WTA v roce 2013, část IV. Neporažená Serena počtvrté triumfovala na Turnaji mistryň

24. 12. 2013, 23:44
Stalo se... 34
Poslední část sezony 2013 patřila znovu suverénní Sereně Williamsové. Na vítězné vlně, kterou odstartovala v Pekingu, pokračovala světové jednička i na závěrečném Turnaji mistryň v Istanbulu, kde triumfovala už počtvrté v kariéře. Závěr sezony se nevydařil Bělorusce Azarenkové. Česká jednička Petra Kvitová získala v poslední části roku druhý titul.
Serena Williamsová

Suverénní Serena Williamsová zakončila famózní sezonu 2013 tím nejlepším možným způsobem. Po triumfu na závěrečném grandslamu v New Yorku, kde ve finále porazila světovou dvojku Viktorii Azarenkovou, se Američanka představila na turnaji v Pekingu. V čínské metropoli však jen marně hledala konkurenci a bez ztráty setu si tak došla pro desátý titul v tomto roce.

Williamsová byla největší favoritkou i na Turnaji mistryň. V Istanbulu bez potíží postoupila ze skupiny a v semifinále ve třech setech porazila Srbku Jankovičovou. V boji o titul se utkala ve třísetové bitvě s Číňankou Na Li, která však světovou jedničku nedokázala zlomit ani po vyhraném prvním setu. Serena, jež na Turnaji mistryň neprohrála už 15 zápasů v řadě, tak letos vybojovala už celkově čtvrtý titul ze závěrečného podniku sezony.

Závěrečná část sezony se vůbec nevydařila Viktorii Azarenkové, jež na turnajích v Tokiiu a v Pekingu nevyhrála ani jeden zápas. Ani tyto dva výpadky však Bělorusku nepřipravily o účast na Turnaji mistryň. Ve skupině však vyhrála pouze zápas s Erraniovou, s Číňankou Li i se Srbkou Jankovičovou prohrála vždy ve dvou setech.

Premiérovou účastí ve finále Turnaje mistryň ozdobila letošní vystoupení v Istanbulu Na Li. Ve finále sice Číňanka podlehla světové jedničce Williamsové, se svými výkony však mohla být spokojená. Díky postupu do finále se vůbec poprvé v kariéře posunula na 3. místo světového žebříčku WTA.

Polka Agnieszka Radwaňská, jež na US Open nečekaně skončila už ve 4. kole, vzápětí bez potíží potvrdila roli nasazené jedničky na turnaji v Soulu a připsala si tak první titul od lednového vítězství v Sydney. Radwaňská ještě před Turnajem mistryň odehrála turnaje v Tokiu a v Pekingu. V Tokiu prohrála ve čtvrtfinále s Kerberovou, v Pekingu v semifinále se Serenou Williamsovou. Na Turnaji mistryň se však polské tenistce vůbec nedařilo, když ve třech zápasech ve skupině nevyhrála ani jeden set.

Závěrečná část sezony se naopak vyvedla české tenisové jedničce Petře Kvitové. Kvitová zabojovala o účast na Turnaji mistryň nejlépe jak mohla. Hned týden po nevydařeném vystoupení na US Open se Kvitová dokázala prosadit v poměrně silné konkurenci na turnaji v Tokiu, kde vybojovala druhý letošní titul. Na šňůru pěti vyhraných utkání navázala i v Pekingu, kde padla až v semifinále po třísetové bitvě s Jelenou Jankovičovou. Kvitová si tak díky dobrým výsledkům v Asii pojistila účast na Turnaji mistryň.

"Jsem moc ráda, že jsem se zase kvalifikovala na Turnaj mistryň. Hodně to pro mě znamená, o to víc, že začátek sezony nebyl nejlepší," zareagovala vítězka letošních podniků v Dubaji a Tokiu na Facebooku. "Těším se na poslední ročník v Istanbulu, hraní před jejich fanoušky a výbornou atmosféru. Doufám, že budu pokračovat v dobré formě, a zkusím předvést to nejlepší, co budu moct," uvedla Kvitová.

Závěr sezony se vůbec nepovedl Italce Saře Erraniové, které se na betonech nedařilo ani v Americe a následně pak ani v Asii. Po neúspěšném vystoupení na US Open, kde padla už ve druhém kole s krajankou Penettaovou, vypadla ve druhém kole i Tokiu. V Pekingu se sice Italka probojovala až do třetího kola, ale výrazná změna v jejích výkonech nepřišla. V Istanbulu vyhrála jen jediný zápas proti Jankovičové.

Již několikrát zmiňovaná Jelena Jankovičová dostala za úspěšnou sezonu velkou odměnu v podobě účasti na turnaji v turecké metropoli. Jankovičová hned na začátku sezony ukončila čekání na titul, když uspěla na antuce v Bogotě, zahrála si semifinále na turnaji v Miami, finále antukového podniku v Charlestonu, čtvrtfinále French Open, semifinále v německém Norimberku, semifinále v Cincinnati a dařilo se jí i ke konci roku. Na betonech v Pekingu se probojovala až do finále, kde pak ve třech setech podlehla světové jedničce Williamsové.

Bývalá světová jednička ze Srbska se vrátila zpět do Top 10 světového žebříčku WTA, kde jí momentálně patří 8. pozice. Famózní rok navíc ozdobila semifinálovou účastí na Turnaji Mistryň.

V závěrečné části sezony se dařilo i Angelique Kerberové. Světová devítka se dostala do finále turnaje v Tokiu, kde prohrála s Petrou Kvitovou. Na halovém turnaji v Linci získala Němka první letošní titul. V Istanbulu vyhrála Kerberová jediný zápas.

Ve famózně rozjeté sezoně pokračovala i Simona Halepová, jež uspěla na halovém turnaji v Moskvě a následně i na turnaji Šampionek v Sofii. Rumunka navíc za skvělé výkony obdržela od WTA ocenění skokanka roku 2013. Halepová se za rok vyhoupla ze 47. místa na post světové jedenáctky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
protože jsem to už nakousla, tak si dovolím vám představit nového člena našeho fanatického klubu - Freedoma. Bude členem na celý rok 2014, takže ho tímto mezi námi vítám a věřím, že se mu bude u nás líbit :D Sice se jím nestal až tak dobrovolně, ale to na věci nic nemění :) Takže Freedome, přeju ti krásný a šťastný nový rok s Kvitovci :D:D:D
Reagovat
PetaM
Takže jsi ho donutila? :D Ale tak to nevadí, posila se hodí :D Tak tedy vítej mezi námi :) Přeji ti spoustu pevných nervů ... Budeš je potřebovat :D :D Jako "nováček" asi více, než my ... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Do piči s Kvitovcema. Je to mor a prokletí tp. Mimo tommra.
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Tak ja jen doplnim, ze nejsem uplne tak donucen a samozrejme Petre i normalne fandim ale budu tak spise jako takova spojka mezi pesimismem a optimismem :-D Jinak vetsina z Vas vi, ze Petra neni uplna moje no. 1, tak v zapasech Petry s Agou mam "den volna" :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Prostě prohrál, takže tak :)

EG2014 - každý bohužel nemůžeme být ozdoba TP jako ty, tak nám to promiň.
Reagovat
smazaný uživatel
Nováček a rovnou povýšen do funkce styčného důstojníka? Tak to tedy gratuluju a vítám tě mezi námi. ;-)
Reagovat
PetaM
My víme ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Vítej v našem KZFFPK... Přeji ti pevný nervy.. :-)
Reagovat
dadaft
momentální počasí v Austrálii:
http://www.weatherzone.com.au/
třeba v Brisbane teploty nejdou pod 30 přes den a pod 20 přes noc.
na kurtu bude přes čtyřicet.
jó, bude to jízda...
Reagovat
dadaft
kdysi jsem pár let dělal v horkém a těžkém provoze - člověk nesmí podcenit přísun tekutin a minerálů, jinak i vytrénovaný člověk změkne jako vosk a dokud se neochladí a znovu nezavodní, je vyřízený...

nepřál bych to tenistům, ale nějaké pořádné australské sluneční peklo by taky nebylo k zahození...
- takové to vedro, co testuje charaktery.
Reagovat
tommr
jen to nepřivolávej. Já jako fanoušek Petry se takovejch podmínek strašně obávám, protože by pro ní skoro určitě znamenaly nějaký zdravotní potíže a konec nadějí na slušný výsledky ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mno ja si myslim, ze by spise Petra a jeji tym meli prijit na nejakej zpusob jak to astma co nejvice potlacit, protoze ve velkych vedrech se proste tenis a spousta jinych sportu hraje...A furt spolehat na to, ze Petre budou poradatele davat vecerni zapasy a nebo, ze budu mensi teplo, tak to neni dobra strategie s takovym handicapem...
Reagovat
LukasH
Letos prostě AO shrábne Serena. Má už moc velkej absťák, protože AO nevyhrála hodně dlouho. Serena - AO a WImbledon 2014. Možná víc.
Reagovat
dadaft
taky myslím, že o letošní AO bude Serena hodně stát.

ale vyhraje Li Na nebo Sharapova.
Reagovat
smazaný uživatel
neco mi rika, ze na AO bude jedna hodne prekvapiva semifinalistka a ne-li pak i finalistka :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš jistě Petru že? :D:D:D
Reagovat
dadaft
Sloane Stephens?
Reagovat
smazaný uživatel
Petra by přeci nebyla hodně překvapivá semifinalistka ani finalistka ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
On Freedom ví, proč jsem to psala a vás Kvitovce čeká jedno malé překvapení, ale ještě je čas, než vám ho prozradím :) A mezi námi, po letošních výkonech Petry já osobně nemůžu nic stoprocentně tvrdit :D
Reagovat
smazaný uživatel
No kruci, takhle nás navnadit, to nad tím zas budu celé odpoledne přemýšlet. Snad to bude překvapení příjemné. :-)

Stoprocentně nelze nikdy nic tvrdit, u Petry obzvlášť, ale myslím, že její účast v semifinále či finále by úplně překvapivá nebyla. ;-)
Reagovat
tommr
jestli myslíš Agu tak tý bych to taky přál pokud by to nebylo na úkor Petry. Zatím došla Aga na AO nejdál do čtvrtfinále a je nejvyšší čas to konečně zlomit ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak pise quesh, tak Petra by urcite nebylo velke prekvapeni. Petra se muze utrhnout vzdycky a ikdyz se ji posledni 2 roky nedarilo asi tak jak by chtela, tak se muze do dobre formy samozrejme zase dostat.

Tommr: Nemyslim ani Agu. To je take dobra hracka, ktera nekoho sice tam muze prekvapit ale asi maximalne tak podobne jako treba prave Petra. Spise jsem myslel nejakou, ktera se jeste moc neprosadila. Trba jako napriklad Sloane, Genie, Nastu atd. Spise proste tak, ze cejtim prekvapeni a zrovna ne nejake konkretni :-)

Lunej: :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jaké překvapeni?? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky cítím překvapení...:) AO vyhraje Sabine ;) (Vyklepne Serenu v semi a Petru ve finále) :D
Reagovat
smazaný uživatel
Moc si od toho prekvapeni neslibujte Kvitovci :-D Nejaci mozna budete spise nastvani :-D
Reagovat
smazaný uživatel
A jéžiš, freedom něco ví. :-D Tak ven s tím, když už jste to nakousli ;-)
Reagovat
tommr
díky kterýmu aspon částečně napravila špatný výsledky ze začátku sezóny. Snad na ty zlepšený výkony naváže i na začátku příští sezóny kdy prakticky nic neobhajuje a má tak velkou šanci na další posun v žebříčku - místo v top-4 už po AO není pro Petru nedosažitelný ... :)
Poměrně slušný výkony předváděla v závěru roku i Lucka Šafářová (titul v Quebecu, čtvrtfinále v Tokiu a Pekingu) pro kterou platí totéž co pro Petru - na začátku příští sezóny prakticky nic neobhajuje a má tak velkou šanci na další posun v žebříčku - v jejím případě by to mohla bejt aspon první dvacítka ... :)
Za zmínku stojí i výkony naší největší tenisový naděje Katky Siniakový. Ta dokázala v závěru roku vyhrát 3 turnaje ITF a propracovala se do první dvoustovky v žebříčku takže si na AO zahraje kvalifikaci mezi dospělejma. Věřím, že příští rok by se už mohla dostat do první stovky ... :)
Reagovat
dadaft
na Lucku jsem taky zvědavý zápas s Petkovičovou v Pekingu mám v top10 loňské sezóny - je fyzicky silná, australské peklo by jí mohlo vyhovovat, je čas prorazit na grandslamu...
Reagovat
dadaft
a první velká otázka nadcházející sezóny je nasnadě - co předvede Victoria Azarenková?
Reagovat
tommr
na Azarenkovou jsem taky zvědavej. Pokud se neprobere a bude předvádět podobný výkony jako na konci týhle sezóny tak je její druhý místo v žebříčku ve velkým ohrožení. Na začátku roku totiž obhajuje zdaleka nejvíc bodů ze všech hráček ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Moc bych Vice přál hattrick v Melbourne, ale když to vyhraje jiná z mých favoritek, tak se zlobit určitě nebudu. :) Jinak moc nechápu ty vaše pochybnosti. Když byla Vika minulou sezonu zdravá, tak s přehledem patřila mezi Top 3. Za všechno mluví skvělé výsledky na grandslamech (Wimbledon se snad ani nedá počítat, protože tam Vika kvůli zranění nemohla bojovat dál), které by jí mohla závidět skoro každá hráčka. Co se týká konce sezony, tak po US Open si Vika asi nenaplánovala turnaje zrovna ideálně a bohužel se na nich projevilo, že nebyla úplně fit (jasně, je to její zodpovědnost a její chyba). Stačí se na ty zápasy podívat... Ale jak říkám: Pokud Vika byla stoprocentně zdravá, tak vůbec nebylo pochyb o tom, že patří do nejužší špičky. Mimochodem, na začátku roku taky moc lidí nevěřilo, že by mohla obhájit AO. Ona to dokázala a potom ještě Dauhá. :)
Reagovat
tommr
nikdo přece nezpochybnuje, že Azarenková patří do nejužší špičky. Po špatnejch výsledcích v závěru roku je ale její ztráta na první místo obrovská a naopak její druhý místo ohrožuje několik hráček včetně Petry. Azarenková se bude muset hodně činit, aby si svojí pozici uhájila a je otázka jestli se jí to povede. Já osobně bych si tip, že nejpozději po Doha o to druhý místo příjde ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k těm obhajobám na začátku roku je celkem pravděpodobné, že Vika nějaké body ztratí. Ale stejně tak je pravděpodobné, že potom nějaké body získá... Mně jenom přišlo zvláštní hodnotit Viku podle posledních třech turnajů minulé sezony, když všichni víte, co umí a jak hrála celou dobu předtím. :)
Reagovat
dadaft
možná bych malým písmem v závěru sezóny vyzdvihl i Sam Stosurovou - tři finálové účasti v řadě, z toho jedno vítězství, což znamenalo druhý letošní titul.
((( nicméně dvě jména Samanthu budí ze spaní - Lucie Šafářová a Simona Halep.
a taky letošní výsledky na grandslamech )))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist