Sabalenková ukončila neporazitelnost Keysové na trávě, Jabeurová vyhrála reprízu finále s Rybakinovou

12. 7. 2023, 15:59
Aktuality 33
Aryna Sabalenková (25) ukončila ve Wimbledonu po setech 6:2, 6:4 letošní travnatou neporazitelnost Madison Keysové (28) trvající devět utkání. Šampionka letošního Australian Open si o své druhé grandslamové finále v kariéře a také posun na post světové jedničky zahraje s vítězkou reprízy loňského finále Ons Jabeurovou (28).
Aryna Sabalenková (© Profimedia)

Aryna Sabalenková prožívá jasně nejlepší sezonu kariéry. Aktuální světová dvojka do ní vstoupila 11 výhrami v řadě a na Australian Open se stala zbrusu novou grandslamovou šampionkou. Titul získala také zkraje roku v Adelaide a na antukové "tisícovce" v Madridu a dále hrála finále v Indian Wells a ve Stuttgartu. Včetně středečního vítězství dosáhla na metu 40 výher, porážek má zatím jen sedm.

Po překvapivém nezdaru ve druhém kole na generálce v Berlíně si vede o poznání lépe ve Wimbledonu. Čtyři z pěti zápasů v All England Clubu zvládla bez ztráty setu a potíže měla pouze s Varvarou Gračovovou, proti níž dokonce podávala na setrvání v utkání. Po na trávě velmi nebezpečné Jekatěrině Alexandrovové si poradila i s Madison Keysovou, která letos na pažitech vyhrála všech devět předchozích duelů.

Statistiky zápasu Sabalenková - Keysová

Běloruska v úvodním dějství méně chybovala a po 39 minutách šla zaslouženě do vedení. Mnohem komplikovanější pro ni byla druhá sada, ve níž prohrávala už 2:4 0:40 a čelila třem gamebolům v řadě. Světová dvojka se ovšem zdravě naštvala, přidala na razanci a získala 12 fiftýnů v řadě. Následně využila druhý brejkbol a zápas zdárně dopodávala.

Sabalenková se už při čtvrtém grandslamovém vystoupení v řadě probojovala do semifinále a má kompletní sbírku těchto účastí na všech grandslamech. Navíc zvládla i šesté grandslamové čtvrtfinále ve dvou setech. Loňského Wimbledonu se kvůli válce na Ukrajině zúčastnit nemohla.

V semifinále podniků velké čtyřky má úspěšnost 1:4. Nezdar zaregistrovala předloni ve Wimbledonu i na US Open a ještě loni na US Open a letos v Paříži, pokaždé ve třech setech.

O druhé grandslamové finále a také premiérový posun na post světové jedničky, na kterém by vystřídala Igu Šwiatekovou, se popere s vítězkou reprízy loňského finále Ons Jabeurovou.

Druhá semifinálová dvojice vznikla už v úterý, poslední singlová česká naděje Markéta Vondroušová se ve čtvrtek utká s Elinou Svitolinovou.

 

Jabeurová vyhrála reprízu finále s Rybakinovou

Ons Jabeurová se v úvodních měsících sezony trápila se zraněním, na betonech posbírala jen čtyři výhry a v únoru kvůli menší operaci kolene přišla o oblíbené podniky na Blízkém východě. Do antukového jara vstoupila triumfem v Charlestonu, jenže už ve Stuttgartu ji zastavil další zdravotní problém, tentokrát lýtko.

Postup do čtvrtfinále French Open značil, že by mohla být zase zpět ve formě. Na travnatých generálkách ovšem zvládla jen jeden ze tří zápasů a do Wimbledonu nedorazila v nejlepším rozpoložení. V All England Clubu nicméně třetím rokem po sobě postoupila do čtvrtfinále, tentokrát po demolici chybující Petry Kvitové.

Statistiky zápasu Jabeurová - Rybakinová

A stále obhajuje loňský výsledek. V repríze finále posledního ročníku přetlačila po obratu obhájkyni titulu Jelenu Rybakinovou. Tunisanka nedokázala navzdory setbolu dopodávat úvodní dějství a nakonec jej ztratila v tie-breaku. Zaváháním se ale rozhodit nenechala, v následujících dvou setech odvrátila všech pět brejkbolů a ruské rodačce reprezentující Kazachstán povolila už jen pět her.

Jabeurová, jež vylepšila bilanci ve čtvrtfinále majorů na 3:3, bude o své třetí grandslamové finále (Wimbledon a US Open 2022) bojovat proti Aryně Sabalenkové. S Běloruskou prohrála poslední tři souboje a ve vzájemné bilanci ztrácí 1:3.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
středeční výsledky (12. 7. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Sabalenková (2-) - Keysová (25-USA) 6:2, 6:4
Jabeurová (6-Tun.) - Rybakinová (3-Kaz.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
paddy
přeceňovaná Rybakina out
známe WTA, obhájit titul je vzácné

Sabalence chybí jeden zápas k no. 1, který nejpozději udělá během léta, ale spíš ve Wimbledonu urve i titul smile

údajně nedostižný náskok Swiatek v rankingu je pryč, klasické prognózy o neporazitelnosti byly rozdupány pod kopyty tenisového stáda

Jab-Sab bude předčasné finále smile
Reagovat
Ondra979
jj swiatek byla precenena, tady hlavni favoritka nebyla a asi ani nebude v dohledne dobe, a taky vidim druhe semi jako predcasne finale, Maky se do finale muze dostat a preju ji to,ale tam uz to moc nevidim..ale hrozne rad budu plest..treba to vyjde smile
Reagovat
bardunek666
Skvělá. Finále proti Markétě bych si nechal líbit
Reagovat
IngStavinoha
tak to bude lahůdka smile
Reagovat
Kandinsky1
Ach jo, všechno směřuje k vítězství běloruské mrchy smile
PS: Proč není v emotikonech vlajka ČR, když je tam slovenská ?
Reagovat
Kandinsky1
Tak už ji vidím, jen se mi blbě zobrazily na mobilu.
Reagovat
annah
Taky to tak vidím. V jejím současném módu ji asi nemá kdo porazit.smile
Reagovat
aape
tak třeba žabka se "pochlapí" smile
Reagovat
Tennisfan77
Paradoxně mě osobně připadá Sabalenka (off court) asi nejsympatičtější z WTA.

Asi mám interní nemoc, že netahám politiku do sportu, za to se omlouvám. smile
Reagovat
lvicek
Já bych jí tedy nikdy nefandila kvůli tomu jejímu šílenému řevu na kurtu, s Běloruskem to nesouvisí. Takže opravdu to musí být hodně "off court". Ovšem já s nimi tedy na kafe nechodím, takže těžko "off court" nějak soudit.
Reagovat
Tennisfan77
Řve Djokovič, řve Nadal, Thiem, Azarenka, Williams. Kde je problém?
Reagovat
Krisboy
Djokovič neřve, ale heká z námahy.
Nadal totéž.

VVV, Lukašenkovaprdelništětka a spousta dalších se učí už v juniorskej letech vřískáním nebo řvanim rušit / zastrašovat soupeřku.

Máš v tom trochu zmatek.
Reagovat
Krisboy
Sorry, odpověď na tvou otázku: Kde je problém? V pošlapaný fair play. smile
Reagovat
Tennisfan77
Záleží na úhlu pohledu. Já tohle neřeším, prostě hékání k tomu tenisu patří a ženské to dělají skoro všechny.
Reagovat
Krisboy
Woe, ro je furt dokola.

Ano, hekání ano.
Reagovat
lvicek
No tento vycet zrovna opravdu nepatri mezi moje oblibence :D. Specialne Azarenka tedy, to byla jedna z prvnich silenejch hejkalek. Chlapi me moc nezajimaji, tak ani nevim, jestli hekaj. Ze by nektery z nich vyslovene rval do uderu, to si nejak nevybavuju.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
super!smile Viděl jsem jen do konce druhého setu, takže výsledek třetího je pro mě milým překvapením. To, že Rybka uhraje jen 1game, to bych vážně nečekal!smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Žába hrála suprově smile Rybka totálně odpadla - chyběla úderová jistota, řeč těla byla špatná nebo-li Žába to měla dost ulehčené stejně jako v zápase s Kvitovou. Až zápas s Arynou ukáže jak na tom Žába ve skutečnosti je - hlavně mentálně smile
Reagovat
com
ja bych to videl na mentalni retardaci smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Přeju si finále Markéta + Žába jelikož jedna by prohrála 3 velké finále což by fakt už bylo na návštěvu Chocholouška smile
Reagovat
horska.kraslice
Já jsem během druhého setu usnula (zmožena bouřkovým dusnem), probudila jsem se ke konci třetího setu a myslela jsem si (ještě v polospánku), že běží druhý set. Po jeho skončení jsem si řekla, fajn, tak ještě jeden, a pak jsem se hodně divila, proč jdou aktérky k síti.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Co to je? smile

Asi definitivně začíná éra královny ze Sáby. Nevím, kdo by ji mohl zastavit.
Žabérka to nedá mentálně, Markéta finále tradičně neumí a přemotivovaná Svitolina ve finále taky tutově rupne. smile

Dneska Keysovka vedla ve 2. setu 4:2 40:0 a od té chvíle si ani neškrtla.

Rybakina sice uhaluzila 1. set, ale pak nepochopitelně odpadla. Ve 3. setu měla úspěšnost 1. servisu jen 28 %, to je opravdu směšné. smile
Reagovat
Liverpool22
Máš pravdu v tom, že Žába je mentálně labilní a její SF s Arynou bude o tom zda tento mentální blok překoná. Dneska to měla hodně ulehčené tím, že Rybka komplet odpadla viz. nemoci před Wimbledonem.
Nicméně Markétě se to nyní celkem zajímavě otvírá - uvidíme. smile
Reagovat
horska.kraslice
Ajaj, jakmile někdo tady napíše, že se někomu něco zajímavě (nadějně atp.) otevírá, bývá to často konečná....

Maky, nečti to a hrej!smile
Reagovat
Liverpool22
Případné finále Markéty s Žábou by bylo hodně otevřené a z psycho hlediska dost zajímavé jelikož Maky prohrála 2 velké finále stejně jako Žába
Reagovat
horska.kraslice
Finále Maky se Žábou by se mi líbilo.smile
Reagovat
misa
Proč nepochopitelně? Právě to nízké % ukazuje, že nebyla dobře připravená (zdravotní problémy před turnajem).
Reagovat
horska.kraslice
Žábááááááá!

Škoda Mad....
Reagovat
Krisboy
Tu může zastavit už jenom Markéta smile
Reagovat
com
jo nova svetova jednicka, ktera rupne ve finale GS smilesmile
Reagovat
horska.kraslice
S Markétou?smile
Reagovat
com
tak bud s ni, nebo se Svitkou smile Džebérku ani Sabalenku jako vitezku videt nechci smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist