13. den v Melbourne: O trofej si to rozdají Bartyová s Collinsovou. Finále čtyřhry mužů bude mít domácí vítěze

28. 1. 2022, 21:00
Previews 37
V rámci 13. hracího dne letošního ročníku Australian Open jsou na programu další dvě finále. V ženské dvouhře se o titul utkají světová jednička Ashleigh Bartyová, která zvládla obě předchozí grandslamová finále, a debutantka ve finále největších tenisových podniků Danielle Collinsová. Mužský debl bude mít domácí vítěze, ve finále nastoupí dvojice Nick Kyrgios, Thanasi Kokkinakis a Matthew Ebden, Max Purcell.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále žen •
Bartyová (1-Austr.) - Collinsová (27-USA) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Kokkinakis/Kyrgios (Austr.) - Ebden/Purcell (Austr.) | Rod Laver Arena (11:00 SEČ)


• Finále žen •
Ashleigh Bartyová (1.) - Danielle Collinsová (30.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)

O Daphne Akhurst Memorial Cup, pohár pojmenovaný po bývalé australské tenistce, jež mezi lety 1925 až 1930 pětkrát ovládla domácí grandslam, si to letos rozdají domácí hvězda, světová jednička a dvojnásobná grandslamová šampionka Ashleigh Bartyová a debutantka ve finále grandslamových turnajů Danielle Collinsová. Ve vzájemné bilanci letos neporažených tenistek vede 3-1 Bartyová, ovšem poslední souboj loni v Adelaide vyhrála Collinsová a je poslední přemožitelkou Bartyové na australském kontinentu.

Bartyová má obecně ve finále vynikající výsledky. Dohromady jich odehrála dvacet s bilancí 14-6, z posledních 13 jich 11 vyhrála a zvládla i obě grandslamová (French Open 2019, Markéta Vondroušová a Wimbledon 2021, Karolína Plíšková). Z aktivních hráček ovládla grandslam na všech třech površích pouze Serena Williamsová. Pětadvacetiletá rodačka z Ipswiche je první domácí finalistkou Australian Open po 42 letech (Wendy Turnbullová). Poslední domácí šampionkou je Chris O'Neilová (1978).

Collinsová teprve loni v červenci na sedmý pokus zvládla semifinále na nejvyšší tour. Za sebou má dvě finále (Palermo a San José) a v obou byla úspěšná. V sobotu se může stát pátou žebříčkově nejníže postavenou vítězkou Australian Open a první univerzitní hráčkou (včetně mužské dvouhry) po skoro 40 letech, která ovládne grandslamový turnaj. Navíc může navázat na senzační předloňský triumf Sofie Keninové, další z Američanek Jennifer Bradyová loni ve finále neuspěla. Spojené státy v Open éře v ženské dvouhře na Australian Open slavily už 18krát.

Bartyová se samozřejmě s přehledem udrží na tenisovém trůnu, svůj už teď luxusní náskok může jen navýšit. Collinsová má jistotu debutu v Top 20 i elitní desítce, kterou bude v pondělí nehledě na výsledek finále uzavírat.

Bartyová předvedla třetí nejsuverénnější jízdu do finále Australian Open v historii. Šesti soupeřkám dohromady povolila 21 gamů a za celý turnaj pouze jednou zaváhala na podání, které bude jednou z jejích největších zbraní. Collinsová si v Melbourne Parku rovněž vede výborně, ale měla daleko více práce.

Bartyová se bude snažit co nejlépe neutralizovat agresivní styl soupeřky a pokusí se jí hru co nejvíce znepříjemnit svým jedovatým slajzem. "Je potřeba ji vyvést z rovnováhy, protože jinak je nelítostná," ví Australanka.

Collinsová bude mít jasný úkol, snažit se světovou jedničku přestřílet a dělat co nejméně chyb. "V poslední době získalo grandslamový titul hodně hráček, od kterých se to nečekalo a to dodalo naději nám dalším. Pomohlo mi to, chtěla jsem být ještě lepší a věřila jsem, že můžu hrát tak, jak hraju teď," přiznala aktuální světová třicítka. "Obdivuju rozmanitost hry Ash, hraje jinak než většina holek na okruhu. Myslím, že to proti ní bude další bitva a doufám, že pro všechny dobrá zábava," řekla Collinsová, která bude v Areně Roda Lavera, na finálové zápasy zaplněné z 80 procent, čelit i domácímu publiku.

Největším soupeřem Bartyové může být tlak z velkého domácího finále. "To už je za ní, tím si prošla," myslí si sedminásobný grandslamový šampion Mats Wilander. "Má nejlepší servis ze všech, má nejlepší forhend ze všech a nejlíp se pohybuje," řekl expert televizní stanice Eurosport.

Vzhledem ke skvělé formě obou aktérek by mohly rozhodovat hlavně zkušenosti, ty má jasně bohatší Bartyová. Collinsová navíc může být ve svém prvním finále na grandslamech minimálně na začátku hodně nervózní.

Tip na vítězku: Ashleigh Bartyová

Aktuální forma
Bartyová loni odehrála pouhých 13 turnajů, přesto posbírala nejvíce titulů (5) a podruhé triumfovala na grandslamech (Wimbledon). Do nové sezony vstoupila v Adelaide a znovu po dvou letech na domácí akci kralovala. V úvodním zápase s Cori Gauffovou sice měla velké potíže, ale pak už dominovala proti Sofii Keninové, Ize Šwiatekové i Jeleně Rybakinové. Celkově slavila 14. triumf.

Cesta turnajem
Na Australian Open ve skvělé formě pokračuje. Šanci nedala Lesje Curenkové, Lucie Bronzettiové, nasazené Camile Giorgiové, rozjeté Amandě Anisimovové, Jessice Pegulaové ani Madison Keysové. Letos zvládla všech deset zápasů a vyhrála posledních 20 setů.

Historie na Australian Open
Domácího grandslamu se účastní podeváté, při posledních třech startech se dostala do druhého týdne. Postupem do finále vylepšila své maximum (semifinále 2020), loni skončila ve čtvrtfinále.

Ashleigh Bartyová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Adelaide (triumf)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Adelaide (triumf)
Bilance: 10-0
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na venkovních betonech: 10-0
Bilance proti hráčkám Top 30: 5-0 (kariérní 75-47)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 2-0)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 14-6)

Ashleigh Bartyová - Australian Open
Kariérní bilance:
23-8
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Adelaide (triumf)
Cesta turnajem: Curenková (6-0 6-1), Bronzettiová (6-1 6-1), (30) Giorgiová (6-2 6-3), Anisimovová (6-4 6-3), (21) Pegulaová (6-2 6-0), Keysová (6-1 6-3)

Aktuální forma
Collinsová se loni trápila zdravotně, přesto si zahrála svá první dvě finále na nejvyšším okruhu a v obou případech triumfovala (Palermo a San José). Sezonu zakončila se skvělou bilancí 37-15 a výborně si vede i letos, přestože před startem úvodního grandslamu neabsolvovala žádný přípravný zápas.

Cesta turnajem
Na Australian Open si suverénně poradila s Caroline Dolehideovou i Anou Konjuhovou a pak po obratu a téměř třech hodinách vyřadila skvěle hrající teenagerku Claru Tausonovou i nasazenou Elise Mertensovou. Ve čtvrtfinále vystavila stopku Alizé Cornetové a v semifinále nedala šanci Ize Šwiatekové.

Historie na Australian Open
V hlavní soutěži debutovala v roce 2019 a postupem do semifinále šokovala celý tenisový svět. Při následujících dvou startech pro ni bylo konečnou druhé kolo.

Danielle Collinsová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
první turnaj
Největší úspěchy na venkovních betonech: první turnaj
Bilance: 6-0
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 6-0
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-0 (kariérní 7-14)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 2-0)

Danielle Collinsová - Australian Open
Kariérní bilance:
13-3
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: Dolehideová (6-1 6-3), Konjuhová (6-4 6-3), Tausonová (4-6 6-4 7-5), (19) Mertensová (4-6 6-4 6-4), Cornetová (7-5 6-1), (7) Šwiateková (6-4 6-1)


• Finále čtyřhry mužů •
/ N. Kyrgios / T. Kokkinakis - / M. Ebden / M. Purcell | Rod Laver Arena (11:00 SEČ)
Australian Open má ve finále čtyřhry mužů kompletně domácí zastoupení poprvé od roku 1980. O trofej se poperou dvojice Nick Kyrgios, Thanasi Kokkinakis a Matthew Ebden, Max Purcell. V této disciplíně se jako poslední z Australanů radoval John Peers v roce 2017, ryze australský pár naposledy v Melbourne Parku triumfoval v roce 1997 (Tood Woodbridge, Mark Woodforde).


Kyrgios s Kokkinakisem spolu hrají pošesté a na žádném z předchozích turnajů nevyhráli více než jeden zápas. Šestadvacetiletý rodák z Canberry i o rok mladší rodák z Adelaide budou hrát své první grandslamové finále. Oba mají na kontě jediný deblový triumf.

Cesta turnajem
1K: Bolt/McCabe (6-4 6-2)
2K: (1) Mektič/Pavič (7-6 6-3)
OF: (15) Behar/Escobar (6-4 4-6 6-4)
ČF: (6) Pütz/Venus (7-5 3-6 6-3)
SF: (3) Granollers/Zeballos (7-6 6-4)


Zatímco jejich soupeři jsou úspěšní hlavně ve dvouhře, Ebden s Purcellem jsou vysoko v deblovém žebříčku. Čtyřiatřicetiletý Ebden dosud na grandslamech triumfoval pouze v mixu právě na Australian Open (2013), na kontě má čtyři deblové trofeje. O 11 let mladší Purcell zatím na vavřín nedosáhl a čeká ho první grandslamové finále.

Cesta turnajem
1K: Erlich/Goransson (7-6 6-3)
2K: (4) Cabal/Farah (3-6 6-3 7-5)
OF: (13) Klaasen/McLachlan (7-6 6-3)
ČF: (10) Koolhof/N. Skupski (3-6 6-4 7-6)
SF: (2) Ram/Salisbury (6-3 7-6)

AUSTRALIAN OPEN 2022 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
• ROD LAVER ARENA • (od 2:00 SEČ)
1. Marčinková (1-Chorv.) - Costoulasová (8-Belg.)
2. Menšík (4-ČR) - Kuzuhara (1-USA)
3. Bartyová (1-Austr.) - Collinsová (27-USA) / nejdříve v 9:30 SEČ
4. Kokkinakis/Kyrgios (Austr.) - Ebden/Purcell (Austr.)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
Mayo
Je mi jedno ktorá zvíťazí. Ale viac to prajem Collins. Boh vie či bude sledovať zápas aj Phil Collins.
Reagovat
dadaft
vše nasvědčuje, že by to mělo být parádní finále, obě hrají momentálně skvěle ............. tak snad bude.
Reagovat
Krisboy
Tak doufám, že se děvčata dobře vyspala a finále bude skutečným vrcholem turnaje. Kvalitu na to mají. Vyloženou favoritku nemám, ale přeji to přeci jen více Ash. Kvůli ní i kvůli divákům.

Come on girlzz! smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
A když ti dva kluci hráli finále čtyři hodiny, tak od ženského finále očekávám alespoň tři smile
Reagovat
com
6:0 6:0 a Bartyovka konci smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
To těžko, dva kanáry by jí nedala ani Petra, natož nějaká študentka smile
Reagovat
Krisboy
A mimochodem - ať to dopadne jakkoli, dneska končí obě finalistky smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Ash
Tsurenko/Bronzetti/Giorgi/Anisimova/Pegula/Keys

Danielka
Dolehide/Konjuh/Tauson/Mertens/Cornet/Świątek

Rika se tomu take trosku haluz los a haluz na h2h:)

Ash Barty nemusela hrat na turnaji s aktualni hrackou top10, dokonce ani top20.

Danielka musela hrat pouze s jednou hrackou top10 a s jednou hrackou top20. Tady aspon neco:)

Ash Barty nemusela hrat s zadnou vitezkou GS, aspon tedy hrala s finalistkou...

Danielka musela hrat sice s vitezkou GS, ale antukovou, kterou prejela jednoznacne.

Danielka Collins nepripomina stylem hry zadnou ze spuperek Ash Barty.

H2H - hard, Australie - 1:1
Je to ale o nicem, nebot je to dost nevypovidajici, jak jednoznacne vitezstvi z 2021 Danielky, tak Ash o rok drive... obe holky jsou nekde jinde.

Vubec neverim, ani nepocitam ze Collins s jejim charakterem bude nervozni. Muze jen hure hrat...

Verim, ze na zacatku bude vic nervoznejsi Ash.

Ash hraje skvele, ale ty jeji souperky, ktere mela, moc si teda nad nimi na zadek nesednu. Asi jedina ta Madison, ale ten blackout co predvedla...eh...a jeste byla bez napadu...

U Danielky ma value aspon ta Mertens.

Vsichni vidi Ash uz s poharem a dohaduji se kolik setu by mohla ta chudinka z universitniho tenisoveho prostredi Collins uhrat...

Tipuji, ze Australie bude cekat po sobotnim finale 43 let...

Kazdopadne to bude bitva Serv vs. Return. A verim, ze vyhraje return:)
Reagovat
Vlk-v-trave
A predskokanky hlavniho programu Ash s Danielkou:)
Reagovat
Ela-fon-isi
Výhra pro Řeky, domorodku s krásným profilem a v noci ať stojí Bohové servisu při Menšíkovi.smile
Reagovat
Fandina
Je tady nějaký chaos s rankingem u Kyrgiosem v deblu, tady v článku jsou úplně jiná čísla než v přehledu o hráči tady na TP a tam je zase jinak, kde byl nejvýše, vzhledem k webu ATP, kde je uvedeno nyní 259 a nejvýše 68.

https://www.tenisportal.cz/hrac/kyrgios/

https://www.atptour.com/en/players/nick-kyrgios/ke17/overview
Reagovat
Blondie
Je to klasika - GS finále a já razím mimo signál lovit ptáky :D
Tak se mrknu ze záznamu. Ze srdce fandím milé Ash (smile) a pak pakovi Nickovi :D
Reagovat
com
to ze lovis ptaky neni zadna novinka smile
Reagovat
Blondie
máš mě zmapovanou, no smile
Reagovat
Blondie
máš mě zmapovanou, no smile
Reagovat
Ela-fon-isi
S foťákem nebo puškou?
Reagovat
Blondie
Foťákem a dalekohledem :D
Reagovat
Mony
tak ať tam z okna v tom druhém okně nějakého uvidíš!
Reagovat
Blondie
:D :D :D :D
Díky
Reagovat
Ela-fon-isi
Šťastný lov!
Reagovat
Blondie
Děkuju, uloven! :D mám hroznou radost.
A k tomu Barty party!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
fakt?smile Tak to jsme dva. I když se nezaměřuji jen na ptáky a dalekohled sebou moc netahám.
Fotíš jakékoli ptactvo nebo se na něco zameřuješ? Klidně do SZsmile
Reagovat
Blondie
Dalekohled jsem měla půjčený, můj je těžký :D tahám s sebou těžké dlouhé sklo :)

A jinak mám ráda pěvce, dravce.
Zbytek SZ :D
Reagovat
brixner
Ale já nejsem doma...
smilesmilesmile
Reagovat
Blondie
Bez urážky, ale myslím, že cílíš na o generaci (možná dvě :D :D :D) starší :D
Reagovat
brixner
To si jako ještě taková soplice? Máš vůbec vobčanku a tydle věci? Bych di tě prolustroval, se neboj...smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
paddy
tolik hodin zatím Barty strávila na kurtu, 1:01/zápas smile

ztratila jen 21 gemů a jediné podání, odvrácené BB 13/14, tedy mizivých 2,3 BB/zápas pro soupeřky
méně gemů ztratily na cestě do F AO pouze Grafová 1989 (16) a Selešová 1993 (20)

z aktivních by byla druhá třípovrchová (preview i zahr. weby), ale přece Venus ještě neskončila?
v preview správně zmíněno, že začátek 1. GS finále by měl být pro Collins nervózní

Barty už hraje se 4. Američankou v řadě

tipy na vítěze již neobsahují počet setů, proto jako kompenzaci nastřelíme
6:1 6:4 pro Barty smile

======
debl mužů - finále
34/55 - 259/434

to radši nechme bez komentáře smile
Reagovat
Davor1
Netuším či Venus skončila alebo neskončila, ale netuším ani to, kedy vyhrala antukový GS smile
Reagovat
smazaný uživatel
Vôbec nemusíme diskutovať o tom, či hrá Barty dobre. Každopádne platí, že atmosféru zápasu hrubo nezvládajú skôr jej súperky, než ona sama. Pegula aj Keys hrali absolútne katastrofálne, pevne verím, že Collins ukáže vyšší herný štandard a nevyhádže sa a nedaruje zadarmenko.
Reagovat
Vlk-v-trave
Danielka 7:5 / 6:3
Reagovat
com
Obe nemusim, takze vyhru nepreju ani jedne.. smile Ale prohru preju Bartyovce smilesmile
Reagovat
paddy
pusť si ze záznamu finále Wimbledonu 21 a to tě uklidní smile
Reagovat
Blondie
Nebo 11 či 14 smile
Reagovat
Grape
smilesmile
Reagovat
Blondie
Tak ještě je šance, že si obě do rána zlomí nohu :D ale asi ne, Come, čověče :D
Reagovat
brixner
Radši pazoury, vono pomalu se belhat na pokládku kabelu neni žádná vejhra!
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist