Tsitsipasova naděje na post jedničky vyhasla. Thompson si proti Řekovi připsal druhý skalp člena Top 10

11. 3. 2023, 02:18
Aktuality 10
ATP INDIAN WELLS - Na turnaji Masters 1000 v Indian Wells došlo k prvnímu výraznému překvapení. Třetí hráč světa Řek Stefanos Tsitsipas ve svém úvodním duelu podlehl 6-7 6-4 6-7 Australanu Jordanu Thompsonovi, jenž si připsal svůj teprve druhý skalp člena Top 10, a přišel o šanci v nejbližších týdnech bojovat o pozici světové jedničky.
Jordan Thompson (© Profimedia)

Stefanos Tsitsipas na lednovém Australian Open prohrál i své druhé grandslamové finále a od té doby se mu nedaří. V Rotterdamu prohrál ve druhém kole s Jannikem Sinnerem a nyní v Indian Wells dokonce hned ve svém úvodním zápase nestačil na 87. hráče světa Jordana Thompsona.

V prvních dvou vzájemných soubojích Tsitsipas neztratil ani set, ale v Kalifornii se dlouho marně prosazoval v gamech na returnu. V první sadě v nich vyhrál jen 2 z 30 fiftýnů a v tie-breaku neuhrál ani jeden míček. 

Na začátku druhého dějství sice o čtyři roky staršího Australana dvakrát brejknul a pomohl si tím k rozhodujícímu setu, v něm už se ale na returnu opět neprosadil. O vítězi tedy rozhodovala zkrácená hra a v ní byl opět úspěšnější Thompson.

24letý Tsitsipas tak poprvé od loňského US Open prohrál s hráčem mimo Top 30 a přišel o teoretickou naději stát se před antukovým jarem světovou jedničkou.

87. tenista světa Thompson si v celkově 15. střetnutí s členem Top 10 připsal druhé vítězství. To první zaznamenal před šesti lety na trávě v Queen's Clubu proti tehdejší světové jedničce Andymu Murraymu.


"Je to neskutečné. Masters 1000 tady v Tennis Garden je jedním z mých nejoblíbenějších turnajů. Nejen pro mě. Dosáhnout takové výhry je neuvěřitelné, jsem opravdu moc šťastný," radoval se Thompson.

28letý Thompson, jenž před dvěma týdny triumfoval na challengeru v americkém Římě, navázal na skalp po zranění se vracejícího Gaëla Monfilse, vyhrál sedmý zápas po sobě a počtvrté v kariéře postoupil do 3. kola turnajů Masters 1000. V Indian Wells poprvé.

"Z losu jsem se moc neradoval, když jsem viděl jméno ve druhém kole. A ani první kolo proti vracejícímu Monfilsovi nebylo snadné. Byl to složitý los a popravdě jsem se na to moc netěšil," přiznal Australan.

O místo mezi šestnáctkou nejlepších si Thompson zahraje s Alejandrem Tabilem. Chilský kvalifikant udolal ve dvou tie-breacích Maxima Cressyho, druhou ztrácenou hru vyhrál poměrem 15-13. 



Vstup do turnaje zvládl předloňský šampion Cameron Norrie. Britský tenista, jenž před dvěma týdny po skalpu Carlose Alcaraze vyhrál turnaj ATP 500 v Riu de Janeiro a získal nejcennější antukový titul, zvítězil hladce 6-2 6-4 nad Tung-lin Wuem z Tchaj-wanu a zaznamenal šestou výhru v řadě.

Ve třetím kole se Norrie utká s Tarem Danielem. Japonský kvalifikant a hráč druhé světové stovky zdolal 7-6 0-6 6-3 nasazeného Itala Mattea Berrettiniho, jenž skončil na druhém ze tří letošních individuálních turnajů po úvodním vystoupení. Daniel vyhrál 8 z 9 posledních utkání, minulý týden v Acapulcu si ptozi Ruudovi připsal první skalp hráče Top 10.

Právě Casper Ruud v Kalifornii vyhrál duel dvou trápících se tenistů. Čtvrtý hráč světa porazil Argentince Diega Schwartzmana 6-2 6-3, oplatil mu předloňské vyřazení a připsal si teprve čtvrtou letošní výhru. O postup do osmifinále se norský tenista utká s Chilanem Cristianem Garínem (h2h 1-2).

Daniil Medveděv, který v únoru ovládl tři turnaje během tří týdnů, vstoupil do podniku Masters v Indian Wells výhrou 6-4 6-3 nad domácím Brandonem Nakashimou a svou neporazitelnost protáhl na 15 utkání. O postup do osmifinále, kterým by v Kalifornii vyrovnal své maximum, se střetne s Iljou Ivaškou (h2h 6-1).

Roberto Bautista v Indian Wells poosmé v řadě nevyhraje víc jak jeden zápas. Letos zkušený Španěl skončil už po úvodním vystoupení, v němž podlehl 6-7 2-6 Finu Emilu Ruusuvuorimu a z šesti posledních duelů od postupu do osmifinále Australian Open utrpěl pátou porážku.

Pátý z posledních šesti zápasů prohrál i Denis Shapovalov. Nasazený Kanaďan nestačil na Uga Humberta, kterému podlehl 5-7 4-6 a neuspěl tak ani ve druhém vzájemném duelu na tvrdém povrchu. Francouz se v dalším kole utká s Andrejem Rubljovem, který si poradil s Jiřím Lehečkou.

• ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
páteční výsledky (10. 03. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Rubljov (6-Rus.) - Lehečka (ČR) 6-4 6-2
Thompson (Austr.) - Tsitsipas (2-Řec.) 7-6(0) 4-6 7-6(5)
Ruud (3-Nor.) - Schwartzman (Arg.) 6-2 6-3
Medveděv (5-Rus.) - Nakashima (USA) 6-4 6-3
Norrie (10-Brit.) - Tung-Lin Wu (Tchaj-wan) 6-2 6-4
Zverev (12-Něm.) - Cachín (Arg.) 6-3 6-1
Chačanov (13-Rus.) - Otte (Něm.) 6-3 6-3
Tiafoe (14-USA) - Giron (USA) 6-2 6-2
Daniel (Jap.) - Berrettini (20-It.) 7-6(5) 0-6 6-3
Kubler (Austr.) - Dimitrov (21-Bulh.) 2-6 7-6(5) 3-0 / skreč D.
Ruusuvuori (Fin.) - Bautista (22-Šp.) 7-6(5) 6-2
Davidovich (23-Šp.) - Yibing Wu (Čína) 6-4 6-1
Humbert (Fr.) - Shapovalov (25-Kan.) 7-5 6-4
Ivaška (Běl.) - Van de Zandschulp (28-Niz.) 7-5 3-2 / skreč V.
Garín (Chile) - Nišioka (29-Jap.) 6-4 6-0
Tabilo (Chile) - Cressy (32-USA) 7-6(3) 7-6(13)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Thompson spolu s Mlynářem jsou mentální pošuci a jejich zápasy proto zpravidla vynechávám. Že porazil Cypa je poněkud překvapivé, asi neměl úplně svůj den. Viděl to někdo?
Reagovat
Marduch
Viděl jsem tři gamy, zaujala me Thompsonova zanicenost, po prohraném míči se vždy zastavil a nespokojeně meditoval, co udělal spatne:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile To je ta lepší varianta. Já ho viděl v nějakém sestřihu šílených výstupů na kurtu a myslím, že právě s Mlynářem tam hráli docela primsmile To z té zanícenosti asi může lehce přeskočit jiskrasmile
Reagovat
Krisboy
Parádní knírek! smile
Reagovat
EllNino
Už se v tom zase plácá, na konci roku a na začátku sezóny to vypadalo slušně, ale teď už je zase ve starých kolejích ... No nic, věříme dál smile
Reagovat
bardunek666
Tak Denis je rozmazlený spratek. Ten by nejraději měl všechno zadarmo a bez dřiny
Reagovat
EllNino
tak to ho asi moc neznáš :)
Reagovat
annah
A ještě by se hrozně rád setkal s Putlerem, jak pravil asi před třemi lety. Jestlipak se to hosankovi podařilo? Anebo že by ho to přešlo? :-(
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Tsimu velice sedí povrch v Austrálii, je jasné, že je zranitelný a stále nevyrovnaný z dlouhodobého hlediska. Ty závěry byly tedy unáhlené se Stefanem jakožto vyzyvatelem o post světové jedničky. Jsou tam jiní kandidáti.
Reagovat
EllNino
Zatim jich postoupilo 6 ze 13 smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist