Safinová v Madridu oficiálně ukončí kariéru

3. 5. 2014, 14:20
Aktuality 10
Dinara Safinová se už na kurty nevrátí. Bývalá světová jednička a trojnásobná grandslamová finalistka, jež kvůli zranění zad hrála naposledy před třemi lety, ukončí příští víkend po finále turnaje v Madridu svou tenisovou kariéru. Informuje o tom list L'Equipe.
Profily hráčů
Dinara Safinová

V sezonách 2008 a 2009 prožívala Dinara Safinová životní tenisové období. Dvakrát si zahrála finále na Roland Garros a jednou na Australian Open. A přestože žádný grandslamový titul nezískala, byla i světovou jedničkou.

Obě skvělé sezony zakončila na Turnaji mistryň v Dauhá, při svém debutu ale všechny tři zápasy prohrála a svou druhou účast ukončila kvůli problémům se zády už po dvou odehraných gamech. V tu chvíli asi ani ona sama - tehdy teprve třiadvacetiletá Ruska - netušila, že své nejlepší roky má za sebou.

Po odstoupení z Australian Open 2010 vyšetření odhalila únavovou zlomeninu dvou obratlů a natržený sval a Safinovou čekala tříměsíční pauza. Tušila, že další zranění by mohlo znamenat konec kariéry a psychická nepohoda se po jejím návratu na kurty výrazně odrážela v předváděné hře i ve výsledcích.

Dinara Safinová v Madridu v roce 2009 získala jednu ze svých nejcennějších trofejíOd dubna 2010 do května 2011 navzdory vracejícím se bolestem zad odehrála celkem 23 turnajů, ale jen dvakrát vyhrála tři zápasy v řadě a hned jedenáctkrát skončila už v prvním kole. Na Australian Open proti Clijstersové dokonce neuhrála ani game a začala si pohrávat s myšlenkou, že ukončí kariéru. 

"Teď už jsem v pořádku. Myslím, že problém nebude ani tak v psychice, jako spíš v samotné hře," pronesla tehdy Safinová.

Jenže na jaře 2011 se problémy se zády začaly ozývat znovu. V Marbelle vzdala čtvrtfinále s Azarenkovou, prý se ale jednalo jen o podrážděný nerv. Dva týdny na to se v marockém Fezu dostala po 21 měsících do semifinále, ovšem kvůli horečkám do něj nenastoupila

Naposledy se představila v květnu 2011 v Madridu, pak se rozhodla dát si kvůli chronickým problémům se zády pauzu. "Už nechci mučit sama sebe. Jsem unavená z toho neustálého boje se svým tělem," prohlásila tehdy Safinová. "Sama nevím, jak to bude trvat dlouho, a nyní mě to ani netrápí. Nechám tomu tolik času, kolik bude třeba," dodala sestra bývalého úspěšného tenisty Marata Safina.

Potíže se nelepšily a v srpnu tak rozehranou sezonu předčasně 'zabalila'. Její bratr Marat sice prohlásil, že se jeho sestra k tenisu již nevrátí, Dinara ale nepřestávala věřit. "Chci vás informovat, že jsem kariéru neukončila. Budu pokračovat v léčbě zraněných zad a doufám, že se nakonec vrátím zpět na okruh," vyvěsila moskevská rodačka v říjnu 2011 zprávu na svých webových stránkách.

Měsíce však plynuly a Safinová se na kurty nevrátila. A pokud nezmění rozhodnutí, tak už se na ně ani nevrátí. Nyní již osmadvacetiletá Safinová totiž podle listu L'Equipe příští víkend v Madridu během předávání trofejí po finále dvouhry žen oficiálně ukončí kariéru. Tři roky po svém posledním soutežním zápase.

Safinová, která v současnosti studuje na univerzitě v Moskvě, tenisem vydělala 10,5 milionu dolarů. Ve sbírce úspěchů má kromě tří grandslamových finále a 12 singlových titulů i stříbrnou medaili z olympijských her v Pekingu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nevíte odkdy budou streamy z Madridu?
Reagovat
smazaný uživatel
dosť mlade tenistky končia Nicole aj Dinara bohužiaľ u Nicole to asi neni zo zdravotnych dôvodov alebo hey?
Reagovat
EllNino
DInara :/
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, doufala jsem, ze se jednoho dne vrati a treba i vyhraje GS...tak hodne stesti do dalsiho zivota ;).
Reagovat
smazaný uživatel
Je to škoda. Dinara patřila k mým favoritkám a jednu dobu (asi právě v letech 2008-2009) jsem jí hodně fandil. V té době mi byla silně nesympatická Serena (kvůli svému výroku, že pravá jednička není Dinara, ale ona), takže o to víc jsem Dinaře držel palce... Možná to někomu z vás přijde zvláštní, že Dinara zrovna nebyla kráska a já jsem jí fandil. No, Dinara měla z mého pohledu charisma a byla to sympaťačka. Sice občas při zápasech neudržela nervy na uzdě, ale tenistka to byla skvělá. Tvrdou dřinou se vypracovala na vrchol a to už jí nikdo nevezme, přestože její kariéra musela skončit předčasně... Jsou dvě hráčky, u kterých mě strašně mrzí, že je zdraví připravilo o tenisovou kariéru - Dinara a Tatiana Golovin.

Takže přeju Dinaře hodně štěstí v osobním životě! :)
Reagovat
smazaný uživatel
ja fandil jej bratovi, Maratovi musel fandiť každý:D
Reagovat
VlS
Nemusel, nesnášel jsem ho.
Reagovat
smazaný uživatel
ja som ho mal strašne rád a aj mám:DD proste to bola osobnosť neskutočna premňa :D
Reagovat
VlS
To ti nikdo bebere, jen važ slova jako" každý " " všichni", "nikdo" protože jejich použití je často totální pitomost. Pro tebe osobnost, pro mě nafoukanej ožrala.
Reagovat
misa
která podlehla v roce 2009 Petře Kvitové. Bylo by krásné, kdyby Petra zase porazila číslo 1. Nejlépe hned v Madridu :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist