aj ta Naomi ti dobre lezi v zaludku, dnes hrala velmi slusne, a ak bude takto pokracovat, tak si najde cesticku spat ako Svitolina. Mozem mat snad svoj nazor na ranking Kaji, ci?
Reagovat
SpacialRecognition
A ty tu budeš moralizovat, jak si vyrostl, přitom stereotypně útočíš na národnost.
Reagovat
Liverpool22
Rybka dnes zaspala začátek a prohrávala 1:4, ale pak seřídila mířidla, trošku přitlačila na pilu a Lejla přestala stíhat. Jak Rybka říkala - byl to jejich první vzájemný zápas a chvilku trvalo než si zvykla na hru proti levačce - navíc Lejla na začátku hrála dobře. Celkově to byl pěkný zápas. Lejla je sympatická a snad se zase chytne a bude postupovat do závěrečných kol.
Reagovat
Nola
videla som iba kusocek, ale mne to jej nekonecne poskakovanie tak nejak vadi, vyrusuje ma to, ani neviem preco, tak trocha mi to pripomina poskakovanie nasej Dominiky, ked hrala, to tie krpate musia asi stale precvicovat nohy, ci, co, Lejle som na USO ten titul priala, ked tam vyradila favotitky, to sa uz nikdy nemusi zopakovat, skoda, ze nepodrastla viac, servis je dnes dolezita zbran, taki dlhani u muzov by mohli rozpravat....
Reagovat
Liverpool22
Na USO to měla Lejla dát - přál jsem jí to. Nicméně furt je mladá a další šance na GS titul může přijít. Jinak souhlas Lejla by potřebovala o pár cenťáků více
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist